AfterDawn: IT-alan uutiset

Palveluntarjoaja: Neljä vuotta käytössä ollut "piratismilaki" ei ole tuonut yhtään rankaisua

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 13.3.2014 13:17 Kommentteja (5)

Palveluntarjoaja: Neljä vuotta käytössä ollut "piratismilaki" ei ole tuonut yhtään rankaisua Ensimmäisenä niin kutsutun kolmen hudin lain käyttöön ottanut palveluntarjoaja Eircom on vastannut kysymyksiin käytännön toiminnasta. Kolmen hudin laki tai käytäntö tarkoittaa, että asiakas saa tekijänoikeudella suojatun materiaalin lataamisesta varoituksen kaksi kertaa, jonka jälkeen kolmannella kerralla hänen yhteys suljetaan ja oikeusprosessi odottaa.
Vuonna 2010 Eircomin aloittama kolmen hudin käytäntö on nyt neljä vuotta ollut toiminnassa, mutta miten monta piraattia on jäänyt kolmannen kerran kiinni? Eircom kertoo, ettei ole koko taipaleen aikana katkaissut kenenkään nettiä eli yksikään asiakas ei ole jäänyt kiinni piratismista kahta kertaa enempää.

Vastaavanlaisia tuloksia on todettu myös Ranskassa, jossa miljoonat varoitukset ovat lopulta johtaneet vain yhteen verkkoyhteyden katkaisuun ja jatkotoimenpiteisiin. Ranskan Hadopi- eli kolmen hudin laki poistettiin sellaisenaan käytöstä viime vuonna.

Kolmen hudin lakia ei olla todettu missään toimivaksi tavaksi rankaista piraatteja tai kasvattaa laillisen sisältökaupan määrää. Se on tullut tutuksi lähinnä kalliina varoitusjärjestelmänä, joka ei johda toimenpiteisiin. Esimerkiksi musiikkiteollisuuden etuja ajavat järjestöt kuitenkin uskovat pelottelutaktiikkaan.

Irlannissa kolmen hudin lakia ei ole varsinaisesti olemassa, mutta Eircom on toteuttanut sitä yhteistyössä paikallisen musiikkijärjestö IRMAn kanssa. Aiemmin Eircom kertoi lähettävänsä tuhansia varoituksia kuukausittain, mutta nyt tilastoja ei enää kerrota. Vuonna 2011 Eircom oli virheestä johtuen lähettänyt varoituksia sadoille syyttömille.

Koska tilastoja ei ole on vaikea päätellä onko toiminnasta mitään hyötyä. Voi olla, että se ehkäisee piratismia, sillä kolmatta kertaa kukaan ei jää enää kiinni, mutta on myös mahdollista, ettei se tavoita oikeita piraatteja.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

113.3.2014 13:53

siis se että ei päästä rankaisemaan ketään on huono juttu? Ja se että piraatit lopettaa toimintansa toisen varoituksen jälkeen on huono juttu? Vai mitä en ymmärtänyt?

213.3.2014 14:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Michelola:
siis se että ei päästä rankaisemaan ketään on huono juttu? Ja se että piraatit lopettaa toimintansa toisen varoituksen jälkeen on huono juttu? Vai mitä en ymmärtänyt?
Pointti on siinä, ettei piratismi ole varoituksista huolimatta vähentynyt. Lopputulos on vain ylimääräistä vaivaa varoitusten lähettämiseen, mutta mitään ei päivän päätteeksi ole muuttunut.

313.3.2014 15:07

Tai sit kahden varoituksen jälkeen ihmiset alkavat käyttämään VPN:iä, seedboxeja yms. piilottaakseen omat jälkensä.

413.3.2014 16:38

Tai kolmas vaihtoehto; Eircom ei kerro varoituskirjeiden määrää, koska se ei ole kovin aktiivinen tai ne paljastaisivat, ettei heillä ole aikomustakaan rankaista asiakkaitaan. Tuo olisi siinä mielessä Win, että muut ISP:t saavat haasteita tehdä samoin ja Eircom saa immuniteetin.

Se on sitten toinen asia jos piratismimäärät romahtaisivat, mutta Ranskassa tuosta ei ollut oikein muita merkkejä kuin Hadopin itse kehittämät raportit, mitkä nekin sisälsivät muistaakseni kivasti FUDia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.3.2014 @ 16:38

514.3.2014 7:31

Tällainen on kallista taistelua tuulimyllyjä vastaan, kuten Ranskassa on huomattu. Piratismi ei pelotteluun lopu, ehkä menee vähän piiloon, muttei tule koskaan katoamaan. VPN on pirun hyvä keksintö, siis luotettava sellainen. Kannattaa olla tarkkana mitä käyttää, osa tallentaa nimittäin logeja ja tekee TO-mafian ja muiden roskajärjestöjen kanssa yhteistyötä.

Kun vain rakkaat johtajamme tajuaisivat laillistaa yksityiseen käyttöön tapahtuvan kopioinnin. Loppuisi ihmisjahti, loppuisi syyttely, ja kukaan ei menettäisi yhtään mitään. Mutta kun ei, ihmisten asenteet ja pelot ovat jääneet jonnekin viime vuosituhannelle. Kenties aika auttaa tässä, nuorissa näen valtavasti hyvää, vähitellen vanhat asenteet poistuvat vanhan jääräsukupolven myötä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto