AfterDawn: IT-alan uutiset

Muistatko? Windowsissa oli oma pikaviestisovellus - poistettiin roskapostin takia

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 26.3.2022 11:09 Kommentteja (1)

Muistatko? Windowsissa oli oma pikaviestisovellus - poistettiin roskapostin takia

Jo kauan, kauan ennen kuin konseptia "pikaviestin" oli edes keksitty, oli Microsoftin Windowsissa sellainen sisäänrakennettuna.
Ominaisuus esiteltiin vuonna 1992, kun Windows for Workgroups 3.1 julkaistiin. Kyseessä oli yrityskäyttöön tarkoitettu versio Windows 3.1:stä, joka oli suunniteltu nimenomaan kovaa vauhtia yleistyneisiin toimistojen lähiverkkoihin. Tuolloin ajatus Internetin laajasta käytöstä oli vielä täysin utopiaa, mutta lähiverkkoja käytettiin jo tuolloin mm. toimistojen yhteisen tulostimen jakamiseen.

Kyseinen ominaisuus tunnetaan teknisesti nimellä Windows Messenger service, mutta sitä ei kannata sekoittaa vuosituhannen vaihteessa suosituksi tulleeseen MSN Messengeriin - saati sitten Facebookin Messengeriin. Niiden kanssa Windowsin sisäisellä Messenger servicellä ei ollut mitään tekemistä.

Sen sijaan toiminto oli tarkoitettu siihen, että lähiverkkojen ylläpitäjät pystyivät lähettämään viestejä lähiverkon - eli yleensä toimiston - sisällä oleviin Windows-tietokoneisiin.
Käytännössä viestejä lähetettiin jokaisesta Windowsista löytyneen, hieman piilossa olevan WinPopup nimisen ohjelman kautta. Kyseisessä ohjelmassa oli tarjolla viestikenttä, johon voitiin kirjoittaa lähetettävä viesti sekä kenttä, johon syötettiin lähiverkossa olevan tietokoneen nimi. Verkkoryhmiä (workgroup) käyttävässä Windows-verkossa viestejä voitiin lähettää myös massapostituksena kaikkiin kyseisessä verkossa oleviin tietokoneisiin.

Tarkoitus oli siis, että verkon ylläpitäjät kertovat viestikanavan kautta vaikkapa siitä, että tulostin ei nyt toimi.

WinPopup-ohjelman ruutukaappaus


Mutta, kuten arvata saattaa, WinPopup kaapattiin kekseliäiden roskapostittajien takia muuhun käyttöön. Internetin räjähdysmäisesti yleistyttyä spämmin lähettäjät keksivät jakaa ohjelmia, jotka asentumisen jälkeen lähettävät mainosviestejä kaikille lähiverkossa oleville tietokoneille. Ilman palomuuria oleviin tietokoneisiin pystyttiin viestejä lähettämään myös avoimen nettiyhteyden yli, mikäli kaikki palvelun vaatimat portit olivat tietokoneessa ja verkossa avoinna.

Joten Windowsin oman pikaviestimen tarina loppui ajan saatossa lyhyeen, eikä Microsoft koskaan kehittänyt siitä sen kummempaa, suuren yleisön palvelua. Windows Vista oli ensimmäinen kuluttajille tarkoitettu Windows-versio, josta WinPopup -sovellusta ei enää löytynyt.

ruutukaappaus: Wikipedia

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: historia Windows
Edellinen Seuraava  

1 kommentti

128.3.2022 08:28
ex-windows
Vahvistamaton

Oivoi. Tuli tehtyä WinPopupille parempi käyttöliittymäkin aikoinaan. Se oli vain sellainen nopea kyhäelmä etten vaivatuunut ottamaan lähdekoodia talteen.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto