Kuurojen liitto vaatii Gramex-korvauksia viittomakieliselle räppärille

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 8.11.2012 13:20 Kommentteja (9)

Kuurojen liitto vaatii Gramex-korvauksia viittomakieliselle räppärille Kuurojen Liiton mukaan viittomakielellä esiintyvälle räppärille Signmarkille pitäisi maksaa Gramex-korvaukset siinä missä ääntä tuottaville artisteillekin, kertoo Kotimaa24-lehti. Tällä hetkellä Signmark eli Marko Vuorio saa Gramex-korvauksia vain tuottajan roolissa toimimisestaan.
Kuurojen Liiton mukaan Signmarkin panos teoksessa on täysin verrattavissa muiden artistien ja solistien työhön ja siksi esiintyjälle kuuluisivat myös asianmukaiset korvaukset. Vaikka Signmark ei itse tuota ääntä, hän esiintyy esimerkiksi musiikkivideoilla pääasiallisena solistina käyttäen viittomakieltä ja toinen henkilö räppää lyriikat ääneen. Musiikkivideoiden osalta Signmarkille maksetaankin Gramex-korvauksia myös esittämisestä.

Kotimaa24 kertoo, että esittäviä taiteilijoita ja äänitetuottajia edustavan Gramexin mukaan pelkkä viittominen ei kuitenkaan oikeuta korvauksiin äänilevyistä. Gramexin apulaisjohtajan Lauri Kairan mielestä korvaukset on suunnattu nimenomaan levyllä esiintyville henkilöille jaettuna sen perusteella, kuinka suuri rooli kullakin on ollut levyn teossa. "Jos henkilö ei esiinny äänitteellä, silloin emme pysty hänelle korvauksia keräämään, kun hän ei faktisesti esiinny äänitteellä", Lauri Kaira kertoo Kotimaa24:lle.Signmarkin itsensä mukaan kyse ei ole niinkään rahasta vaan periaatteesta. "Gramex ei katso että "viittomakielellä laulaminen" on myös laulua, koska heistä äänite on puhtaasti ääntä sisältävä tallenne. Minne minun työni ja taiteeni sitten laitetaan? Siinäpä pulma", Signmark pohtii.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

18.11.2012 14:21

Tuosta uutisesta puuttuu alkuperäisessä uutisessa ollut Signmarkin oma kommentti joka kiteyttää koko asian:
"- On ymmärrettävää, että Gramexilla on omat maailmansa, mutta aina voi silti luoda uuden lokeron, systeemin ym. Eletäänhän me jo lukua 2012, Vuoriheimo sanoo."
Niinpä, raha kyllä näille järjestöille kelpaa mutta eteenpäin sitä ei jaeta eikä edes haluta, kuten ei myöskään lakeja, asetuksia tai yhdistyksen sääntöjä haluta uudistaa paitsi silloin jos se tuo näille yhdistyksille rahaa. Sitten taas jos sunnitteella on joku lakiuudistus joka lisää näiden syöpäläisten rahakeräysvääryyksiä ollaan kieli ruskea ja pää poliitikkojen perseessä runnomassa sitä väkisin läpi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.11.2012 @ 14:23

28.11.2012 14:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:
raha kyllä näille järjestöille kelpaa mutta eteenpäin sitä ei jaeta eikä edes haluta
AFAIK, itse asiassa saman summan Gramex jakaa nytkin kuin muutoinkin jakaisi, nyt vain solistin rahasumma annetaan äänitteellä räppäävälle ääntätuottavalle taholle, eikä Signmarkille. Eli kyse on periaatteesta, eikä jaettavan summan suuruudesta.

38.11.2012 14:46

Toki kyseessä on periaate mutta kävihän tuossa pari vuotta sittenkin niin että Gramex keräsi myös ulkomaisten esiintyjien tuotoksista korvaukset mutta kieltäytyi tilittämästä niitä eteenpäin ja jätti omaan kassaansa.

edit: ja onhan naurettavaa että jos äänite on luokiteltu klassiseksi musiikiksi niin kapellimestari asiaankuuluvan korvauksen mutta tässä tapauksessa se ei ole mahdollista.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.11.2012 @ 14:52

48.11.2012 17:25

"edit: ja onhan naurettavaa että jos äänite on luokiteltu klassiseksi musiikiksi niin kapellimestari asiaankuuluvan korvauksen mutta tässä tapauksessa se ei ole mahdollista. "

Klasssinen musikki on jo niin vanhaa että public domain lipun alla, eli kaikkien käytettävissä. Kapellimestari sa varmasti neuvoteltua työstänsä vastikkeen samalla tavalla kun mekin saamme palkkaa omista töistämme.

Aika paha sitä viittomakielisen on esiintyä radiossa. Joten miksi Signmarkin tulisi saada olemattomasta esiintymisesä teostokorvauksia? Videot ja televisio on erikseen.

edit:typo

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.11.2012 @ 17:27

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

58.11.2012 18:53

Taidan olla vähän hidas, mutta mikä tässä nyt on ongelma? Siis kaveri saa tuottajan roolista korvauksia, sekä musavideoista ja haluaisi vielä saada korvaukset ääni-nauhoitteista? Tietty jos halkoo ilmaa niin kovaa että siitä syntyy ääntä, mutta muuten en nyt kyllä ihan käsitä. Mitä se "esittää" niillä cd-levyillä? Mahtaako se edes niissä ääni-nauhoituksissa tehdä mitään?

68.11.2012 19:46

Mutta miten on EIKÖ meistä jokainen SAA "korvauksen" omasta tuotoksestaan, tekemisestään? Me itse teemme sen joko kuulevana tai ei kuulevana, jokainen meistä on saava palkkanssa omasta TYÖSTÄÄN. Jota me "kaikki" harrastamme?

*Anteeksiisi isot kirjaimet mutta mikä etu-oikeus meillä on arvostella toisia, kun ei oo omatkaan pullat vielä uunissa?


Minäkö tyhmä! Kattoppa vaan sinne näppäimistön toiselle puolen! Että kuka SE ei osaa lukea: ps. Lukutaidottomuus Kuniaan

78.11.2012 19:48

Ehkä tässä nyt on jotain mikä jutusta käy ilmi? Vaikea kuvitella että signmark haluaisi varastaa äänitteellä esiintyvän artistin rahat perusteetta. Kapelimestari soittaa orkesteria joten jos he saavat korvauksia, sen vielä jotenkin ymmärtää. Soittiko signmark sitten vokalistia kun studiossa painetiin recciä?

89.11.2012 15:37

mää luulin että toi signmark oli joku vanha läppä...
mikä ton äijän pointti ees on, joku muu räppää ja se huitoo eikä kukaan ees kato tai kuule sitä

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.11.2012 @ 15:37

HIROSHIMA 45
TSHERNOBYL 86
WINDOWS 95

99.11.2012 17:16

Nyt tarkkana vilahdatko jollain musiikki videolla, voi olla että saat 'palkkaa'

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto