AfterDawn: IT-alan uutiset

Firefoxilta jättiyllätys - estää mainonnan seurannan, aivan kaiken

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 31.8.2018 14:31 Kommentteja (3)

Firefoxilta jättiyllätys - estää mainonnan seurannan, aivan kaiken Mozillan kehittämä Firefox-selain on jäänyt pahasti alakynteen viimeisen vuosikymmenen aikana. Hetken aikaa suosion huipulla keikkunut avoimen lähdekoodin selain on menettänyt markkinaosuuttaan vuosi vuodelta, kun Googlen oma Chrome-selain on vallannut markkinat sekä työpöydällä että mobiilissa.
Koska Firefoxilla ei ole tässä taistelussa oikeastaan enää mitään hävittävää, on Mozilla repäissyt hihastaan valttikortin, johon Google tuskin pystyy koskaan vastaamaan. Mozilla ilmoitti tänään, että lähitulevaisuudessa Firefox tulee estämään kaiken mainostajien toimesta tapahtuvan käyttäjien seurannan.

Seuranta tehdään verkossa käytännössä aina ns. kolmannen osapuolen kekseillä / evästeillä, joiden avulla mainosverkot voivat seurata käyttäjän kiinnostuksen kohteita ja sivustoja, joissa käyttäjä on vieraillut. Vastapainoksi mainontaa voidaan näin paremmin kohdentaa haluttuun käyttäjäryhmään - eli vaikkapa eläkeläisille ei tarjota työpaikkailmoituksia joihin haetaan vastavalmistuineita. Eikä miehille kuukautissiteiden mainontaa.

Nyt Firefox tekee irtioton tässä suhteessa ja estää tämän toiminnan selaimen tasolla, jolloin erillisiä lisäosia ei estoihin enää tarvita.

Mozilla aikoo tuoda uudistukset hiljalleen selaimeensa. Ensin se tutkii, nopeuttaako seurantakoodien poistaminen sivulatauksiin kuluvaa aikaa. Mikäli näin on, estetään kyseiset seurantakoodit Firefoxin versiossa 63. Versiossa 65 Firefox suunnittelee estävänsä kolmannen osapuolen keksit sekä pääsyn kolmansilta osapuolilta selaimen ns. web storage -tallennustilaan. Viimeiseksi Firefox aikoo estää ns. sormenjälkitunnistuksen, jossa selaimen ominaisuuksista ja lisäsosista muodostetaan eräänlainen digitaalinen sormenjälki, jonka avulla selain pyritään yksilöimään ja tunnistamaan. Viimeisessä vaiheessa on tarkoitus myös estää erilaisten kryptovaaluuttoja louhivien ohjelmakoodien suorittaminen selaimessa kokonaan. Kryptovaluuttaa taustalla louhivat ohjelmakoodit ovat olleet viime aikoina yksi tärkeimmistä tulolähteistä sivustoille, jotka eivät pysty kunnolla myymään mainostilaansa - esimerkiksi useat torrent-sivustot käyttävät tätä tekniikkaa.

Luonnollisesti muutos tulee tarkoittamaan kohdennetun mainonnan vaikeutumista ja sen pelätäänkin satavan lähinnä Facebookin ja Googlen omien palveluiden laariin, jotka tietävät käyttäjästään joka tapauksessa lähes kaiken.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

12.9.2018 5:39

Isot on suunnitelmat...


22.9.2018 14:52

Milloin selain osaa estää videoiden automaattisen käynnistymisen.

35.9.2018 23:42

Mitäpä jos ei toiti mitään uutta vaan palauttaisi vanhan. Eli kevyen toimivan selaimen!


Tietokone; Emo=AsRock 970 Extreme4, Prosessori=FX-8350 8x4,7Ghz, Nayttis=Gigabyte AMD Radeon HD 7850 OC 2GB, Muisti=16gb 1600Mhz DDR3, Kovalevytila=250gb SSD/5TB normaali.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Adobe esitteli uutta ohjelmistoa – Tällä luodaan AR-sisältöjä Adobe esitteli uutta ohjelmistoa – Tällä luodaan AR-sisältöjä (16.10.2018 10:39)
Digitaalisten sisältöjen luomiseen tarkoitettujen ohjelmistojen kehitykseen erikoistunut Adobe on paljastanut Max-kehittäjätapahtumassaan uutta tietoa Project Aero -ohjelmistotuotteesta, jonka ....
Microsoftin perustaja menehtyi syöpään Microsoftin perustaja menehtyi syöpään (16.10.2018 10:22)
Bill Gatesin kanssa ohjelmistoyhtiö Microsoftin perustanut Paul Allen on kuollut 65-vuotiaana. Allen paljasti ennen kuolemaansa sairastavansa non-Hodgkinin lymfoomaa ja saavansa hoitoa siihen. ....
DNA päivittää 4G-verkkoa – Turkulaisille, tamperelaisille ja helsinkiläisille nopeammat yhteydet DNA päivittää 4G-verkkoa – Turkulaisille, tamperelaisille ja helsinkiläisille nopeammat yhteydet (15.10.2018 11:21)
DNA on kertonut päivittävänsä Helsingin, Turun ja Tampereen talousalueiden 4G-verkon kapasiteetti. Toimenpiteillä ennakoidaan tulevaa siirtymää 5G-aikakauteen. 4G-verkon päivitysten myötä tiedonsiirtonopeudet ....
Samsung avasi salaisuuksia – Taiteltava älypuhelin on kehitteillä Samsung avasi salaisuuksia – Taiteltava älypuhelin on kehitteillä (15.10.2018 11:07)
Teknofiilien märkien päiväunien kohteena on ollut älypuhelin, jota voisi taitella vapaasti. Yksi askel uudenlaisia laitteita kohti voidaan ottaa jo tänä vuonna, sillä Samsungin mobiiliyksikön ....
Pokemon Gosta tuli realistisempi Androidillakin Pokemon Gosta tuli realistisempi Androidillakin (15.10.2018 10:51)
Pokemon Gon Android-pelaajilla saattaa olla tulevaisuudessa yksi syy vähemmän kytkeä AR-kokemus pois päältä, sillä peliä kehittävä Niantic on ilmoittanut päivittävänsä sovelluksen ARCore-yhteensopivaksi. ....

Uutisarkisto