AfterDawn: IT-alan uutiset

Elisan konesalissa piraattipalvelinta pitäneille ehdollista ja sakkoja

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 30.10.2012 19:06 Kommentteja (8)

Elisan konesalissa piraattipalvelinta pitäneille ehdollista ja sakkoja Espoon käräjäoikeus on tänään tuominnut Elisan konesalissa niin sanottua topsite-palvelina pyörittäneet henkilöt ehdollisiin vankeusrangaistuksiin sekä vahingonkorvauksiin. Tuomion sai yhteensä neljä ihmistä, joista kolmelle tuomittiin tekijänoikeusrikoksesta 4 - 6 kk ehdollista vankeutta ja yhdelle avunannosta tekijänoikeusrikokseen 60 päiväsakkoa.
Tuomitut olivat ylläpitäneet Hayabusa/Rainbow -nimellä tunnettua topsitea piilossa työnantajansa tiloissa. Pisin ehdollisista vankeustuomioista tuli 33-vuotiaalle espoolaismiehelle, jota oikeus piti yhtenä sivuston ylläpitäjistä. Neljän kuukauden tuomio tuli palvelimen IP-osoitteen omistajalle, jonka asema yhtiössä mahdollisti palvelimen liittämisen nopeaan kuituverkkoon. Sama mies myös kertoi palvelimen ylläpitäjälle poliisin IP-tiedustelusta, minkä jälkeen ylläpitäjä ehti tuhota merkittävän osan todistusaineistosta ennen palvelinten takavarikointia.

Tekijänoikeuksien haltijat vaativat syytetyiltä alunperin 70 000 euron korvauksia, mutta todisteiden puuttuessa miehet tuomittiin maksamaan noin 2000 euron korvaukset.

Oikeudessa kuullun internet-tutkijan mukaan Hayabusa/Rainbow kuului maailman 50 tärkeimmän topsite-palvelimen joukkoon. Topsite-sivustot ovat yleensä pienten hyvin järjestäytyneiden kansainvälisten ryhmien käytössä ja niille tallennetaan ensimmäisenä julkaisuryhmien uudet tuotokset. Topsite-palvelimilta elokuvat, tv-sarjat, musiikki ja ohjelmat valuvat ajan myötä julkisiin p2p-verkkoihin.

Tägit: piratismi topsite
Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

130.10.2012 20:08

Lainaus:
Tekijänoikeuksien haltijat vaativat syytetyiltä alunperin 70 000 euron korvauksia, mutta todisteiden puuttuessa miehet tuomittiin maksamaan noin 2000 euron korvaukset.
Hahhah. 70k -> 2k. :)

230.10.2012 20:10

No toisaalta onhan tuossa korvausten alenemisessa se ero että nyt ne voidaan ehkä jopa joskus suorittaa.


330.10.2012 20:23

Ammattimaista "TopServeriä" pyörittäneiltä henkilöiltä vaadittiin 70.000 euroa to-korvauksia. Oulussa vastaavaa toimintaa harrasvilta vaaditaan miljoonia euroa... missä järki&logiikka??

430.10.2012 20:46

Lainaus:
Ammattimaista "TopServeriä" pyörittäneiltä henkilöiltä vaadittiin 70.000 euroa to-korvauksia. Oulussa vastaavaa toimintaa harrasvilta vaaditaan miljoonia euroa... missä järki&logiikka??

Oulun tapaus taitaa olla jokin p2p juttu jossa tavaraa jaetaan sadoille/tuhansille käyttäjille. Kun taas tälläisen topsaitin käyttäjämäärät ovat hieman pienemmät. Vanhingonkorvaukset määräytyvät 'aiheutetun vahingon' mukaan eli mitä useammalle jaat sitä enemmän maksat.

las ballenas son el camino

530.10.2012 21:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:
Oulun tapaus taitaa olla jokin p2p juttu jossa tavaraa jaetaan sadoille/tuhansille käyttäjille. Kun taas tälläisen topsaitin käyttäjämäärät ovat hieman pienemmät.

Noinhan se tietty on. Mutta luulisi, että henkilöt jotka tuovat uudet tiedostot näille "ykkössaiteille", joilta data sitten leviää julkiseen P2P-levitykseen, olisivat isompi saalis TO-järjestöille kuin perusservereiden/hubien ylläpitäjät =/


630.10.2012 21:38

Oma käytäntö on lataus-katsominen-poisto ei jää todisteita.

Joskus aikanaan kun 100GB oli kova sana DC-maailmassa olin siellä sillä määrällä mutta vain hetken, torrentiti vei voiton.

Topsitet ei kiinnosta koska kun jostain 20-seuraamastani sarjan jaksosta esitetään uusi jakso jenkeissä niin se on seuraavana aamuna jo torrenttina ladattavissa ja lataus kestää muutaman minuutin joten otan sen illalla (HD) ja katsotaan ja poisto.

Olen aikanaan maksanut 2k€ vahingonkorvaukset opiskelijana, ei paljon kirpaissut.

731.10.2012 10:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:

Oulun tapaus taitaa olla jokin p2p juttu jossa tavaraa jaetaan sadoille/tuhansille käyttäjille. Kun taas tälläisen topsaitin käyttäjämäärät ovat hieman pienemmät. Vanhingonkorvaukset määräytyvät 'aiheutetun vahingon' mukaan eli mitä useammalle jaat sitä enemmän maksat.
Ei p2p, ihan glftpd siterinki. Oulussa oli noin 150 käyttäjää affileineen. Korvausmäärä johtuu ihan siitä että mp3 boksissa oli satoja tuhansia levyjä, kaava menee että jokainen olisi ostettu n. 150 kertaa * tietty hatusta vedetty eurosumma = miljoonia. Mp3 boksin cryptaus salasana vielä löytyi tutkinnassa niin homma valmis.

Oikeudenkäyntipöytäkirjat ovat tietysti joskus tilattavissa, joten sieltä lukemaan jos kiinnostaa. Tosin TTVK saattaa tuossa jutussa olla itsekkin todella kusessa laittomine peitetoimintoineen yms. ja nuo korvausmäärät tuskin läpi menee.

831.10.2012 15:26

Tämä uutinen pisti hymyilemään. Warezin Al Caponet saavat 2000€ korvauksia maksettavakseen ja TTVK jäi nuolemaan näppejään komeasta ennakkopäätöksestä :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.10.2012 @ 15:30

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto