AfterDawn: IT-alan uutiset

Perustuslakiin halutaan pikainen muutos – Tiedustelulaki halutaan nopeasti voimaan

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 26.1.2018 07:03 Kommentteja (2)

Perustuslakiin halutaan pikainen muutos – Tiedustelulaki halutaan nopeasti voimaan Hallitus on antanut esityksensä pitkään puhuttaneesta tiedustelulainsäädännöstä ja esittää samalla perustuslakiin muutosta, joka mahdollistaisi edellä mainitun lakikokonaisuuden täytäntöönpanon. Perustuslakia halutaan muuttaa kiireellisessä aikataulussa, jotta suomalaiset viranomaiset saavat käyttöönsä tiedustelukyvykkyyden mahdollisimman nopeasti.
Tiedustelulainsäädäntökokonaisuus koostuu kaikkiaan neljästä eri laista, joita on valmisteltu siviilitiedustelun osalta sisäministeriössä ja sotilastiedustelun osalta puolustusministeriössä. Tavoitteena on, että suojelupoliisi ja puolustusvoimat voisivat aiempaa paremmin tutkia sähköistä viestintää omassa toiminnassaan. Viranomaisten tärkeimmät kiinnostuksenkohteet ovat tiedustelun näkökulmasta turvallisuusympäristön kehityksessä ja valtiojärjestystä tai yhteiskunnan perustoimintoja vakavasti uhkaavassa toiminnassa.

Tiedustelun operatiivisesta toiminnasta vastaisivat sekä suojelupoliisi että puolustusvoimat. Toiminnan valvomista varten perustettaan uusi tiedusteluvalvuutetun virka.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

2 kommenttia

128.1.2018 0:01

Seuraaviin vaaleihin on niin vähän aikaa, että nopeutetulla perustuslain muutokselle ei ole perusteita. Kun vielä otetaan huomioon miten surkeasti nykyhallitus on lakien kanssa onnistunut, niin ihmeenä pitäisin, jos laki olisi tehty riittävän huolellisesti ja sen vaikutukset olisi arvioitu tarkkaan. Erityisen vahingollista se on siinä vaiheessa jos perustuslakiin tulee monitulkintaisia lisäyksiä.

Kansan turvallisuuden parantamisella kun voi olla merkittäviä vaikutuksia kansalaisten yksityisyyden suojaan. Jos yksityisyys romutetaan niin ketä ruvetaan seuraamaan "turvallisuuden nimissä"!?!


Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

230.1.2018 21:43

Ei missään tapauksessa.

Hätiköintiin ja etenkään perusoikeuksien hutilointiin ei ole mitään realistista aihetta. Terrorismikin on todella kaukana kansalaisten henkeä ja terveyttä uhkaavista riskeistä kun katsotaan todellisia tilastoja.

Perustuslakia syvästi halveksivalle ja halveeraavalle maan hallitukselle ei todellakaan pidä antaa mitään pääsyä perustuslain tärvelemiseen. Etenkin jos pääministeri käyttää Stalinin retoriikkaa jolla Stalinkin aikoinaan perusteli kuinka tärkeää kiduttaminen on kansalaisten hengen turvaamiseksi ja valtion turvallisuudelle (ihmisten henki on paljon tärkeämpää kuin kiduttamisen ym. ihmisoikeuksien kuten yksityisyyskin kunnioittaminen).

Tiedustelulakien valvonta on todella sairas vitsi. Joku papereita pyörittelevä byrokraattia tai lautakunta ei todellakaan voi valvoa aukottomasti mitään. Sama jos liikennerikoksia "valvottaisiin" pelkästään velvoittamalla autoilijat ilmoittelemaan että missä ovat milläkin nopeudella ajelleet.

Terveydenhuollon erittäin arkaluontoisia rekistereitä ja poliisin rekistereitä on väärinkäytetty härskisti jopa lokiseurannasta huolimatta eikä lokiseurannalla ole edes saatu syyllisiä aina selville. Joten on turhaa luulla että urkinnan valvonta toimisi yhtään paremmin.

Eikä auta vaikka olisi 100 papereitaan (ja päätään) pyörittelevää tietosuojavaltuutettua jos kukaan ei oikeasti paikanpäällä valvo ja tekninen käytönvalvonnan toteutus ole täysin aukoton.

Esim. NSA ja Australian massakyttääjät ovat härskisti vakoilleet syyttömiä kansalaisia mm. toimittajia, ihmisoikeusaktivisteja entisiä seurustelukumppaneitaan, poliitikkoja jne. jne. vaikka se olisi kuin kiellettyä ja laitonta.

Tiedustelupalvelut ovat tavallisen lain ja valvonnan yläpuolella ja ulottumattomissa joten he voivat oikeasti tehdä ihan mitä huvittaa kunhan eivät itse toimita tai anna todisteita valvoville viranomaisille. Esim. NSA on tuhonnut laitonta urkkimista todistavat todisteet.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto