AfterDawn: IT-alan uutiset

Yle-veroon ei tule korotusautomaattia

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 21.3.2013 19:29 Kommentteja (8)

Yle-veroon ei tule korotusautomaattia Hallitus on ratkonut kehysriihessä hartiavoimin valtakunan ongelmia. Tiettyjä veroja aiotaan nostaa, jotta valtion kirstuun saataisiin lisää rahaa velkojen maksuun. Toisia on taas laskettu kilpailukyvyn ja investointihalukkuuden parantamiseksi. Hallitus päätti samalla, ettei niin sanottua Yle-veroa aiota sitoa indeksiin.
Indeksiin sidottu Yle-vero olisi käytännössä tarkoittanut sitä, että veron suuruus olisi noussut muiden hintojen nousun myötä joka vuosi. STT:n mukaan SDP:n kehysriihtä koskevassa taustamuistiossa todetaan, ettei Yle-veroa olla viemässä indeksiin.

Ylen toiminta rahoitetaan tätä nykyään sen nimeä kantavalla verolla. Aiemmin rahoitus perustui TV-maksuun, joka nousi 2000-luvulla käytännössä joka vuosi.

Tägit: YLE Yle-vero
Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

121.3.2013 19:40

Yle saa jo nyt aivan kohtuuttomasti rahaa veromuotoisessa maantieryöstössään. Koko organisaation talousrakenne vaan joutaisi remonttiin. Ruotsinkieliset palvelut voitaisiin karsia johonkin omiin timeslotteihinsa muille kanaville ja omat kanavat pois. Samaten kalliit viihdeohjelmahankinnat voitaisiin jättää väliin ja ohjata rahat järkevämpään sisältöön.

221.3.2013 20:31

Täytyy olla hieman samaa mieltä. Ylen toiminta pitäisi tarkastaa ja karsia ne täysin turhat menot pois. Sekä siirtää ei valtakunnalliset menot paikallisille kunnille joissa kyseinen asia tapahtuu. Siis tuolla tarkoitan että jos joku osa ylen toiminnasta tapahtuu vain tietyssä kaupungissa niin ei koko kansan sitä kuulu rahoittaa vaan kyseinen kunta jonka alueella asia on. Jos kunta ei pysty ylläpitämään asiaa niin siten sen saa karsia kokonaan pois.

On täysin turha kantaa Yle-veron vastuulle paikallisia asioita, jotka eivät hyödytä koko kansaa jossain mielessä. Tämä ei tarkoita että ei voi olla paikallista ohjelmatarjontaa, mutta se pitää näkyä tällöin valtakunnallisesti.

Suurin kärsiä tietysti koko asiassa on ne ihmiset jotka eivät välitä hevon paskaa TV-lähetyksistä missään muodossa, mutta nyt joutuvat sitä pakkoverona maksamaan. Kaikki automaattinen varojen keruu on muutenkin vaarallista koska siinä ei ole palvelulle laatu tai tulos vastuuta. Eli kerätään rahaa mutta se jolta kerätään ei vättämättä saa sille vastinetta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.3.2013 @ 20:44

321.3.2013 21:16

itse en ole katsonut telkkaria 5 vuoteen.
sivusta tarkkailleena olisi pari kysymystä. miksi me ei saada edes mm lätkää katsoa ilmaiseksi kun kerran veroa pitää maksaa? siis eikö urheilu ole pirun tärkeää koska siellä on tämän maan edustajia joita jonkun pitäisi kannattaa ja tukea? siis se pointti on siinä että jos kerran tällainen vero on niin luulisi että sais edes viihdettä sillä vai? ja se on minusta kummallista että jos joutuu maksaa yle veroa niin miksi on jotain maksukanavia? siis eikö suomen tv lähetysten pitäisi olla ilmaisia?

kannatan edelleen sitä vaihtoehtoa että porukka maksaa haluamistaan kanavista kuten disney chanel, luontodokkarit, ja vaikka se classinen k-18 kanava. siis miksei me menty tuohon vaihtoehtoon? näin kaikki saisi mitä haluaisi WIN = WIN eikö?

Siis tässä ei ole mitään järkeä :( hattua pitää kyllä nostaa sille joka junaili tämän yle veron, taitava kaveri en voi muuta sanoa

421.3.2013 21:56

Yle tekee paljon kotimaata koskevia ajankohtaisohjelmia, joille ei oikein löydy substituuttia koko maailmasta. Itse katson näitä ja muita Ylen tarjoamia asiaohjelmia melko paljon, joten mielestäni rahat menevät hyvään (ei välttämättä tehokkaaseen) käyttöön. Ylen toiminnan tehostaminen ja rationalisointi on kysymys erikseen, joka ei varsinaisesti liity veron olemassaoloon, vaan ehkäpä vain sen kokoon.

522.3.2013 15:17

Huom ei _automaattista_ indeksin mukaista korotusta joten käytännössä tarkoittaa 5-10% korotusta per vuosi eduskunnan päätöksellä.

622.3.2013 18:20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti daim0n:
Huom ei _automaattista_ indeksin mukaista korotusta joten käytännössä tarkoittaa 5-10% korotusta per vuosi eduskunnan päätöksellä.

Juuri näin: Kun indeksikorotus ei riitä.

724.3.2013 16:16

V*tun suojatyöpaikka tuo yle. Ennenaikaan kun pääsi valtiolle niin saattoi olla varma että saa pitää työnsä eläkkeeseen esti. Ei enää. Nyt taitaa yle enää olla sellainen, niiltä ei raha lopu. Ei niin kauan kuin suomessa on veronmaksajia.

Ja taas jos ja kun budjetoitu raha ei riitä, hyvävelimeiningillä vaan vinkkaus eduskuntaan ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Laitetaan prossa lisää veroa niin ei lopu tänä vuonna enää mut seuraavana ei sit enää riitä, -tana mikään riitä..
Odottakaa vaan, kohta pitää saada ylimääräistä pari sataa miltsiä vähintään hd-siirtymään ja ties mihin.

Ihan oikeasti tuo touhu vääristää kilpailua kun yle kerää veromarkat ja ostelee hbo:ta sarjoja sun muuta mikä ei todellakaan liity heidän lailliseen velvoitteeseensa kun toiset kanavat joutuvat tekemään ihan oikein töitä rahansa eteen.

Lisää vaan Mannerheim-elokuvia, kyllä kansaa maksaa.

Ylen talous – panostuksia kotimaiseen kulttuuriin

Kun 500 M€:sta on vähennetty maksamamme arvolisäverot, käyttöömme jää Yle-veron tuloista n. 454 M€.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.3.2013 @ 16:22

825.3.2013 18:51

Järjetön tapa rahoittaa tämä. Veropotista on oikein, mutta tasavero todella väärin. Tämä olisi pitänyt rahoittaa kuten terveydenhuolto yms. ei meiltä kerätä tasaverona 4000€ (hatusta) "terveydenhuoltomaksua" tms. vaan näihin rahat otetaan reilusti sieltä, mistä ottaa on. Näin eläkeläis-einari maksaa terveydenhuollostaan 10€ ja sijoittaja-nalle 1000000€ vuodessa. Mielestäni tämä olisi ollut ainoa reilu tapa rahoittaa YLE:n toiminta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
1 kommentti
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
3 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto