AfterDawn: IT-alan uutiset

Sonera hitain suomalaisoperaattoreista, Netflix väittää

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 12.3.2013 13:34 Kommentteja (16)

Sonera hitain suomalaisoperaattoreista, Netflix väittää Netflix on paljastanut ISP Speed Index -listan, jossa videopalvelu laittaa nettioperaattorit järjestykseen maittain niiden käyttäjiltä mitattujen keskimääräisten siirtonopeuksien perusteella. Suomen osalta lista ei ole kaiken kattava, mutta tulosten joukosta löytyvät kuitenkin suurimmat suomalaisoperaattorit.
Tulokset ilmentävät nimenomaan keskimääräisiä latausnopeuksia ja Netflixin mukaan keskinopeudet jäävät huomattavasti matalammaksi kuin huippunopeudet. Suuria vaihteluvälejä aiheuttavat palvelun tarjoamat eri enkoodauksilla toimitetut sisällöt ja koska mittauksessa lasketaan vain käyttäjän koneelle toimitetun bittivirran nopeutta, nopeakin yhteys kuristuu murto-osaansa, jos viimeinen pätkä yhteydestä hoidetaan WLANin yli.

Suomen osalta nopein Netflixin mittaama operaattori on Kymeen puhelin, jonka verkkoa käyttävien asiakkaiden keskinopeudeksi Netflix väittää 2,86 megabittiä sekunnissa. Isot operaattorit sijoittuvat listan hännille neljänneksi, viidenneksi ja kuudenneksi. DNA:n nopeus on Netflixin mukaan 2,59, Elisan 2,53 ja Soneran 2,28 megabittiä sekunnissa.
Tietojen julkaisun taustalla vaikuttaa Netflixin tarve saada liitettyä operaattoreita yhtiön sisällönjakeluverkkoon. Netflix haluaa siirtää videosisällön jakelun yhtiön omaan verkkoon, millä voitaisiin vähentää riippuvuutta kolmannen osapuolen verkkopalveluista ja samalla myös nostaa nopeuksia. Netflix esimerkiksi tarjoaa "Super HD" videota vain niille käyttäjille, joiden operaattori on liittynyt Netflixin verkkoon. SuperHD ja listojen julkaiseminen on kätevä tapa ulkoistaa painostus operaattoreita kohtaan Netflixin käyttäjille.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

112.3.2013 14:56

Eipä tuo ollut uutinen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.3.2013 @ 12:14

uga27

212.3.2013 15:41

SuperHD saadaan Soneralle vasta kun YouTube lakkaa tahmaamasta. Eli ei koskaan.

312.3.2013 15:53

No ei yllätä yhtään, että sonera on hitain.

412.3.2013 16:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vinikka:
No ei yllätä yhtään, että sonera on hitain.
Ei todellakaan yllätä täälläkään päässä...sonera on ja netfix myös ja takkuaa välillä ihan kiitetävästi..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.3.2013 @ 16:15

Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

512.3.2013 19:39
KalikoJak
Inactive

Ne keillä on Sonera ja Youtube tai Netflix yms takkuaa, kokeilkaa jos jaksatte toimiiko streamaus paremmin vpn:llä.

Itselläni on 24 Meganen netti (Sonera) ja nopeus on sitä mitä luvataan, paitsi streamauksessa. 720p kuva ei näy (Youtubesta) ilman että antaa ladata puoliväliin muutakuin joskus. Testattu kymmenillä youtube videolla. Välittömästi kun salaan yhteyteni, 720p ja 1080p video latautuu hetkessä, eikä pätkimisestä ole tietoakaan.

Veikkaan siis, että Sonera rajoittaa kiinteitä yhteyksiä ruuhka-aikana jotenkin, mutta olisi kiva jos saisin teorialle tukea. En tiedä sitten onko tämä ihan yleinen ja tunnettu käytäntö, jos on niin pyllystä koko touhu.


Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

612.3.2013 19:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti KalikoJak:
Ne keillä on Sonera ja Youtube tai Netflix yms takkuaa, kokeilkaa jos jaksatte toimiiko streamaus paremmin vpn:llä.

Itselläni on 24 Meganen netti (Sonera) ja nopeus on sitä mitä luvataan, paitsi streamauksessa. 720p kuva ei näy (Youtubesta) ilman että antaa ladata puoliväliin muutakuin joskus. Testattu kymmenillä youtube videolla. Välittömästi kun salaan yhteyteni, 720p ja 1080p video latautuu hetkessä, eikä pätkimisestä ole tietoakaan.

Veikkaan siis, että Sonera rajoittaa kiinteitä yhteyksiä ruuhka-aikana jotenkin, mutta olisi kiva jos saisin teorialle tukea. En tiedä sitten onko tämä ihan yleinen ja tunnettu käytäntö, jos on niin pyllystä koko touhu.
Elisan 20 Megan yhteys ja ei tarvitse VPN:än kanssa kikkailla, että saa Youtubesta katsottua teräväpiirtoa "vauhdista".

712.3.2013 20:06
tonttila
Inactive

Anvian 24 megainen toimii kyllä kuin junan vessa, niin YouTubessa kuin netflixin superhd:n kanssa. Lienee pienien käyttäjämäärien ansiota!?!

812.3.2013 20:11

Itselläni on sekä mokkula (3G) että kiinteä kaista, molemmat DNA:lta, ja molemmilla onnistuu katselemaan sekä 720p että 1080p videoita niin youtubesta kuin myös Netflixistä. Kiinteänä yhteytenä on 24Mbps ADSL ja mokkulana perus Huawein 10 megasella liittymällä. Tikku usein läppärin kanssa matkassa, ja tikku pelittää parhaiten isompien taajamien alueella/lähettyvillä. Myös sekä omalla että ystävien mökeillä tullut tuon tikun kanssa surffailtua, riippuen katve ja muista häiriöistä joskus on tullut tilanteita ettei yhteydet ole toimineet edes heikosti. Mutta tuo on lähinnä mokkulan ominaisuus..
Iselleni tosin tuli yllätyksenä että Sonera olisi ollut hitain, mutta eipä toi oikeastaan itseäni edes kosketa koska on eri puljun liittymät.


Fractal Design Arc Midi + 4x140mm + 1x120mm Arctic Cooling, ASRock Extreme4 970, Phenom II X6 1090T @ 3.8GHz + Phanteks PH-TC14PE, 8GB DDR III @ 1600MHz, Palit GTX 570, Seagate 500GB + 1TB HDD, Samsung DVD-RW, Corsair HX620W.
Netti: DNA 4G @ Sierra Wireless

912.3.2013 20:12

Hmm, meillä Soneran 100/5 kaapelista ja uTorrent liikuttelee kyllä täysiä kumpaankin suuntaan, flixin 'HD' ja tuubin 1080p bufferoituvat sekunneissa monen minuutin päähän.
Toisena liittymänä Saunalahden 3G ja koettu nopeus on 11/5 ja ihan yhtä hyvin pelittää kuin kaapeli sillä erolla että flixi ei salli 'HD'tä enkä voi uskoa että 11M ei riitä siihen kuralaatuun...

1012.3.2013 20:40

Elisa Viihde 100/10 kuitu kaikki toimii mallikkaasti vaikka markinaalit nopeudessa hieman heitteleekin.


iMac 27" 3.5GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.9GHz- 8GB 1600MHz DDR3 SDRAM 2X4GB-256GB Flash Storage- NVIDIA GeForce GTX 780M 4GB GDDR5- Apple USB SuperDrive Apple Magic Mouse + Magic Trackpad- Elisa-viihde 100/10 valokuitu. Asus X70AC Series.

1112.3.2013 23:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:
Anvian 24 megainen toimii kyllä kuin junan vessa, niin YouTubessa kuin netflixin superhd:n kanssa. Lienee pienien käyttäjämäärien ansiota!?!
Joo, ilmeisesti vaatii tarpeeksi ison käyttäjämäärän yhdeltä operaattorilta / tietyn osuuden asiakaskunnasta, ennenkuin otetaan mukaan tuohon rankingiin. Jenkkien listallakaan ei ole kuin 15 ISPiä ja siellä niitä on kuitenkin varmaan sen 1000kpl, kun paikalliset tarjoajat kustakin osavaltiosta laskee mukaan.

1213.3.2013 01:13

Minulla Sonera 24Mb laajakaista ja asun vantaalla.
Ei ole mitään pätkimistä eikä tökkimistä Yeutubessa eikä
muillakaan vastaavilla sivuilla. Paitsi Areena vapisi
aika pahasti aikaisemmin mutta näyttää yle saaneen senkin
kuntoon. Youtbessa puskurointi kestää n. puoli-sekuntti,
jonka jälkeen video etenee aivan tasaisesti. Harmaa viiva
viisi senttiä punaista viivaa edellä, kävelevät samaa
tahtia videon loppuun asti ja tämä toistuu jokaisella vi-
deolla jonka olen katsonut. En kyllä muita ole katsonut
kun musiikkivideoita. Että mahtaisiko olla koneen tehoissa,
kunnossa tai asetuksissa. Kun osalla kirjoittajista ei
homma pelaa. PS. Sukulaiset on hurahtanut elisaan kun yksi
ehti sitä kehua maasta taivaisiin. Tänä päivänä kiroavat
kyseistä nettiä että se vasta tökkiikin ja nopeudet on
jatkuvasti alle lain määräämät.

1313.3.2013 02:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tonttila:
Anvian 24 megainen toimii kyllä kuin junan vessa, niin YouTubessa kuin netflixin superhd:n kanssa. Lienee pienien käyttäjämäärien ansiota!?!
Kevättä Sinulle!
Kun käytän Huawein 392:sta, niin tuntuu että tahtoo olla paikasta kiinni. Olen tosin ollut ihan tyytyväinen 5-13 Megabittiin täällä saimaan saaressa. Netflix pelittää ihan ok niin pc:ssä,läppäreissä kuin kännyköissä.
Kävi porukkaa.. tyttöjä, niin DNA ei näyttänyt mitään ja Sonerakin ei kuulu suosikkeihini..historian takia. Pitäisi hommata joka firman prepaid-kortit ja testailla joka mökillä, niin saisi objektiivisempaa tietoa.
Lakeuksilla voisi olla toisinkin...;)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.3.2013 @ 02:25

Meissä kaikissa asuu aina pieni insinööri..
Never say never again.

1413.3.2013 09:40

Lainaus:
Eipä tuo ollut uutinen. Operaattorit lupaavat kautta linjan kovia nopeuksia, mutta esim. itselläni siirtyminen elisan 10M liittymästä saunalahden (sama firma) 50M:n liittymään vain huononsi tilannetta (pätkii, katkoo, ei yhdisty).
Tämähän ei liity uutiseen millään tapaa, siinä kerrottiin vaan netflixiltä lähtevän streamin keskinopeutta eri operaattoreille. Vaikka saattaapa tuolla jonkinlainen korrelaatio yhteysnopeuksiinkin olla.

Lainaus:
Itselläni on 24 Meganen netti (Sonera) ja nopeus on sitä mitä luvataan, paitsi streamauksessa. 720p kuva ei näy (Youtubesta) ilman että antaa ladata puoliväliin muutakuin joskus. Testattu kymmenillä youtube videolla. Välittömästi kun salaan yhteyteni, 720p ja 1080p video latautuu hetkessä, eikä pätkimisestä ole tietoakaan.
Kokeile youtuben cache-servereiden blokkaamista. Ohjeet täällä: http://mitchribar.com/2013/02/how-to-st...-windows-guide/

1516.3.2013 02:57

Tämä tilasto ei nyt kerro oikein mitään. Jotkut voivat katsoa Netflixiä kännykällään ja tästä syystä ei kaistaa ole/tarvita. Tällaisessa tutkimuksessa pitäisi olla enemmän informaatiota, jotta tuloksia voitaisiin tulkita oikein. Monia tekijöitä pitäisi miettiä mm. Suomi on harvaan asuttu maa, jolloin nopeiden yhteyksien tarjoaminen on kallista, ja monilla on mokkulat sekä hitaat yhteydet, koska nopeammille ei ole käyttöä tai saatavuutta. No, turhaan tässä alkaa spekuloimaan ilman parempia tietoja.

1616.3.2013 07:04

Kerrompa nyt kokemuksista. Olette yleensä oikeassa, sillä mokkulan välityksellä nopeudet heittelee. (mulla 13.68 paras). Mutta kuinkahan paljon ihmisiä huijataan kiinteilläkin linjoilla? Vaimokkeella tippu nopeudet kaupungissa olemattomiin, ja soneralla syyttelivät alkuun laitteita. Kerrottuani ,että liikennevirasto tutkii pian asian, niin jopas tuli kiire ja sitten on yhteydet toimineet. Minusta kyseessä lain mukaan oli petos. 50€ kuukausimaksu, eikä kyseistä tavaraa toimitettu.
Sen ymmärrän, että mokkulayhteyksissä nopudet heittelee, mutta olisiko siinä mitään järkeä joka kesämökille vetää valokuitua? (a 2000-3000 euroa). Tässä minun työkentällä on jotain 50-100 mökkiä, eli ei liene vaikea laskea kuinka paljon se maksas.


Meissä kaikissa asuu aina pieni insinööri..
Never say never again.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto