Ensikäsittelyssä satasen Android-pelikonsoli OUYA

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 25.6.2013 15:58 Kommentteja (22)

Ensikäsittelyssä satasen Android-pelikonsoli OUYA Kickstarter-sivuston joukkorahoituksen avulla konsolibisnekseen lähtenyt OUYA on saamassa vihdoin laitteensa markkinoille. Huomenna alkaa sadan euron pelikonsolin jälleenmyynti.
AfterDawn sai joukkorahoitukseen osallistuneena konsolin testiin ennen virallista julkaisua, joten tehdäänpä katsaus OUYA-pelikonsoliin.

OUYA on Android-pohjainen konsoli, joka on pakattu 7,5 senttimetrin paksuisen kuution sisälle. Neliytimisen Tegra 3 -järjestelmäpiirin ja gigatavun muistin vauhdittamana pyöritetään pelikaupasta löytyviä pelejä.

Laite liitetään televisioon HDMI-kaapelilla, jonka lisäksi laitteessa on yksi USB 2.0- ja yksi Micro USB -liitin. OUYAn liittäminen verkkoon onnistuu joko verkkokaapelilla tai WiFi-yhteyden yli. Verkkoon liittäminen onkin pakollista.

Laitteen mukana toimitetaan ohjain, joka toimii sormiparistoilla. Langaton ohjain ottaa yhteyden konsoliin Bluetoothin avulla ja yhtäaikaisia ohjaimia voi olla neljä kappaletta.

Laite ja ohjain


OUYAn yksi hyvistä puolista on ehdottomasti sen koko. Vajaan kymmenen sentin mittaisen kuution voi sijoittaa helposti, eikä piilottaminenkaan ole vaikeaa. Takaosan liitännät ovat riittävät, joskin äänilähtöjen puute saattaa häiritä jotakuta.Ohjaimen ergonomia ei ole huonoimmasta päästä, mutta siitä huomaa, ettei kehitystyötä ja materiaalivalintoja olla mietitty aivan konsolipioneerien tavoin. Erityisesti liipaisimissa on parantamisen varaa. Paristojen sijoittaminen kädensijojen sisään vaikuttaa alkuun oudolta ja muovin avaaminen yläpuolelta lisää halpaa vaikutelmaa.

Ohjaimen päältä löytyy myös kosketusalusta, jonka käyttöön emme pelien muodossa juuri kerenneet tutustua. Käyttöliittymässä kosketusalusta toimii hiiren korvikkeena.Sadan euron hintaiseksi laitteeksi OUYA on valmistettu suhteellisen hyvin, mutta erityisesti ohjaimen heikko laatu saa katseet kääntymään Microsoftin, Sonyn ja Nintendon puoleen.

Käyttöjärjestelmä ja käytettävyys


Kuten mainittua, OUYA pyörittää Android-käyttöjärjestelmää. Android-versio on 4.1 Jelly Bean, jonka päällä ajetaan OUYAn omaa käyttöliittymää. Android paistaa läpi muutamista dialogilaatikoista ja jostain asetuksista, joita ei olla haluttu tai voitu kustomoida.

Androidin olemassaolo ei sinänsä haittaisi laitetta, onhan siinä oletuksena hyvät tuet esimerkiksi langattomille yhteyksille, mutta valitettavasti jokin OUYAssa tökkii. Laitteen liittäminen WiFiin epäonnistui useamman kerran, jonka lisäksi ohjaimen liittäminen Bluetoothilla oli syystä tai toisesta hankalaa. Onneksi yhteydet pysyvät muistissa, eikä ruljanssia tarvitse tehdä enää uusiksi, toivottavasti.

Käyttöliittymä ei todellakaan ole sulavin mahdollinen. Viiveet näppäinpainalluksissa ovat piinaavia ja valikkojen selaaminen ei ole todellakaan hauskaa. Pienet yksityiskohdat ovat useassa paikassa unohtuneet, joka ei voi olla vaikuttamatta mielikuvaan kiireellä väsätystä laitteesta.Laitteen käyttäminen vaikuttaa liikaa hitaalta Android-puhelimelta, johon on kiinnitetty kaupan alekorista löytynyt 5 euron ohjain.

Pelit


Sitten tietysti itse tärkeimpään (?) pointtiin eli peleihin. Kyseessähän on tietysti pelikonsoli, joka on tarkoitettu vieläpä tässä tapauksessa pääasiassa pelien pelaamiseen.

Pelejen lataaminen onnistuu ainoastaan OUYAn pelikaupasta, joka löytyy Discover-linkin alta. Pelejä konsolille löytyy tällä hetkellä 173 kappaletta, mikäli uskoo OUYAn virallisia sivuja. Tämä on varsin riittävä määrä, jos valikoimassa on vaikkapa 20 suosituimmista konsolipeleistä/brändeistä.

Valitettavasti näin ei ole. Pelikokemukset, joihin olet tottunut Xboxeilla ja Pleikkareilla ovat tipotiessään. Pelien osaltakin valitettavasti laite on jäänyt älypuhelimen tasolle. Joskin nykyiset huippuluurit ovat huomattavasti tehokkaampia kuin OUYA.Edes pelien ilmaiskokeilu ei jaksa kiinnostaa kauaa, sillä pelit ovat tylsiä ja yksinkertaisia -- ainakin ilman maksua.

Yhteenveto


OUYA oli mielenkiintoinen ja uskalias veto OUYAlta, mutta valitettavasti sillä ei ole tulevaisuutta. Laitteen rauta on vanhaa jo ennen kuin se julkaistaan, käyttöliittymä on tökkivä ja osittain jopa luotaantyöntävä, pelitkin ovat heikkoja.

Tässä vaiheessa on helppo suositella sadan euron sijoitusta ennemmin tulevan sukupolven Xboxin tai PlayStationin rahoitukseen. Pelien laadun on parannuttava ja tuttuja nimikkeitä pitää löytyä huomattavasti nykyistä enemmän, jotta laite voi pelaajaa kiinnostaa.

Ainoa lohtu laitteesta voi löytyä Androidin hakkeroinnista kiinnostuneille, jotka haluavat ajaa laitteella jotain täysin muuta kuin OUYAn palveluita.

Edellinen Seuraava  

22 kommenttia

125.6.2013 16:26

Moni arvostelu on lytännyt OUYA:n täysin ja useassa tapauksessa täysin aiheesta. Konsolin tai sen pelien vertaaminen pleikkariin ja xboxiin pilaa kuitenkin koko arvostelun. Lauseen "Pelien osaltakin valitettavasti laite on jäänyt älypuhelimen tasolle" voisi kysyä että mitä arvostelija odotti vanhentuneella mobiilisuorittimella pyörivältä Android konsolilta? Varsinkin kuin suurin osa kyseisen alustan peleistä käyttää inputtina kosketusnäyttöä.

225.6.2013 16:38

Oisin tykänny enemmän Dualshock analogeista, mutta menköön.

325.6.2013 16:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SeppoLok:
Moni arvostelu on lytännyt OUYA:n täysin ja useassa tapauksessa täysin aiheesta. Konsolin tai sen pelien vertaaminen pleikkariin ja xboxiin pilaa kuitenkin koko arvostelun. Lauseen "Pelien osaltakin valitettavasti laite on jäänyt älypuhelimen tasolle" voisi kysyä että mitä arvostelija odotti vanhentuneella mobiilisuorittimella pyörivältä Android konsolilta? Varsinkin kuin suurin osa kyseisen alustan peleistä käyttää inputtina kosketusnäyttöä.
Hyvä kysymys. Graafisesti ei ehkä pitäisi olla mitenkään yllättynyt tai pettynyt, mutta vaikuttaa siltä, ettei monen pelin osalta päästä edes älypuhelinpelien keskikastiin.

Lisäksi pelikonsolilla pelaaminen mielestäni hieman erilaista kuin älypuhelimella, joten odotin peleiltä ehkä hieman syvempää pelikokemusta.

Mikäli oikeasti laadukasta pelituotantoa konsolille löytyisi ja esimerkiksi kosketusalustaa käytettäisiin innovatiivisesti, olisi mahdollista, että laite oikeasti kiinnostaisi.

Lisäksi on mainittava, että kokeilu rajoittuu pieneen osaan pelejä, joten voi hyvinkin olla, että muutama erinomainenkin peli löytyy. Tällainen vaikutelma laitteesta kokeilujakson aikana kuitenkin jäi.

Matti Vähäkainu
Staff member

425.6.2013 16:44

@1: Itsehän ovat Oyan kehittäjät markkinoineet laitteen oikeiden pelikonsolien kilpailijaksi. Arvostelu on sitä, että verrataan todellisuutta siihen mitä on luvattu.

525.6.2013 17:04

Eipä kyseinen laite paljoa mullista pelikonsolien areenalla. Oli kyllä liian totta ollakseen totta.
Vastaavanlainen konsolin saisi Lidlistä paljon halvemmalla.

625.6.2013 18:07

En kyllä itse lähtisi vertaamaan tuota tämän sukupolven konsoleihin. Tuon laitteen paras ominaisuus on muokattavuus, ominaisuus joka puuttuu kokonaan nykykonsoleista. Itse harkitsin/harkitsen tuosta jonkinlaista olohuone mediaboksia. Pitää vaan katsoa miten sille alkaa softaa ilmestymään.
Huonona puolena on kyllä todettava että tekniikka on jo hieman vanhaa ja laite on itsessään hieman kallis. Kiinasta saa tilattua 'vastaavia' androidilla pyöriviä laitteita puoleen hintaan.


las ballenas son el camino

725.6.2013 18:10

Itse en kyllä näe mitään järkeä näin tehottomalle konsolille, kun jokaisesta huushollista löytyy jo valmiiksi paljon tehokkaampi pc tai mac. Kuka täysijärkinen rupeaa tosissaan pelaamaan näitä "selainpelejä" olohuoneen telkkarista käsin? Samaa mieltä olen siis Matin kanssa; Kannattaa säästää tämäkin raha, jotta voi sitten ostaa kerralla paremman konsolin.


hasa diga eebowai

825.6.2013 19:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:
En kyllä itse lähtisi vertaamaan tuota tämän sukupolven konsoleihin. Tuon laitteen paras ominaisuus on muokattavuus, ominaisuus joka puuttuu kokonaan nykykonsoleista. Itse harkitsin/harkitsen tuosta jonkinlaista olohuone mediaboksia. Pitää vaan katsoa miten sille alkaa softaa ilmestymään.
Huonona puolena on kyllä todettava että tekniikka on jo hieman vanhaa ja laite on itsessään hieman kallis. Kiinasta saa tilattua 'vastaavia' androidilla pyöriviä laitteita puoleen hintaan.

Mitä siitä muokkaisi?

925.6.2013 19:33

Lainaus:
Mitä siitä muokkaisi?

Laittaa vaikkapa XBMC:n siihen ja katselee sitten harrastevideoita. Tai tekee näytön kanssa tuosta yrityksen Instagram-tilin kuvia näyttävän demolaitteen. Tai ottaa tuon ulos kuorestaan ja rakentaa siitä webbikameran kanssa valvontakameran kesämökille.

1025.6.2013 20:02

tämäkin yks hilavitukutin, android luuri/tabletti jossa hdmi output ajaa TÄYSIN saman asian, ja ps3/wiimoten(+classic controller pro) saa yhdistettyä helposti, ja xboxinkin jos on usb OTG tai normi usb-liitin

Eri asia jos ei omista android luuria/tablettia, mutta siloinkin on parempia vaihtoehtoja kuin oyua

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.6.2013 @ 20:03

1126.6.2013 02:16

Jostain kyllä luin että tuo ihan eka versio Ouyasta, jossa on noi "kaiverrukset" on hieman keskeneräinen ohjelmiston/firmwaren sekä valmistulaadun suhteen. Myöhempiin versioihin tullut parannuksia.
Mutta ei nekään tietysti muuta pelitilannetta.

1226.6.2013 09:39

Lainaus:
Jostain kyllä luin että tuo ihan eka versio Ouyasta, jossa on noi "kaiverrukset" on hieman keskeneräinen ohjelmiston/firmwaren sekä valmistulaadun suhteen. Myöhempiin versioihin tullut parannuksia.
Kaiverretut konsolit ovat kickstarter rahoittajille lähetetyt versiot, eli niissä on jonkin sortin "early" versio softasta. Virallisena julkaisupäivänä pitäis tulla päivitys.

1326.6.2013 11:38

Miksi ihmeessä suunnittelette ostavanne tätä muokattavaksi joksikin medialaitteeksi tms.? Saatte puoleen hintaan Raspberry Pi:n, joka on paitsi pienempi, myös käyttötarkoitukseen soveltuvampi.


Intel i7-3820 @ 5,1Ghz | HIS HD7950 @ 925Mhz | Kingston 16Gt DDR3 | Samsung 250Gt SSD | Sonera 100/100M

1426.6.2013 11:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
Miksi ihmeessä suunnittelette ostavanne tätä muokattavaksi joksikin medialaitteeksi tms.? Saatte puoleen hintaan Raspberry Pi:n, joka on paitsi pienempi, myös käyttötarkoitukseen soveltuvampi.

Toisaalta OUYA on tehokkaampi, tulee wlanilla ja kotelokin on jo valmiiksi. Jos rasperry pi:tä alkaa varustamaan vastaavilla ominaisuuksilla, alkaa myös hinta nousta. Olet varmasti oikeassa että halvemmalla pääsee jos itse rakentaa, mutta OUYA lienee kelpo vaihtoehto laiskemmalle.

1526.6.2013 17:43

Testiyksilöön ajettiin sisään viimeisimmät päivitykset ennen testaamista. Suuremmin se ei käyttökokemukseen vaikuttunut. "Pelikaupan" ulkoasu hieman muuttui, mutta esim. päivitysten lataaminen ja asentaminen kesti paikoin tuskaisen kauan.

Pelien kanssa suurin ongelma on siinä, että ainakin kaikki testatut pelit ovat suunniteltu selvästikin hyvin pienille näytöille. Kun 4-7" näytölle suunnitellun pelin tuo edes 32" ruudulle, on vaikutelma melko päällekäyvä.

Ohjain, helppokäyttöisyys ja muokattavuus antavat laitteelle eväät moneen lähtöön, mutta ainakin tässä vaiheessa ne jäävät hyödyntämättä. Ehkä $99 hintaan voisi sisällyttää myös jonkin verran täysversioita peleistä.


Jari Ketola
Administrator
http://www.AfterDawn.com

1626.6.2013 23:50

Täytyy kyllä sanoa että naurettava arvostelu. Vertasit tosissaan PS3:een tai Xboxiin? 100$ indiekonsolia? Hienosti tehty. Alkoi ärsyttää nuo "cod mw3 ei löytyny" "tehot ei yllä pleikkarini tasolle" ulinat. Ei tätä kukaan täysijärkinen ole ostamassa korvaamaan PS tai Xboxia. Tämä on indiekehittäjille/indiepelien ystäville suunnattu laite tai sitten vain näppärä medialaatikko. Liittymääkin varmasti päivitetään paremmaksi.

1727.6.2013 00:59

Ctrl+Alt+Del - Practical (2013-06-26)

Mutta eiköhän tuolle laitteelle hyötykäyttöäkin löydy ja oma käyttäjäryhmänsä.

Sopii varmasti esmes pienempien lasten pelikoneeksi jotka eivät ole niin vaativia grafiikan suhteen ja joille päätarkoitus on hauskanpito ja ajankulutus vaikkapa sadepäivinä...

1827.6.2013 11:45
minysha
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
Miksi ihmeessä suunnittelette ostavanne tätä muokattavaksi joksikin medialaitteeksi tms.? Saatte puoleen hintaan Raspberry Pi:n, joka on paitsi pienempi, myös käyttötarkoitukseen soveltuvampi.

Raspberry Pi:llä ainakin youtuben katsominen on tosi tuskasta. RPissä ei riitä tehot parsimaan dataa. Itse ostin OUYAn nimeomaan RPi:ni korvaajaksi. Ja tyytyväinen olen.

En ole törmännyt puhelinpeleihin. Bombsquad on yksi parhaista moninpeleistä koskaan, muita hyvin soffa moninpelejä on Towerfall, Stalagflight ja No breaks Valet Parking.

Minkäänlaista Lagia ei ole valikoissa, WiFi on toki huono, siksi oma on kiinni Ethernetillä.
Ohjain on omasta mielestäni varsin hyvä. Ainoastaan d-pad on heikko ja liipasimet hieman oudot. Mitään ongelmia ei ole ollut ohjainten paritusten kanssa.
Muutenkin outoa että arvostellaan varhainen Kickstarter versio. Eikös arvostelut pitäisi tehdä retail versiolla. Tuskin Xboxejakaan arvostellaan development unitilla... Pennyarcadessa on hyvä juttu näistä paskoista arvosteluista.
www.penny-arcade.com/report/article/you-need-to-be-careful-when-reading-ouya-reviews
Alin kuva kertoo jo että arvostelijan kappale on ekasta 10k erästä, joka sisältää kaikki mahdolliset bugit. Esim ohjimesta on tuon jälkeen tullut 2 uutta versiota jotka korjaavat vikoja. Pyydettäesää OUYA lähettää sinulle uuden ohjaimen.

Arvostelun kirjoittaja ei ole tiennyt mitä on ostanut, jos kuvittelee että tähän tulee Xbox pelejä. Tämä on avoin Indie konsoli.

1928.6.2013 18:22

Mielenkiintoinen arvostelu, mutta kovin suppean oloinen. Olisi ollut mukavaa tietää miten asia on Netflixin osalta eli onko sovellusta saatavilla ja sen toimivuus. Kaipaisin tietoa myös virrankulutuksesta ja vertailtu esim. PS3-konsoliin. Internetistä kaivettujen tietojen perusteella:
PS3 (500GB, XMB-valikossa): 58 wattia
OUYA (Pelaaminen): 4,5 wattia

Yleisesti ottaen OUYA-konsolille pitää antaa mahdollisuus markkinoilla ja otettava tilanne huomioon:
- Ensimmäinen konsoli
- Toteutettu nopealla aikataululla
- Kuluttajien odotukset korkealla
- Edullinen eli ei tehokkaita komponentteja
- Sovellukset ovat alkutekijöissä (päivityksiä ja uusia tulossa)

OUYA-konsolilla on myös etuja muihin verrattuna:
- Emulaattorit (Voi pelata vanhoja suosikki pelejään)
- Alhainen virrankulutus
- Ilmaisia pelejä (voi tulla mahdollisesti jopa laadukkaitakin)
- Pieni koko

Suorastaan ketuttaa, kun koko OUYA-projektia on torpedoitu alusta asti. Alkuun sanottiin kaikkien aikoijen suurimmaksi huijaukseksi ja nyt haukutaan laitetta. Laitetta olisi hyvä arvostella objektiivisesti ottaen huomioon mahdollisimman moni näkökulma. Arvostelut pitäisikin jakaa selvästi kahteen osaan:
- Laitteen objektiivinen arvostelu
- Muihin laitteisiin vertaileminen

Tulee mieleen jokin pienyrittäjä, joka yrittää selviytyä suuryrityksen yrittäessä saada tätä pienyrittäjää pois markkinoilta. Arvosteluista voisin todeta samoin kuin joskus totesin työmailla olleille arvostelijoille:
"Tee itse sitten paremmin"

Itse aion hankkia OUYA-konsolin kaikesta huolimatta ja toivon OUYA-projektille menestystä sekä jään odottamaan Afterdawnin kattavaa arvostelua OUYA:sta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.6.2013 @ 18:26

2029.6.2013 18:06
trl888
Vahvistamaton

Todella ala-arvoinen arvostelu. Kirjottajalla ei ole mitään käsitystä OUYA:n perusideasta. Jokainen OUYA on samalla myös dev kitti. Erinomainen mahdollisuus indiekehittäjille, jotka haluavat tehdä pelejä kotikonsolille. Ottaa aikansa, että yhteisö ja sovellukset kehittyvät toimivalle tasolle.

2130.6.2013 15:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SeppoLok:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
Miksi ihmeessä suunnittelette ostavanne tätä muokattavaksi joksikin medialaitteeksi tms.? Saatte puoleen hintaan Raspberry Pi:n, joka on paitsi pienempi, myös käyttötarkoitukseen soveltuvampi.

Toisaalta OUYA on tehokkaampi, tulee wlanilla ja kotelokin on jo valmiiksi. Jos rasperry pi:tä alkaa varustamaan vastaavilla ominaisuuksilla, alkaa myös hinta nousta. Olet varmasti oikeassa että halvemmalla pääsee jos itse rakentaa, mutta OUYA lienee kelpo vaihtoehto laiskemmalle.
Pi:lle ei saa kunnolla toimivaa androidia ainakaan vielä.

Autismin kirjo

221.7.2013 12:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kolmis:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SeppoLok:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taeco:
Miksi ihmeessä suunnittelette ostavanne tätä muokattavaksi joksikin medialaitteeksi tms.? Saatte puoleen hintaan Raspberry Pi:n, joka on paitsi pienempi, myös käyttötarkoitukseen soveltuvampi.

Toisaalta OUYA on tehokkaampi, tulee wlanilla ja kotelokin on jo valmiiksi. Jos rasperry pi:tä alkaa varustamaan vastaavilla ominaisuuksilla, alkaa myös hinta nousta. Olet varmasti oikeassa että halvemmalla pääsee jos itse rakentaa, mutta OUYA lienee kelpo vaihtoehto laiskemmalle.
Pi:lle ei saa kunnolla toimivaa androidia ainakaan vielä.
Pi ei tarvitsekaan Androidia.

las ballenas son el camino

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto