Mozilla esitteli uuden projektin: Tehostaa JPEG-kuvien pakkausta

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 6.3.2014 14:02 Kommentteja (9)

Mozilla esitteli uuden projektin: Tehostaa JPEG-kuvien pakkausta Vuosien mittaan grafiikan määrä verkkopalveluissa on kasvanut, mikä heijastuu välittömästi myös siihen kuinka paljon päätelaitteisiin ja verkkopalvelimille ladataan sisältöä. Mozilla on tarttunut tähän havaintoon ja päättänyt tehostaa JPEG-kuvien enkoodausta, jotta nettiin ladatut valokuvat eivät söisi niin paljoa kaistaa kuin tähän asti.
Mozillan mukaan yksi vaihtoehto saman päämäärän saavuttamiseen olisi ollut yrittää kehittää kokonaan uusi ja tehokkaampi häviöllinen tiedostomuoto, mutta se olisi ollut hyvin pitkä ja mahdollisesti tuskainenkin taival. Temppua ovat aiemmin yritetty useampaan kertaan, mutta ne eivät ole oikein tulleet laajaan käyttöön. Yhtenä esimerkkinä voidaan mainita Googlen kehittämä WebP.

Uuden formaatin synnyttämisen sijaan, Mozilla katsoi järkevämmäksi parantaa nykyistä JPEG:tä, jonka enkoodauksen tehokkuus ei ole juuri parantunut viimeisen 20 vuoden aikana. Mozilla onkin nyt esitellyt mozjpeg:n, jonka kehityksen lähtökohdaksi otettiin libjpeg-turbo-koodekki, jota höystettiin jpegcrushilla. Mozillan mukaan mozjpegillä saatiin pienennettyä Wikimediaan ladattujen 1500 JPEG-kuvan tiedostokokoa keskimäärin 10 prosentilla.Mozjpeg:n kehitystä ei ole jättää kehitystä tähän, vaan seuraava tavoite parantaa enkoodausta ottamalla käyttöön ristikkokvantisointi (trellis quantization).

Tägit: Mozilla
Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

16.3.2014 19:06

Lähivuosina on suurella osalla käytössä gigabitin kaista, joten on yksi ja sama onko sivulla kuvia 1Mt vai 100Mt verran. Tietysti jos on kaistarajoitettu Soneran liittymäpaketti, niin ikävä homma.

Pakkaamaton, täysresoluutioinen kuvankäyttö saisi yleistyä. Naurettavaa, että uutiskuvatkin ovat VGA-resoluutiolla ja pakattu ties kuinka ja silti kehtaavat mainostaa otsikossa "katso kuvat".

26.3.2014 22:36

Lainaus:
Lähivuosina on suurella osalla käytössä gigabitin kaista

Internetin suurin kasvu on nyt ja pitkään tulevaisuudesssa mobiilipuolella, jossa gigabitin yhteyksiä saadaan odottaa vielä hyvä tovi. Erityisesti kehittyvillä markkoinoilla mobiiliyhteydet ovat todella hitaita, joten kaikki tiedonsiirtoon tulevat helpotukset ovat kyllä tervetulleita.

37.3.2014 10:39

Mitä tiedostopäätettä tuo tulee käyttämään, koska jos se on sama jpg niin ongelmia on luvassa yhteensopivuuksien kanssa.

Huvittavia kommentteja.

Gigabitin kaistat Suomessa. Pakkaamattomat kuvat internetissä. Joo missähän utopiassa tässäkin eletään. Saa odottaa ainakin 50 vuotta että tuossa olisi mitään järkeä.

Mobiilipuoli varmaan kasvaa edelleen, mutta ne tulee aina pysymään kohtalaisen hitaana johtuen riittämättömästä kaistasta radiotaajuuksilla.

Vain kuiduilla päästää noihin gigabitin kulkeemiin käytännössä ja sen vetäminen joka paikkaan tulee olemaan hidas prosessi. Koska iso osa ihmisistä ei edes halua nopeita internet yhteyksiä, koska ne maksaa enemmän kuin hitaat. Tarve vastaan hinta.

47.3.2014 12:13
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:
Lähivuosina on suurella osalla käytössä gigabitin kaista, joten on yksi ja sama onko sivulla kuvia 1Mt vai 100Mt verran.
Ei kaikilla ole palvelinpäähän varaa hankkia resursseja jotka ruokkis laumaa 1Gbit/ asiakkaita.

Siinä välilläkin pullonkauloja. ja sitten ne miljardit joilla ei ole 1Gbit, ei edes 10Mbit/s yhteyttä kohtuu hintaan.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Mitä tiedostopäätettä tuo tulee käyttämään, koska jos se on sama jpg niin ongelmia on luvassa yhteensopivuuksien kanssa.

Jos tarkotiettu palvelinpäähän, niin ei silloin tiedoston päätteellä niin väliä.

Mutta .jpg tai .jpeg varmaan tallennuksessa, jotta toimisi kivutta käyttöjörjestelmillä jotka päätteen mukaan toimivat, jotta käyttäjän ei tarvisi tehdä muutoksia.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Mobiilipuoli varmaan kasvaa edelleen, mutta ne tulee aina pysymään kohtalaisen hitaana johtuen riittämättömästä kaistasta radiotaajuuksilla.

Länsimaissa mobiili on käytännössä taajamissa 1Mbit/s-100Mbit/s, Suomessa muutaman vuoden päästä 10-300Mbit/s asutuilla alueilla, eli käytännössä siellä tai leejemminkin kuin missä nyt voi mobiilisti puhua.

57.3.2014 21:19

Lainaus:
Länsimaissa mobiili on käytännössä taajamissa 1Mbit/s-100Mbit/s, Suomessa muutaman vuoden päästä 10-300Mbit/s asutuilla alueilla, eli käytännössä siellä tai leejemminkin kuin missä nyt voi mobiilisti puhua.

Siis puhun nyt ihan radiotaajuuksien riittämättömyydestä, en siitä mihin tekniikalla pääsee. Kaupungissa voi olla satoja käyttäjiä pienellä alueella. Ne eivät yksinkertaisesti mahdu suurella kaistalla radiotaajuksille. 100 x 100Mbit/s = 10Gbit/s kaistaa. Ei tuollainen mahdu nykyajan mobiilien taajuusalueelle.

Minullakin on vanha 3G 21Mbit/s mobiilikaista mutta ei siitä saa kuin 6Mbit/s koska yhteydet on jo nyt tukossa. Kysymys onko ne tukossa fyysisissä langoissa/kuiduissa vai onko ne tukossa radioliikeenteessä. Eli nopeuksia tiputettu että mahtuu useampi saamaan rajoitettuun "ilmatilaan".
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.3.2014 @ 21:34

68.3.2014 02:05

Tämä on tietenkin tärkoitettu mainostajia varten, mainostajat voivat vain lisätä mainontaa sivustoilla. Joillakin sivuistoilla ei ole muuta kuvia muuta kuin mainosbannereitä joten tämä on tärkeää mainostajille on häritsemästä ISP tarjoajia.

Odotan aikaa jolloin nettikaista on tosiaan kortilla, tällöin jokainen mainos jpg ja javascrpitien lataus vie kulutajan maksukaistaa siltä tärkeimältä - kuluttajan tarvitsemasta tiedosta. Silloin adblockin kaltaiset työkalut nusevat arvoonsa, mutta sodankäynnin lakien mukaisesti aseiden kehitys luo parempia vasta-aseita.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.3.2014 @ 02:09

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

78.3.2014 10:21
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Siis puhun nyt ihan radiotaajuuksien riittämättömyydestä, en siitä mihin tekniikalla pääsee. Kaupungissa voi olla satoja käyttäjiä pienellä alueella. Ne eivät yksinkertaisesti mahdu suurella kaistalla radiotaajuksille. 100 x 100Mbit/s = 10Gbit/s kaistaa. Ei tuollainen mahdu nykyajan mobiilien taajuusalueelle.

Jos nykyisin kolkutellaan 1Gbit luokkaa mobiilissa tukiasemassa, ja kasvu on nopeaa.

Jos alueella on 100 100Mbit/s liittymä tilaajaa ei se tarkoita että tarvittaisiin 10Gbit/s runkoyhteys, kuten ei xdsl tai kuitutuotteissa. eikä kaapelimodeemiasiakkaillekkaan tarjota omaa privaattia.

Taattua kaistaa toki saa, se yleensä kiinteäällä yhteydellä, kiinteäänpaikkaa ja hinnoittelu sen mukaan. niissäkin on rajansa ja ehtontasa.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Minullakin on vanha 3G 21Mbit/s mobiilikaista mutta ei siitä saa kuin 6Mbit/s koska yhteydet on jo nyt tukossa.

Jos sinulle on myyty 21Mbit/s niin se on max nopeus, se riippuu paikasta mitä tekniikkaa operaattorilla on ja siitä millainen päätelaite sinulla. Monissa taajamissa 3Gllä pääsee käytönnössäkin lähemmäs 20Mbit vauhteja. jossain käytäntö lähempänä sitä 1Mbit/s.

Se siis päätelaiteesta ja käyttäjien lisäksi siitä kiinni miten operaattori alueella asian hoitanut. Jälkimmäinen on kustannuskysymys.

4Gllä (Lte) toimilla yhteyksillä 10-100Mbit/s ihan käytännössä ja sillä helpompi jo nyt vastata kysyntää jatkossa välineet siihen paranee.

88.3.2014 11:46

Lainaus:
Jos alueella on 100 100Mbit/s liittymä tilaajaa ei se tarkoita että tarvittaisiin 10Gbit/s runkoyhteys, kuten ei xdsl tai kuitutuotteissa. eikä kaapelimodeemiasiakkaillekkaan tarjota omaa privaattia.

Osittain totta, mutta kun radiotaajuudet eivät ole mitään runkokaistaa. Edes kaapelimodeemi ei ole sama asia koska siellä on useita kaapeleita eli asiakkaat ovat alueellisesti erikseen, eikä ne eri kaapelit häiritse toisiaan. Radiotaajuuksilla ilmassa tilanne on täysin toinen, koska siellä on vain yksi alue.

Runkokaista on yhdistettyä liikennettä, radiotaajuudet ovat asiakaskohtaisia erikseen jaettua kaistaa. Eli jokainen asiakas vaatii oman kanavan (taajuuden) ja kaistan liikenteelleen. Tiivistää voi mutta ei se muuta perusasiaa, ne ei edelleenkään mahdu radiotaajuusalueelle edes tiivistettynä, pakattuna. Jokainen asiakas on oma vastaanotin ja lähetin ja ne vaatii oman taajuuden asiaan. Eikä edes 1Gbits mahdu sinne varatulle taajuudelle, joka olisi 10 osa tuossa jonka mainitsin.

Ajattele että laitat 100 ULA asemaa samalle ULA:n radiotaajuusalueelle, miten erottelet ne toisistaan. Jos taajuusalueen kaista ei riitä 100:lle ULA asemalle niin se siitä, koska jokainen niistä vie kaistaa ja vaatii oman taajuuden. Jos ne on liian lähellä toisiaan niin alkaa häiritä toisiaan.

Kanavia on rajoitetusti siinä mobiilille varatussa taajuusalueessa. Mitä enemmän kaistaa yksi asiakas saa, sitä vähemmän kanavia mahduu sille varatulle taajuuskaistalle ilmassa. Minkä takia luulette että viestintävirasto myöntää mobiilille uusia radiotaajuuksia. Koska tarvitaan lisää tilaa kasvavalle kaistan tarpeelle ja asiakasmäärälle.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.3.2014 @ 12:36

910.3.2014 09:51
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Osittain totta, mutta kun radiotaajuudet eivät ole mitään runkokaistaa. Edes kaapelimodeemi ei ole sama asia koska siellä on useita kaapeleita eli asiakkaat ovat alueellisesti erikseen, eikä ne eri kaapelit häiritse toisiaan. Radiotaajuuksilla ilmassa tilanne on täysin toinen, koska siellä on vain yksi alue.

Kaapelissa (kaapelimodeemi) maantieteellinen jaettu alue voi olla paljon laajempi kuin mobiiissa samalla alueella.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Runkokaista on yhdistettyä liikennettä, radiotaajuudet ovat asiakaskohtaisia erikseen jaettua kaistaa. Eli jokainen asiakas vaatii oman kanavan (taajuuden) ja kaistan liikenteelleen.

Noin oli NMT aikaan, jos ytheys, mutta ei enään sejälkeen, GSM piirikytkentäisessäkin oli aikajaottelu, ja sekin varasi vain jos yhteys. Mutta se oli 90 luvun juttuja, GPRS jyrännyt sen jo aikoja sitten. Radiopuolella mennään neljättä sukupovea. jossa voi olla netti kaistaa pienelle tukiasema alueelle enemmän, kuin jossain kuituporjektissa koko jäsennistölle.

Mobiilissa ongelma on se että asiakkaat voi liikkua, vaihtaa paikkaa isoinkin joukoin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto