AfterDawn: IT-alan uutiset

Tuomioistuimen "oikeus tulla unohdetuksi" -päätös aiheutti ensimmäisen kohun

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 4.7.2014 15:04 Kommentteja (8)

Tuomioistuimen "oikeus tulla unohdetuksi" -päätös aiheutti ensimmäisen kohun Ensimmäinen "oikeus tulla unohdetuksi" -sensuurikohu on syntynyt kun Google poisti Euroopan maihin kohdistetuilta hakusivuiltaan BBC:n taloustoimittaja Robert Pestonin vuonna 2007 julkaistun blogikirjoituksen, jossa kerrotaan kuinka investointipankki Merrill Lynchin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Stan O'Neal savustettiin ulos holtittomasta politiikasta johtuneiden luottotappioiden takia.
Googlen mukaan se arvioi itsenäisesti kaikki sille saapuvat tietopoistopyynnöt ja päättää sen jälkeen ryyhtyykö se jatkotoimiin. Yhtiön mukaan se poistaa linkkejä hakutuloksista vain siinä tapauksessa, että linkin takaa löytyvät tiedot "eivät ole asianmukaisia, ne eivät ole tai eivät enää ole olennaisia taikka ne ovat liian laajoja niihin tarkoituksiin, joissa niitä on käsitelty".

Peston ihmetteleekin miten hänen vuonna 2007 kirjoittama blogikirjoitus mahtuu Google asettamien raamien sisään. Hänen mielestä bisnesmiesten hyviä ja huonoja päätöksiä koskevia tietoja ei pitäisi sensuroida. Merrill Lynch oli aikoinaan yksi maailman suurimpia rahoitusalanyrityksiä. Subprime-kriisi ajoi yhtiön polvilleen ja Bank of America osti sen vuoden 2009 alussa, joten kirjoitus liittyy maailmanlaajuisestikin merkittävään tapahtumaan.

Aluksi Peston epäili poistopyynnön taustalla olevan Stan O'Neal, koska hän oli ainoa henkilö, joka mainittii kirjoituksessa nimeltä. Jälkeenpäin hän alkoi tulla siihen lopputulokseen, että taustalla on joku muu ja poistopäätös tehtiin blogin kommenttikirjoitusten perusteella.

Googlen Euroopan toimintojen viestintäpäällikkö Peter Barron vahvistaa poistopyynnön taustalla olevan henkilö, joka oli kommentoinut blogikirjoitusta. Hän lupaa myös, että jatkossa Google kertoo julkaisijoille seikkaperäisemmin "oikeus tulla unohdetuksi" -muutoksista.

Keväällä Euroopan unionin tuomioistuin päätti, että eurooppalaisilla on oikeus pyytää hakukoneita poistamaan kiusallista tietoa sisältäviä linkkejä hakutuloksista (ns. "oikeus tulla unohdetuksi"). Google piilottaa linkkejä vain Euroopan maille kohdennetuilla hakupalveluilla, joten sensuuri on helppo kiertää.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

14.7.2014 15:56

Tyhmäkin sen ties jo etukäteen, että tästä ei tuu pitkällä tähtäimellä ko paskaa kaikille käteen.

24.7.2014 16:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:
Tyhmäkin sen ties jo etukäteen, että tästä ei tuu pitkällä tähtäimellä ko paskaa kaikille käteen.
Jep,

Tuon uutisen kun ensimmäistä kertaa kuulin, niin heti tuli mieleen kuinka tätäkin vielä tullaan "väärinkäyttämään" omien etujen tavoitteluun tai ihan mihin tahansa muuhun "sensuroimiseen" joka ei varsinaisesti/ei yhtään putoa noihin kriteereihin.

Oli sitten yksityinen tai yhtiö, niin saas nähdä mitä tuleman pitää...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.7.2014 @ 16:07

34.7.2014 18:41

Hmm. Ettei vaan olisi luvassa lukuisia Streisand-efektejä tämän lain myötä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Streisand_effect

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti John Gilmore:
Verkko tulkitsee sensuurin vaurioksi ja reitittää sen ohi

44.7.2014 19:14

Olen kyllä pitkälti samoilla linjoilla sen suhteen, että tällä tuskin saa mitään oikeasti piilotettua.

Onko kukaan täällä yrittänyt saada itseään koskevia tietoja poistettua? Kiinnostaisi tietää, kuinka tiukat Googlen vaatimukset todellisuudessa ovat.

Ps. Pakko hieman kritisoida: Uutisissa esiintyneet kirjoitusvirheet ja huolimaton kieli ovat viime aikoina pistäneet silmään kovin ikävästi : [. Onko oikolukijoita vaihtunut tms.? Ymmärrän kyllä, että uutiset pitää saada ulos mahdollisimman pian, mutta ainakin itse arvostaisin kovasti sitä, että teksti olisi kieliasultaankin ainakin jokseenkin huoliteltua.

55.7.2014 0:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeIdeal:
Olen kyllä pitkälti samoilla linjoilla sen suhteen, että tällä tuskin saa mitään oikeasti piilotettua.

Onko kukaan täällä yrittänyt saada itseään koskevia tietoja poistettua? Kiinnostaisi tietää, kuinka tiukat Googlen vaatimukset todellisuudessa ovat.

Ps. Pakko hieman kritisoida: Uutisissa esiintyneet kirjoitusvirheet ja huolimaton kieli ovat viime aikoina pistäneet silmään kovin ikävästi : [. Onko oikolukijoita vaihtunut tms.? Ymmärrän kyllä, että uutiset pitää saada ulos mahdollisimman pian, mutta ainakin itse arvostaisin kovasti sitä, että teksti olisi kieliasultaankin ainakin jokseenkin huoliteltua.
No seuraavaksi oikeudessa istuu Internet Archive koska pitäähän ne saada pois sieltäkin!

Tuosta virheiden määrästä voisin sanoa että itse oikoluen jokaisen viestini ja kommentini kahteen kertaan juurikin siksi etten tahdo näyttää hätäiseltä hölmöltä, suosittelen muillekin.

-yksi virhe korjattu tästä kommentista-

65.7.2014 1:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:


Tuosta virheiden määrästä voisin sanoa että itse oikoluen jokaisen viestini ja kommentini kahteen kertaan juurikin siksi etten tahdo näyttää hätäiseltä hölmöltä, suosittelen muillekin.

-yksi virhe korjattu tästä kommentista-
Hehee :D

76.7.2014 3:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeIdeal:
Olen kyllä pitkälti samoilla linjoilla sen suhteen, että tällä tuskin saa mitään oikeasti piilotettua.

Onko kukaan täällä yrittänyt saada itseään koskevia tietoja poistettua? Kiinnostaisi tietää, kuinka tiukat Googlen vaatimukset todellisuudessa ovat.

Kyllä, yritetty ja onnistuttu. Silloin kun streetviewiä kuvattiin googlen toimesta. niin osui kaverille vähän pahaan paikkaan omalla kotipihallaan. Niin pyydettiin poistamaan kyseinen kuva. Eikä sitä löydy enää. :D

87.7.2014 10:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miksu1997:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeIdeal:
Olen kyllä pitkälti samoilla linjoilla sen suhteen, että tällä tuskin saa mitään oikeasti piilotettua.

Onko kukaan täällä yrittänyt saada itseään koskevia tietoja poistettua? Kiinnostaisi tietää, kuinka tiukat Googlen vaatimukset todellisuudessa ovat.

Kyllä, yritetty ja onnistuttu. Silloin kun streetviewiä kuvattiin googlen toimesta. niin osui kaverille vähän pahaan paikkaan omalla kotipihallaan. Niin pyydettiin poistamaan kyseinen kuva. Eikä sitä löydy enää. :D
Streetview-poistopyynnöt menevät eri prosessilla eivätkä liity tähän EU:n oikeus tulla unohdetuksi -ennakkotapaukseen.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion OnePlus 5 ja 5T saivat uusimman Androidin esiversion (12.12.2018 17:17)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on julkaissut viime vuoden malleilleen uuden päivityksen. Beetaohjelmassa jakeluun on päässyt nyt Android 9.0 Pie -päivitys, joka tuo laitteille melkoisesti uutta. ....
Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan Amazon aikoo tuoda kassattoman kauppansa Eurooppaan (12.12.2018 13:40)
Amazon aikoo avata Lontooseen Amazon Go -ruokakaupan, kertoo The Telegraph. Toteutuessaan se olisi ensimmäinen Amazon Go -kauppa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Yhdysvalloissa liikkeitä on seitsemän kappaletta. ....
Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin Pettymys iltapäivälehdille – Amazonin verkkokauppa ei tulekaan Pohjoismaihin (12.12.2018 12:49)
Amazon Web Services kertoi tänään Tukholmassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa pilvipalveluliiketoiminnan uuden alueen Ruotsissa. Uuden alueen myötä Amazon Web Services pystyy tarjoamaan ....
Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan Kiinalaiset eivät ehkä olekaan piilottanut vakoilupiirejä elektroniikkaan (12.12.2018 10:23)
Bloomberg julkaisi tänä syksynä ison paljastusuutisen, jossa uutistoimisto väitti kiinalaisten vakoilevan teknologiayrityksiä Super Micronin kehittämiin palvelinemolevyihin piilotettujen vakoilupiirien ....
Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla Puma nostalgisoi kompuutterikengillä – Puettavaa teknologiaa kokeiltiin jo 80-luvulla (12.12.2018 09:49)
Päälle puettava teknologia on elänyt kultakautta viimeiset vuodet, mutta trendinä se ei ole mitenkään uusi. Puma yrittää tuoda vanhat hyvät ajat mieliin julkaisemalla uudelleen "maailman ensimmäiset ....

Uutisarkisto