AfterDawn: IT-alan uutiset

Keskuspankkiirit huolestuivat – Suuryritysten kasvu keskittänyt taloutta ja hyvä valuu harvojen käsiin

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 30.8.2018 09:29

Keskuspankkiirit huolestuivat – Suuryritysten kasvu keskittänyt taloutta ja hyvä valuu harvojen käsiin Jackson Holen taloussymposiumissa keskuspankkiirit analysoivat Yhdysvaltojen ja maailman talouden tilaa sekä kehitysnäkymiä. Keskusteluissa nousi tänä vuonna esiin suurten teknologiayhtiöiden taloudellisen vallan kasvu sekä vaikutus reaalitalouteen. Uhkakuvana nähtiin talouden liiallinen keskittyminen vain muutaman suuryhtiön harteille, kertoo Helsingin Sanomat.
Keskittymisen seurauksena yritykset eivät enää palvele valtiota, vaan valtio alkaa palvella muutamaa yhtiötä. Politiikassa aletaan tehdä suuryritysten etuja palvelevia ratkaisuja ja esimerkiksi koulutusta ohjataan yritysten tarpeiden suuntaan. Selkeä ongelma on siinä, että vaikka yritykset ovat taloudellisilla mittareilla mitattuna valtavan kokoisia, ne eivät enää palkkaa työntekijöitä samassa määrin kuin muutamia vuosikymmeniä sitten.

Teknologiasektorin suuryrityksiksi nimettiin Google, Amazon, Apple ja Facebook. Amazonin suosion kasvu on tarkoittanut käytännössä pienten kivijalkaliikkeiden näivettymistä ja loppumista. Suomessa on koettu sama ilmiö, mistä tuoreimpana esimerkkinä elokuvavuokraamo Makuunin konkurssi. Suoratoiston yleistymisen myötä suomalaisten into fyysisten medioiden vuokraamiseen lopahti totaalisesti. Google ja Facebook ovat vuorostaan napanneet suomalaisia mainoseuroja paikallisten medioiden hyppysistä.

Talouden keskittymistä kuvastaa hyvin Financial Timesin vertailu, jonka mukaan vuonna 1954 Yhdysvalloissa 60 suurinta yritystä loi 20 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Nyt samaan riittää vain 20 suurinta yritystä. Suurimmat yritykset ovat hyötyneet eniten talouden raja-aitojen kaatumisesta. Taloudellisen hyvän keskittyminen on kuitenkin johtanut protektionisten ajatusten yleistymiseen ja kauppasuhteiden kiristymiseen, mikä osaltaan selittää miksi Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi ja miksi Yhdysvallat yrittää neuvotella kauppasuhteet uudelleen.Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Tuoreimmat uutiset

Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? (22.9.2018 15:30)
Laadukkaista audiotuotteista tunnettu Sennheiser aloittaa yhteistyön vasta ensimmäisen kaupallisen tuotteensa julkaisseen Magic Leapin kanssa. Magic Leapin tuotekehitys on painottunut laajennettua ....
Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia (22.9.2018 10:29)
Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA on julkaissut tilastotietoa millaisessa jamassa ala nykyisin on. Ala on ollut suurten muutosten kourissa, mutta se on kuitenkin päässyt kiinni ....
1 kommentti
iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys (22.9.2018 09:09)
Uusien iPhonien tullessa markkinoille, tietyistä asioista on tullut perinteitä. Puhelimet tulevat myyntiin seuraavan viikon perjantaina, sitä ennen teknologiamediat julkaisevat laitearvostelunsa ....
Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla (22.9.2018 08:52)
Tällä viikolla Samsungilta putkahti uusi Galaxy A7 -älypuhelin, mutta keskihintaisten puhelimien anti ei jäänyt siihen. Yhtiö nimittäin paljasti uudet J-sarjan Galaxyt, jotka hintansa puolesta ....
PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan PlayStation Now muuttaa strategiaansa – Suoratoistopalvelu vaihtaa offline-tilaan (21.9.2018 16:28)
Suoratoistopelaamiseen tarkoitettu PlayStation Now -palvelu muuttaa joiltain osin toimintastrategiaansa, sillä tulevaisuudessa valikoituja pelejä on mahdollista ladata omalle konsolille ja niitä ....

Uutisarkisto