AfterDawn: IT-alan uutiset

Finnetin Supermatrix elää yhä

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 12.4.2013 10:33 Kommentteja (8)

Finnetin Supermatrix elää yhä

Finnet-liiton jo vuonna 2009 aloittama Supermatrix-hanke on edelleen elossa. Vaikka projektia on kehitetty jo vuosia, Supermatrix on aikataulussa ja sille uskotaan löytyvän kysyntää, Finnet-liitosta kerrotaan Tietoviikolle.
Supermatrix on käytännössä pilvipalvelu, jossa tietokoneen toiminnot ulkoistetaan datakeskukseen. Asiakkaan päähän jää vain niin sanottu tyhmä pääte, jonka tehtävänä on vain välittää kuva netin läpi näytölle. Käyttäjälle on tarjolla Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, johon on asennettu yleisimmät ohjelmat koneen peruskäyttöä varten, uusia ohjelmia käyttäjä ei voi itse asentaa.

Tietoviikko kertoo, että Finnet suunnittelee palvelun hinnoittelua alle 10 euroon kuukaudessa. Kohderyhmänä ovat ihmiset, jotka käyttävät tietokonetta mielellään esimerkiksi pankkiasioiden hoitoon, mutta jotka eivät halua ylläpitää omaa tietokonetta.

Kaupalliseen käyttöön Supermatrixia suunnitellaan saatavaksi vuoteen 2016 mennessä, mikä oli alunperinkin aikatauluna.
Ajatuksen tasolla Supermatrix kuulostaa hyvinkin modernilta. Pilvessä pyörivä oma henkilökohtainen PC on selkeä tulevaisuuden visio, jota tarjoaa tälläkin hetkellä jo esimerkiksi OnLive. Finnetin ajatus Supermatrixista oli ehkä hieman aikaansa edellä ja nyt palvelu uhkaa jäädä torsoksi, jos sen käyttöön vaaditaan erillinen nettiyhteydestä huolehtiva lisälaite sekä näyttö ja näppäimistö. Modernimpi ratkaisu olisi hyödyntää jo monesta kodista löytyviä kohtalaisen tyhmiä päätteitä eli tabletteja, joista Supermatrix voisi tehdä hyödyllisempiä tarjoamalla laskentatehoa sekä työpöydän ominaisuuksia. Askel oikeaan suntaan on jo kaavailtu tuki älytelevisioille.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

112.4.2013 11:02

Ja näin viedään käyttäjältä se viimenenkin valta päättää mistään. Ei kiitos. Edes pelaaminen pilvessä ei kiinnosta sitten pätkääkään puhumattakaan, että luottaisin varsinaisen työn teon jonkun muun laitteiston valtaan.

212.4.2013 12:22

Siis siirretään kaikki henkilöiden tai yritysten YKSITYISET asiat jollekin kolmannelle osapuolelle. Mikä voisi olla parempi tapa tehdä kyttäys ja valvonta yhteiskuntaa. Puhumattakaan että se kolmas osapuoli pääsee käyttämään sitä tallennettua tietoa ihan miten huvittaa, eikä siinä mitkään "sopimukset" sitä luottamusta takaa. Yrityksillä ei ole sen enempää moraalia tai luottamusta kuin tavallisella ihmisellä. Samat ihmiset ne niitä yrityksiä pyörittää.

312.4.2013 14:42

Ei kyllä kiinnosta pahemmi ulkoistaa henk.koht dataa.

"jotka käyttävät tietokonetta mielellään esimerkiksi pankkiasioiden hoitoon, mutta jotka eivät halua ylläpitää omaa tietokonetta."

aika hauskasti sanottu sinänsä kun et kuitenkaan pelkällä näytöllä mitään pyöritä. Kuitenkin tuossakin pitää rautaa olla.

Hyvin vähäisellä "ylläpidolla" perus kotikone kyllä toimii, kun ajattelee, että virustutkat, ohjelmat ja käyttiskin päivittää itse itsensä nykyään...

miksi pitäisi antaa kontrolli jollekkin toiselle taholle? kuinka monella meistä on esimerkiksi oma autonkuljettaja?

veikkaan, että aika marginaalinen kohderyhmä.

lisää vain arkaluontoista dataa nettiin..., ei mitään järkeä koko touhussa ja ajan kysymys milloin joku murtautuu toullaiseenkin systeemiin kun monen käyttäjän arkaluontoinen data on suht keskitetyssä paikassa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.4.2013 @ 15:05

412.4.2013 19:26

Eikös tämän pitänyt olla jo vuosia sitten valmiina? Miten tällaiseen voi joku vielä uskoa. 1980 luvulla olin itsekin mukana tekemässä vastaavanlaisia VIDEOTEX sovelluksia, joita enää vain muutama seniori muistaa. Onkohan kätevät skydrivet google+:t ja dropboxit syrjäyttäneet tämän Supermatrix unelman. Pilvipalveluissahan ei tarvitse roikkua kuidun varassa vaan tietoja voi käsitellä myös tableteilla ja älypuhelimilla.


513.4.2013 09:30

Lainaus:
Ja näin viedään käyttäjältä se viimenenkin valta päättää mistään.
No tuohan nimenomaan on oikeastaan yksi tarkoitus varmaan koko projektilla. Laitepäälle --> Käytä

Lainaus:
Hyvin vähäisellä "ylläpidolla" perus kotikone kyllä toimii, kun ajattelee, että virustutkat, ohjelmat ja käyttiskin päivittää itse itsensä nykyään...

miksi pitäisi antaa kontrolli jollekkin toiselle taholle? kuinka monella meistä on esimerkiksi oma autonkuljettaja?

veikkaan, että aika marginaalinen kohderyhmä.
No tuo vähäinenkin on osalle ihmisiä kynnys. Onhan kyseessä myös huomattavasti tietoturvallisempi ratkaisu kun, että loppukäyttäjä ei tiedä yhtään mitään järjestelmän päivityksistä yms.

Miksi antaa kontrolli muille tai siirretään tiedot/palvelut kolmannelle osapuolelle? No veikkaan että edes Afterdawn ei pyöri omalla palvelimella. Sitä paitsi lähes kaikki palvelut ja yritysten verkot pyörii sen kolmannen osapuolen palveluina. Kyseesssä ei ole yhtään sen kummempi ajatus. Realiteetit kohdalleen.

613.4.2013 17:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Lainaus:
Ja näin viedään käyttäjältä se viimenenkin valta päättää mistään.
No tuohan nimenomaan on oikeastaan yksi tarkoitus varmaan koko projektilla. Laitepäälle --> Käytä

Lainaus:
Hyvin vähäisellä "ylläpidolla" perus kotikone kyllä toimii, kun ajattelee, että virustutkat, ohjelmat ja käyttiskin päivittää itse itsensä nykyään...

miksi pitäisi antaa kontrolli jollekkin toiselle taholle? kuinka monella meistä on esimerkiksi oma autonkuljettaja?

veikkaan, että aika marginaalinen kohderyhmä.
No tuo vähäinenkin on osalle ihmisiä kynnys. Onhan kyseessä myös huomattavasti tietoturvallisempi ratkaisu kun, että loppukäyttäjä ei tiedä yhtään mitään järjestelmän päivityksistä yms.

Miksi antaa kontrolli muille tai siirretään tiedot/palvelut kolmannelle osapuolelle? No veikkaan että edes Afterdawn ei pyöri omalla palvelimella. Sitä paitsi lähes kaikki palvelut ja yritysten verkot pyörii sen kolmannen osapuolen palveluina. Kyseesssä ei ole yhtään sen kummempi ajatus. Realiteetit kohdalleen.
No taas on kaksi niin eri juttua että huhhuh...lueppas vähän cloud computingista.

Voisin kehdata väittää että tietosi on paljon paremassa talessa YKSITÄISELLÄ kotikoneen kovaleyllä kuin pilvessä. yritys myy pilvilaskenta palveluita, Sinulla ei ole minkäänlaista varmuutta siitä, miten siellä toimitaan. On liki mahdotonta tietää varmuudella, esim kuinka hyvin tietoturva oikeasti hoidetaan? Mitäs jos palvelin ei olekkaan Eurooppassa vaan USA:ssa, mitkä standardit silloin pätevät salaukseen? tietosi on kohta liittovaltion halussa?

tähän voisi keksiä loputtoman listan huonoista puolista kun taas hyviä on kourallinen. Minulla on jopa aitoja esimerkkejä olemassa.

Kyse oli siis kaiken datan käytön siirtämisestä pilveen.

Se jo itsessään on mielestäni tietoturva uhka kun luovutat KAIKEN datasi tässä tapauksessa "ylimääräisille" tahoille joiden metodeista ei voi olla varmuutta...pidät käsiä ristissä ja toivot, että ovat jaksaneet laittaa kunnon salaukset sinne...ja että eivät esimerkiksi luovuta tietojasi mihinkään. kuten lumikki sanoi: "eikä siinä mitkään "sopimukset" sitä luottamusta takaa."

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
"Onhan kyseessä myös huomattavasti tietoturvallisempi ratkaisu kun, että loppukäyttäjä ei tiedä yhtään mitään järjestelmän päivityksistä yms."
Ei touollaset palvelut kuitenkaan ole vielä pekka-peruskäyttäjille suunnattuja.

"The project is based on 100-megabits and
faster connections to homes and companies"
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.4.2013 @ 18:19

714.4.2013 02:09

Lainaus:
No taas on kaksi niin eri juttua että huhhuh...lueppas vähän cloud computingista.
Tiedän kyllä mistä on kyse.

Lainaus:
Voisin kehdata väittää että tietosi on paljon paremassa talessa YKSITÄISELLÄ kotikoneen kovaleyllä kuin pilvessä.
En osaa edes sanoa kuinka monesti kokemattomat koneenkäyttäjät on kyselleet, voisinko mitenkään saada edes osan tiedostoista takaisin kun kone on kajahtanut. Väitän että murto-osalla käyttäjistä on esim. varmuuskopiot kunnossa.

Lainaus:
yritys myy pilvilaskenta palveluita, Sinulla ei ole minkäänlaista varmuutta siitä, miten siellä toimitaan. On liki mahdotonta tietää varmuudella, esim kuinka hyvin tietoturva oikeasti hoidetaan?
Näethän sinä jo varmasti kryptaustasosta mikä tietoturvan taso on. Yhteys pitää kuitenkin olla jonkinlaisen VPN:n nokassa ja kyllä sen tietoturvan tason varmasti näkee ja palveluntarjoaja varmasti myös kertoo sen tarkalleen jos pyytää.

Lainaus:
Mitäs jos palvelin ei olekkaan Eurooppassa vaan USA:ssa, mitkä standardit silloin pätevät salaukseen? tietosi on kohta liittovaltion halussa?
No tottahan toki tuollaisen käytön palvelimet on missäpä muuallakaan kuin jenkkilässä. Oletko tosissasi? Artikkelissa mainittiin finnet. Muistaa ostaa paljon foliota seuraavan kerran kaupassa käydessä.

Lainaus:
Se jo itsessään on mielestäni tietoturva uhka kun luovutat KAIKEN datasi tässä tapauksessa "ylimääräisille" tahoille joiden metodeista ei voi olla varmuutta...pidät käsiä ristissä ja toivot, että ovat jaksaneet laittaa kunnon salaukset sinne...ja että eivät esimerkiksi luovuta tietojasi mihinkään. kuten lumikki sanoi: "eikä siinä mitkään "sopimukset" sitä luottamusta takaa."
Turvattomampi se peruskäyttäjän järjestelmä on, jossa henkilö ei edes tajua koneellaan olevan pahasti asiat päin prinkkalaa tietoturvan takia.

Lainaus:
Ei touollaset palvelut kuitenkaan ole vielä pekka-peruskäyttäjille suunnattuja.

"The project is based on 100-megabits and
faster connections to homes and companies"
Kannattaa lukea ne finnetin sivut....

Jo pelkästään se, että palvelu pyörii Linuxilla lisää tietoturvan tasoa merkittävästi vrt. perus xp asennukset.

http://www.supermatrix.fi/smx/index.php...e-ja-yhteisolle

Ja jos vaivaudut lukeen uutisen paremmin, niin siitäkin näet, että kyllä tuota palvelua kaavaillaan myös "peruskäyttäjille". Toki en yhtään epäile, etteikö samalla yritetä bundlata mm. ip-tv:tä kylkeen. Valokuidut lisääntyy varsin nopeaa ja tiedän useammankin henkilön, joka kuidun on tilannut ihan vain, että on saanut ip-tv:n käyttöön ja varmastitoimivan netin. Kuitu kun nostaa kiinteistön arvoa ja kiinnostusta kutakuinkin sijoitussummalla.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.4.2013 @ 02:16

815.4.2013 21:49

Eiköhän toi kaadu siihen että peruskäyttäjä hommaa mielummin sen tabletin / älypuhelimen. Sen voi ottaa jopa mukaan matkallekkin..

Facebook ja pankkiasiat hoituu kyllä riittävän hyvin noilla vehkeillä.. siihen mitään näyttöpäätettä ja 100M nettiä tarvii hommata mitkä nököttää siellä kotona.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto