AfterDawn: IT-alan uutiset

Kansalaiset haluavat muutosta tekijänoikeuslakiin - nimenkeräys verkossa

Kirjoittaja Sami Koivunen @ 23.1.2013 16:52 Kommentteja (4)

Kansalaiset haluavat muutosta tekijänoikeuslakiin - nimenkeräys verkossa Kansalaisaloite asetettiin vireille tänään oikeusministeriön kansalaisaloite.fi -sivustolla ja keräysaika päättyy viimeistään 23.7.2013. Hankkeen tavoitteena on kerätä 50 000 allekirjoitusta. Aloitteen tehnyt "Järkeä tekijänoikeuslakiin" -ryhmä on herättänyt keskustelua mm. Facebookissa ja ryhmä ylläpitää tekijänoikeuksiin keskittyvää verkkosivua. Nimiä kerätään samaan aikaan myös Avoimen ministeriön palvelussa.
Esityksen mukaan aloitteen ensisijaisena tavoitteena on korjata voimassa olevaa lainsäädäntöä verkkovalvontaan ja vahingonkorvauksiin liittyen. Tarkoituksena ei ole laillistaa tekijänoikeudellisen sisällön lataamista, vaan muuttaa nykyistä lainsaadöntöä siten, että vältetään ylilyönnit. Hankkeen takaa löytyy Avoimen ministeriön puheenjohtaja Joonas Pekkanen, jonka mukaan lakialoitteen muutosta on valmisteltu kaksi kuukautta ja se on kerännyt jo yli tuhat virallista kannattajaa.
MikroPC-sivustolle annettujen lausuntojen mukaan Pekkasen tavoitteena on, että nyt ehdotettava lakimuutos tulisi voimaan 1.1.2014. Jos näin ei kuitenkaan tapahdu, niin Pekkasen mukaan jo tapauksesta herännyt keskustelu on ollut vaivan arvoista. Nykyisen Lex Karpela -lain mukaan tekijänoikeusrikkomukseen syyllistynyttä voidaan rankaista mm. 2 vuoden vankilatuomiolla ja pakkokeinoilla kuten takavarikoilla.

Tekijänoikeuslakiin liittyvä kohtuullisuus nousi marraskuussa esiin poliisin syyllistäessä helsinkiläistä pikkutyttöä piratismista. Chisugaten lisäksi kansalaisaloite nostaa esiin tapauksia ylimitoitetuista vahingonkorvauksista.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

123.1.2013 18:25

Lainaus:
Ehdotuksen tärkein vaikutus on kansalaisten ja artistien välisen vastakkainasettelun purkaminen ja rakentavan keskustelun herättäminen tekijänoikeuslainsäädännön jatkokehittämisestä.

Missä vaiheessa muka artistit ja kansalaiset ovat olleet vastakkain?

Itse olen ainakin ollut sitä mieltä että artsisti ansaitsee työstään palkkansa. Tässähän on ollut kyse kansalaiset vastaan viihdeteollisuus.

Viihdeteollisuus on siellä artistin ja kansalaisten välissä. Artistit eivät saa riittävästi rahaa, koska levyteollisuus vie suurimman osan. Kansalaiset taas kärsivät viihdeteollisuuden kohtuuttomasta rahastamisesta, kansalaisten oikeuksien loukkauksista ja teknologian rajoittamisesta viideteollisuuden tavoitteiden saavuttamiseksi kansalaisten kustannuksella.

Esimerkiksi Chisugaten tapauksessa TTVK Ry ei edes pyri auttamaan artisteja, se kerää rahaa itselleen ja levyteollisuudelle lähettämällä laskuja kansalaisille ja vaatimalla vaitiolovelvollisuutta heiltä asiasta. Voisi jopa sanoa että nykyinen tekijäoikeuslaki on porsaanreikä kansalaisten kohtuuttomaan rahastukseen tälläiselle järjestölle.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.1.2013 @ 18:32

223.1.2013 19:00

En usko, että vaikuttaa mihinkään, mutta siitä vain kokeilemaan.
ei se Demokratia toimi vaikka niin sanotaan.


- Sitä saa mitä ei osta -

323.1.2013 19:05
Toupal
Inactive

Lainaus:
Esimerkiksi Chisugaten tapauksessa TTVK Ry ei edes pyri auttamaan artisteja, se kerää rahaa itselleen ja levyteollisuudelle lähettämällä laskuja kansalaisille ja vaatimalla vaitiolovelvollisuutta heiltä asiasta. Voisi jopa sanoa että nykyinen tekijäoikeuslaki on porsaanreikä kansalaisten kohtuuttomaan rahastukseen tälläiselle järjestölle.
Jonkun pitäis tutkia, täyttääkö tuollainen toiminta laittoman uhkauksen määrittelyn. Jos ei laitonta, nii moraalisesti todella kyseenalaista toimintaa kumminkin. Pakotetaan kirjoittamaan sopimus alle, maksamaan sakkoluonteinen maksu ja siitä ei saa edes kertoa kenellekään tai sinua tullaan syyttämään sopimusrikkomuksesta.

Kumpi on tällaisen tapauksen roisto?

424.1.2013 09:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Toupal:
Lainaus:
Esimerkiksi Chisugaten tapauksessa TTVK Ry ei edes pyri auttamaan artisteja, se kerää rahaa itselleen ja levyteollisuudelle lähettämällä laskuja kansalaisille ja vaatimalla vaitiolovelvollisuutta heiltä asiasta. Voisi jopa sanoa että nykyinen tekijäoikeuslaki on porsaanreikä kansalaisten kohtuuttomaan rahastukseen tälläiselle järjestölle.
Jonkun pitäis tutkia, täyttääkö tuollainen toiminta laittoman uhkauksen määrittelyn. Jos ei laitonta, nii moraalisesti todella kyseenalaista toimintaa kumminkin. Pakotetaan kirjoittamaan sopimus alle, maksamaan sakkoluonteinen maksu ja siitä ei saa edes kertoa kenellekään tai sinua tullaan syyttämään sopimusrikkomuksesta.

Kumpi on tällaisen tapauksen roisto?
Itsekin olen pohtinut samaa jo pitkään. Tapaukset ovat siinäkin mielessä merkittäviä, että uhkailukirjeitä ei yksilöidä tekijälle/syytetylle vaan yhteyden omistajalle. Meillä on jo (onneksi) ennakkotapauksia, ettei yhteyden omistaja ole suoraan vastuussa muiden teoista, joten tuollainen uhkailu on myös laillisesti kyseenalaista. Se on sitten toinen juttu, että Lex Karpela on nimenomaan pyrkinyt laillistamaan tuollaista kiristystä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto