Keskuspankkiirit huolestuivat – Suuryritysten kasvu keskittänyt taloutta ja hyvä valuu harvojen käsiin

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 30.8.2018 09:29

Keskuspankkiirit huolestuivat – Suuryritysten kasvu keskittänyt taloutta ja hyvä valuu harvojen käsiin Jackson Holen taloussymposiumissa keskuspankkiirit analysoivat Yhdysvaltojen ja maailman talouden tilaa sekä kehitysnäkymiä. Keskusteluissa nousi tänä vuonna esiin suurten teknologiayhtiöiden taloudellisen vallan kasvu sekä vaikutus reaalitalouteen. Uhkakuvana nähtiin talouden liiallinen keskittyminen vain muutaman suuryhtiön harteille, kertoo Helsingin Sanomat.
Keskittymisen seurauksena yritykset eivät enää palvele valtiota, vaan valtio alkaa palvella muutamaa yhtiötä. Politiikassa aletaan tehdä suuryritysten etuja palvelevia ratkaisuja ja esimerkiksi koulutusta ohjataan yritysten tarpeiden suuntaan. Selkeä ongelma on siinä, että vaikka yritykset ovat taloudellisilla mittareilla mitattuna valtavan kokoisia, ne eivät enää palkkaa työntekijöitä samassa määrin kuin muutamia vuosikymmeniä sitten.

Teknologiasektorin suuryrityksiksi nimettiin Google, Amazon, Apple ja Facebook. Amazonin suosion kasvu on tarkoittanut käytännössä pienten kivijalkaliikkeiden näivettymistä ja loppumista. Suomessa on koettu sama ilmiö, mistä tuoreimpana esimerkkinä elokuvavuokraamo Makuunin konkurssi. Suoratoiston yleistymisen myötä suomalaisten into fyysisten medioiden vuokraamiseen lopahti totaalisesti. Google ja Facebook ovat vuorostaan napanneet suomalaisia mainoseuroja paikallisten medioiden hyppysistä.

Talouden keskittymistä kuvastaa hyvin Financial Timesin vertailu, jonka mukaan vuonna 1954 Yhdysvalloissa 60 suurinta yritystä loi 20 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Nyt samaan riittää vain 20 suurinta yritystä. Suurimmat yritykset ovat hyötyneet eniten talouden raja-aitojen kaatumisesta. Taloudellisen hyvän keskittyminen on kuitenkin johtanut protektionisten ajatusten yleistymiseen ja kauppasuhteiden kiristymiseen, mikä osaltaan selittää miksi Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi ja miksi Yhdysvallat yrittää neuvotella kauppasuhteet uudelleen.Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Urheilutulossovelluksissa voi piillä vaara – Kytätään urheilubaarien laittomia lähetyksiä Urheilutulossovelluksissa voi piillä vaara – Kytätään urheilubaarien laittomia lähetyksiä (18.6.2019 11:00)
Jalkapallo koukuttaa urheilusta kiinnostuneita ympäri maailman ja tulosten seuraamisen helpottamiseksi fanit lataavat tarkoitukseen sopivan sovelluksen. Näitä sovelluksia voidaan hyödyntää moneen ....
Nvidia antaa tärkeää tukea ARM-supertietokoneille Nvidia antaa tärkeää tukea ARM-supertietokoneille (18.6.2019 10:05)
Nvidia ilmoitti kansainvälisessä supertietokonelaskentakonferenssissa (ISC), että se tukea jatkossa ARM-arkkitehtuuriin perustuvia palvelinjärjestelmiä. Käytännössä ilmoitus tarkoittaa sitä, ....
Päivän diili: JBL Charge 3 Stealth Edition langaton kaiutin vain 79 euroa Päivän diili: JBL Charge 3 Stealth Edition langaton kaiutin vain 79 euroa (18.6.2019 09:56)
Päivän tarjouksena on tällä kertaa JBL:n langaton kaiutin, joka tarjoaa pitkän akkukeston ja hyvän äänentoiston. Tarjous on voimassa vain tänään. JBL Charge 3 Stealth Edition langaton kaiutin ....
Verkkokauppa.com Ale - lista parhaista tarjouksista Verkkokauppa.com Ale - lista parhaista tarjouksista (17.6.2019 19:00)
Verkkokauppa.comilla on nyt käynnissä isompia kampanja. Alennuksia löytyy tietokoneista, puhelimista, televisioista ja paljon muista tuotteista. Kampanja on voimassa 17.6. - 30.6. välisenä aikana. ....
Huawein perustaja ennustaa – Huawein liiketoiminnalta katoaa pohja kokonaan Huawein perustaja ennustaa – Huawein liiketoiminnalta katoaa pohja kokonaan (17.6.2019 18:10)
Huawein toimitusjohtaja ja perustaja Ren Zhengfein mukaan yhtiö on tähän mennessä aliarvioinut Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden vaikutuksen liiketoimintaan. Zhengfein arvion mukaan Huawei ....

Uutisarkisto