AfterDawn: IT-alan uutiset

Pieni MP3-soitin, joka muutti koko maailman: Winamp täytti 25 vuotta

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 26.4.2022 21:39

Pieni MP3-soitin, joka muutti koko maailman: Winamp täytti 25 vuotta

Joskus maailma muuttuu useiden pienten asioiden summana. Yksi kehityskulku nähtiin vuosituhannen taitteessa, kun musiikki muuttui hurjalla rytinällä digitaaliseksi, ikuiseksi luullut toimintatavat tuhoutuivat ja pölystä syntyi pitkässä jatkumossa nykyinen suoratoistopalveluiden maailma. Tuon kaiken yhtenä isona taustavoimana oli pienen pieni Windows-ohjelma.
Legendaarinen Winamp oli monella tapaa ensimmäinen käyttäjäystävällinen musiikkisoitin, joka tuki uutta, uljasta MP3-musiikkiformaattia. Ohjelman ensimmäinen versio julkaistiin 21.4.1997 eli Winamp vietti viime viikolla 25-vuotis synttäreitään.

Jälkikäteen katsottuna palat loksahtelivat paikoilleen siellä täällä ja lopulta musiikin vallankumous oli valmis. Saksalaisessa Fraunhoferin yliopistossa oli kehitetty tiedostoformaatti, joka pakkasi musiikin tarpeeksi hyvällä laadulla ja tarpeeksi pieneen kokoon, jotta kappaleita pystyttiin jakamaan järkevästi ysärin hitaillakin nettiyhteyksillä.

CD-asemat yleistyivät tietokoneissa ja niiden avulla CD-levyjen muuttaminen MP3-muotoon oli mahdollista. Ja lopulta tuli ensimmäinen toisto-ohjelma - Winamp - joka teki laajan musiikkikirjaston hallinnasta vihdoinkin helppoa ja miellyttävää.
Sittemmin MP3:sten toistoon tarkoitettujen ohjelmien aikakausi on kadonnut jonnekin muistojen horisonttiin ja tilalle ovat tulleet Spotify ja kumppanit. Mutta niidenkin menestys nojaa aiempiin toimijoihin - joista yksi merkittävimmistä oli ehdottomasti Winamp.

Winampin paluuta on odotettu jo vuosien ajan ja vuonna 2018 saatiinkin esimakua tulevasta. Mutta sittemmin kehitys vaikuttaa taas pysähtyneen.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: Winamp
Edellinen Seuraava  

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Uutisarkisto