AfterDawn: IT-alan uutiset

"Saatanan tunarit": Vuoden 2014 eeppisimmät mokat

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 28.12.2014 19:14

"Saatanan tunarit": Vuoden 2014 eeppisimmät mokat

Aina kaikki ei mene niin kuin Strömsössä. Näppärä sutkautus pitää erityisen hyvin paikkansa teknologian kohdalla, sillä monimutkaisia järjestelmiä ja niiden kehitystyötä on hankala johtaa tai sitten bitti menee poikittain ihan inhimillisen erehdyksen takia.
Kokosimme alle muutamia isoja tai muuten näkyviä epäonnistumisia, joita tämän vuoden aikana on sattunut. Uutiskommenteissa voit mitkä mokat tältä vuodelta olisivat myös maininnan arvoisia.

iCloud-nakukuvavuoto


Syksyllä verkossa alkoi levitä useiden julkisuuden henkilöiden itsestään ottamia nakukuvia. Vuoden yhden näkyvimmän vuodon lähde oli Applen iCloud-pilvipalvelu ja se toteutettiin nykykäsityksen mukaan tietokalastelulla (ns. phishing).

Applen pilvipalvelun tietoturvakäytännötkään eivät olleet kaikkein terävimmästä päästä. Vuodon ilmenemisen jälkeen Apple alkoi kertoa useammin sähköpostimuistutuksilla kun Apple ID -tunnuksia käytetään.

Jennifer Lawrence, jonka kuvia vuoti nettiin, oli globaalisti haetuin henkilö Googlessa (tosin Lawrencen sijoitusta tukee myös hänen tähdittämät elokuvat, joita on julkaistu tänä vuonna).
Applen iOS 8.0.1 -päivitysVaikka uusien iPhonien lanseeraus on osoittautunut epävirallisten tietojen valossa jymymenestykseksi, ei kaikki mennyt aivan putkeen. Applen syksyn yksi facepalm-hetkistä oli iOS 8.0.1 -päivityksen julkaisu, joka käytännössä mykisti iPhone 6:n matkapuhelinyhteydet ja deaktivoi Touch ID -sormenjälkilukijan.

#bendgateIPhone 6 on isompi ja ohuempi, minkä vuoksi metallisen puhelimen väitettiin taipuvan lapsellisen helposti – jopa etutaskussa. Markkinoille pääsi muutamia viallisia yksilöitä, jotka todella taipuivat suunniteltua helpommin.

Ilmiö lähti keulimaan yli Unbox Therapyn julkaistua testivideon, jossa iPhone 6 taittuu helponnäköisesti käsivoimilla. Videon jälkeen kaikki halusivat esitellä kuinka puhelimen saa väännettyä mutkalle. Pari brittipoikaakin päätti bendgate-ilmiöstä viisastuneina suunnata lähellä olevaan Apple Storeen ja taitella tuhansien eurojen arvosta esittelypuhelimia. Tapaus piti tietysti videoida ja pojat kertoivat pätkällä nimensä ja näyttivät kasvonsa – mikä saattoi jälkikäteen kaduttaa.

Mediarummutus takasi uusille iPhoneille näkyvyyttä useiksi viikoiksi, mikä aiheutti Applelle ehkä enemmän hyvää kuin pahaa.

Kuka tässä sitten mokasi? Ehkä vähän kaikki, mutta sensaatiohakuinen verkkomedia teki (jälleen kerran) kärpäsestä härkäsen, eikä teinipoikien kolttonenkaan ollut kaikkein fiksuin veto. Applekin testaa jatkossa laitteidensa mekaanisen kestävyyden jatkossa entistä huolellisemmin.Sonyn tietomurtoKun kahdeksan miljardin dollarin bisnestä pyörittävä elokuvajätti halvaantuu ja sen yrityssalaisuuksia vuotaa nettiin, ei yrityksen IT-osastolla varmastikaan taputella toisten olkapäille. Näin kävi tänä vuonna Sony Picturesille.

Sony-tietomurron taustat eivät ole vielä selvinneet täysin, mutta nykykäsityksen mukaan kyse olisi Pohjois-Korean masinoimasta hyökkäyksestä, jolla yritettiin tehdä kiusaa The Interview -elokuvan julkaisuun valmistautuvalle Sonylle.

Pohjois-Korea on kiistänyt osallistuneensa tietomurtoon.

Xbox LIVE- ja PSN-hyökkäykset


Pukki toi jouluna tuhansiin tai miljooniin talouksiin uudet pelikonsolit, mutta pelaajien harmiksi konsolivalmistajien tarjoamat verkkopalvelut kaatuivat hakkeriryhmän toteuttaman palvelunestohyökkäyksen takia.

Microsoft sai palvelunsa kohtalaisen vaivattomasti palvelunsa taas toimintakuntoon hyökkäyksen loppumisen jälkeen, mutta Sonylla oli suuria vaikeuksia palvelun ylösajossa. PlayStation-pelaajat joutuivat olemaan ilman PSN-palvelua peräti kolmen päivän ajan, mikä ei ole millään tavalla hyväksyttävää. Joulusta huolimatta kaatuneet palvelut pitäisi pystyä saattamaan toimintakuntoon paljon nopeammin – Microsoftiltakaan siihen ei mennyt kolmea päivää. Parasta olisi tietysti varmistaa, ettei palveluja saataisi kaadettua lainkaan.

Samsungin alamäkiVanhat isot puhelinmerkit ovat yksi toisensa jälkeen tipahdellut alas ja pottia on tullut jakamaan joukko pienempiä älypuhelinmerkkejä. Samsung on pärjännyt erinomaisesti Galaxy-mallistollaansa – ainakin viime vuoden lopulle saakka.Yhtiön tulos rojahti kuluvan vuoden aikana peräti 60 prosenttia viime vuoteen nähden. Äkillisen käänteen taustalla on nähty yhtäältä Applen vahva puhelinmallisto ja toisaalta hinnalla kilpailevat kiinalaiset ja intialaiset pajat.

Samsung ei ole pystynyt vastaamaan pienempien aasialaisten merkkien hintakilpaan, vaan se on yrittänyt perustella korkeampaa hintaa brändillä ja palveluilla. Samsung ei tosin ole koskaan onnistunut luomaan mitään sellaista palvelua, joka lukittaisi kuluttajat sen puhelimiin. Merkin vaihtaminen on ollut helppoa, toisin kuin vaikkapa iPhonen tapauksessa. Samsung joutuu nyt maksamaan tästä kalliin hinnan.

Tuhannen taalan kysymys onkin, että pystyykö Samsung kääntämään laskusuhdanteen ensi vuonna uudeksi nousuksi. Riittävätkö parempi design ja kulukuuri siihen, vai ajautuuko korealaisyhtiö rankempiin uudistuksiin?

Elisan ja Soneran verkot


Elisan nettiyhteyksissä oli ison kokoluokan häiriö marraskuun lopulla kun kaivinkone katkaisi runkokaapelin maanrakennustöiden yhteydessä Lohjalla. Kaapeleiden katkeamisen seurauksena dataliikenne hidastui ja palvelimet ruuhkautuivat, minkä vuoksi Elisan asiakkaiden verkkoyhteydet eivät toimineet lainkaan tai ainakin todella hitaasti.

Ongelmia lisäsi se, etteivät varayhteydet kytkeytyneet päälle suunnitellusti inhimillisen vian takia.

Ei mennyt kuin pari viikkoa kun Sonera joutui painimaan verkko-ongelmien kanssa. Tekstiviestit eivätkä 2G- tai 3G-puheyhteydet eivät toimineet lainkaan, mutta data siirtyi 4G-yhteyksiä pitkin häiriön aikana. Soneran mukaan vika johtui ohjelmistovirheestä, joka ei ilmennyt käyttöönottotestien aikana.

Michael Bayn jäätyminen CES-messuillaEnsi vuoden CES-messu on jo ihan nurkan takana, mutta tämänkin vuoden messut jäivät varmasti mieleen elokuvaohjaaja Michael Bayn jäätymisen ansiosta.

Bayn piti esitellä Samsungin uutta kaarevanäyttöistä televisiota ja sen mahdollistamaa "huikeaa katselukokemusta", mutta viallisen teleprompterin takia ohjaaja ei saanut sanotuksi oikein mitään kameroiden ja yleisön edessä.Ei välttämättä kaikkein onnistuneimpia tuote-esittelyitä.

Amazon Fire PhoneMikä on vuoden surkein tuotelanseeraus? Riippuu tietysti mittarista, mutta Amazonin ensimmäinen älypuhelin, Fire Phone, on aika korkealla.

Markkinointikikkaominaisuuksilla varustetun puhelimen myynti on ollut surkeaa ja se jäikin varastoihin pölyttymään korkean hintansa takia. Aluksi puhelinta myytiin kahden vuoden kytkyllä 199 dollarin hintaa, mutta Amazonin oli pakko laskea sen hintaa 0,99 dollariin melko nopeasti.

Puhelinharrastuksesta Amazon on jo joutunut tekemään 170 miljoonan dollarin alaskirjauksen.

Samsung ja TizenTizenistä ei tunnu tulevan ikinä valmista. Samsungin piti julkaista kotikutoiseen käyttöjärjestelmään perustuva älypuhelin Japanissa jo vuoden alussa, mutta operaattorikumppani NTT docomo vetäytyi viime hetkellä.

Sen jälkeen puhelin esiteltiin ja luvattiin tuoda myyntiin Venäjällä kesällä. Tätä ei koskaan tapahtunut. Seuraavaksi Tizen-puhelimen uskottiin tulevan myyntiin Intiassa tämän vuoden puolella, mutta tälläkään kertaa niin ei käynyt. Tuoreimpien tietojen mukaan Samsung Z1 julkaistaisiin vihdoin ensi vuoden alussa Intiassa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto