Opera julkasi iPadille kokonaan uuden selaimen

Kirjoittaja Sami Koivunen @ 9.9.2013 18:27 Kommentteja (4)

Opera julkasi iPadille kokonaan uuden selaimen Opera julkaisi tänään pitkään kehitteillä olleen Coast-selaimen, jonka tarkoituksena on Operan itsensä mukaan muuttaa pitkään vallalla ollut pysähtyneisyys internet-selaimen kehityksen saralla.
Puolitoista vuotta sitten Opera käynnisti pienellä ryhmällä projektin, jonka tarkoituksena oli kehittää kokonaan uudenlainen tablet-selain ja tuloksena syntyi uusi Coast-selain. The Vergen haastattelussa Operan Huib Kleinhout kertoi turhautuneensa selainten kehityksen pysähtyneisyyteen ja halusi luoda nykypäivän internet-vaatimuksia vastaavan selainkokemuksen.

Käytännössä Coast-selaimessa on panostettu eleohjaukseen, jossa hyödynnetään erityisesti näytön pyyhkäisyjä. Perinteisistä selaimista poiketen Coast ei sisällä juuri ollenkaan käyttöliittymäelementtejä, vaan käytännössä kaikki toiminta tapahtuu eleiden avulla. Käyttäjä voi muokata kotinäkymää vetämällä eri sivustoja näkymälle ja näkymä täyttyy useimmin vierailluista sivuista.Coastin sanotaankin näyttävän ja toimivan paljolti iPadin oman kotinäkymän kaltaisesti. Selain myös päivittää ja pitää auki sivustoja taustalla, joten käyttäjän ei tarvitse kuin liikkua eleiden avulla sivujen välillä. Operan toiveena on saada web-selaus tuntumaan sovelluksien sarjalta, ei erillisiltä sivuilta.

Coast perustuu iOS:n päälle rakennettuun WebKit- ja Javascript-moottoriin, minkä kerrotaan tarkoittavan, että edes mukana tuleva ja jokaisen web-sivun turvallisuuden tarkastava Web of Trust -lisäosa ei hidasta selaimen käyttöä.

Opera ei ole kertonut aikooko yhtiö julkaista selainta muille alustoille.AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

110.9.2013 07:41

Ihan hyvä että tabletteihin tuodaan ihan sitä varten suunniteltu selain. Koska ohjelmiston ja käyttöliittymän olisi hyvä sopia laitteen käyttötarkoitukseen.

Mutta se että pitää luoda uudenlaista vain siksi että jonkun asian kehittäminen on pysähtynyt. On typerä ajatus, että jotain asiaa voidaan aina vain kehittää paremmaksi muuttamalla asioita. Eli muutos vain muutoksen takia ei ole hyvä asia. Kyllä se uusia parempi asia syntyy ihan tarpeesta.

210.9.2013 09:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Eli muutos vain muutoksen takia ei ole hyvä asia. Kyllä se uusia parempi asia syntyy ihan tarpeesta.
Todennäköisesti lähes kaikki keksinnöt ovat olleet tavallaan tarpeettomia, siihen nähden mitä ihmiset ovat juuri sillä hetkellä elämässään tarvinneet ja käyttäneet. Asioiden eri tavalla tekeminen on ainoa tapa kehittää jotain oikeasti uutta -- ja toki, valtaosa tuolla tavalla kehitetyistä jutuista osoittautuu myös täysin turhiksi, mutta sitten ne jotkut jutut jäävät elämään, kun niiden käyttöarvo suhteessa aiempaan tapaan toimia on selkeästi parempi.

Pelkän vanhan, olemassaolevan jatkokehittäminen pienin muutoksin ei ole oikeaa innovointia. Aikana, jolloin ruoka viilennettiin ja säilytettiin syvässä kuopassa, jatkokehitys-mallilla ajateltuna kuopasta olisi pitänyt vain tehdä isompi, syvempi ja helppopääsyisempi. Jääkaappi taas muutti koko ajattelumallin :-)

310.9.2013 15:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Eli muutos vain muutoksen takia ei ole hyvä asia. Kyllä se uusia parempi asia syntyy ihan tarpeesta.
Todennäköisesti lähes kaikki keksinnöt ovat olleet tavallaan tarpeettomia, siihen nähden mitä ihmiset ovat juuri sillä hetkellä elämässään tarvinneet ja käyttäneet. Asioiden eri tavalla tekeminen on ainoa tapa kehittää jotain oikeasti uutta -- ja toki, valtaosa tuolla tavalla kehitetyistä jutuista osoittautuu myös täysin turhiksi, mutta sitten ne jotkut jutut jäävät elämään, kun niiden käyttöarvo suhteessa aiempaan tapaan toimia on selkeästi parempi.

Pelkän vanhan, olemassaolevan jatkokehittäminen pienin muutoksin ei ole oikeaa innovointia. Aikana, jolloin ruoka viilennettiin ja säilytettiin syvässä kuopassa, jatkokehitys-mallilla ajateltuna kuopasta olisi pitänyt vain tehdä isompi, syvempi ja helppopääsyisempi. Jääkaappi taas muutti koko ajattelumallin :-)
Ottaa päähän kun tuo jääkaappi jäähdyttää itseään aina äänekkäästi juuri kun meinaa nukahtaa, no viiden vuoden sisällä pitäisi tulla magnetismiin perustuvat jääkaapit ja muuttuvat äänettömiksi...

Kokeillaan tätä selainta nyt tässä odotellessa.

411.9.2013 08:06

Pikaisen testaamisen perusteella ilahduttavan erilainen lähestymistapa perinteisiin tablettien selaimiin. Silmäkarkkia on ja käyttö tuntui sulavalta. Pikainen testihetkeni oli kovin lyhyt, joten vielä en voi tehdä pitkälle vietyjä johtopäätöksiä tuleeko tuo korvaamaan osittain Chromen käyttöäni. Jos tämä tulisi myös Androidille ja työpöytäselainkin muuttuisi jouhevammaksi, niin ehkäpä sitten...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto