AfterDawn: IT-alan uutiset

Netflixiä painostetaan rajoittamaan käyttäjien pääsyä ulkomaisiin sisältöihin - hyvästi jenkkiflix!

Kirjoittaja Valtteri Ahonen (Google+) @ 18.9.2014 11:11 Kommentteja (7)

Netflixiä painostetaan rajoittamaan käyttäjien pääsyä ulkomaisiin sisältöihin - hyvästi jenkkiflix! Netflixin suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti ja palvelu on levinnyt uusiin maihin. Joidenkin kilpailevien palveluiden tuottajien mielestä ilmeisesti liiankin räjähdysmäisesti.
Suomessa Netflix on toiminut vuodesta 2012 ja paikallinen sisältövalikoima on ihan kohtuullisella tasolla. Yksi palvelun virallisesti suhteellisen vaietuista hienouksista on kuitenkin se, että pääsy esimerkiksi Yhdysvaltojen valikoimaan on täysin triviaalia ja vaatii vain VPN-yhteyden. Käytännössä riittää, että käyttäjä asentaa esimerkiksi tietyn selainlisäosan.

Toki on niin, että Suomessa saattaa olla nähtävillä joitain nimikkeitä, joita jenkeissä ei voi katsella, mutta pääasiassa katalogi Yhdysvalloissa on kuitenkin huomattavasti kattavampi. Pelkästään muiden maiden sisältöjen katselu ei ole kuitenkaan syynä Netflixin kohtaamaan painostukseen, vaan kyse on eritoten "case Australiasta".

Austaliassa on joiden arvioiden mukaan yli 200 000 Netflix-tilaajaa, vaikka palvelu ei ole saatavilla koko maassa ensinkään. Edellä mainittua VPN-kikkaa käyttämällä rekisteröitynyt asiakas voi kuitenkin päästä palvelua käyttämään. Netflix on ilmeisesti kovaa vauhtia tuomassa palveluaan maahan myös virallisesti.

Australian tilanne on nostattanut paikallisissa palveluntarjoajissa närää ja ne ovatkin vaatimassa Netflixiä sulkemaan VPN:n käytön mahdollisuuden, mikäli palvelun paikallinen versio julkaistaan kirjoittaa CNET.

AHEDA:n (Australian Home Entertainment Distributors Association, edustettavana muun muassa Warner Bros. ja Universal Sony Pictures) johtaja Simon Bush kertoi, että vaikkeivät organisaation asiakasyritykset suoraan ole pyytäneet sitä ajamaan agendaa, niin yksittäiset jäsenet ovat kuitenkin aloittaneet asian lobbauksen.

Ilmeisesti myös Yhdysvaltalaiset oikeudenomistajat ovat huolissaan siitä, että sisältöä jaetaan maihin, joihin sitä ei ole lisensoitu. Virallisesti Netflix ei tietysti tue tätä toimintaa, mutta ei se ole pannut myöskään tikkua ristiin väärinkäytön kitkemiseksi, sillä sille itselleen ei ole siitä ainakaan suoranaisesti mitään haittaa, ennemminkin hyötyä.

Mikäli Australian tilanne johtaa siihen, että Netflix joutuu paikkamaan VPN-"aukon", tarkoittaa se käytännössä globaalia ratkaisua, eli jenkkiflixin käyttö loppuu myös muualla. Samalla myös ne käyttäjät, jotka käyttävät VPN-yhteyksiä muista syistä, joutuvat joko luopumaan virtuaaliverkostaan tai itse palvelusta.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

118.9.2014 12:28

Harmi. Loppuu ainakin allekirjoittaneen Netflix-tilaus, sillä tällä hetkellä katson lähes yksinomaan jenkkitarjontaa. Enkä varmasti ole ainoa, joka päätyy samaan ratkaisuun.

Takaisin torrenteihin siis. Juuri tällaisilla päätöksillä oikeudenomistajat saahavat omaa oksaansa, eivätkä edes ymmärrä sitä tekevänsä.

218.9.2014 14:55

Joo, sama mitä toi Zeitsei sanoi - katselu loppuu saman tein kun pääsy Jenkkilään sammuu. Tuo Suomen Netflix on niin köyhä paikka, ettei ekan ilmaisen kuukauden jälkeen ole mitään katottavaa.


hasa diga eebowai

318.9.2014 17:00

Jokasessa sarjassa jota kattellut menny saman kaavan mukaan, kaudet 1-3 Suomen Netflixistä ja loput joutunut jenkeistä katsomaan. Jos noi loput joutuu jatkossa kuitenkin lataamaan niin sama se on ladata ekat kaudetkin.

419.9.2014 7:51

Näin pilataan laillisen palvelun kilpailukyky piraattipalveluihin nähden. Onnea valitsemallanne tielle mafiaveljet.

519.9.2014 13:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:
Näin pilataan laillisen palvelun kilpailukyky piraattipalveluihin nähden. Onnea valitsemallanne tielle mafiaveljet.
Itsehän pilaavat, tai oikeastaa ne jotka juurikin tuottavat sisällön sinne. Tuollaiset rajoitukset juurikin saavat porukan turvautumaan piratismiin, koska miksi ei.
Netflix ja muut saivat aikaan piratismin vähenemisen, ikään kuin Steam teki pelien kohdalla, rajoittakaa vain koska palvelun käyttö ei ole pakollista.

-Reko

619.9.2014 13:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:
Näin pilataan laillisen palvelun kilpailukyky piraattipalveluihin nähden. Onnea valitsemallanne tielle mafiaveljet.
Itsehän pilaavat, tai oikeastaa ne jotka juurikin tuottavat sisällön sinne. Tuollaiset rajoitukset juurikin saavat porukan turvautumaan piratismiin, koska miksi ei.
Netflix ja muut saivat aikaan piratismin vähenemisen, ikään kuin Steam teki pelien kohdalla, rajoittakaa vain koska palvelun käyttö ei ole pakollista.

-Reko

719.9.2014 13:43

Taustalla olevat viihdeteollisuuden tahot kun ei halua mitään muuta kuin parantaa palveluja ja tuotteita kuluttajalle. ;-)

Rahan ahneus ja kontrollin tarve on pilannut jo koko viihdeteollisuuden alan. Ehkä ihmisten pitäisi kysyä itseltään miksi minä annan heille enää rahaa jos he eivät oikeasti halua meille hyviä tuotteita ja palveluja. Kukkarolla kun voi jokainen äänestää, se on ainoa varma tapa äänestää. Koska vain rahan päälle kyseiset tahot ymmärtävät jotain.

Yhtäpaljon kuin me kuluttajat haluamme viihdettä niin viihdeteollisuus haluavat meidän rahamme. Molemmat ovat toisistaan riippuvaisia. Mutta meillä kuluttajilla on yksi suuri etu, viihde kun ei ole pakollista elämiseen. Mutta viihdeteollisuus ei pysy pystyssä ilman meidän rahoja.

Viihdeteollisuus kun pyrkii aina laittamaan rajoituksia ja omia tarpeitaan tuotteisiin, jopa salaa, perustuen siihen että kuluttaja ei voi kuitenkaan olla ostamatta viihdettä. Joten oletteko todellakin niin viihteen orjia että tuette tätä rajoitusten kehitystä kukkarollanne.

Kyllä ne ymmärtää sanoman kun alkaa rahat loppumaan eli huonoja tuotteita ja palveluja ei kannata ostaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.9.2014 @ 13:45

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto