AfterDawn: IT-alan uutiset

Nuorille suunnattu hakkerointihaaste käynnistyi: harjoittele vaikka salasanasuojauksen murtamista

Kirjoittaja Janne Yli-Korhonen @ 9.3.2021 15:26

Nuorille suunnattu hakkerointihaaste käynnistyi: harjoittele vaikka salasanasuojauksen murtamista

Finnish Information Security Cluster – Kyberala ry, lukuisat yritykset sekä viranomaiset ovat luoneet verkkoon hakkerointihaasteen, Generation Z Challengen, jossa 13-18-vuotiaat nuoret voivat etsiä luvallisesti haavoittuvuuksia. Sivusto aukeaa 9.3.2021, ja kuka tahansa voi osallistua ilmaiseksi.
Hankkeen tavoitteena on ohjata hakkeroinnista kiinnostuneita nuoria toimimaan eettisesti ja lainsäädäntöä noudattaen. Samalla heitä kannustetaan kouluttautumaan ja työllistymään tulevaisuudessa tietoturvallisuusalalle.

"Meillä on Suomessa paljon nuoria osaajia, joilla on mahdollisuus kehittyä tietoturvan huippuammattilaisiksi. Kyberturvallisuusalan yritykset työllistävät jo tällä hetkellä huomattavan joukon valkohattuhakkereita", kertoo Kyberala ry:n toiminnanjohtaja Mika Susi.

Hakkerointihaaste Generation Z Challengessa nuoret voivat verkkosivustolla kokeilla nettisivujen kirjautumisen murtamista, etsimään pilvipalveluun piilotettuja salaisia tietoja ja purkamaan salattua dataa.
Sivustolta löytyy lähes 20 haastetta, jotka ovat tietoturva-ammattilaisten laatimia. Näiden tehtävien vaikeustaso vaihtelee. Haasteita suoritetaan lipunryöstö- eli capture the flag -periaatteella: kun tehtävä on suoritettu, siitä saadut pisteet näkyvät sivuston pistetaulussa.

Nixun tietoturva-asiantuntija Aapo Oksman pitää tärkeänä, että verkossa on saatavilla eri tasoisia hakkerointihaasteita turvallisessa ympäristössä. "Kun itse aloitin haasteiden tekemisen 2000-luvun alussa, ne olivat kaikki ammattilaisille suunnattuja eikä kysyjiä katsottu hyvällä." Nykyisin hakkerikulttuuri on muuttunut. "Nuoria halutaan auttaa ja innostaa alalle", Oksman sanoo tiedotteessa.

Generation Z Challengeen Oksman kehitti pelin, jota on mahdoton päästä läpi huijaamatta. Haasteessa opetellaan kiertämään peliohjelman asettamia rajoituksia.

Haasteet löytyvät osoitteesta challenge.fi.

Mukana haasteen toteutuksessa ovat 2NS, Nixu, Elisa, F-Secure, Solita, Fraktal, Visma, Kyberala ry, HelSec, Keskusrikospoliisi sekä digi- ja väestötietovirasto.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto