JavaScriptin korvaajan valmistuminen lähenee

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 3.3.2017 12:32 Kommentteja (2)

JavaScriptin korvaajan valmistuminen lähenee JavaScriptistä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittynyt äärimmäisen suosittu ohjelmointikieli verkkopalveluiden kehittäjien keskuudessa helppoutensa ja monipuolisuutensa ansiosta. JavaScriptin yksi suurimmista ongelmista kuitenkin on, ettei se ole koodin suorittamisen näkökulmasta erityisen tehokas.
Nettipalveluiden tarjoama sisältö monipuolistuu jatkuvasti ja verkossa halutaan myös pystyä tekemään sellaisia asioita, joita on tähän asti totuttu tekemään päätelaitteille kehitetyillä natiiveilla sovelluksilla. Sisältöjä on toteutettu tähän asti JavaScriptillä, mutta sen suorituskyky ja muistinhallinnanongelmat ovat alkaneet tulla vastaan joten sen käyttökelpoisuus alkaa nopeasti heiketä tulevaisuuden vaatimustason noustessa. Selainkehittäjät ovat olleet jo pidemmän aikaa tietoisia kasvavasta ongelmasta ja vuonna 2015 ne esittelivät ratkaisun JavaScript-ongelmaan: WebAssembly (WASM).

WebAssembly on käytännössä tavukoodimainen ohjelmointikieli, jonka tavoitteena on tuoda tähän asti natiivien sovellusten suorituskyky web-ympäristöön. Kaikki suurimmat selainkehittäjät ovat sitoutuneet tukemaan WebAssemblyä, joten verkkopalveluiden kehittäjät voivat alkaa käyttää sitä melko huolettomasti, kunhan sen määritykset saadaan valmiiksi. WebAssemblyn määrittelyssä päästiin tällä viikolla iso askel eteenpäin, kun kehityksen osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen WASM:n rajapinnoista sekä binäärimuodosta. Seuraavaksi WebAssembly aiotaan siirtää W3C-työryhmälle lopullisten spesifikaatioiden määritystä varten.

WebAssemblystä on puhuttu JavaScriptin korvaajana, mutta ohjelmointikielet tulevat todennäköisesti elämään rinnakkain vielä pitkään. Vaikuttaa kuitenkin selvältä, että kaikkein haastavimmat ja suorituskykyä vaativat web-sisällöt tulevat perustumaan WebAssemblyhyn. Tällaisia käyttökohteita voisivat olla esimerkiksi isot 3D-pelit sekä VR-sovellukset.

WebAssemblyllä toteutettua pelidemoa voi kokeilla Webassembly.orgin sivuilla. Tähän vaaditaan kuitenkin tuore Chrome Canary- tai Firefox Nightly -selain. Tuoreimman vakaan version Firefoxista voit ladata Download.fi:stä.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

13.3.2017 18:38

Ei tuon kyllä ole tarkoitus JavaScriptiä korvata, ainakaan kokonaisuudessaan.

25.3.2017 03:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jarzka_:
Ei tuon kyllä ole tarkoitus JavaScriptiä korvata, ainakaan kokonaisuudessaan.
Ja se suurin syy miksi JavaScript on suosittu on tietysti se, että selain puolella ohjelmointikielen valinta on liki yhtä vapaata kuin poliittisen puolueen valinta Pohjois-Koreassa. Jonkin verran vaihtoehtoja on toki viime vuosina tullut, mutta koska kaikki kuitenkin käännetään js:lle tehdään ne myös jossain määrin js:n ehdoilla.

Vaikka webasmin optimointi puolellakin on merkitystä, pitäisin kuitenkin suurimpana merkityksenä sitä, että vihdoin saadaan muillekkin ohjelmointikielille fiksumpi web yhteensopiva build target kieli. Siten JS:lle saadaan varmasti paljon hyviä kilpailijoita niin uusista kielistä kuin vanhemmista alunperin muille alustoille tarkoitetuista kielistä. Kun riittävän pitkälle katsotaan niin uskon, että JS:n käyttö tulee merkittävästi laskemaan muiden kielten tieltä ja hyvä niin.

Voitanee sanoa, että JavaScriptin yleisyys selain ja serveri puolella on selainten tekniikasta johtuva "markkinahäiriö" joka toivottavasti lähtee oikenemaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.3.2017 @ 03:51

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Urheilutulossovelluksissa voi piillä vaara – Kytätään urheilubaarien laittomia lähetyksiä Urheilutulossovelluksissa voi piillä vaara – Kytätään urheilubaarien laittomia lähetyksiä (18.6.2019 11:00)
Jalkapallo koukuttaa urheilusta kiinnostuneita ympäri maailman ja tulosten seuraamisen helpottamiseksi fanit lataavat tarkoitukseen sopivan sovelluksen. Näitä sovelluksia voidaan hyödyntää moneen ....
1 kommentti
Nvidia antaa tärkeää tukea ARM-supertietokoneille Nvidia antaa tärkeää tukea ARM-supertietokoneille (18.6.2019 10:05)
Nvidia ilmoitti kansainvälisessä supertietokonelaskentakonferenssissa (ISC), että se tukea jatkossa ARM-arkkitehtuuriin perustuvia palvelinjärjestelmiä. Käytännössä ilmoitus tarkoittaa sitä, ....
Päivän diili: JBL Charge 3 Stealth Edition langaton kaiutin vain 79 euroa Päivän diili: JBL Charge 3 Stealth Edition langaton kaiutin vain 79 euroa (18.6.2019 09:56)
Päivän tarjouksena on tällä kertaa JBL:n langaton kaiutin, joka tarjoaa pitkän akkukeston ja hyvän äänentoiston. Tarjous on voimassa vain tänään. JBL Charge 3 Stealth Edition langaton kaiutin ....
Verkkokauppa.com Ale - lista parhaista tarjouksista Verkkokauppa.com Ale - lista parhaista tarjouksista (17.6.2019 19:00)
Verkkokauppa.comilla on nyt käynnissä isompia kampanja. Alennuksia löytyy tietokoneista, puhelimista, televisioista ja paljon muista tuotteista. Kampanja on voimassa 17.6. - 30.6. välisenä aikana. ....
Huawein perustaja ennustaa – Huawein liiketoiminnalta katoaa pohja kokonaan Huawein perustaja ennustaa – Huawein liiketoiminnalta katoaa pohja kokonaan (17.6.2019 18:10)
Huawein toimitusjohtaja ja perustaja Ren Zhengfein mukaan yhtiö on tähän mennessä aliarvioinut Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden vaikutuksen liiketoimintaan. Zhengfein arvion mukaan Huawei ....

Uutisarkisto