AfterDawn: IT-alan uutiset
Osallistu Elisan arvontaan ja voita Xiaomi Mi Robot Vauum-Mop Pro -robotti-imuri!

Tutkimus: Eikö maksullinen netti-TV kiinnosta suomalaisia?

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 31.3.2015 13:52 Kommentteja (10)

Tutkimus: Eikö maksullinen netti-TV kiinnosta suomalaisia? Yle Uutisten mukaan suomalaiset eivät ole valmiita maksamaan netti-tv-palveluista (esim. Netflix, Viaplay ja HBO Nordic) yhtä innokkaasti kuin muut pohjoismaalaiset. Syynä hehkutetaan olevan hyvät ja ilmaiset kotimaiset nettitelevisiopalvelut, kuten Yle-verolla rahoitettava Yle Areena.
Uutinen perustuu Arkenan pohjoismaissa toteuttamaan Nordic Video Index -kyselytutkimukseen, jonka mukaan yli 80 prosenttia suomalaisista käyttää Yle Areenaa ja 59 prosenttia kyselyyn osallistuneista on katsonut sisältöä MTV Katsomosta. Vastaajista 30 prosenttia on katsonut Netflixiä ja 9 prosenttia Viaplaytä. HBO:n TV-sarjoja tarjoavaa HBO Nordicia katsoo viisi prosenttia vastaajista.

Norjassa Netflixiä käyttää Arkenan tutkimukseen 59 prosenttia vastaajista, kun yleisradioyhtiö NRK:n verkkopalvelun käyttäjiksi ilmoittautui 65 prosenttia vastaajista. Norjassa Viaplay ja HBO Nordic ovat myös selvästi suositumpia kuin Suomessa.
Vaikka suomalaisten palveluiden ilmaisuus voikin selittää miksi Netflix on Suomessa epäsuositumpi kuin vaikkapa Norjassa, kannattaa myös katsoa hieman tarkemmin kyselytutkimuksen vastaajien taustoihin. Suomessa haastatelluista henkilöistä 41 prosenttia oli yli 55-vuotiaita ja 32 prosenttia 35–54-vuotiaita, kaikkein nuorimmat jäivät haastattelussa selvään vähemmistöön. Norjassa taas haastateltavat olivat pääasiassa nuoria tai keski-ikäisiä, yli 55-vuotiaiden osuus oli 26 prosenttia.

Vastaajien ikäpainotus selittänee myös sen, miksi tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät suoratoistopalveluita vähemmän kuin muut pohjoismaalaiset.

Suoratoistopalveluiden käyttö on vähentynyt alkuinnostuksen jälkeen kaikissa Pohjoismaissa. Lähinnä HBO Nordic on onnistunut pitämään asemansa vuoden 2013 tasolla (vain Suomessa HBO Nordicin käyttö väheni viime vuonna). Suomalaiset antoivat HBO Nordicin sisällölle elokuvien ja tv-sarjojen osalta kaikkein parhaimman arvosanan, Yle Areenan vahvuuksia olivat dokumentit.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

131.3.2015 14:21

Yksi juttu voi myös olla eroavaisuudet suomen, ruotsin sekä norjan tarjonnassa: vaikkapa yle areena paljon sisältöä ja myös itse tuotettua ja tukee mobiilisovelluksia ja nyt chromecastia androidilla ja ipadilla(ainoastaan netflix on käytettävydeltään parempi) ja sitten netflixissä kuulemma pidetään suomen tarjonta tietoisesti alhaisena, joka on tietty muna kana ongelma eli tv yhtiöiden tarjonta suomessa parempaa kuin norjasssa sekä ruotsissa jolloin näiden maksullisten palveluiden pitäisi tarjota paljon paremmin, parempaa sekä isompaa valikoimaa mutta kun ei lisätä tarjontaa niin moni ei tahdo maksaa jos tuo tarpeeksi vastinetta rahalle.

231.3.2015 14:33

Tilastolliset tutkimukset on erittäin helppo saada näyttämään lähes mitä vain.

Syitä ilmaisten ja maksullisten eroihin on varmaan monia. Osa syynä voi myös olla yhteiskunnan kuluttajien yleinen köyhtyminen eli rahaa ei ole enää sillä kansalla kokonaisuutena niin paljon, ostovoima heikkenee kun talous kiristyy eli kuluttaja joutuu priorisoimaan tarpeitaan. Tietysti kyse on myös aina että saako sille rahallensa vastinetta. Jos palveluiden toimivuus, valikoima ja laatu ei ole kunnossa niin on silläkin suuri vaikutus asiaan.

Yleisesti tarkoitan että kyllähän noissa palveluissa on potentiaalia vaikka kuinka paljon jos vain saisivat homman pelamaan kunnolla ja yhteiskunnan hyvinvointi olisi kunnossa.

331.3.2015 14:34

Suomesta vastaajia 1024, ylen henkilöstön lukumäärä 3173 (2013 vuoden lopussa). Ylen henkilöstön keski-ikä 47v, menee aika hyvin yksiin vastaajien keski-iän kanssa. Just saying the facts =).

431.3.2015 15:54
spam
Vahvistamaton

Lainaus:
kannattaa myös katsoa hieman tarkemmin kyselytutkimuksen vastaajien taustoihin.

Oliko nuo ynnätyt prosentit tosiaan suoraan vastauksista , eli vastannesta niin ja niin monta prosenttia katsoi sitä tai täitä? Kuullostaa vähän köykäiseltä tutkimukselta.

vai olisiko sittenkin tehty vähän paremmin.

Sitä en epäile etteikö kyselyn teettäneellä(julkaisseella) taholla omat tavoitteet.

531.3.2015 18:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti LigHtX:
Suomesta vastaajia 1024, ylen henkilöstön lukumäärä 3173 (2013 vuoden lopussa). Ylen henkilöstön keski-ikä 47v, menee aika hyvin yksiin vastaajien keski-iän kanssa. Just saying the facts =).
Ja sitten kun herätään taas, niin voidaan todeta että netti-tv ei yleisellä tasolla oikeasti vaan kiinnosta kuten tutkimuksessa todettiin.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.3.2015 @ 18:35

631.3.2015 20:26

Lainaus:
Ja sitten kun herätään taas, niin voidaan todeta että netti-tv ei yleisellä tasolla oikeasti vaan kiinnosta kuten tutkimuksessa todettiin.

Kyllä se netti-tv ihmisiä kiinnostaa, se vain ei kiinnosta kaikkia ihmisiä. Ihan samalla tavalla kuin satelliitti-tv kiinnostaa osaa ihmisiä mutta ei kaikkia.

Todennäköinen ongelma on yksinkertaisesti palveluiden laadun ja valikoiman ongelmissa eli ne eivät täytä ihmisten tarpeita ja odotuksia. Jos arvata saisi niin amerikkalaisissa versioissa on todennäköisesti paljon laajempi valikoima kuin pohjoismaisissa. Joten onko kyse siitä että suomalaiset eivät ole valmiita maksamaan vai siitä että palvelu ei täytä suomalaisten tarpeita.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.3.2015 @ 20:32

731.3.2015 21:11

80% suomalaisista käyttää Areenaa ..ööö. ok ?

831.3.2015 21:53

Suurin osa palveluista on tavalla tai toisella rampautettuja, joten ymmärrän ettei kiinnosta. Usein palvelu on rampautettu joko lainsäädännöllä (tekijänoikeudet, rajoitettu tallenteiden säilyvyys, omalle kovalevylle tallentamisen estäminen), hinnoittelulla (liikaa mainoksia tai kuukausimaksun kalleus) tai teknisillä ratkaisuilla (silverlight- tai flash-vaatimus, omat soittimet ja rajoitettu alustatuki).

Itse käytän harvoin Ylen areenaa vaikka ilmainen onkin niin siinä on muita rajoituksia kuten edellä kävi ilmi.

Kuukausimaksua maksan oikeastaan Elisa Viihteestä, jota en kuitenkaan käytä koska se osoitti teknisen huonoutensa ja se on lainsäädännöllä rampautettu. Virhehankinta kieltämättä mutta 2 vuoden määräaikaista sopimusta on vielä 9 kuukautta lusittavana. Tuli sentään kylkiäisinä nopea netti, jota toki hyödynnän, mutta ylihintaa maksaen.

Netflix:stä olen maksanut alusta lähtien koska kuukausihinta on kohtuullinen sisältöön verrattuna ja tukea eri alustoille löytyy riittävästä - muun muassa windowsista kokonaan luopuneen linux-käyttäjän näkökulmasta miellyttävä käyttökokemus.

toinen ja viimeinen palvelu josta maksan ja jota käytän on suomessa lainsäädännöllisesti "laiton" tvkaista.com joka on kuitenkin toteuttanut palvelun parhaiten. Toki tuossa on puutteensa ja teknistä alustaa ei juuri ole päivitetty vuosiin. Mutta palvelulla on myös erityiset vahvuudet mitä muissa vastaavissa streaming/digiboxi-palveluissa ei ole. Muun muassa laaja alustatuki. ei vaadi omaa applikaatiota, talteen ladattavat tallenteet ja automaattinen kaikkien kanavien ja kaikkien ohjelmien jatkuva tallennus, jossa ohjelmat ovat ladattavissa ja katsottavissa 30 vuorokauden ajan esityksestä lähtien.

En katso voivani vaihtaa enää tvkaista.com:sta huonompaan palveluun kuten kaikki kilpailevat toteutukset ovat (elisa viihde, sonera viihde, boxee, telkku.com yms) eikä se niin saisi ollakaan vaan kaikkien etu olisi tarjota tvkaistaa parempaa ja laillista palvelua jossa osa tuotosta menisi virallisia teitä pitkin tekijöille, mutta koska kuluttajan silmään haluavat kaikki kusta niin jatkan laittoman palvelun käyttöä ja maksan kuukausilunnaat Hong Kongiin.

91.4.2015 00:12

Lainaus:
80% suomalaisista käyttää Areenaa ..ööö. ok ?

Hyvä huomio, koska tuo on aika kova luku. Kun vertaa että se on suurempi kuin suomalaiset jotka käyttää internettiä päivittäin, joka on vain noin 75%.

101.4.2015 00:57
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti daim0n:
80% suomalaisista käyttää Areenaa ..ööö. ok ?
Iso luku, muihin nettinkäyttötilastoihin verrattuna. tarkoittaisi jotain sen suuntaista että 90 tai jopa enemmän nettiä käyttäneistä olisi sitä Yle areenaakin joskus vilassut.

Mutta taitaa olla niin että tutkimuksen mukaan Yle Areenaa on käyttänyt reilu 80% suomalaisista (tai vastaajista?) jotka ovat käyttäneet yleensäkkin jotain suoratoisto palvelua.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto