Mozilla laittoi 64-bittisen Firefoxin kehityksen jäihin

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 23.11.2012 16:01 Kommentteja (8)

Mozilla laittoi 64-bittisen Firefoxin kehityksen jäihin Mozilla on lopettanut varhaisessa kehitysvaiheessa olleen 64-bittisen Firefox-selaimen kehittämisen ainakin toistaiseksi. Päätöksestä kertoi Mozillan Engineering Manager Benjamin Smedberg kehittäjien sähköpostilistalla.
Asiasta uutisoivan The Next Web -sivuston mukaan päätös on odotetusti saanut aikaan vastustusta, vaikka 64-bittinen selain oli vasta erittäin varhaisessa vaiheessa eikä siitä ole julkaistu yhtään virallista versiota. Smedberg listasi päätökselle useita syitä, joista kaikki sähköpostilistan keskusteluun osallistuneet eivät kuitenkaan olleet samaa mieltä.

Syitä olivat muun muassa huono pluginien valikoima (32-bittiset liitännäiset eivät toimi 64-bittisessä versiossa) ja vähätkin tarjolla olevat liitännäiset toimivat huonosti ja ovat epävakaita. Lisäksi 64-bittisen version käyttäjien bugiraportit ovat tällä hetkellä matalan prioriteetin asioita, mikä puolestaan johtaa siihen, että käyttäjille ja testaajille tulee (oikeutetusti) hyljeksitty ja turhautunut olo. Myös kehittäjien resurssit ovat rajalliset ja pelkästään 64-bittistä versiosta koskevat ongelmat käyttäjäpalautteessa tekevät korjausresurssien kohdistamisen suunnittelusta hankalaa.Tähän mennessä 64-bittinen Firefox on kuitenkin ollut suosittu ainakin testaajien keskuudessa, sillä puolet nightly-kanavan käyttäjistä käyttää nimenomaan 64-bittistä selainversiota.

Jos selaimensa haluaa nimenomaan 64-bittisenä, Windows-käyttäjien ainoaksi vaihtoehdoksi jää Internet Explorer tai Opera. Mozillan mukaan 64-bittisen Firefoxin kehitystä ei tulla jatkamaan, ellei päätöksen perumiseksi esitetä erityisen painavia perusteluita. Linuxille ja OS X:lle on kuitenkin tarjolla kunnolliset 64-bittiset selainversiot. Käytännön tasolla 64-bittisen selaimen merkittävin etu on sen kyky hyödyntää enemmän muistia kuin mihin 32-bittinen versio taipuu.

Edit 24.11.2012: Tarkennettu tekstiä ja muutettu laajennus -> liitännäinen, kiitos tarkkasilmäiselle kommentoijalle!

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

123.11.2012 16:55

Kumma homma tuo laajennusten yhteensopimattomuus. Luulisi suurimman osan laajennoksista pelaavan, eihän ne mitään natiivisovelluksia ole.

Linuxilla käytän 64-bittistä versiota, enkä ole huomannut että laajennuksia olis suuremmalti rajattu pois.

Tosin eipä tuosta 64-bittisyydestä juurikaan iloa ole selaimessa toistaiseksi. Ehkä sitten kun WebGL, yms. sovellukset yleistyvät.

Ja kyllähän Windowsillekin on vaihtoehtoja IE:n ja Operan lisäksi, kuten Waterfox

EDIT: Taitaa tuossa alkuperäisessä viestissä plugins tarkoittaa liitännäisiä, ei laajennuksia, eli laajennukset toimisivat myös 64-bittisessä Firefoxissa, mutta liitännäisistä, kuten Flash, Siverlight, vlc, yms., pitäisi olla 64-bittiset versiot ja näitä ei välttämättä ole tarjolla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.11.2012 @ 17:09

223.11.2012 18:16

Jaahas, jos kymmenisen vuotta(?) sitten siellä mozillassa oli samanlainen ajattelutapa/asenne "ei tätä kantsii jatkaa" niin tänä päivänä ff versio olisi ehkä korkeintaan 2.o jolla ei ole mitään tukea enää moneen vuoteen.

323.11.2012 18:36

Waterfox.


2500K / Asus P8Z68-V / MSI TwinFrozr GTX 580 / G.Skill RipJaws 1600 2x4GB / Samsung Spinpoint F3 1Tb / Windows 8 64 bit

423.11.2012 19:33

mihinkä tarvii 64-bittistä nettiselainta ? pilvi-pelaamiseen ?

523.11.2012 19:50

Windows 9 ei tule 32-bittisenä. Tällöin ajurit ja samalla iso kasa laitteita menee roskiin. Niin ellei satu sitten asentamaan Ubuntua.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

624.11.2012 03:54

Palemoon.

724.11.2012 13:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti remix:
EDIT: Taitaa tuossa alkuperäisessä viestissä plugins tarkoittaa liitännäisiä, ei laajennuksia, eli laajennukset toimisivat myös 64-bittisessä Firefoxissa, mutta liitännäisistä, kuten Flash, Siverlight, vlc, yms., pitäisi olla 64-bittiset versiot ja näitä ei välttämättä ole tarjolla.
Erittäin hyvä pointti, tarkesin laajennusten ja pluginien eroa uutiseenkin.

826.11.2012 12:34

Itselläni ei ole ensimmäistäkään liitännäistä Firefoxissani. Kannatan html5:ttä nettisivujen toteutuksessa, jolloin liitännäisille ei ole tarvetta.

WebGL sisältö voisi lisääntyä, jos Microsoft tekisi edes jonkinlaisen tuen sille. Eikä tekisi Operallekaan pahaa asettaa sitä päälle oletusarvoisesti. WebGL mahdollistaisi graafisesti vaativampia selainpelejä, jolloin 64-bittisyydestä voisi olla hyötyä. Yhtenä esimerkkinä here.net toimii ilman liitännäisiä.

Mielestäni on sääli, jos se nyt laitetaan jäihin, olen jonkin laista väh. Aurora-versiota odottanut jo kauan:/


Intel i7-3820 @ 5,1Ghz | HIS HD7950 @ 925Mhz | Kingston 16Gt DDR3 | Samsung 250Gt SSD | Sonera 100/100M

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto