AfterDawn: IT-alan uutiset

Kommentti: VoIP on yhteensopivuutta vaille mullistava tekniikka

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 6.12.2012 13:49 Kommentteja (3)

Kommentti: VoIP on yhteensopivuutta vaille mullistava tekniikka Älypuhelin alkaa löytyä jo yhä useammasta taskusta. Se ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkästään tekniikasta kiinnostuneiden leikkikalu, vaan myös uutta tekniikkaa hitaammin omaksuvat päätyvät nykyään ostamaan älypuhelimen kun edellinen peruspuhelin kuluu puhki.
Älypuhelimeen kuuluu olennaisena osana nettiliittymä, jota ilman monipuolisesta laitteesta jää suurin osa hyödyistä saavuttamatta. Nykyään myös 3G-verkko on kohtalaisen kattava eli nettiä pystyy käyttämään lähes joka paikassa syrjäisempiä kolkkia lukuun ottamatta. Netin saavutettavuudesta huolimatta lähes kaikki puhelut älypuhelimilla soitetaan kuitenkin edelleen perinteisiä puhelinverkkoja käyttäen maksaen operaattoreille minuuttipohjaista veloitusta.

Pääasiallinen syy ongelmaan on se, että vielä tällä hetkellä soittaja ei voi luottaa saavansa ihmisiä kiinni VoIP-palveluita käyttäen, vaikka erityisiä teknisiä esteitä sille ei sinänsä olekaan kattavien nettiyhteyksien maailmassa. Ongelmia aiheuttaa lähinnä eri palveluiden pirstaleisuus sekä osittain myös VoIP-sovellusten huono toteutus. Kyseessä on myös vanha muna-kana-ongelma, sillä VoIP:n yleistyminen vaatisi kriittisen massan, joka houkuttelisi vähemmänkin tekniset käyttäjät palvelun pariin.

Tällä hetkellä eri palveluita löytyy pilvin pimein ja käytännössä yksikään niistä ei tarjoa järkevää yhteensopivuutta toisen palvelun kanssa. Niin kauan kuin mikään palvelu ei onnistu yksin valtaamaan suurta osaa kuluttajamarkkinoista, puheluiden hoitaminen netin kautta ei ole käytännöllistä suuremmassa mittakaavassa. Parhaiten yksinvaltiuden saavuttamisessa on edistynyt Microsoftin Skype, jolle löytyy sovellus kaikilta isoilta ja pienemmiltäkin älypuhelinalustoilta.

Viimeisin kehitys kätevien IP-puheluiden saralla on tapahtunut kun Microsoft integroi Skypen kohtalaisen tiiviiksi osaksi Windows Phone 8 -järjestelmää. Merkittävä uudistus oli myös koko palvelun siirtäminen keskitetympään arkkitehtuuriin, jonka avulla sovelluksen ei tarvitse olla edes varsinaisesti päällä puhelimen akkua syömässä, jotta käyttäjä voi vastaanottaa puheluita. Seuraavassa askeleessa VoIP-puhelun soittamisesta pitäisi tehdä yhtä helppoa kuin perinteisenkin puhelun aloittamisesta. Klikkaamalla kontaktin kuvaa puhelin yrittäisi ensiksi soittaa oletusarvoiseksi valitulla VoIP-sovelluksella ja tarpeen vaatiessa siirtyisi perinteiseen puhelinverkkoon.

Skypen ja muiden palveluiden lisäksi Apple on viritellyt omia IP-puheluitaan, mutta suljetun omenatarhan perinteiden mukaisesti niistä ei kannata odottaa ratkaisijaa muiden alustojen VoIP-pulmiin.

Sähköpostista mallia


Järkevin ratkaisu yhteensopivuusongelmaan olisi IP-puheluiden muuttaminen sähköpostin kaltaiseksi yleishyödylliseksi standardoiduksi järjestelmäksi, johon millään yksittäisellä valmistajalla ei ole yksinoikeutta. Sähköpostin tapauksessa kuulostaisi käsittämättömältä, että esimerkiksi Gmail-käyttäjä voisi olla suorassa yhteydessä vain muiden Gmail-käyttäjien kanssa ja kommunikoidakseen Hotmail-käyttäjän kanssa vaadittaisiin tilin luominen toiseen palveluun. Silti näin tapahtuu IP-puheluiden maailmassa. Jos ihmisen IP-puhelinnumero olisi yleismaailmallinen sähköpostiosoitteen kaltainen tunnus, palveluiden tarjoajat voisivat kilpailla keskenään käyttökokemuksen laadulla ja lisäpalveluilla, mutta kilpailua ei rajoitettaisi pitämällä järjestelmät epäyhteensopivina.

Nykyinen pirstaloitunut järjestelmä hyödyttää lähinnä mobiilioperaattoreita, joiden suurimmat pelot lähitulevaisuuden suhteen liittyvät juuri puheluiden ja tekstiviestien siirtymiseen kokonaan verkkoon ja pois minuutti- ja kappalehinnoitelluista palveluista. Tekstiviestien osalta kehitys on jo lähtenyt hyvään vauhtiin, kun WhatsApp ja Facebookin Messenger-sovellus ovat keränneet yleistymiseen vaaditun kriittisen käyttäjämassan.

Skype on jo aiemmin tarjonnut puhelinominaisuudet Facebookin työpöytäversioon ja jos yhteistyö onnistuttaisiin laajentamaan mobiilipuolelle asti, yhtiöillä voisi olla käsissään ainekset jättimäiseen menestykseen. Kyseessä olisi edelleen suljettu järjestelmä, mutta näillä näkymin sen yhteensopivampaa tekniikkaa lienee turha toivoa.

Tägit: VoIP Skype
Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

16.12.2012 20:04

No jaa. Olisihan se jo nyt mahdollista tehdä yhdistelmä käyttäjätunnus@palvelunnimi myös VoIP puolella. Lähinnä kaikki ohjelmat vain tarvisivat lisäosan, joka varmistaa että molemmat käyttävät samaa ääni codekkia, ja jos muuten ei meinaa saada samaa sointua yhdistämisessä, niin lisäosa voisi lisätä feikattua tietoa interface kyselyyn ohjelmien välillä, joka mahdollistaisi niitten toisilleen kommunikoinnin.

26.12.2012 21:12

Jep. SIP-protokolla on jo mielestäni de facto -standardi monissa VoIP-järjestelmissä, mutta ainakaan Skypestä ei edelleenkään SIP-tukea löydy.

37.12.2012 3:04

En itse ole huomannut moista kaivata, mutta eihän sellaisesta mitään haittaakaan ole. Itse sain jo kännykkä laskuni leikattua 0€ seuraavaksi 2-vuodeksi skype/whats-app kompinaatiolla, joten ihan tyytyväinen olen jo siihen. Sitten saakin nähdä, millaisia hintoja operaattorit iskee näille neteille, kun niiden käyttö tästä tulee yleistymään mitä ilmeisemminkin

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto