AfterDawn: IT-alan uutiset

Telia on poistanut lähes kaksi miljoonaa tarpeettomaksi jäänyttä puhelinpylvästä - osa jää edelleen käyttöön

Kirjoittaja Janne Yli-Korhonen @ 4.5.2022 11:18

Telia on poistanut lähes kaksi miljoonaa tarpeettomaksi jäänyttä puhelinpylvästä - osa jää edelleen käyttöön

Telia on purkanut tarpeettomaksi käyneitä puhelinpylväitä reilun kymmenen vuoden ajan. Puhelinpylväiden kierrätys siirtyi loppusuoralle, kun Telia lopetti lankapuhelinpalvelut vuoden 2019 lopussa.
Telian mukaan puhelinpylväitä on poistettu jo 1,7 miljoonaa kappaletta. Ensimmäiset miljoona pylvästä poistettiin vuosina 2008-14. Seuraavan seitsemän vuoden aikana on karsittu noin 700 000 pylvästä. Kaapelia on puolestaan poistettu yli 80 000 kilometriä.

Pylväitä puretaan, kun vanhaa teknologiaa korvataan uudella.

Pylväslinjojen purkaminen on vauhdittunut viime vuosina kun myös energiayhtiöt siirtävät ilmajohtoja maahan toimintavarmuuden lisäämiseksi. Telian kaapeleita on vuokralla noin 140 000 tällaisessa yhteiskäytössä olevassa pylväässä, ja yhtiöllä on jäljellä noin 135 000 omaa puhelinpylvästä.

Ihan kokonaan pylväät eivät katoa maisemasta, sillä noin 70 000 pylvästä jää käyttöön.

"Telian käyttöön jää noin 70 000 pylvästä, jotka palvelevat esimerkiksi kallioisessa maastossa sijaitsevia tukiasemia. Pylväitä uusitaan lahotarkastuksen perusteella parin tuhannen vuosivauhdilla, ja kaapeleita päivitetään kuituyhteyksiksi", kertoo projektipäällikkö Markku Harjula Telialta.
Puhelinpylväiden käyttöikä on noin 40 vuotta. Poistuvien pylväiden kierrätys on keskeinen osa urakkaa, sillä pitkän käyttöiän takaavan suojakäsittelyn vuoksi pylväiden uusiokäyttö on tiukasti rajattua ja käytännössä pylväät käsitellään ongelmajätteenä.

"Laituri- ja mökkirakentajien haaveisiin ovat topparoikkamme tottuneet jo pitkään vastaamaan 'valitettavasti ei'", Harjula naurahtaa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Uutisarkisto