AfterDawn: IT-alan uutiset

Google Kuvat muuttuu käytännössä maksulliseksi vuonna 2021

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 12.11.2020 11:29

Google Kuvat muuttuu käytännössä maksulliseksi vuonna 2021 Google on hiljattain potkinut käyttäjiä jatkuvasti aktiivisemmin kuukausimaksullisen Google One-tilauksensa asiakkaiksi, mutta ei toistaiseksi vielä mitenkään radikaalein toimin. Tähän on nyt tulossa muutos.
Google Kuvat on tarjonnut jo vuosien ajan 15 gigatavun verran ilmaista tallennustilaa (joka on jaettu mm. Gmailin ja Google Driven kesken).

Mutta tallennustila ei ole kulunut lainkaan, jos kuvansa on tallettanut Google Kuviin "hyvällä laadulla" vaihtoehtona olevan "alkuperäisen laadun" sijaan. Eli käytännössä tarjolla on ollut rajoittamaton tallennustila omille kuvilleen, jos on ollut valmis antamaan Googlen pakata kuvia ja videoita kevyesti.

Itse asiassa hyvällä laadulla talletettaessa kuvia ja videoita ei pakata nytkään, paitsi jos kuvat ovat yli 16 megapikseliä tai videoiden tarkkuutena on parempi kuin FullHD.

Nyt tähän on siis tulossa muutos: kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2021 ilmainen "hyvän laadun" tallennusvaihtoehto poistuu kokonaan käytöstä ja kaikki palveluun lisätyt kuvat ja videot tuon hetken jälkeen kuluttavat tarjolla olevaa 15 gigatavun ilmaista tallennustilaa.
Tuota hetkeä ennen palveluun pakattuna lisätyt kuvat ja videot eivät kuitenkaan tallennustilaa kuluta, joten jos palveluun haluaa pulauttaa vaikkapa 15 vuoden digikuvat selailtaviksi, kannattaa ne lisätä seuraavan puolen vuoden aikana. Googlen oman arvion mukaan keskivertokäyttäjällä menee yli 3 vuotta ennen 15 gigatavun tallennustilan rajan saavuttamista.

Google One -palvelun hinnasto ei sinänsä ole valtavan kallis: 100 gigatavun tallennustilan saa ostettua itselleen 1,99 eurolla kuukaudessa, 200 gigatavua maksaa 2,99e/kk ja 2 teratavua maksaa 9,99 euroa/kk.

Jotta käyttäjät pystyisivät paremmin ymmärtämään omaa tallennustilaansa, Google julkisti palvelun, joka arvioi, kauanko käytössä oleva tallennustila tulee nykytahdilla riittämään.


tallennustilan kestosta annetaan arvio myös Google One-tilaajille, kuten yllä näkyy


Lisäksi jatkossa Google Kuvat tulee ehdottamaan poistettavaa sisältöä omasta kuvakokoelmasta, kuten tärähtäneitä kuvia sekä paljon tilaa vieviä videoita.

Nimenomaan videot ovat ongelmallisia, sillä nykyaikaisilla puhelimilla otetut 4K-tarkkuuden videot täyttävät 15 gigatavun tallennustilan todella helposti. Pelkästään kuvilla 15 gigatavun täyttämiseen meneekin helposti vuosien ajan. Googlen omat Pixel-puhelimet ovat poikkeus uudistuksessa: niillä Google Kuviin "hyvällä laadulla" lisätyt videot ja kuvat eivät jatkosssakaan kuluta käytössä olevaa tallennustilaa.

Aivan hiljattain Google kertoi myös uusista kuvankäsittelyominaisuuksista Google Kuviin, jotka ovat saatavilla vain Google One -tilaajille.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto