AfterDawn: IT-alan uutiset

Amazon palkkaa ja irtisanoo lähettinsä tekoälyn avulla

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 29.6.2021 14:07

Uljas uusi maailma: Yhdysvalloissa tekoäly antaa potkut, automaattisesti

Kotimaista Wolttia hieman vastaavalla kuviolla Amazonin lähetteinä toimivat Amazon Flex -lähetit ovat Yhdysvalloissa täysin tekoälyn ja algoritmien varassa.
Bloombergin artikkelin mukaan Amazon Flex-kuljettajaksi liitytään älypuhelinsovelluksen kautta ja palkkauspäätöksen tekee taustalla oleva algoritmi. Algoritmi päättää jo palkkausvaiheessa erilaisten muuttujien pohjalta sen, onko hakija sopiva Flex-kuljettajaksi vai ei.

Kun Flex-lähetiksi pääsee, seuraavat algoritmit jatkuvasti kuskin suoriutumista tehtävissään. Algoritmin avulla seurataan mm. sitä, ovatko vastaanottajat tyytyväisiä vai eivät sekä tietysti aikataulussa pysymistä. Jos tietyt raja-arvot alittuvat, tulee Flex-kuljettajan sovellukseen tyly ilmoitus siitä, että hommia ei enää Flex-kuskina ole. Aivan kuten Wolt-kuljettajatkin, ovat Flex-lähetit Amazoniin yrittäjästatuksella kytköksissä, eli eivät varsinaisesti yhtiön työntekijöitä.
Jos automaattiset potkut haluaa haastaa, päätöksen kyseenalaistaminen maksaa 200 dollaria (noin 165 euroa), jonka maksamisen jälkeen irtisanominen etenee Amazonilla töissä olevan lähettien esimiehen tutkittavaksi. Artikkelissa haastatellut kuskit kertovat irtisanomisten kiistämisen olevan toivotonta, sillä siinä ovat vastakkain lähetin oma sana ja koneen keräämä valtava datamäärä kuskin suorituksen tasosta.

Flex-sovelluksen on maailmanlaajuisesti ladannut itselleen jo 4 miljoonaa lähettiä, joista liki 3 miljoonaa on Yhdysvalloissa - kysyntää lähetiksi siis riittää, huolimatta kylmästä, puhtaasti dataan pohjautuvasta rekrytointipolitiikasta.

Amazon puolustaa käytäntöään sillä, että tutkimusten mukaan valtaosa Flex-läheteistä on tyytyväisiä työhönsä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: tekoäly Amazon
Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto