AfterDawn: IT-alan uutiset

Miten YouTuben suosittelu toimii? Auta Mozillaa ottamaan selvää

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 21.9.2020 11:29

Miten YouTuben suosittelu toimii? Auta Mozillaa ottamaan selvää

Yksi netin vitsauksista on pahamaineinen YouTuben suosittelualgoritmi, jonka syyksi on viime vuosina pistetty mm. nuorison radikalisoituminen ympäri maailmaa, erilaisten järjettömien salaliittoteorioiden nousu sekä yleinen mielipiteiden polarisoituminen.
Eli kyseessä on siis se koodinpätkä, joka Googlen omistamassa YouTubessa kertoo käyttäjälle, mikä video hänen kannattaisi katsoa seuraavaksi.

Ja tuntuu, että kukaan ei tarkalleen ottaen tiedä miten YouTuben suosittelualgoritmi oikein toimii. Google ei tätä luonnollisestikaan kerro, koska kyseessä on yrityssalaisuus, mutta epäilyksiä on myös sen osalta, että Google ei enää itsekään tarkalleen tietäisi miten algoritmi oikein toimii, sillä se on "ulkoistettu" pitkälti koneoppimiselle.

Nyt Firexoin takana oleva Mozilla-säätiö haluaa selvittää asiaa. Mozilla on julkaissut RegretsReporter (kadutujen päätösten raportoija) -nimisen lisäosan Firefoxille ja Chromelle. Lisäosan avulla käyttäjät voivat kertoa suoraan Mozillalle sen, mitä videoita algoritmi oikein on kullekin käyttäjälle suositellut.


RegretsReporter -lisäosa


Käytännössä selaimen osoitepalkin viereen asentuu pieni YouTuben logoa muistuttava surunaama, jota voi klikata, kun YouTube on ohjannut käyttäjän johonkin epäilyttävään videoon, kuten ääriajatuksia levittävään videoon, rasismia sisältävään videoon, rokotevastaisuutta, salaliittoteorioita, jne levittävään videoon. Näin lisäosa välittää Mozillalle tiedon siitä, miten käyttäjä kyseiseen videoon päätyi.Projektin mukaan toimittajat, tutkijat ja jopa entiset YouTuben työntekijät ovat sitä mieltä, että YouTuben pitäisi estää käyttäjien ohjaaminen epämääräiseen sisältöön. YouTuben algoritmien sanotaan ohjaavan tarkoituksella käyttäjiä mahdollisimman provosoivaan sisältöön, sillä sellainen materiaali sitouttaa katsojiaan tavallista sisältöä tehokkaammin.

Mozilla aikoo luoda tiedoista yhteenvedon, jonka se toivoo toimivan keskustelunavauksena - ja mahdollisena korjausliikkeenä - sille, miten YouTube suosittelee sisältöä.

Lisäosat voi ladata näistä linkeistä:

RegretsReporter -lisäosa Chromelle

RegretsReporter -lisäosa Firefoxille

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto