AfterDawn: IT-alan uutiset

Kertakäyttöiset DVD-elokuvat tulivat Suomeen – tuomittu epäonnistumaan?

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 10.5.2013 14:42 Kommentteja (23)

Kertakäyttöiset DVD-elokuvat tulivat Suomeen – tuomittu epäonnistumaan? R-kioski nostatti tunteita ja verenpainetta keväällä, kun tieto sen myymälöissä kaupattavista kertakäyttöisistä DVD-elokuvista kiiri suomalaisten tietoon. Ajatuksena 48 tunnissa pilaantuva DVD ei ole uusi. Sellaista kehitettiin jo 1990-luvun viimeisinä vuosina. Sen matka on ollut poikkeuksellisen kivinen, se ei ole tahtonut toimia oikein missään.
AfterDawnin artikkelissa tutustutaan parjatun levyformaatin historiaan. Artikkelista löytyy historian lisäksi muutamia yksityiskohtia 48DVD-levyjen toiminnasta ja millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa – tai olisi tarjonnut 10 vuotta sitten.

Mikä on kertakäyttöinen DVD?Kertakäyttöinen eli itsestään tuhoutuva DVD on nimensä mukaisesti DVD-levy, jonka elinikää on tarkoituksellisesti rajoitettu, yleensä vuorokauteen tai kahteen (levyn käyttöhetkestä lukien). Levyjä on nähty myynnissä eri puolilla maailmaa hetkellisesti. Pidempiaikaista menestystä ne eivät ole vielä saaneet.

Levyjen eliniän rajoittamiseen on olemassa eri tekniikoita. Kemikaalit ovat yksi tapa. Yhdysvalloissa levitetyn ez-D-formaatissa rajoitettu käyttöaika perustui pinnoitteeseen, joka reagoidessaan ilmassa olevan hapen kanssa alkoi tummua ja muuttua läpinäkymättömäksi. Tämä esti lukemasta DVD:lle tallennettua dataa.

Euroopassa on kokeiltu vuorostaan DVD-D-nimistä levyformaattia, joka tuli myös Suomen markkinoille (muutamiin R-kioskin myymälöihin) tänä vuonna. Sen levyt eivät tummu tai muutu läpinäkymättömäksi hapen takia. Kello lähtee käyntiin vasta kun levy on DVD-soittimessa. Sen tarkemmista teknisistä yksityiskohdista ei minulla ole tietoa.

Käyttöikäänsä lukuun ottamatta kertakäyttöiset levyt toimivat kuin mitkä tahansa muutkin DVD:t. Ne toimivat kaikkien markkinoilla olevien DVD-soittimien kanssa.

Keväällä 2013 R-kioskeihin ilmestyneet kertakäyttöiset DVD-elokuvat ovat DVD-D-formaattia ja toimivat 48 tuntia, mistä juontaa levyjen 48DVD-brändinimi. Rajoitetun eliniän ansiosta niitä voidaan myydä vuokraelokuvina, joita ei tarvitse koskaan palauttaa. Levyjen loppusijoituspaikaksi suositellaan energiajätepistettä.

Jos katsot elokuvaa kun 48 tunnin aikaraja tulee täyteen, jatkuu elokuva normaaliisti loppuun asti. Formaatti on tältä osin käyttäjäystävällinen.

Kertakäyttöisten DVD-elokuvien lyhyt historia


Kertakäyttöisillä tuotteilla on pitkä ja menestyksentäyteinen historia. Ensimmäisestä kertakäyttöisestä esineestä minulla ei ole minkäänlaista havaintoa, mutta eräs menestyksekkäimmistä sellaisista on kieltämättä King Camp Giletten 1890-luvulla keksimä partahöylän terä. Terän rajoitetun käyttöiän vuoksi kuluttajat joutuvat ostamaan uuden säännöllisesti ja kohtalaisen usein. Höylän terät eivät pilaannu tietenkään ensimmäisen vedon jälkeen, mutta tästä huolimatta niitä voidaan mielestäni pitää "kertakäyttöisinä".

Viihdeteollisuus, kuten mikä tahansa muukin teollisuudenala, rakastaa ajatusta hyödykkeestä, jota joudutaan ostamaan tasaisin väliajoin uudelleen. Ongelmana vain on, että viihdeteollisuuden lopputuote eli sisältö ei tahdo vanheta käytössä. Elokuva tai musiikkikappale ei ruostu eikä happane. Bisnesmiehet ovat kuitenkin keksineet tapoja miten ihmiset saadaan maksamaan sisällöstä yhä uudelleen.

Elokuvateatteri on yksi kertakäyttöliiketoiminnan ilmentymä. Asiakas maksaa yhdestä katselukerrasta tietyn summan ja jos hän haluaa nähdä saman rainan uudelleen, on hänen maksettava siitä uudelleen.

Tällaista samanlaista pay-per-view-liiketoimintaa yritettiin rakentaa 1990-luvun lopulla myös DVD-elokuvien ympärille. Eräs kokeilija oli Circuit City -niminen yhdysvaltalainen yhtiö, joka esitteli vuonna 1998 Digital Video Express- eli DIVX-järjestelmän (ei pidä sekoittaa samannimiseen kodekkiin). Siinä asiakas vuokraa elokuvan haluamakseen ajaksi. Elokuva oli tallennettu erityiselle kertakäyttöiselle Divx-levylle, joka toimi vain puhelinlinjalla keskustietokoneeseen yhdistetyn Divx-soittimen kanssa. Keskustietokone tarkkaili levyn toistoa ja vuokra-ajan umpeutumisen jälkeen levy muuttui käyttökelvottomaksi (levyn paikka oli sen jälkeen roskiksessa).

Miljoonasatsauksista huolimatta projekti epäonnistui.

Ajatus kertakäyttöisistä eli lyhyen eliniän DVD-levyistä ei kuitenkaan kuollut. Flexplay Technologies ja General Electric ryhtyivät kehittämään 1990-luvun viimeisinä vuosina DVD-levyjä, jotka hajoavat vuorokaudessa tai kahdessa niiden käytön aloittamisen jälkeen. Toisin kuin DIVX, tämä uusi formaatti toimisi kaikissa markkinoilla olevissa DVD-soittimissa.

Vuonna 2003 Flexplay pääsi markkinoiden syrjään kiinni. Disneyn (joka tuki DIVX-projektia) omistama Buena Vista Home Video Entertainment nimittäin ilmoitti tuovansa markkinoille Flexplayn kehittämään tekniikkaan perustuvat itsestään tuhoutuvat DVD-elokuvat. Niin sanotuissa ez-D-levyissä oli ohut kemikaalipinnoite, joka tummui ilmassa olevan hapen vaikutuksesta läpinäkymättömäksi 8, 24 tai 48 tunnissa.

Itsestään tuhoutuvien DVD-levyjen markkinoista kilpaili Flexplayn kanssa SpectraDisc. Molempien levyt toimivat samalla periaatteella. SpectraDisc arveli etenkin verkkokauppojen olevan kiinnostuneita, koska vuokraelokuvien palauttamisen ei uskottu soveltuvan niiden toimintamalliin. Videovuokraamoille sitä ei yritetty markkinoida, koska tuhoutuvia levyjä ei voinut palauttaa myöhässä (ei sakkotuloja).

Vuokraelokuvan myöhästymismaksujen ansiosta Netflixin perustanut
Reed Hastings kommentoi vuonna 2000, ettei hän ottaisi kertakäyttöisiä elokuvia valikoimiinsa niiden ympäristövaikutusten takia, mutta elokuvastudioiden laaja tuki voisi saada hänen pään kääntymään. Hän ei myöskään uskonut, että ylimääräisellä pinnoitteella varustetut levyt saatasiin myytyä tarpeeksi edullisesti (kolmella dollarilla). Tekniikka olisi tuonut Netflixille säästöjä, sillä jokaisen vuokraelokuvan postipalautuksesta syntyi 33 dollarisentin kulut.

Netflix oli alun perin yhtiö, joka vuokrasi elokuvia verkossa ja lähetti elokuvat vuokraajille postitse. Palautus hoitui niin ikään postin kautta. Postipalvelu on edelleen toiminnassa Yhdysvalloissa, mutta yhtiön suoratoistopalvelu on selvästi suositumpi.

Flexplay osti SpectraDiscin vuonna 2003 ja pian tämän jälkeen Buena Vista ilmoitti tuovansa ez-D-levyt markkinoille. Yrityskauppa ei kuitenkaan tyhjentänyt markkinoita kilpailijoista, sillä vuonna 2004 ilmestyi ranskalainen DVD-D-formaatti. Eurooppalainen kertakäyttö-DVD poikkeaa jenkkiversiosta toimintaperiaatteensa puolesta. Se ei mene pilalle hapen takia. Levyn pakkauksen voi aukaista, mutta levy ei mene silti pilalle.

Hyvältä näyttäneen kokeiluvaiheen jälkeen Disney laajensi ez-D-levyjen myyntiä, mutta kuluttajat eivät ottaneet sitä omakseen. Staples päätti ottaa Flexplayn levyt valikoimiinsa vuonna 2008, mutta tämäkään ei johtanut kertakäyttöisten levyjen läpimurtoon.

Kolmas kerta toden sanoo, kerrotaan sananlaskussa. R-kioski otti DVD-D-formaatin kertakäyttöiset levyt testimyyntiin Suomessa maaliskuun lopulla. Saa nähdä aloittavatko suomalaiset kertakäyttölevyjen läpimurron. Kovin epätodennäköiseltä se vaikuttaa, sillä markkinat ja kuluttajien asenteet eivät ole formaatin puolella vieläkään.

Onko tässä mitään järkeä?Tuote ei selvästikään ole kaikkien mieleen, mutta ei sen ehkä ole tarkoituskaan korvata tavallisia vuokralevyjä. Kapeilla niche-markkinoilla se voi toimia, jopa tänäkin päivänä.

Kovin moni elokuvavuokraamo tuskin hurraa kertakäyttöisille DVD-elokuville, koska niiden avulla ei voida periä asiakkailta myöhässä palautettavasta elokuvasta sakkoa. Sakoilla voi olla yllättävän suuri merkitys vuokraamoiden bisnekselle. Vuosituhannen alussa arvioitiin, että Blockbustersin tuloista jopa puolet olisi peräisin myöhästymismaksuista. Miksi tuhota näin merkittävä rahalähde? R-kioskin mukaan heille syntyy ylimääräisiä kuluja kun asiakas palauttaa vuokraelokuvan toiseen myymälään mistä oli sen vuokrannut. Kertakäyttöiset elokuvat säästävät levyjen siirtelyltä myymälöiden välillä.

Kertakäyttöformaatti mahdollistaa myös elokuvavuokrauksen muuallakin kuin varsinaisissa vuokraamoissa. Pikaruokalat tai vaikkapa rautakaupat voivat halutessaan "vuokrata" asiakkailleen elokuvia, koska heidän ei tarvitsisi perustaa sitä varten minkäänlaista palautusjärjestelmää tai pitää huolta levyjen kunnosta. Formaatin etuihin kuuluu myös se, että elokuvan käyttöaikaa ei ole sidottu ostohetkeen (toisin kuin normaalissa vuokraleffassa).

Mutta miksi ostaa kertakäyttöinen DVD-elokuva? Myöhästymismaksujen välttäminen on yksi syy. Toinen hyvä syy on, että sen voi katsoa kannettavasta soittimesta esimerkiksi lentomatkan aikana. Näyttäisi siltä, että reissaajat ovat R-kioskin pääkohdeyleisö. Ainakin levyjä myydään matkustajia vilisevissä paikoissa. Netflix ei käsittääkseni tarjoa vielä mahdollisuutta katsoa elokuvia offline-tilassa.

Suurten massojen suosikiksi 48DVD-nimellä myytävät levyt tuskin nousevat. Kuluttajat ja markkinat ovat jo siirtymässä Suomessakin täysin digitaaliseen jakeluun. Ihmisiä kiinnostaa todennäköisesti enemmän Netflixin ja Viaplayn kaltaiset palvelut kuin optiset mediat. Tuntuukin siltä että formaatti on ainakin kymmenen vuotta myöhässä.

Kiinnostusta formaattia kohtaan ei ainakaan lisää varsin kapea elokuvavalikoima. 48DVD-elokuvina saaa tällä hetkellä seuraavia rainoja: Border Run, Chalet Girl , Code Name Geronimo, LOL , Koskemattomat, Palme, Polttarittaret (Bachelorette), Red Dawn, Taken 2. Elokuvat ovat pituudeltaan noin 1,5 tuntia.

Kertakäyttöiset DVD:t ehdolla vuoden turhakkeeksiKuluttajien asenteet kertakäyttöisiä DVD-elokuvia kohtaan ei ole vuosikymmenessä muuttuneet, sikäli kun verkkokeskusteluista voidaan jotakin päätellä. Niitä pidettiin vuosituhannen alussa ympäristöä kuormittavian turhakkeina ja niin pidetään nytkin. Levyjä myyvällä R-kioskilla ja jakelevalla Scanboxilla on kova työ vakuuttaa kuluttajat, etteivät kertakäyttöiset DVD:t ole epäekologisia.

Kuten levyjen pahvisissa kuorissa huomautetaan, ei levyjä kannata heittää roskiin. Levyt voi heittää energiajätekeräykseen ja pahvikuoret niille sopivaan keräysastiaan. Tämän takia R-kioski ei pidä levyjä epäekologisina.

Niin tai näin, ovat levyt ehtineet jo saada luontoväen vihat niskaansa. Muutamissa kommenteissa 48DVD-levyjä on jo ehdotettu tämän vuoden turhakkeeksi. Titteli myönnetään joulukuussa, joten aikaa turhemman tuotteen lanseeraamiseen on vielä muutama kuukausi.

Kommandopipoisten ekoterroristien ei kannata lähteä puhkomaan R-kioskin myymien 48DVD-levyjen kansia nuppineuloilla, kuten Filmifin-foorumilla suunniteltiin vuosituhannen alussa. Vaikka pakkauksen puhkaiseekin, ei levy mene vanhaksi. Levyn vanheneminen alkaa AfterDawnin testien perusteella vasta kun sen laittaa DVD-soittimeen. Avasimme Palme-elokuvan pakkauksen maanantaina 6. toukokuuta ja se toimi vielä perjantaina 10. toukokuuta moitteettomasti.

Edellinen Seuraava  

23 kommenttia

110.5.2013 15:08

Mitä tuohon sanoisi. Aika pitkä artikkeli lukea.

Itse en oikein pidä ajatuksesta että tuotetaan lisää ympäristö roskaa, vaikka näenkin tuon kätevyyden vuokrauksessa. Ongelma kuitenkin on että minun mielestäni se vuokra hinta on se oikea hinta oikealle leveylle. Joten tuollainen kertakäyttölevy on turhan kallis. Puhumatakaan että koko fyysinen vuokraus alkaa olla vanhentunut ajatus. Ihan samalla tavalla kuin elokuvateatterit ovat historiaa ja elävät vain viihdeteollisuuden tekohengityksen turvin.

Mutta tiedä tuota, voi se menestyä, kyllä ihmiset ostelevat ihan typeriä asioita muutenkin.

210.5.2013 15:11

viaplayssa on ios joitakin elokuvia saa offline ja olisi tosi hyvä jos netflixiinkin tulisi yleisestikin.

mutta kertakäyttöiset dvd levyt ei järkeä, todellinen vuoden turhake, mutta oliko joku vuosi huuhdeltuja wc rullia haukuttiin mutta itse koen hyvänä ne kun samaa paperia kuin itse paperi ja hajoaa paremmin kuin perus wc paperi.

310.5.2013 15:34

Myisivät noita leffoja vaikka usb-tikuilla jotka voisi sitten kun leffa on 'vanhentunut' formatoida ja uusiokäyttää muuhun tallenukseen.
Mutta kuten olen aikaisemminkin todennut, en usko että nuo hirveän pitkään markkinoilla pysyy.

Juttuun olisi ehkä hyvä lisätä maininta että mainittu DIVX ei ole se toinen DivX. (ja ehkä myös poistaa tuo väärin ohjautuva sanasto/glossary linkki)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.5.2013 @ 15:37

las ballenas son el camino

410.5.2013 15:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:
Juttuun olisi ehkä hyvä lisätä maininta että mainittu DIVX ei ole se toinen DivX. (ja ehkä myös poistaa tuo väärin ohjautuva sanasto/glossary linkki)
Hyvä huomautus. Lisäsin selvennyksen ja poistin (automaagisesti tulleen) linkityksen.

510.5.2013 16:47

Tuomittu epäonnistumaan...


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

610.5.2013 17:25

eihän nyt tossa muuta vikaa ole muutakuin että se on sen 10v myöhässä ja niin tai näin niin aika turhaa mellomista mitättömästä
aiheesta. Artikkeleiden taso on kyllä laskusuhtanteessa täällä,
epävarmaa ja subjektiivistä tekstiä pulppuaa kaistoille.

710.5.2013 17:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti upap:
eihän nyt tossa muuta vikaa ole muutakuin että se on sen 10v myöhässä ja niin tai näin niin aika turhaa mellomista mitättömästä
aiheesta. Artikkeleiden taso on kyllä laskusuhtanteessa täällä,
epävarmaa ja subjektiivistä tekstiä pulppuaa kaistoille.

Tämä on nyt sitä "laatu"journalismiä!

Ei ole minultakaan pois jos polttavat levyt ja kuoret energiaksi ihmisille.

810.5.2013 18:24

vähän liian myöhään huomattu keksintö taaas... Jos tää ois tullut vaikkapa 3-5 vuotta aikasemmin. Olis ollut varmasti hyvä vaihto-ehto ja ehkä saanutkin suosiota.910.5.2013 19:23

Ei kiitos, pitäköön levynsä.


i7-5930k 4.4GHz Water Cooled / 32Gb / GTX 980 / 512Gb SSD / +16Tb in Server /
http://www.riceracing.net/Gallery/ Maalämpöä 16.01.2013 lähtien. ISÄ 05.09.2011 23:17

1010.5.2013 22:26

Lainaus:
R-kioskin mukaan heille syntyy ylimääräisiä kuluja kun asiakas palauttaa vuokraelokuvan toiseen myymälään mistä oli sen vuokrannut. Kertakäyttöiset elokuvat säästävät levyjen siirtelyltä myymälöiden välillä.
Voi kuinka vaikeaa ja kallista siirrellä levyjä.. Laittakaa vuokraehdoksi että palautus samaan myymälään!

1110.5.2013 22:44

Ihan tuli mieleen, että noistahan pystyy ottamaan kopion omaan käyttöön ihan kestävälle levylle tai ripata kovolle. Liekö laillista?

1210.5.2013 22:51

Sama tekniikka vuokrattaviin BD-levyihin niin ollaan touhussa tällä vuosikymmenellä.

1310.5.2013 23:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Maluska:
...noistahan pystyy ottamaan kopion omaan käyttöön ihan kestävälle levylle tai ripata kovolle. Liekö laillista?

Yhtä laillista se kopion teko on otti sen kopion sitten kesto- tai kierrätys levyltä.

Itse en vieläkään ymmärrä tuota selitystä, että levyt ovat matkaajille hyvä vaihtoehto. Elokuvia saa netistä ladattua katsottavaksi 1-2 vuorokaudeksi, aika monessa levyssä on mukana digicopy (en tosin tunne ketään joka tuota käyttäisi)... sitten tietenkin voi aina ripata leffan levyltä vai imaista esim. Pirate Baystä.

Ainoa järkevä vaihtoehto mainittiin tuolla naamakirjan puolella: syötävä levy. Ensin katsotaan leffa ja sitten sen kiekon voi heittää kattilaan, lisää vain vesi :P

1411.5.2013 1:20

Itse pidän kertakäyttötuotteita epäekologisena, koska niiden käyttöikä on lyhyt ja ne kuitenkin kuormittavat ympäristöä. Olisi hyvä verrata keskenään normaalin ja kertakäyttöisen DVD-levyn ympäristöä rasittavat tekijät. Onko ympäristöystävällisempää vuokrata normaalia DVD-levyä 20 kertaa vai valmistaa 20 kertakäyttölevyä? En kuitenkaan usko kertäkäyttölevyn saavuttavan bisneksen kannalta riittävän kannattavaa liiketoimintaa. Suoratoistopalvelut ovat saaneet vahvan aseman ja uskon sen olevan tällä hetkellä ekologisin vaihtoehto etenkin, jos käytettävä sähkö tuotetaan uusiutuvasta energiasta. Suoratoistopalvelun helppoudestaan puhumattakaan. Toivottavasti kuluttajat tekevät oikean päätöksen tämän asian suhteen.

1511.5.2013 9:20

Voisi olla ehdokkaana tulevaisuuden turhakkeena.


iMac 27" 3.5GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.9GHz- 8GB 1600MHz DDR3 SDRAM 2X4GB-256GB Flash Storage- NVIDIA GeForce GTX 780M 4GB GDDR5- Apple USB SuperDrive Apple Magic Mouse + Magic Trackpad- Elisa-viihde 100/10 valokuitu. Asus X70AC Series.

1611.5.2013 14:53
tumpp
Vahvistamaton

Fyysinen media on kuollut jo ajat sitten. Nykyään viihde tulee johdosta.

1711.5.2013 19:31

Usb tikkukin ois ollut parempi.. Sen saa kännyyn, tablettiin, tvseen, läppäriin ja pöytäkonneeseen. tikun vois pitää itse käytönjälkeen tai vaihossa toiseen leffaan hyvitettäs tikusta...

1812.5.2013 10:12

En oikein ymmärrä tätä huolestumista syntyvästä jätteestä. Kun ajattelee, miten paljon jätettä syntyy vaikka yhden ihmisen viikon aikana käyttämistä elintarvikepakkauksista, niin ei siinä yksi DVD paljon tunnu.

Ja toinen pointti: jos se levy pitää palauttaa, niin aika usein se palautetaan autolla. Palauttamisen aiheuttama turha autoilu luultavasti rasittaa ympäristöä enemmän kuin roskiin heitettävät levyt.

1912.5.2013 10:31

Lainaus:
En oikein ymmärrä tätä huolestumista syntyvästä jätteestä. Kun ajattelee, miten paljon jätettä syntyy vaikka yhden ihmisen viikon aikana käyttämistä elintarvikepakkauksista, niin ei siinä yksi DVD paljon tunnu.

Olet oikeassa ei se paljon missään tunnu nykyajan jäätteet teko yhteiskunnassa jossa ekologisuus on pelkkä "unelma" ja todellinen tiennäyttäjä on liiketalouden voiton tavoittelu.

Mutta onko pakko kehitellä asioita niin että niistä syntyy jätettä, etenkin alalla jossa on mahdollisuus tehdä digitaalista tiedon siirtoa. Elintarviketta on aikea siirtää digitaalisesti. Mutta kyllä niitäkin voisi siirtää paljon ekologisemmin, kuin nykyään tehdään.

Tarkoitukseni on sanoa että se että joku muu roskaa ei ole mikään syy sille että itse roskaa silloin kun sille ei ole todellista tarvetta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.5.2013 @ 10:33

2012.5.2013 14:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
Lainaus:
En oikein ymmärrä tätä huolestumista syntyvästä jätteestä. Kun ajattelee, miten paljon jätettä syntyy vaikka yhden ihmisen viikon aikana käyttämistä elintarvikepakkauksista, niin ei siinä yksi DVD paljon tunnu.

Olet oikeassa ei se paljon missään tunnu nykyajan jäätteet teko yhteiskunnassa jossa ekologisuus on pelkkä "unelma" ja todellinen tiennäyttäjä on liiketalouden voiton tavoittelu.

Mutta onko pakko kehitellä asioita niin että niistä syntyy jätettä, etenkin alalla jossa on mahdollisuus tehdä digitaalista tiedon siirtoa. Elintarviketta on aikea siirtää digitaalisesti. Mutta kyllä niitäkin voisi siirtää paljon ekologisemmin, kuin nykyään tehdään.

Tarkoitukseni on sanoa että se että joku muu roskaa ei ole mikään syy sille että itse roskaa silloin kun sille ei ole todellista tarvetta.
Juuri näin....digitalinen versio parempi.

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

2112.5.2013 15:35

@18
Fiksuja näkemyksiä, mutta mielestäni elintarvikkeista syntyvä jäte välttämätömämpää kuin viihteestä syntyvä jäte. Elintarviketeollisuudessakin ollaan alettu ottamaan huomioon ympäristöasioita, mutta tekemistä riittää siinäkin saralla. Etenkin hygienian huomioon ottamisella on suuri merkitys tehdessä ympäristöä koskevia päätöksiä. Esim. Ollessani Ranskassa vuonna 2006 juomapulloissa ei ollut panttia vaan ne heitettiin suoraan roskiin, joten tässä mielessä olet oikeassa ja huomiota pitäisi kiinnittää ympäristöystävällisempään toimintaan.

Toinen pointtisi on hyvä, mutta pitäisi huomioida tuotteen koko elinkaaressa syntyvät saasteet esim:

Normaalin DVD-levyn tuottaminen + vuokrapaikkaan kuljetus + 20*vuokrauksen edestakainen kuljetus + tuotteen hävittäminen
VS.
20*kertakäyttöisen DVD-levyn tuottaminen + vuokrapaikkaan kuljetus + 20*vuokrauksen kuljetus (nouto) + 20*tuotteen hävittäminen

Tämän asian tutkimisesta saisi hyvän opinnäytetyön aiheen jollekin ympäristötieteiden opiskelijalle. :-D

@19
Olet ihan oikeassa tuon elintarvikkeen ekologisessa siirtämisessä. Monesti ihmettelen, että miksi sama ravinto pitää rahdata jostain käsittämättömän pitkältä sekä edestakaisin, kun sitä saa lähistöltä yhtälailla ja lyhyemmällä/ekologisemmalla siirtämisellä. Mahdollisesti sopimukset ja hinnat ovat merkitsevässä roolissa tämän asian osalta.

PS. Kommenttejasi on aina ollut ilo sekä mielenkiintoista lukea ja tuot asioista hienoja näkökulmia esille. Mä stalkkaan sun kommenttejasi. ;-)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.5.2013 @ 15:35

2214.5.2013 22:01

Niin kauan, kuin koko taloutemme perustuu uuden ostamiseen ja ennenkaikkea vanhan pois heittämiseen, on melkoista mutinaa tuulessa puhua marginaalisen "kertakäyttölevyn" ekologisista haitoista.

Tämä on paha, mutta uusi apple joka vuosi on vuoden ympäristöteko. Sehän on vain älypuhelin joka ei saastuta(?)Intel Ivy Bridge i5-3570K (Corsair Hydro H80) | AsRock Z77 Pro3 | 8Gb DDR3-1333Mhz | G.Skill 120GB Phoenix Pro SSD | GTX 680 | Corsair TX 750w | Antec Three Hundred | BenQ G2400W

2315.5.2013 22:55

vuokraa ja rippaa...yksityinen kopiointi on sallittua lain mukaan:)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto