Yle ottaa käyttöön monikanavaäänet

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 5.10.2013 16:18 Kommentteja (25)

Yle ottaa käyttöön monikanavaäänet Yle kertoi tällä viikolla, että se aikoo aikaistaa teräväpiirtoaikaan siirtymistä. Uuden suunnitelman mukaan Yle aikoo tarjota kaikki sen kanavat teräväpiirtoisina ensi vuoden alusta lähtien.
Yle Uutisten mukaan HD-uudistuksen yhteydessä on tarkoitus ottaa käyttöön myös monikanavaäänet (5.1). Monikanavaäänien ansiosta elokuvien ja musiikkikonserttien katselukokemukseen saadaan lisää avaruutta ja parempaa tilan tuntua. Tilaäänien hyödyntäminen vaatii olohuoneeseen asennetun kotiteatterijärjestelmän.

Paremman kuvan ja äänen jakelu onnistuu kaapeliverkoissa ongelmitta, mutta antenniverkkojakelussa on vielä tekemistä. Yle käy parhaillaan neuvotteluja siitä, kuka HD-kuvan ja monikanavaäänen jatkossa katsojille jakelee.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

25 kommenttia

15.10.2013 16:44

On se hyvä kun ääni ja kuva on kohta kohdillaan mutta mitä hyötyä kun ohjelmatarjonta on mitä on. Kaikki katsomisen arvoinen on melkein siirtynyt muille kanaville.


Tietokone; Emo=Asus PRIME B450-PLUS, Prosessori=AMD Ryzen 7 2700X, Nayttis=Asus GTX 970 turbo, Muisti=16gb 3200Mhz DDR4, Kovalevytila=250gb SSD/15TB normaali.

25.10.2013 16:51

No uutisii on kiva kassella 5.1 tilaäänien kera. Jos vaikka kuvaaja yskäsee takavasemmalla.


CM 690 II Advanced, i5 2500K, MSI P67A-C43, Scythe Mugen-2 Revision B, XFX Pro550 80+ pronze, CORSAIR DDR3-1600 2*2G CL9 VENGEANCE, Asus r9 290x directCU II ,Samsung 830 SSD 128Gb+ 4.5 teraa, Win 7.

35.10.2013 17:17

En ole ikinä ymmärtänyt mikä idea on laittaa musiikkikonsertteihin 5.1 äänet. Se vaan lähes poikkeuksetta pilaa äänen. Kyllä se ääni tulee konserteissa paikan päällä aina stereona. Monikanava äänet siis joudutaan keksimään mikä on jo lähtökohtaisesti maailman huonoin idea. Mihin hemmettiin niitä takakanavia edes tarvitaan konserteissa. Vai onko joku ollut keikalla missä bändin jäsenet soittaa tai laulaa yleisön takana?


Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

45.10.2013 17:21

Lainaus:
Tilaäänien hyödyntäminen vaatii olohuoneeseen asennetun kotiteatterijärjestelmän.
Hö. Oma kotiteatteri on makuuhuoneessa. Eikö siis ylen 5.1 äänet toimi? =)

Itse uutiseen: hyvähän se on kun kehittyy. Tuota uudistusta on jo ooteltukin jokunen vuosi.

55.10.2013 17:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hate029:
Lainaus:
Tilaäänien hyödyntäminen vaatii olohuoneeseen asennetun kotiteatterijärjestelmän.
Hö. Oma kotiteatteri on makuuhuoneessa. Eikö siis ylen 5.1 äänet toimi? =)

Itse uutiseen: hyvähän se on kun kehittyy. Tuota uudistusta on jo ooteltukin jokunen vuosi.
Tuota vois jo kutsua näsäviisasteluksi, mutta ymmärrän mitä tarkoitit. :D

65.10.2013 18:24

Hienoa, tätä odotellut. Kunhan kaikki kaupalliset toimijat myös seuraisivat pian perässä.

75.10.2013 19:05

Hienoa juttu että myös ääntä ollaan parantamassa.

Mutta missään ei mainita minkälaisesta monikanavaäänestä on kyse. Joten kyseessä on kai sitten AC3 Dolby 5.1 (plus).

85.10.2013 19:14

Itse arvelisin että käyttävät normi Doldy Digital -formaattia ei siis kehittyneempää plus -formaattia. Ylellähän oli joku vuosi sitten kokeilussa jo DD äänet osassa lähetyksiä mutta niistä luovuttiin.

DD on kuitenkin yleisempi ja vielä laajemmin käytössä oleva formaatti. Korjatkaa mikäli väärässä.

EDIT: korjaan itseäni, kyllähän tuo DD+ aika laajasti on, toivotaan että menevät siihen formaattiin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.10.2013 @ 19:16

96.10.2013 01:46

Lainaus:
Kaikki katsomisen arvoinen on melkein siirtynyt muille kanaville.

Melko subjektiivista mutta itse olen kyllä sitä mieltä että Ylellä on selkeästi paras ohjelmatarjonta verrattuna mihin tahansa muuhun kanavaan. Yle ei sentään täytä ohjelmakarttaansa tosi-tv:llä ja tusina CSI sarjoilla.

las ballenas son el camino

106.10.2013 02:49

Lainaus:
En ole ikinä ymmärtänyt mikä idea on laittaa musiikkikonsertteihin 5.1 äänet. Se vaan lähes poikkeuksetta pilaa äänen.

Se stereo ääni on siis siellä 5.1 mukana, sen kun vain kytkee sen stereoksi vahvistimesta.

116.10.2013 08:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:

Melko subjektiivista mutta itse olen kyllä sitä mieltä että Ylellä on selkeästi paras ohjelmatarjonta verrattuna mihin tahansa muuhun kanavaan. Yle ei sentään täytä ohjelmakarttaansa tosi-tv:llä ja tusina CSI sarjoilla.

On laadusta mitä mieltä tahansa, niin joka tapauksessa Yleltä tulee erittäin vähän ohjelmaa, joka hyötyy monikanavaäänistä.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Se stereo ääni on siis siellä 5.1 mukana, sen kun vain kytkee sen stereoksi vahvistimesta.

Saa toki kytkettyä, mutta ei muuta sitä tosiasiaa, että konserttehin tehdään äänenpilaamis tarkoituksessa monikanavaääni. Mitä järkeä siinä on?

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

126.10.2013 10:01

Miksi noita monikanavaääniä ei ole elokuvissa otettu käyttöön jo nykyisin? kun jok'ikinen digiboksi ensimmäisistä malleista alkaen tukee DolbyDigitalia ja 5.1 ääniä.

Satelliitissa monilla ilmaiskanavillakin on DD äänet käytössä, ollut jo vuosia, mutta ulkomailla nyt onkin enemmän edistynyttä toimintaa kuin täällä takapajulassa jossa halutaan vain myydä uusia laitteita kaikenlaisilla vippaskonsteilla kuten tässäkin, että ei anneta 5.1 ääniä kuin HD boksin ostaneille.

Kuinkamoni oikeasti, siis aikuisten oikeasti tarvitsee HD boksia nykyisellä ohjelmatarjonnalla, itselle riittää nykyinenkin kuva siinä missä telkkaria tulee katsottua mutta monikanavaääniä on elokuviin kaipaillut jo vuosikymmenen. Ja kun niissä elokuvissa on DD äänet varmasti jo valmiina eikä niitä tarvitse erikseen enää kenenkään tehdä (jotka sitten YLE:lläkin nykyisellään muunnetaan kaikessa tekniikanjarrutuksessa stereoksi).

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.10.2013 @ 10:07

136.10.2013 14:43

Ylehän tunnetusti on ollut teräväpiirtolähetysten edelläkävijä. Tuo monikanavaääni on ihan hyvä juttu myös, aikamoinen kultakorva täytyy olla että edes erottaa stereona kuunneltaessa sen että äänimaailma on "pilattu" moniäänisyydellä. Ja sekin on makuasia, haluaako kuunnella oman musiikkinsa stereona vai ei. Jokainen pysyköön gramofoni-äänenlaadussaan ja VHS-tasoisessa kuvanlaadussaan, kuka haluaa. Antakaa kaikkien kukkien kukkia ja ottakaa hyvät ihmiset nyt kehitys ilomielin vastaan kun sellaisen myönnytyksen suuri Yle on nyt päättänyt tehdä. Ettei sitä veroa makseta ny kuitenkaan ihan turhasta..?

146.10.2013 15:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
En ole ikinä ymmärtänyt mikä idea on laittaa musiikkikonsertteihin 5.1 äänet. Se vaan lähes poikkeuksetta pilaa äänen. Kyllä se ääni tulee konserteissa paikan päällä aina stereona. Monikanava äänet siis joudutaan keksimään mikä on jo lähtökohtaisesti maailman huonoin idea. Mihin hemmettiin niitä takakanavia edes tarvitaan konserteissa. Vai onko joku ollut keikalla missä bändin jäsenet soittaa tai laulaa yleisön takana?

Kyllähän laulu ja soitto tulevat edestä konserttitallenteissakin. Takakaiuttimista kuuluu lähinnä yleisön meteliä ja kaikuja, eli niillä pyritään saamaan aikaan vaikutelma, että kuulija olisi yleisön joukossa. Se on sitten makuasia, kokeeko sen parantavan vai heikentävän tallenteen äänenlaatua.

156.10.2013 16:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
On se hyvä kun ääni ja kuva on kohta kohdillaan mutta mitä hyötyä kun ohjelmatarjonta on mitä on. Kaikki katsomisen arvoinen on melkein siirtynyt muille kanaville.
Itse katselen telkkarista lähinnä HBO:n laatusarjoja, joista parhaat tulevatkin YLE:n kanavilta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.10.2013 @ 16:37

167.10.2013 06:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Quaoar:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
En ole ikinä ymmärtänyt mikä idea on laittaa musiikkikonsertteihin 5.1 äänet. Se vaan lähes poikkeuksetta pilaa äänen. Kyllä se ääni tulee konserteissa paikan päällä aina stereona. Monikanava äänet siis joudutaan keksimään mikä on jo lähtökohtaisesti maailman huonoin idea. Mihin hemmettiin niitä takakanavia edes tarvitaan konserteissa. Vai onko joku ollut keikalla missä bändin jäsenet soittaa tai laulaa yleisön takana?

Kyllähän laulu ja soitto tulevat edestä konserttitallenteissakin. Takakaiuttimista kuuluu lähinnä yleisön meteliä ja kaikuja, eli niillä pyritään saamaan aikaan vaikutelma, että kuulija olisi yleisön joukossa. Se on sitten makuasia, kokeeko sen parantavan vai heikentävän tallenteen äänenlaatua.
Juuri näin. hyvä töllö ja hyvä äänentoisto saa kuulijan hetkittäin tuntemaan kuin olisi paikan päällä.

Asus P5B Deluxe - Intel Q8200 - 4GBDDR2 - M-Audio Audiophile 2496 - Nvidia gt210 - Silverstone 500W - Fractal Design XL

177.10.2013 08:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rick79:

Juuri näin. hyvä töllö ja hyvä äänentoisto saa kuulijan hetkittäin tuntemaan kuin olisi paikan päällä.

Pelkkä stereo riittää siihen että saa fiiliksen että nyt kuunnellaan live musiikkia. Paremmilla kaittimilla tulee selvemmin esille, miten ankeita lähes poikkeuksetta on nuo monikanavaäänet konserteissa. Huonoilla vehkeillä sitä ei toki huomaa.

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

187.10.2013 08:19

Eiköhän se ole suurelta osin mielipide kysymys haluaako kuunnella stereona vai monikanavana.

Itse mielummin kuuntelen monikanavana, jos vain on oikeintehty ja laadukas live-taltiointi, muuten stereona.

197.10.2013 17:40

Monikanavaäänien piti tulla Ylelle jo vuosia sitten, mutta testilähetyksen aikana jotkut mummot eivät osanneet vaihtaa äänilähtöä kaukosäätimestä eivätkä kuulleet mitään. YLE pelästyi ongelmaa niin että jäädytti projektin puoleksi vuosikymmeneksi.
Jokohan nyt onnistuisi?

207.10.2013 20:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rick79:

Juuri näin. hyvä töllö ja hyvä äänentoisto saa kuulijan hetkittäin tuntemaan kuin olisi paikan päällä.

Pelkkä stereo riittää siihen että saa fiiliksen että nyt kuunnellaan live musiikkia. Paremmilla kaittimilla tulee selvemmin esille, miten ankeita lähes poikkeuksetta on nuo monikanavaäänet konserteissa. Huonoilla vehkeillä sitä ei toki huomaa.
Jaa. Taitaa setuppisi tai kuunnellut setupit kusaista aika hyvin. Kyllä minä kuuntelen geneillä oikein mieluusti monikanava livetaltiointeja. Ja stereoääni kuulostaa sen jälkeen todella ankealta ja teennäiseltä livelättyjä kuunnellessa.

Mutta jokainen taaplaa tyylillään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.10.2013 @ 20:09

217.10.2013 23:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:
Monikanavaäänien piti tulla Ylelle jo vuosia sitten, mutta testilähetyksen aikana jotkut mummot eivät osanneet vaihtaa äänilähtöä kaukosäätimestä eivätkä kuulleet mitään. YLE pelästyi ongelmaa niin että jäädytti projektin puoleksi vuosikymmeneksi.
Jokohan nyt onnistuisi?
Eikö stereo-ääntä voisi laittaa jotenkin vakioksi? Että monikanavaääni on erikseen valittava, eikä toisin päin? Vai onko se digiboksi, jolla on kaikki päätäntävalta näissä asioissa?

227.10.2013 23:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:
Monikanavaäänien piti tulla Ylelle jo vuosia sitten, mutta testilähetyksen aikana jotkut mummot eivät osanneet vaihtaa äänilähtöä kaukosäätimestä eivätkä kuulleet mitään. YLE pelästyi ongelmaa niin että jäädytti projektin puoleksi vuosikymmeneksi.
Jokohan nyt onnistuisi?
Eikö stereo-ääntä voisi laittaa jotenkin vakioksi? Että monikanavaääni on erikseen valittava, eikä toisin päin? Vai onko se digiboksi, jolla on kaikki päätäntävalta näissä asioissa?
Tai sit telsu. Ja kaikki möly tulee 5.1 tötteröistä. Tässähän on vahvistin välissä.
Sen sanon, et kaiuttimiin kannattaa satsata, hyväkin musiikki pilataan kumisevilla lattia-kaiuttimilla, ja kuunteluhuone vaikuttaa myös ääneen. :) Ja Leffoille suosittelen Sub-wooferia, joka toistaa alle 22-herziä. Unohtamatta subin painetta... Siis että ilma liikkuu.

CM 690 II Advanced, i5 2500K, MSI P67A-C43, Scythe Mugen-2 Revision B, XFX Pro550 80+ pronze, CORSAIR DDR3-1600 2*2G CL9 VENGEANCE, Asus r9 290x directCU II ,Samsung 830 SSD 128Gb+ 4.5 teraa, Win 7.

239.10.2013 10:26

Uppoaako nuo tilaäänet myös Areenaan?

2411.10.2013 20:52

Vaatiiko tuo uudistus jotakin taloyhtiön keskusantennilta, että pääsee nauttimaan sitten monikanavaäänistä?

Vai kelpaako vanha antennisysteemi ilman remonttia?


HifiTollo, ikuinen ihmettelijä
Motto: Tästä voi mennä vain ylöspäin

2511.10.2013 22:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:

Jaa. Taitaa setuppisi tai kuunnellut setupit kusaista aika hyvin. Kyllä minä kuuntelen geneillä oikein mieluusti monikanava livetaltiointeja. Ja stereoääni kuulostaa sen jälkeen todella ankealta ja teennäiseltä livelättyjä kuunnellessa.

Mutta jokainen taaplaa tyylillään.

Oma setti on kyllä hyvä ja levyjä kuunneltu myös kaverin systeemillä joka on tehty amphionin kaiuttimien varaan (pääkaiuttimina Argon2, muut helium 2 ja subina BK electronics Monolith). Eiköhän se laadultaan ole parasta luokkaa mitä yleisesti ottaen kotiteatterin omistajilla on. Totuus kuitenkin on että live esitysten ääni on stereo. Niin se ääni sieltäö lavalta lähtee. AITOA live ääntä en ole koskaan kuullut levyltä eikä keksityt tilaäänet sitä paranna. Jos olet joskus käynyt keikoilla missä on enemmän kuin kaksi ihmistä niin tiedät miltä musiikki oikeasti kuulostaa yleisössä. Sitä kun pyrit hakemaan monikanava äänellä niin "mukava" sitä kotona on kuunnella. Toki moni asia on makuasia ja monen mielestä keinotekoinen, korostettu ääni on parasta ja vielä parempaa se on kun sitä kuunnellaan mahdollisimman monesta kaiuttimesta. Kokeileppa kuunnella muutama päivä niitä levyjä stereona ja kuuntele sen jälkeen miltä se monikanava kuulostaa...

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto