AfterDawn: IT-alan uutiset

Nyt on pakattu videota kunnolla: Shrek -leffa korpulle

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 30.12.2020 17:02 Kommentteja (2)

Nyt on pakattu videota kunnolla: Shrek -leffa korpulle Videotiedostojen pakkaukseen tarkoitetut algoritmit ovat parantuneet viimeisen parin vuosikymmenen aikana hurjaa vauhtia. Siinä missä MPEG-2 -pakkausalgoritmilla puristettiin täyspitkä elokuva DVD:n 4,7 gigatavun tallennustilaan, saadaan nykyisin 4K-tasoinen video puristettua h.265 -pakkausta käyttämällä helposti CD-levylle.
Mutta entäpä jos yhdistetään huimasti kehittynyt videoidenn pakkaustekniikka vanhaan kunnon 1990-luvun lopun tapaan, jossa video saatiin mahtumaan haluttuun tilaan sen tarkkuutta karsimalla? Lisäksi todelliset oldskool videopiraatit muistavat myös 1990-luvun loppupuolelta ajan, jolloin myös videoiden frameratea eli ruudunpäivityksen tiheyttä pudotettiin jotta video saataisiin mahtumaan pienempään tilaan.

Nyt Reddit-käyttäjä on päättänyt kokeilla asiaa.

Lopputuloksena on syntynyt kopio Shrek-elokuvasta, joka mahtuu korpulle. Ja nuoremmalle sukupolvelle kerrottakoon, että korppu on se tallennusikonin näköinen muovinen asia, joka on toiminut 1980-luvulta aina 2000-luvun alkupuolelle saakka de facto "muistitikkuna". Tallennustilaa Windowsin HD-korpulla on 1,44 megatavua. Vertailun vuoksi: DVD-levyllä on tallennustilaa noin 3000 kertaa enemmän. Yhden korpun sisällön lataaminen netistä kestää 100Mbps nettiyhteydellä hieman alle sekunnin.

Jotta tähän temppuun on päästy, on video pakattu h265-pakkauksella (joka tunnetaan myös nimellä HEVC). Lisäksi videon resoluutio on romautettu 120 x 96 -tarkkuuteen, eli noin yhteen kolmaskymmenesosaan SD-television tarkkuudesta.

Myös ruudunpäivitystä on pitänyt karsia - elokuvissa kuva päivittyy tavallisesti 24 kertaa sekunnissa, mutta tässä tapauksessa kuvaa päivitetään ainoastaan 4 kertaa sekunnissa.

Näillä lopputuloksilla laatu ei tietenkään järin kaunista ole, mutta se ei tietenkään kokeilun tarkoitus ole ollutkaan.I created a floppy disk VCR that plays full length films (like garbage) with the help of a Pi and a custom x265 codec. I call it the LimaTek Diskmaster from r/raspberry_piVideon toistamiseen GreedyPaint on kehittänyt oman toistosovelluksen, joka pyörii Raspberry Pillä. Sovellus pyytää levykkeen sisään syöttämistä ja toistaa sen jälkeen pakatun videon, kuten pitääkin.

Suuren yleisön tarjolle tulleen videon pakkauksen historia kumartaa tällekin kokeilulle. Itse pakattujen netissä pyörivien, usein laittomien, elokuvakopioiden historia kulkee muinaisista ysärin tätä kokeilua muistuttavista testeistä VCD-formaatin, SVCD:n, DVD-rippausten, DivX ;-) -formaatin ja monen muun vaiheen kautta nykyaikaan, jossa jo 8K-tarkkuuden videota saadaan pakattua järkevästi netin yli katsottavaan ja jaeltavaan muotoon.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

15.1.2021 18:30

Siis tämä on uutisoimisen arvoinen asia, että joku on saanut disketille mahtumaan täysin katselukelvotonta skeidaa vääntämällä enkooderista laatuasetukset alatappiin? Vau.

25.1.2021 22:02

Onko videossa ääni mukana?

P.S. ...joku aina jaksaa valittaa kun ei itseä satu jokin kiinnostamaan, sheesh... Ei ole pakko lukea.


Peace & Love, Sir Robin
...sen tarvi olla niin justiinsa

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto