AfterDawn: IT-alan uutiset

Ministeriö: Kiristyskirjeillä ei saisi lypsää rahaa

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 21.1.2017 11:09 Kommentteja (10)

Ministeriö: Kiristyskirjeillä ei saisi lypsää rahaa Opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusneuvos Anna Vuopala kertoo Helsingin Sanomille, ettei tekijänoikeuslainsäädännön tarkoituksena ole mahdollistaa kansalaisten lypsämistä tekijänoikeuskanteilla uhkaamisella.
Kommentti liittyy muutamien asianajotoimistojen ja asianajajien toimintatapaan lähettää niin sanottuja kiristyskirjeitä, joissa Internet.liittymien omistajia vaaditaan maksamaan korvaus BitTorrent-verkon kautta välitetystä sisällöstä. Näkyvimmin toimintaa ovat harjoittaneet Hedman Partners ja Adultia Oy.

Vaikka opetusministeriö ei näytä suhtautuvan myötämielisesti asianajotoimistojen strategiaan vaurastua oikeudenkäyntiuhkausten avulla, ei se aio kuitenkaan ryhtyä ainakaan vielä minkäänlaisiin toimenpiteisiin kirjeiden lähettämisen hillitsemiseksi. Hedman Partnersin ja Adultian lähettämissä kirjeissä vaaditaan satojen tai tuhansien eurojen korvauksen maksamista. Kirjeitä on lähetetty useille sadoille tai tuhansille henkilöille.

Muutamat tapaukset ovat menneet oikeuteen saakka. Markkinaoikeuden päätöksissä korvaussummat ovat olleet selvästi pienempiä kuin mitä asianajotoimistot ovat alun perin vaatineet. Maksettavaa tulee kuitenkin enemmän, sillä tuomittu joutuu maksamaan omat ja vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Oikeudenkäyntikulujen muodostaman pelotteen takia monet saattavat korkea helpoimmaksi vain maksaa vaadittu summa, vaikka se olisikin kohtuuttoman suuri.

Poliisille on jätetty useita tutkintapyyntöjä kirjeiden takia, mutta se ei voi toimia asiassa, koska kyseessä on yksityisoikeudellinen riita-asia laskun perusteista.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

122.1.2017 17:12

Eli Suomen laki sallii kiristämisen?

222.1.2017 17:33

Sallii sallii, kuten myös näemmä uhkailun, jota voisikin menestyksekkäästi käyttää vastaiskuna asianajotoimistoja kohtaan.

322.1.2017 20:01

Jos koen, että kunniaani on loukattu netissä, niin onko operaattori velvollinen luovuttamaan ko. IP-osoitteen haltijan tiedot, että voin lähettää hänelle kiristyskirjeen.

422.1.2017 20:15

Onpa todella hampaaton virkahenkilö. Kyllä tämmöiseen rikolliseen uhkailuun ja kiristämiseen tulee reagoida oikeasti.

Vai pitäisikö lausuntoa hakea niiltä jotka uskaltavat sanoa ei myös hallituksen perustuslakia ruttaaville yritelmille?


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

522.1.2017 22:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:
Jos koen, että kunniaani on loukattu netissä, niin onko operaattori velvollinen luovuttamaan ko. IP-osoitteen haltijan tiedot, että voin lähettää hänelle kiristyskirjeen.
Tietääkseni yksityishenkilölle niitä ei myönnetä/kerrota koskaan. Poliisille voidaan myöntää oikeuden päätöksellä jos tuomio on tarpeeksi kova ja rikosilmoituksen tietty ennen sitä olet tehnyt ko. asiasta.

Näistä on luultavimmin haltija ollut viranomaiseen/poliisiin yhteydessä tiedot saadakseen. En oikein tiedä muutakaan reittiä...

Mutta kysymällä/vonkaamalla vaikka millä verukkeella ISP:ltä niitä et varmasti saa.

Sinänsä jännä juttu kun alkoi miettimään, näistä on mitä luutavimmin jonkinsortin "raportti" viranomaisten kirjoissa oltava, ei asianajotoimisto tai mikään muukaan toimisto/yritys saa IP:n haltijatietoja vain ohimennen "kysymällä" (EDIT:näköjään saa)


"Ja näin niitä "isoja" roistoja laitetaan maksamaan..."
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.1.2017 @ 00:10

622.1.2017 23:24

Ne henkilötiedot saadaan "markkina"-oikeuden myöntämänä. Eli esitetään sille jotain "tekaistuja" väiteitä että joku muka rikkoo tekijäoikeuslakia niin sieltä saa päätöksen jolla ISP joutuu antamaan sen IP-osoitteen haltian tiedot.

TTVK Ry myös yksityisenä järjestönä lähetteli niitä kiristyskirjeitä ja vaati vielä salassapito sopimuksen asiaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.1.2017 @ 23:28

723.1.2017 0:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Ne henkilötiedot saadaan "markkina"-oikeuden myöntämänä. Eli esitetään sille jotain "tekaistuja" väiteitä että joku muka rikkoo tekijäoikeuslakia niin sieltä saa päätöksen jolla ISP joutuu antamaan sen IP-osoitteen haltian tiedot.

TTVK Ry myös yksityisenä järjestönä lähetteli niitä kiristyskirjeitä ja vaati vielä salassapito sopimuksen asiaan.
Eli markkinaoikeuteen siviiliprosessissa, Aina oppii uutta, eli "Tekijänoikeudellinen riita-asia" EI siis rikosasia ensisijaisesti.

Mielestäni oikeasti tuollainen on naurettavaa...vain varsinaisissa rikosasioissa tuollaiset tiedot kuuluisi vasta luovuttaa. Naurettavaa ykstyisyydensuojaa, aika kevytkenkäisesti luvutetaan haltijatiedot, voisi periaatteessa vaikka itsekkin perustaa asianajotoimiston ja alkaa pongaileen seedaajia ja lähetellä kirjeitä?..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.1.2017 @ 00:18

823.1.2017 3:49
uskotko
Vahvistamaton

Itsellä käytössä 4G reititin uusinta mallia. Hintaa sille tuli 200e. Mutta halvempaa tämä on, kuin maksella kiristyskirjeitä. Käyn aina kerran kuussa kera käteisen ostamassa DNA:n prepaid netin. Käteisellä maksettu, ei voi ikinä yhdistää minuun henkilökohtaisesti. Suosittelen muillekin! Torrentit tulee vauhtia 7mb/s pk-seudulla. Ja en siis lataa torrenteilla mitään tekijänoikeussuojattua materiaalia. Enkä ole koskaan ladannut elämässäni. Mutta kun on avoin wi-fi, ni ei tiiä jos naapuri harrastaa sillä laittomuuksia. Siksi suojaan yksityisyyteni. Siis vain siksi! :) Niin ja steam lataukset tulee jopa 10mb/s. Pelaam aktiviisesti multiplayer pelejä. Niissäkään ei ole yhteysongelmia ilmennyt

923.1.2017 8:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti uskotko:
Itsellä käytössä 4G reititin uusinta mallia. Hintaa sille tuli 200e. Mutta halvempaa tämä on, kuin maksella kiristyskirjeitä. Käyn aina kerran kuussa kera käteisen ostamassa DNA:n prepaid netin. Käteisellä maksettu, ei voi ikinä yhdistää minuun henkilökohtaisesti. Suosittelen muillekin! Torrentit tulee vauhtia 7mb/s pk-seudulla. Ja en siis lataa torrenteilla mitään tekijänoikeussuojattua materiaalia. Enkä ole koskaan ladannut elämässäni. Mutta kun on avoin wi-fi, ni ei tiiä jos naapuri harrastaa sillä laittomuuksia. Siksi suojaan yksityisyyteni. Siis vain siksi! :) Niin ja steam lataukset tulee jopa 10mb/s. Pelaam aktiviisesti multiplayer pelejä. Niissäkään ei ole yhteysongelmia ilmennyt


Minullakin on melko uutta mallia olevan 4G reititin ikkunalla, ja hyvin pelaa netti se on kyllä totta.
Ensin ihmettelinkin pitkään mistä nuo karttapalvelut nykyisin löytävät sijaintini katuosoitteen tarkkuudella, kunnes sitten tajusin että noissa uusissa 4G reitittimissähän on sisäänrakennettu gps-paikannin joka kertoo reitittimen sijainnin, eli kannattaa nyt kuitenkin hieman varoa mitä ne "naapurit" sen avoimen wifi:n kautta touhuaa, jos jotain oikeasti laitonta sattuvat tekemään niin saattaapi joku kaunis päivä tulla polliisit koputtelemaan ovellesi tarkistamaan löytyykö kyseinen reititin kotoasi, se reititin muutes lähettää yksilöidyn tunnuksen sinne verkkoon myös, sim-kortista riippumatta :D

1023.1.2017 12:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mape2k:
Sallii sallii, kuten myös näemmä uhkailun, jota voisikin menestyksekkäästi käyttää vastaiskuna asianajotoimistoja kohtaan.
Moro
Laki EI salli kiristystä ja uhkailua Vain yksitysille ihmisille.
Ainakin tällöin se on rangaistavaa.
Mutta näissä tekijäoikeus jutuissa on taustalla määräilemässä lainlaatijoita ISOT USA viihrealan yritykset.
Voi olla että sekin saattaa estää virkavallan puuttumiset a.o kiristys kirjeissä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Microsoft yllättää – AdBlock Plus integroidaan Edge-verkkoselaimeen Microsoft yllättää – AdBlock Plus integroidaan Edge-verkkoselaimeen (25.6.2018 18:41)
Microsoft aikoo lisätä Edge-verkkoselaimensa iOS- ja Android-versioihin mainosblokkerin. Sen sijaan, että IT-jätti olisi lähtenyt rakentamaan omaa blokkeria, on Microsoft päätynyt tekemään yhteistyötä ....
Beatsin kuulokkeet kalliita? Apple aikoo laittaa vieläkin paremmaksi Beatsin kuulokkeet kalliita? Apple aikoo laittaa vieläkin paremmaksi (25.6.2018 18:02)
Applen lähitulevaisuuden strategiassa painottuvat uudet audiotuotteet, uutisoi Bloomberg. Luvassa on monipuolinen kattaus uusia kuuloke- ja kaiutintuotteita. Satsaukset kuulokkeisiin ja ....
BBC testaa Ultra HD- ja HDR-lähetyksiä BBC testaa Ultra HD- ja HDR-lähetyksiä (25.6.2018 07:47)
Suuret urheilutapahtumat keräävät ihmisiä televisioiden ääreen, joten ne ovat myös otollisia hetkiä kokeilla uusia televisiointiteknologioita. Esimerkiksi tämän vuoden Wimbledonin tennisturnauksen ....
Intelin prosessorit saavat vihdoin haastajan – Qualcomm kehittää Snapdragon 1000:ta Intelin prosessorit saavat vihdoin haastajan – Qualcomm kehittää Snapdragon 1000:ta (25.6.2018 06:58)
Microsoftin määrätietoisuuden ansiosta ARM-pohjaiset Windows-tietokoneet eivät jääneet vain kokeiluiksi, vaan Qualcommin kanssa solmitun uuden yhteistyön ansiosta uuteen laitekategoriaan panostetaan ....
Vertailussa oman aikansa hirviökamerat: Nokia 808 PureView vs Huawei P20 Pro Vertailussa oman aikansa hirviökamerat: Nokia 808 PureView vs Huawei P20 Pro (23.6.2018 13:28)
Maailman kolmanneksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi viimeisten muutaman vuoden aikana noussut Huawei tunnetaan pääasiassa keskihintaluokan laitteista, mutta hiljattain se on alkanut haastamaan ....
4 kommenttia

Uutisarkisto