Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite halutaan hylätä kokonaan

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 8.10.2014 14:55 Kommentteja (13)

Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite halutaan hylätä kokonaan Sivistysvaliokunta on tämänpäiväisessä käsittelyssään päättänyt ehdottaa, että viime vuonna eduskunnan käsittelyyn saapunut Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite hylätään. Valiokunta ehdottaa aloitetta hylättäväksi kokonaisuudessaan, eli aloitteessa ehdotettuja muutoksia ei ehdoteta hyväksyttäväksi edes osittain.
Päätös ei tullut todennäköisesti juuri kenellekään yllätyksenä, sillä sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo totesi jo viime kesänä, että aloitteella ei todennäköisesti tule olemaan mitään vaikutusta tekijänoikeuslainsäädäntöön. Hän myönsi kommenttia antaessaan, ettei ollut edes lukenut aloitetta.

Mietinnössään sivistysvaliokunta toteaa, että:
Aloitteen ongelmakohdat, erityisesti ehdotusten sisäiset ristiriitaisuudet, ehdotusten yhteensopimattomuus voimassa olevan lainsäädännön kanssa ja vaikutusten arviointi, ovat niin merkittäviä, että niitä ei voi paikata sivistysvaliokunnan mietinnössä laajallakaan asiantuntijakuulemisella.

Valiokunta katsoo, että opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi harkita aloitteesta mahdollisesti johtuvaa lainvalmistelun tarvetta. Elämme uudessa digitaalisen ympäristön ajassa, jossa tekijänoikeuslainsäädännön soveltuminen tämän hetkiseen toimintaympäristöön on suuresti muuttumassa niin ammatinharjoittajan, elinkeinoelämän kuin kuluttajankin näkökulmasta. Tekijänoikeussuojan takaavia ja nykyiseen toimintaympäristöön soveltuvia ratkaisuja tulee löytää, sillä tarve niille on ilmeinen.

Valiokunta totesi mietinnössään myös, että ehdotettu laillisen lähteen kriteerin poistaminen, jota Kilpailu- ja kuluttajavirasto puolsi, ei ole mahdollista Euroopan unionin tuomioistuimen antaman ratkaisun takia (ACI Adam BV ym. v Stichting de Thuiskopie).Mietinnössään sivistysvaliokunta käsittelee lähinnä aloitetta vastustaneiden asiantuntijoiden näkemyksiä ja toteaa lähinnä saaneensa myös "kansalaisaloitetta puoltavia asiantuntijalausuntoja" (osa näistä lausunnoista olisi jäänyt saamatta jos valiokunta olisi edennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaan).

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

18.10.2014 15:01

Mitäköhän ongelmaa aloitteessa on? Eiköhän ne ongelmat ole jollakulla valiokunnassa?

28.10.2014 17:14

Tulos kertoo hyvin kuinka paljon kansanedustajat ja virkamiehet arvostavat kansalaisten asioita. Ongelma on että kun ollaan itse liian paljon etuoikeutettuja, ei enää nähdä sitä oikeaa kansaa, jonka asioita pitäisi ajaa, eikä vain omia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.10.2014 @ 17:14

38.10.2014 18:06

(Ongelmakohtana oli) ehdotusten yhteensopimattomuus voimassa olevan lainsäädännön kanssa.
Entä sitten? Koko "järkeä tekijänoikeuslakiin" idea oli lainsäädännön muuttaminen.

Koko aloitteeseen on nähtävästi suhtaudutta asenteella "lukematta roskaa".

48.10.2014 20:07

Syljen suomalaisten valiokuntien päälle. Liian monia kansalaisaloitteisiin suhtaudutaan varsinkin puheenjohtajan mukaan tosi negatiivisesti ja ei edes haluta lukea asiasta tai kuulla kaikkia mielipiteitä tai sitten kuullaan ihme asiaan liittymättömien ryhmien mielipiteitä(esim tasa arvoista avioliittolakia kuultiin kymmenien uskonnollisten järjestöjen edustajia vaikkei asia heille kuulu)

Edit ja tottakai kaikissa kansalaisaloitteissa on tuo kamala halu muuttaa nykyistä lainsäädäntöä eikä vain kerätä allekirjoituksia kuinka fantsusti joku laki on jota ei saa muuttaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.10.2014 @ 21:03

58.10.2014 21:28
KalikoJak
Inactive

En oo lukenu kokonaan tuota aloitetta, mutta aika negatiivinen asenne on tällä valiokunnalla, meinaan kun mitään siitä ei olla hyväksymässä. Tuntuu tosiaan siltä niinku Lumikki sanoi, että päättäjät eivät näe kansan etua, koska itse ovat niin kaukana korkealla.

Ottaen huomioon puheenjohtajan ennakkoasenteen ja sen seikan, että lakialoite oltiin hylkäämässä ennen kaikkien osapuolten kuulemista, olisi mielestäni perusteltua antaa jollekkin tai joillekkin kunnolla monoa. Kehtaavat vielä sanoa, että kansalainen voi vaikuttaa asioihin.

Lainaus:
Tekijänoikeussuojan takaavia ja nykyiseen toimintaympäristöön soveltuvia ratkaisuja tulee löytää, sillä tarve niille on ilmeinen.
Tuleeko kellekkään sellaiset vibat tästä, että suunnitteilla on kasa uusia teostomaksuja?

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

68.10.2014 21:53

Demokratia on jälleen kerran toteutunut.

Onko se nyt hyvä vai huono asia ja pitäisikö itkeä vaiko nauraa?
Se jää nähtäväksi.

78.10.2014 21:54

Lainaus:
Aloitteen ongelmakohdat, erityisesti ehdotusten sisäiset ristiriitaisuudet, ehdotusten yhteensopimattomuus voimassa olevan lainsäädännön kanssa ja vaikutusten arviointi, ovat niin merkittäviä, että niitä ei voi paikata sivistysvaliokunnan mietinnössä laajallakaan asiantuntijakuulemisella.

On aika vakava juttu, jos meillä ei poliitikot ja virkamiehet osaa mitään. Lakikirjayhteensopivuus on helppo selvittää, ei se vaadi kuin että osaa sen riittävällä tasolla jolloin voi verrata nyt ehdotettuja muutoksia nykytilanteeseen. Vaikutusten arviointi onkin pahempi, sitähän poliitikot ei oikein koskaan ole osannut missään muussakaan asiassa.

89.10.2014 11:29

Minne tästä päätöksestä voi valittaa?

99.10.2014 12:20

Jotenkin tuo ei yllätä ollenkaan. Johan se on nähty ettei tämän maan korruptoitunut hallitus aja kansan asiaa eikä kansalaisten asiat ja etu kiinnosta p**kaakaan, vaan ainoastaan sen asiaa hoidetaan joka maksaa parhaat lahjukset. Kansa maksaa vain verot.

109.10.2014 16:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tkkaisla:
Minne tästä päätöksestä voi valittaa?
Lainaus:
Oikeuskansleri valvoo viranomaisia käsittelemällä niitä koskevia kirjallisia kanteluita. Oikeuskanslerille voi kannella, jos katsoo viranomaisen, virkamiehen tai muun julkista tehtävää hoitavan menetelleen virheellisesti tai jättäneen velvollisuutensa täyttämättä.

119.10.2014 22:13
Graken
Vahvistamaton

Edustuksellinen demokratia ei toimi.

129.10.2014 22:31

No mehän ollaan "demoratiassa" jossa kansalla on oikeus äänestää esivalituista ehdokkaista kenet tahansa eduskuntaan.

Tietysti näillä edustajilla ei ole mitään velvollisuutta toimia Suomen kansan parhaaksi. Ne voi kuunnella ketä tahansa lobbaria joiden tehtävä on edistää omien etuoikeutettujen tahojen asioita. Tietysti voihan se kansaedustajakin tehdä samaa eli ajaa vain oman henkilökohtaisen hyvinvoinnin päämääriä.

Yhteiskunnassa jossa RAHALLA on suora pääsy päätöskoneistoon ei koskaan seuraan mitään koko kansan hyvinvointia parantavaa. Paitsi silloin kun ne asiat ovat käsikädessä sen etuoikeutettujen tarpeiden. Raha korroptoi ja muuttaa näkökulmia. Usein ne syyt miksi niitä päätöksiä oikein tehdään tahtoo unohtua sen rahan vallan äänen alle.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.10.2014 @ 22:31

1312.10.2014 19:23

seuraavissa vaaleissa minä ainakin äänestän tätä järjestäytynyttä yhteiskuntaa vastaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto