AfterDawn: IT-alan uutiset

Tutkimus: Ihmiset haluavat itseohjautuvien autojen uhraavan vanhat ennen nuoria

Kirjoittaja Jami Virtanen @ 25.10.2018 14:29

Tutkimus: Ihmiset haluavat itseohjautuvien autojen uhraavan vanhat ennen nuoria

Keskiviikkona MIT julkaisi maailmanlaajuisen tutkimuksen tulokset, jossa ihmisiltä kysyttiin millaisia eettisiä ja moraalisia valintoja itse-ohjautuvien autojen pitäisi tehdä valintatilanteessa.
Tutkimuksessa paljastui ihmisten priorisoivan yleisesti ihmiset eläinten edelle sekä nuoret elämät vanhojen edelle. Ihmiset myös haluavat, että autot ohjelmoitaisiin onnettomuustilanteessa pelastamaan useampi ihmishenki. Myös sivullisen henkeä arvostettiin enemmän, kuin onnettomuuden lakia rikkomalla aiheuttavan henkeä.

Tutkimukseen on osallistunut yli kahta miljoonaa ihmistä yli kahdestasadasta maasta. Tutkimuksessa esitettiin erilaisia vaihtoehtoja ns. vaunuongelmasta (Trolley Problem). Kyseessä on klassinen eettinen dilemma. Se kysyy osallistujilta, ketkä pelastetaan karanneen junavaunun tieltä. Itseohjautuvien autojen ollessa kyseessä ohjelmiston tarvitsee mahdollisesti onnettomuustilanteessa päättää, pelastetaanko joukko jalankulkijoita tai esimerkiksi auton kyydissä olevat.
Tutkimuksessa havaittiin myös alueellisia eroja. Yleiset periaatteet olivat kohtuullisen samoja ympäri maailman, mutta esimerkiksi Aasian maissa havaittiin, että ihmiset eivät asettaneet nuoria vanhojen ihmisten edelle.

Koko tutkimus julkaistaan Nature-lehdessä myöhemmin.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto