Tietojenkalastelua tehdään eniten Facebookin, Yahoon, Netflixin ja Spotifyn nimissä

Kirjoittaja Janne Yli-Korhonen @ 11.2.2020 19:56 Kommentteja (1)

Tietojenkalastelua tehdään eniten Facebookin, Yahoon, Netflixin ja Spotifyn nimissä Tietoturvayhtiö Check Pointin tutkijat selvittivät eniten käytetyt brändit ja alustat, joita käytetään tietojenkalastelussa. Tarkasteltu ajanjakso sijoittui vuoden 2019 vuoden viimeiselle neljännekselle (lokakuu - joulukuu), johon sisältyvät verkkokauppojen vuoden vilkkaimmat alennusmyynnit, kuten Black Friday ja jouluale.
Raportin mukaan tietojenkalasteluhyökkäyksissä eniten käytetty brändi on Facebook, jota maailmanlaajuisesti käytettiin 18%:n edestä. Toiseksi sijoittui Yahoo! (10%) ja kolmanneksi eniten käytetään Netflixiä (5%).

Tietojenkalasteluhyökkäyksissä rikollinen yrittää jäljittää brändien virallisten verkkosivuja ulkonäköä ja olemusta käyttämällä samankaltaista verkkotunnusta tai URL-osoitetta. Linkki väärennetylle sivulle lähetetään uhrille esimerkiksi sähköpostin tai saastuneen mobiilisovelluksen kautta. Tietojenkalastelussa käytetään usein lomaketta, jonka avulla yritetään kerätä uhrilta esimerkiksi maksutietoja.Alustana eniten tietojenkalastelua tapahtui verkossa (48%), jota seuraavat sähköposti (27%) ja mobiili (25%). Verkossa tapahtuvassa tietojenkalastelussa yleisin nimi on Spotify ja sähköpostin osalta huijauksia tehdään eniten Yahoon nimissä.

Top 10 brändit tietojenkalastelussa (Q4 2019)


Brändit on luokiteltu huijausyrityksissä käytetyn yleisen ulkoasun perusteella:
 1. Facebook (18%)
 2. Yahoo (10%)
 3. Netflix (5%)
 4. PayPal (5%)
 5. Microsoft (3%)
 6. Spotify (3%)
 7. Apple (2%)
 8. Google (2%)
 9. Chase (2%)
 10. Ray-Ban (2%)


Top brändit tietojenkalastelussa alustan mukaan (Q4 2019)


Raportissa kerrotaan, että käytetty brändi vaihtelee hyvin paljon käytetystä alustasta. Esimerkiksi mobiilin kohdalla tietojenkalastelussa käytetään pankkien ja sosiaalisen median brändejä, kun taas sähköpostin kohdalla käytetään enemmän teknologia-alan brändejä.

Raportissa nostetaan myös esille Ray-Ban, joka oli erityisen suosittu brändi tietojenkalastelussa sähköpostin avulla Black Fridayn aikana. Yleisin tapa houkutella uhreja sähköpostissa on käyttää houkuttelevaa otsikkoa, jossa kerrotaan Ray-Banien olevan jopa 90% verran alennuksessa Black Fridayn aikana.

Esimerkki tietojenkalastelussa käytetystä sivusta (kuva: Check Point).

Esimerkki tietojenkalastelussa käytetystä sivusta

Verkko (48%)
 1. Spotify
 2. Microsoft
 3. PayPal
 4. Facebook


Sähköposti (27%)
 1. Yahoo
 2. Rbs (Ray-Ban aurinkolasit)
 3. Microsoft
 4. DropBox


Mobiili (25%)
 1. Chase Mobile Banking
 2. Facebook
 3. Apple
 4. PayPal

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

1 kommentti

111.2.2020 21:30

Ei sitä tarvitse yhtään ihmetellä, että missä noita yhteystietoja on sekä käytetään epämääräisiin käyttötarkoituksiin.

-Ei muuta kuin hanuri säkkiin ja kohti uusia sotia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.2.2020 @ 21:35

For every spam post I have a this reply:
A great weather out there!
"A great weather out there!"

# go away
User-agent: *
Disallow: /

PORT STATE SERVICE
443/tcp filtered https:

Host wake up (0.000s latency).
rDNS

Administration interface:
Normal:http://192.168.75.120:8080
Normal:http://10.8.0.1:8080
Secure:https://192.168.75.120
Secure:https://10.8.0.1

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Tuoreimmat uutiset

Netflixin odotettu uusi toiminto ilmestyi vihdoinkin Netflixin odotettu uusi toiminto ilmestyi vihdoinkin (25.2.2020 18:39)
Pienen testirupeaman jälkeen Netflix on päättänyt ottaa maailmanlaajuisesti käyttöön uuden top 10 -listan, jossa kerrotaan paikallisen markkina-alueen katsotuimmat elokuvat tai sarjat kunakin päivänä. ....
Huawei julkaisi 2499 euron taittuvanäyttöisen Mate Xs -älypuhelimen Huawei julkaisi 2499 euron taittuvanäyttöisen Mate Xs -älypuhelimen (25.2.2020 16:41)
Huawei on julkaissut taittuvanäyttöisen Mate Xs -älypuhelimen, joka on jatkoa Mate X:lle. Mate Xs:n näyttö kiertää kiinni ollessaan puhelimen ulkokuorta ja avattuna sen läpimitta on 8 tuumaa. ....
Päivän diili: nyt myös 8 gigatavun RAM-muistin OnePlus 7 Pro tarjouksessa - Hinta nyt 599 euroa Päivän diili: nyt myös 8 gigatavun RAM-muistin OnePlus 7 Pro tarjouksessa - Hinta nyt 599 euroa (25.2.2020 10:22)
Viime viikolla nähtiin useita hyviä tarjouksia puhelimista ja sama tuntuu jatkuvan. Viime viikolla tarjouksessa oli esimerkiksi OnePlus 7T Pro McLaren Edition. Nyt vuorostaan 8 gigatavun keskusmuistilla ....
Huawein P40-sukupolven puhelimet esitellään 26. maaliskuuta – Eivät sisällä Google-sovelluksia Huawein P40-sukupolven puhelimet esitellään 26. maaliskuuta – Eivät sisällä Google-sovelluksia (25.2.2020 06:19)
Huawein seuraavan sukupolven lippulaivapuhelimet esitellään Pariisissa 26. maaliskuuta. Tuolloin lehdistötilaisuudessa kaiken kansan ihmeteltäväksi tulevat P40-sukupolven laitteet. Viime ....
Apple on valmis valtavaan muutokseen – Korvaa Intelin prosessorit Apple on valmis valtavaan muutokseen – Korvaa Intelin prosessorit (25.2.2020 06:06)
Osuvista tuotelanseerausennustuksistaan hyvin tunnettu Apple-analyytikko Ming-Chi Kuo arvioi tällä kertaa, että Applen ensimmäinen ARM-pohjaista suoritinta käyttävä Mac-tietokone tulisi markkinoille ....

Uutisarkisto