AfterDawn: IT-alan uutiset

Suomen suurimmasta tekijänoikeusrikoksesta ei tullut maksettavaksi miljoonakorvauksia

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 15.4.2013 16:06 Kommentteja (12)

Suomen suurimmasta tekijänoikeusrikoksesta ei tullut maksettavaksi miljoonakorvauksia Oulun käräjäoikeus tuomitsi 15. huhtikuuta 2013 neljä 30–32-vuotiasta miestä tekijänoikeusrikoksesta 50 päivän – 6 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja yhteensä n. 40 000 euron tekijänoikeuskorvauksiin. Syytteet hylättiin kahden vastaajan osalta.
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) edustamat oikeudenhaltijat vaativat Angel Falls -huippusivustoringin ylläpitäjiltä yheensä kuuden miljoonan euron korvauksia. Käräjäoikeus leikkasi korvaussummaa reippaalla kädellä, mutta TTVK aikoo valittaa hovioikeuteen korvaussumman suuruudesta.

Käräjäoikeuden käsittelemä juttu koski aikavälillä 1.1.2006–16.11.2007 tehtyä rikosta, jossa jaettiin ja säilytettiin 15 FTP-palvelimella suuria määriä musiikkia, elokuvia, TV-sarjoja, tietokonepelejä ja -ohjelmia, kirjoja sekä lehtiä. TTVK:n mukaan yhdeltä koneelta löytyi pelkästään musiikkia noin 170.000 kappaleen verran. Rinki oli erikoistunut kotimaiseen sisältöön. Heidän valikoimasta löytyi suosittujen suomalaisartistien diskografiat ja vuoden 2006 kotimaiset ensi-iltaelokuvat. TTVK:n mukaan tapaus on suurimpia koskaan Suomessa paljastettuja tekijänoikeusrikoksia.

Päivitys (18.4.2013). AfterDawn uutisoi vuonna 2007 tapaukseen liittyvästä ratsiasta. Miehille luettiin syytteet lokakuussa 2012.

Tägit: piratismi TTVK
Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

115.4.2013 17:32

hassua, to rikkomuksista sitten isommat sanktiot ...


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

215.4.2013 17:52

minusta ihan järjetöntä että heitetään hatusta jotain suuria summia ja sitten riippuen tuomarista ne tippuu paljon tai jonkin verran..

järkeä tekijänoikeuslakiin tarvittaisiin ja pian!!

315.4.2013 20:26
Tyywwwf
Vahvistamaton

To-rikoksista maksettavat korvaukset ovat erilaisia kuin nk. tavallista rikoksista maksettavat. Jos käyt kadulla vetämässä jotain turpaan saat sakkoja muutaman tonnin. Mutta hui kauhistus, kun jaat netissä tiedostoja. Johan tulee isot korvaukset? Kysymys: kumpi on suurempi rikos.

415.4.2013 20:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tyywwwf:
To-rikoksista maksettavat korvaukset ovat erilaisia kuin nk. tavallista rikoksista maksettavat. Jos käyt kadulla vetämässä jotain turpaan saat sakkoja muutaman tonnin. Mutta hui kauhistus, kun jaat netissä tiedostoja. Johan tulee isot korvaukset? Kysymys: kumpi on suurempi rikos.
Sakko != vahingonkorvaus, siitä tuo summien ero.

Jos poltat taloni, korvaat sen täyden arvon. Tai jos poltat kirkon, siitäkin heilahtaa ihan kivasti korvattavaa. Sakkoja ei ehkä muutamaa tonnia enempää, jos sitäkään.

Isoin ongelmahan tulee näissä to-jutuissa lähinnä siitä, että korvauksen (=syyttävän osapuolen menettämä raha) määrän arviointi on melkein mahdotonta millään järkevällä kaavalla, kun digitaalisen tuotteen ""varastaminen"" ei hävitä alkuperäistä kopiota mihinkään. Myöskin menetetty tulo on äärimmäisen vaikea arvioida, eli olisivatko saamapuolella olleet lataajat ostaneet tuotteen täysihintaisena kuitenkaan, jne.

515.4.2013 22:34

Lainaus:
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) edustamat oikeudenhaltijat vaativat Angel Falls -huippusivustoringin ylläpitäjiltä yhteensä kuuden miljoonan euron korvauksia. Käräjäoikeus leikkasi korvaussummaa reippaalla kädellä, mutta TTVK aikoo valittaa hovioikeuteen korvaussumman suuruudesta.
siis 6 miljoonan euron korvauksia vaatii TTVK. Mutta kuten jokainen ja TTVK tietää, korvaukset jäävät maksamatta kuten yleensäkin. Suurimmassa osassa to-rikoksissa valtio joutuu maksamaan kaiken, koska tuomitut ovat yleensä varattomia. Eli valtio maksaa TTVK ja syytettyjen oikeudenkäyntikulut. Lähes aina käy juuri näin. TTVK ei ole saanut yhtään vahingonkorvauksia finreactor jutusta vielä tähän päivään mennessä. Eikä tule koskaan saamaankaan. Kukaan ei edes yritä maksaa kovin suuria vahingonkorvauksia. Tuo 40 000 yhteensä ei niin hirveä ole. Ainoa mitä TTVK yrittää on peloite vaikutus. Eli tyyliin jos harrastat piratismia me TTVK tuhoamme elämäsi miljoona korvauksilla. Onneksi Suomessa tuli uusi laki 2008 voimaan ja velkoja voi periä enää 15 vuotta, jonka jälkeen ne raukeavat. Velat eivät ole ikuisia.
http://www.kuluttajavirasto.fi/Page/955...bab3e4dc62.aspx

Kiitokset friis asia korjattu.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.4.2013 @ 22:43

615.4.2013 22:39

Lainaus:
Tuo 40 000 on sen verran suuri per henkilö, että jää luultavasti taas TTVK:lta saamatta.

40 000 yhteensä. Kymppitonni per turpa. Ei mikään kummoinen summa maksaa.

las ballenas son el camino

715.4.2013 22:46

Olet oikeassa friis mutta TTVK yrittää 6 miljoonan euron korvauksia saada. Kun finrector on ennakotapaus luulen, että tuo vaatimus menee hovissa tai korkeimmassa oikeudessa heittämällä läpi. Eli 1.5 miljoonaa euroa per hlö.

816.4.2013 0:40

Veikkaan että korvaussumma jäi noin pieneksi koska syyttäjä ei pystynyt todistamaan aiheutettua haittaa. Eli siis sitä kuka on ladannut ja mitä. Jos tuo sivusto on ollut normi traidaus / dumppiboksi niin TTVK:lla tiedossa on korkeintaa liikenne määrä joka ei taas kerro yhtään mitään siitä, mitä dataa on liikkunut. Torrent/DC sivut on helppoja koska selvittäminen kuka on jakanut ja mitä on hyvin paljon helpompaa.
Turha spekuloida, kohtahan nuo tuomiopaperit tulee näkyville niin voi käydä lukemassa perusteet miksi 40000 eikä 6000000.

Lainaus:
mutta TTVK aikoo valittaa hovioikeuteen korvaussumman suuruudesta.

En tiedä mikä teidän lähde on, mutta itse en ole löytänyt kuin lauseen että TTKV harkitsee valittamista hovioikeuteen.

Lainaus:
Isoin ongelmahan tulee näissä to-jutuissa lähinnä siitä, että korvauksen (=syyttävän osapuolen menettämä raha) määrän arviointi on melkein mahdotonta millään järkevällä kaavalla

Eihän tuo ole mikään ongelma ollut, ainakaan oikeuslaitokselle. Jokainen kopioitu tiedosto vastaa ostetun tuotteen OVH:ta. ;)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.4.2013 @ 00:41

las ballenas son el camino

916.4.2013 7:59

Lainaus:
Sakko != vahingonkorvaus, siitä tuo summien ero.

Totta, mutta sakko sen pitäisi olla Tekijäoikeusrikkomuksista.

Koska ei ole todistettu mitään taloudellista vahinkoa tapahtuneeksi. Se että joku lataa "ILMAISEKSI" ei todellakaan tarkoita että he olisivat sen tuotteen ostaneet, jos eivät olisi "ilmaiseksi" saaneet, kuten sanoitkin. Joten mistä noita jakajia oikein rangaistaan, muusta kuin TO-lain rikkomisesta?


TTVK Ry pyytää täysin järjettömiä summia. Tekijäoikeuslaki tarvitsee kipeästi muutoksia jotta TTVK ry saataisiin kuriin. Koska muuten koko tulkinta on oikeuden tuomarilla, joista monet ovat saaneet opastuksen tekijäoikeus asioihin samalta TTVK Ry:ltä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.4.2013 @ 08:02

1016.4.2013 8:48

Juu, vahingonkorvauksen pitäisi ehdottomasti rajoittua todelliseen vahinkoon, eli jos joku on omaan lukuunsa myynyt piraattikopioita, jolloin vahinko on näytettävissä. Tällainen kopioiden lataus ei mitenkään kuvasta todellista vahinkoa, joten niistä ei kuulu saada korvauksiakaan. Sakko sitten lakipykälän rikkomisesta.

1216.4.2013 16:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:
Uusin käänne:
TTVK:n muokkaamat todisteet esitutkinnassa
Mitäs uutta tuossa on? Ihan samat asiat siinä kerrotaan kuin uutisen alkuperäisessä lähteessä.

las ballenas son el camino

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto