AfterDawn: IT-alan uutiset

Operaattorit varokaa: Google antaa hitaasti latautuvista YouTube-videoista häpeärangaistuksen

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 7.7.2014 19:59 Kommentteja (5)

Operaattorit varokaa: Google antaa hitaasti latautuvista YouTube-videoista häpeärangaistuksen Tulevaisuudessa kun YouTube-videoiden lataus alkaa tökkiä, saattaa videosoittimen alapuolelle ilmestyä ilmoitus, jossa Google kertoo syyn hitaalle lataukselle: käyttämäsi nettioperaattorin. Google on muotoillut ilmoituksen julkiseksi tiedonannoksi, joka ohjaa Googlen tuottamalle verkkosivulle, jonne on koottu operaattoreiden verkkojen keskimääräisiä latausnopeuksia.
Kyseiselle sivustolle on koottu yhdysvaltalaisten, kanadalaisten, uusiseelantilaisten ja australialaisten operaattoreiden latausnopeuksia. Sieltä ei löydy suomalaisten operaattoreiden tuloksia, joten suomalaisille käyttäjille ei vielä lähetetä ilmoituksia hitaasti latautuvista videoista. Google voi kuitenkin jonakin päivänä alkaa mittailla verkkojen nopeuksia pohjoismaissa, aivan kuten Netflix tekee parhaillaan.
Tarpeeksi varmat ja nopeat operaattorit on merkitty YouTube HD Verified -leimalla, joka kertoo kuluttajalle, että verkon latausnopeudet pitäisi riittää videoiden katseluun teräväpiirtotarkkuudella. Googlen sivustolla pystyy vertailemaan samalla alueella toimivien operaattoreiden verkkoja.

Yhdysvalloissa käytävää verkkoneutraliteettikeskustelua seuranneet ymmärtävät varmasti heti, että Googlella on ketunhäntä kainalossa. YouTube-ilmoituksissa on kyse siitä, että Google haluaa valistaa käyttäjiään hitaasti latautuvien videoiden syistä ja pakottaa näin operaattorit varmistamaan, että ainakin YouTuben videot latautuvat nopeasti heidän verkoissa. Kuluttajan kun voivat äänestää lompakollaan ja vaihtaa operaattoriin, jossa videot latautuvat nopeasti.

Netflix on käyttänyt samanlaista taktiikkaa. Operaattorilistauksen lisäksi yhtiö ilmoitti keväällä Verizonin asiakkaille hitaan latauksen johtuvan operaattorin ruuhkaantuneesta verkosta. Verizon nosti asiasta metelin ja Netflix poisti ilmoituksen nopeasti. Googlen YouTube-ilmoitukset eivät ole yhtä suorasanaisia kuin mitä ne olivat Netflixillä, joten ne tuskin aiheuttavat yhtä paljon pahaa verta.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

17.7.2014 20:36

Tykkään.

Toivottavasti tulevaisuudessa kaikki vähänkään enemmän kaistaa kuluttavat palvelut alkaa julkaiseen kyseisiä tietoja. Moni operaattori suomessakin tuntuu lupailevan vähän sinnepäin nopeudet.

27.7.2014 23:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Tykkään.
Moni operaattori suomessakin tuntuu lupailevan vähän sinnepäin nopeudet.
Jeps... Itsekin tässä makselen 8/1 netistä ja saan käytännössä suurimman osan ajasta 4-6/0,8 nopeudella toimivan netin... 8:aan Mbps:ään en ole tällä netillä vielä koskaan päässyt, vaikkakin siitä maksan -.- Tuohon tosin vaikuttaa sekin, että tämän talon kaapelointi on mitä todennäköisemmin kultaiselta 60-luvulta ja luokitukseltaan korkeintaan CAT4:sta, jos sitäkään...

38.7.2014 16:41

+1 Hyvä juttu, saas katsoa tuleeko vipinää kinttuihin operaattoreilla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.7.2014 @ 16:42

49.7.2014 10:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boss93:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Tykkään.
Moni operaattori suomessakin tuntuu lupailevan vähän sinnepäin nopeudet.
Jeps... Itsekin tässä makselen 8/1 netistä ja saan käytännössä suurimman osan ajasta 4-6/0,8 nopeudella toimivan netin... 8:aan Mbps:ään en ole tällä netillä vielä koskaan päässyt, vaikkakin siitä maksan -.- Tuohon tosin vaikuttaa sekin, että tämän talon kaapelointi on mitä todennäköisemmin kultaiselta 60-luvulta ja luokitukseltaan korkeintaan CAT4:sta, jos sitäkään...
Nettiliittymien myyntinopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia. Esimerkiksi DNA ilmoittaa 8Mbit/s -yhteyden normaaliksi vaihteluväliksi sisäänpäin 4,5-8 Mbit/s ja ulospäin 0,7-1 Mbit/s. Saunalahdella ei 8Mbit/s -nopeuksista yhteyttä ole tällä hetkellä myynnissä, mutta 10/1:ssä vaihteluväliksi ilmoitetaan sisään 5-10Mbit/s ja ulos 0,5-1Mbit/s. (Lähteet: https://www.dna.fi/nopeuslupaus , https://saunalahti.fi/attachment/conten...velukuvaus.pdf)

59.7.2014 10:42
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Moni operaattori suomessakin tuntuu lupailevan vähän sinnepäin nopeudet.

Isoilla kiinteissä lupaukset kyllä pitää, tai ainakin pitäisi pitää, yleensä ongelma on se "kupari", esim vanhoilla kuparilinoilla on haasteensa, jolle ei paljoa nettiyhteydentarjoaja voi. Mutta siitähuolimatta, jos ei toteutudu luvattuun haarukkaan niin vikailmoitusta.

Liikkuva mobiili on oma lukunsa ja siellä normaalivahteluväli on 10Kbit/s - aina siihen tilatun palvelun nopeuskattoon.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto