AfterDawn: IT-alan uutiset

HS: Matkaamme kohti lähes parkkipaikatonta tulevaisuutta

Kirjoittaja Valtteri Ahonen @ 10.7.2015 12:49 Kommentteja (14)

HS: Matkaamme kohti lähes parkkipaikatonta tulevaisuutta

Helsingin Sanomat on kirjoittanut tulevaisuuden Helsingistä. Parkkipaikat ovat jutun mukaan vuonna 2030 kadonneet lähes täysin. Syy tähän löytyy älyautoista.
Artikkelin mukaan nykyautojen ongelma on se, että ne ovat selkeästi suurimman osan (yli 90 prosenttia) ajasta parkkeerattuna ja vievät arvokasta tilaa esimerkiksi kadunvarsilta. Älykkään liikenteen verkoston ITS Finlandin toiminnanjohtaja Sampo Hietanen visioi, että kadunvarsipysäköinti katoaa ja ihmiset ja esimerkiksi ravintolat valtaavat kadut takaisin. Kadunvarsipaikat saattaisivat hävitä jo 15 vuodessa, mikäli älyautojen kehitys jatkuu yhtä vauhdikkaana kuin tähän asti.

Jutussa uumoillaan myös, että tulevaisuudessa yksityishenkilön on suhteellisen turha enää omistaa autoa itse. Jonkinlaiset palveluntarjoajat voisivat kuukausimaksua vastaan tarjoa liikenteeseen autoja, jotka noukkisivat esimerkiksi älypuhelimen sovelluksen kutsusta asiakkaan kyytiin ja veisi haluttuun osoitteeseen. Älyautot olisivat liikenteessä lähes kokoajan, lukuun ottamatta latausta / tankkausta. Näin autoja tarvittaisiin huomattavasti nykyistä vähemmän.
"Vaikka julkinen liikenne lopetettaisiin kokonaan itseajavien autojen jälkeen, ei kadunvarsilla tarvita pysäköintitilaa. Asia selvisi kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD:n tekemästä simulaatiosta Lissabonissa, joka on Helsingin kokoinen kaupunki", kerrotaan artikkelissa.

HS kiinnittää huomiota myös huoleen älyautojen ajamista onnettomuuksista. Tällä hetkellä näyttäisi kuitenkin siltä, että tietokoneet ajavat autoa huomattavasti ihmistä turvallisemmin, ja monen mielestä tämä riittää. Onnettomuuksilta tuskin koskaan vältytään, mutta niitä voidaan radikaalisti vähentää poistamalla ihmiset liikenteestä. Vastuukysymykset onnettomuustilanteissa pitää tietysti vielä ratkoa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

110.7.2015 16:06

Mielenkiintoisen haasteen saattaa aiheuttaa se, että tyhjien autojen "preferenssit" voivat olla hyvin erilaiset kuin niiden autojen, joissa on joku sisällä. Saattaa syntyä esim. tilanne, että tankkaus-/latausjono kasvaa kilometrien mittaiseksi, koska hiljaisina aikoina tyhjillä autoilla ei ole mihinkään kiire ja ne mielellään jonottaa vaikka monta tuntia. Tämä sitten aiheuttaisi pullonkauloja liikenteeseen ja haittaisi niitä autoja, joissa on joku sisällä. Vai olenko ihan väärässä?

210.7.2015 16:23

Juu tänne vaan lumiseen pohjolaan missä kadut ei välttämättä aina ole aurattu, liikennemerkit ja tiemerkinnät on lumen peitossa ja tuolla pohjoisemmassa Suomessa etäisyydet on vähän pidempiä. Sitten vielä se, että itse ainakin pidän ajamisesta, enkä todellakaan halua mihinkään tietokoneohjattuun istua kyytiin ennen kuin se on pakollista. Kaikkea ei vaan tarvitse automatisoida, tai kohta alkaa olemaan uusavuttomuus vielä nykyistä paljon hurjempaa. Mitä elämää se on, ettei mitään tarvitse / saa tehdä enää itse? Onhan tämä tietty insinörttien märkä uni, mutta itseä ei ainakaan hirveästi innosta. Ja kun vielä muistetaan, että kaikki tietokoneet on hakkeroitavissa, niin siitä vaan hyvillä mielin tietokoneen kyytiin...

310.7.2015 16:26

Mielenkiintoisempi haaste voi olla tieliikennelaki joka ei tässä maassa 15 vuodessa taivu tuollaiseen.

Kun "kuljettajaton" auto törmää johonkin, vaikkapa polkupyöräilijään niin kuka maksaa? Auton kyydissä ollut ihminen, etu- vai takapenkkiläinen vai autoko itse?

410.7.2015 16:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Mielenkiintoisempi haaste voi olla tieliikennelaki joka ei tässä maassa 15 vuodessa taivu tuollaiseen.

Kun "kuljettajaton" auto törmää johonkin, vaikkapa polkupyöräilijään niin kuka maksaa? Auton kyydissä ollut ihminen, etu- vai takapenkkiläinen vai autoko itse?
Ainakin meillä näyttäisi olevan hyvä etumatka juridiikan suhteen http://www.hs.fi/autot/a1436405433804.

Käsittääkseni jos tuote ei toimi niin kuin pitäisi ja aiheuttaa merkittävää haittaa, vastuu on myyjällä (takuulla ei ole mitään tekemistä tämän kanssa). Varmaan vaaditaan tarkennusta lakiin, mutta intuitiivisesti myyjä tai valmistaja näyttäisi olevan korvausvelvollinen.

510.7.2015 16:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Phoenix43:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Mielenkiintoisempi haaste voi olla tieliikennelaki joka ei tässä maassa 15 vuodessa taivu tuollaiseen.

Kun "kuljettajaton" auto törmää johonkin, vaikkapa polkupyöräilijään niin kuka maksaa? Auton kyydissä ollut ihminen, etu- vai takapenkkiläinen vai autoko itse?
Ainakin meillä näyttäisi olevan hyvä etumatka juridiikan suhteen http://www.hs.fi/autot/a1436405433804.

Käsittääkseni jos tuote ei toimi niin kuin pitäisi ja aiheuttaa merkittävää haittaa, vastuu on myyjällä (takuulla ei ole mitään tekemistä tämän kanssa). Varmaan vaaditaan tarkennusta lakiin, mutta intuitiivisesti myyjä tai valmistaja näyttäisi olevan korvausvelvollinen.


Kukas siitä menee istumaan, kun robotti jyrää 5 vuotiaan Liisan suojatiellä? No rahallahan siitä tietysti selvitään.

610.7.2015 19:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pähkinä:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Phoenix43:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Mielenkiintoisempi haaste voi olla tieliikennelaki joka ei tässä maassa 15 vuodessa taivu tuollaiseen.Kukas siitä menee istumaan, kun robotti jyrää 5 vuotiaan Liisan suojatiellä? No rahallahan siitä tietysti selvitään.
Jos tuollainen tilanne analysoitaisiin niin:
- mistä yleensä ko. onnettomuudet johtuvat? yleensä siitä että auton kuljettajan tarkkaavaisuus on väliaikaisesti madaltunut, kuljettaja tekee väärän tilannearvion tai on tietoisesti välittämättä uhkaavan törmäysvaaran merkeistä.
Tietokone ei voi olla kännissä, tietokone ei voi ohittaa suojaparametreja.
Liisa voi vuonna 2022 painaa ennen suojatien ylittämistä pylväästä nappulaa joka lähettää langattomasti autoille ilmoituksen "ihminen tiellä, varo". Tai Liisan kännykässä/rannekkeessa voi olla vastaava tekniikka jolla autonomiset liikennevälineet saavat tiedon ihmisen läheisyydestä.

Samaan tulevaisuudenkuvaan voi hyvinkin liittyä sellainenkin utopia että kun käytettävissä on kk-maksulla autonominen kuljetuspalvelu niin kuka viitsii enää käyttää polkupyörää kulkemiseen samassa määrin kuin nykyään? Rajoitetaanko polkupyörillä kulkeminen alueille joissa ei ole autonomista autoliikennettä?

710.7.2015 20:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti w3mpulax:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pähkinä:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Phoenix43:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:
Mielenkiintoisempi haaste voi olla tieliikennelaki joka ei tässä maassa 15 vuodessa taivu tuollaiseen.Kukas siitä menee istumaan, kun robotti jyrää 5 vuotiaan Liisan suojatiellä? No rahallahan siitä tietysti selvitään.
Jos tuollainen tilanne analysoitaisiin niin:
- mistä yleensä ko. onnettomuudet johtuvat? yleensä siitä että auton kuljettajan tarkkaavaisuus on väliaikaisesti madaltunut, kuljettaja tekee väärän tilannearvion tai on tietoisesti välittämättä uhkaavan törmäysvaaran merkeistä.
Tietokone ei voi olla kännissä, tietokone ei voi ohittaa suojaparametreja.
Liisa voi vuonna 2022 painaa ennen suojatien ylittämistä pylväästä nappulaa joka lähettää langattomasti autoille ilmoituksen "ihminen tiellä, varo". Tai Liisan kännykässä/rannekkeessa voi olla vastaava tekniikka jolla autonomiset liikennevälineet saavat tiedon ihmisen läheisyydestä.

Samaan tulevaisuudenkuvaan voi hyvinkin liittyä sellainenkin utopia että kun käytettävissä on kk-maksulla autonominen kuljetuspalvelu niin kuka viitsii enää käyttää polkupyörää kulkemiseen samassa määrin kuin nykyään? Rajoitetaanko polkupyörillä kulkeminen alueille joissa ei ole autonomista autoliikennettä?
No siinä tulikin paljon olettamuksia miten asiat voisi olla. Ensinnäkin jo pelkästään suomalaisten ylipainon vuoksi pitäisi ennemminkin rajoittaa autoilua.

Muutenkin kaikki nuo mainitsemasi asiat toimisivat vain autoilun ehdoilla. Ei tule onnistumaan ainakaan noin.

810.7.2015 23:25

Lainaus:
Älyautot olisivat liikenteessä lähes kokoajan, lukuun ottamatta latausta / tankkausta. Näin autoja tarvittaisiin huomattavasti nykyistä vähemmän.

Tätä odotellessa. Itse joudun työni puolesta liikkumaan autolla ympäri pääkaupunkiseutua ja toisinaan (etenkin stadin keskustassa) on vaikea löytää autolle parkkipaikkaa. Mikä olisi helpompaa kuin että auto noukkisi minut toimistolta, ajaisi kohteeseen ja sitten kokouksen päätyttyä nappaisin seuraavan vapaan auton ja takaisin toimistolle.

Itselläkin auto seisoo parkissa sen 20-22h/vrk niin ei se nyt pidemmän päälle kauhean fiksua ole seisottaa yli kymppitonnin malmikasaa tyhjän panttina.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.7.2015 @ 23:28

911.7.2015 01:46

Miten käy kun sadattuhannet ihmiset pääsevät samaan aikaan töistä? Miten käy kun miljoonat ihmiset lähtevät samana päivänä juhliin. Onko älyautoja tarpeeksi - ei. Ja jos on, mihin älyautot pakenevat kun on taas arki ja olisko bisnes enää kannattavaa? Ottaako älyauto perkärryn kun mennään kaatopaikalle? Kuskaako se asuntovaunua? Yki tarvitsee miniin, toine farmarin, miten älyautojen kanssa valikoidaan. Mahtuuko suurperhe älyautoon? Onko auto saatavilla asap, kun tulee usein kiireellisiä menoja?....Epäilen että älyautosta uupuu paljon omistusautoon verrattuna ja sitä aukkoa ei bisneskannattavasti voi paikata.

Tärkein pointti on, onko älyautolla ajaminen halvempaa kuin auton omistaminen, vaikka aiempiin kysymyksin vastattaisiin 'kyllä'.

1011.7.2015 11:39

Mitenkäs sitten firmat? Itse en tiedä ennen työkohteeseen pääsyä että mitä työkaluja tarvitsen. Omassa autossa on yli 500kg työkaluja kokoajan matkassa. Pitäisikö minun aina lastata auto täyteen työkaluja ja sieltä pois kun menen työmaalle? Varsinkin kun työmaita saattaa olla neljä tai viisi päivässä.

1111.7.2015 13:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Mitenkäs sitten firmat? Itse en tiedä ennen työkohteeseen pääsyä että mitä työkaluja tarvitsen. Omassa autossa on yli 500kg työkaluja kokoajan matkassa. Pitäisikö minun aina lastata auto täyteen työkaluja ja sieltä pois kun menen työmaalle? Varsinkin kun työmaita saattaa olla neljä tai viisi päivässä.

Pointti tässä kait oli se, ettei yksityishenkilöt tarvitsisi enää omaa autoa vain seisottaakseen sitä turhan panttina. Jos sinulla kulkee työkalut työmaalle autossa, niin eihän se silloin seiso turhan panttina? Ei mainitut järjestelyt estä yrityksiä omistamasta autoja.

1211.7.2015 21:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Engram_:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Mitenkäs sitten firmat? Itse en tiedä ennen työkohteeseen pääsyä että mitä työkaluja tarvitsen. Omassa autossa on yli 500kg työkaluja kokoajan matkassa. Pitäisikö minun aina lastata auto täyteen työkaluja ja sieltä pois kun menen työmaalle? Varsinkin kun työmaita saattaa olla neljä tai viisi päivässä.

Pointti tässä kait oli se, ettei yksityishenkilöt tarvitsisi enää omaa autoa vain seisottaakseen sitä turhan panttina. Jos sinulla kulkee työkalut työmaalle autossa, niin eihän se silloin seiso turhan panttina? Ei mainitut järjestelyt estä yrityksiä omistamasta autoja.
Ei mutta en usko että kovin moni rupeaa suoraan kulkemaan sähköautolla. Tuollainen uudistus kaipaa kymmenien vuosien muutoksen ihmisten asenteeseen. Kun taas parkkipaikkoja ruvetaan vähentämään niin tulee juurikin duunareille erittäin isoja ongelmia.

1312.7.2015 15:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Engram_:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Mitenkäs sitten firmat? Itse en tiedä ennen työkohteeseen pääsyä että mitä työkaluja tarvitsen. Omassa autossa on yli 500kg työkaluja kokoajan matkassa. Pitäisikö minun aina lastata auto täyteen työkaluja ja sieltä pois kun menen työmaalle? Varsinkin kun työmaita saattaa olla neljä tai viisi päivässä.

Pointti tässä kait oli se, ettei yksityishenkilöt tarvitsisi enää omaa autoa vain seisottaakseen sitä turhan panttina. Jos sinulla kulkee työkalut työmaalle autossa, niin eihän se silloin seiso turhan panttina? Ei mainitut järjestelyt estä yrityksiä omistamasta autoja.
Ei mutta en usko että kovin moni rupeaa suoraan kulkemaan sähköautolla. Tuollainen uudistus kaipaa kymmenien vuosien muutoksen ihmisten asenteeseen. Kun taas parkkipaikkoja ruvetaan vähentämään niin tulee juurikin duunareille erittäin isoja ongelmia.Riippuu varmaan duunarista ja työstä, itellä tuo kymppitonnin peltilehmä seisoo vuorokaudesta varmaankin 22,5h. Viideltä ajan töihin noin tunnin, teen töitä xx h ja sitten ajan taas kotio. Siinä se sitten olikin.
Tuskin koskaan yhteiskäyttöautot pystyvät korvaamaan kaikkia autoja, mutta uskoisin että aika huomattavan osan pystyisi niillä korvaamaan.
Mitä tulee mökkeilyyn niin trendi siinäkin on se että sekin alkaa olemaan vähemmistön harrastus. Miksei tuotakin pystyisi ratkaisemaan älykkäällä varausjärjestelmällä? Kun järjestelmä on autonominen, niin sehän on sama mihin aikaan sitä lähtee..
ja miksei kysymykseen voisi tulla yhdistelmä eri kulkuneuvoja?
auto vie odottamaan bussia/junaa, matka jatkuu niillä, lähellä päätepistettä on uusi auto vastassa joka vie mökille.

Kaikkea voi ajatella laatikon ulkopuolelta, enimmäkseen tuohan olisi asennekysymys, pitääkö kaiken olla minun, Minun, MINUN?

1413.7.2015 18:55
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Kun "kuljettajaton" auto törmää johonkin, vaikkapa polkupyöräilijään niin kuka maksaa? Auton kyydissä ollut ihminen, etu- vai takapenkkiläinen vai autoko itse?

Auton vakuutuksista perinteisesti mennyt, vaikka se olisi sen pyöräilijän vika.
Jos vika laitteessa (autossa), niin tuo nyt niin uusi juttu, tässä mailmassa paljon laitteita joitka touhuavat itsekseen ja virhetoiminnassa voi pahimillaan tapahtua henkilövahinkoja, joskus isojakin. Jos syylisiä tarve hakea, niin niitä siiten on etsitty.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pähkinä:
Juu tänne vaan lumiseen pohjolaan missä kadut ei välttämättä aina ole aurattu, liikennemerkit ja tiemerkinnät on lumen peitossa ja tuolla pohjoisemmassa Suomessa etäisyydet on vähän pidempiä.

Jotain ajat takaa, mutta mitä. se että ihminen ajaa sokkona omien aistien varassa, vs se että kone ajaa monien aistien ja tiedon varassa "näkö kykyisenä".

Joskus voi tulla kielto että retroajelua ihmisaistein saa tehdä vain suljetulla alueella.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Miten käy kun sadattuhannet ihmiset pääsevät samaan aikaan töistä? Miten käy kun miljoonat ihmiset lähtevät samana päivänä juhliin. Onko älyautoja tarpeeksi - ei. Ja jos on, mihin älyautot pakenevat kun on taas arki ja olisko bisnes enää kannattavaa?

Bisnes voi olla kannattavaa ja se voi olla edullisempaa kuin omien autojen parkissa pitäminen.
Veikkaan että moni osaa silloin laskea paremmin, eli halukkaat saa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Yki tarvitsee miniin, toine farmarin, miten älyautojen kanssa valikoidaan. Mahtuuko suurperhe älyautoon? Onko auto saatavilla asap, kun tulee usein kiireellisiä menoja?....Epäilen että älyautosta uupuu paljon omistusautoon verrattuna ja sitä aukkoa ei bisneskannattavasti voi paikata.
Jos kysyntää sille että iso katumaasturi on saatavilla valmiina, samoin "ferrari", asuntoauto jne. niin kyllä tarjontaa moiselle palvelulle, kuten nykyäänkin. Tosin nykyistä kustannustehokkaammin.

Tavaran kuljettamiseenkin löytyy ajatuksia.Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Kun taas parkkipaikkoja ruvetaan vähentämään niin tulee juurikin duunareille erittäin isoja ongelmia.

Siirtymävaiheessa, siis ennekuin niihin rakkenetaan jotain muuta, niin iso etu.

Tilaa tarvitaan jatkossakin kyytiin nousemiseen ja poistumiseen, samoin tavaroiden liikutteluun, ja myös tilapäiseen säilyttämiseen, esim juurikin kunnossapidon kalustoa varten siksi aikaan kun työskennellään kohteessa.

Tehostamista tuokin siihen tarjoaa, ei tarvi putkarin ajaa ensin rojua täynnä olevalla pakulla työmaalle, sen jälkeen varastolle ja takaisin työmaalla ja jälleen tukkuun. Ennen automaatti autojakin se voisi mennä sinne työmaalle, ja aloittaa hommat, puuttuvat kamat tulisi sitten perästä, ehkä jo mukana se mitä tarvitaankin. täydännystä tarpeen mukaan. Syömäänkin voisi mennä ilman että rahtaa sitä miljoonalaatikkoa toisellepuolelle kylää.

Ja jossain ne automaattiautotkin on parkissa, jollei niiden liikuttelu tule niin halvaksi ja optimoiduksi että jatkuvassa liikkeessä ovat.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto