AfterDawn: IT-alan uutiset

TVKaistan ylläpito saa syytteen useista rikoksista

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 24.10.2012 14:01 Kommentteja (11)

TVKaistan ylläpito saa syytteen useista rikoksista Helsingin syyttäjänvirasto on saanut syyteharkinnan päätökseen ja päättänyt nostaa TVKaista-palvelun ylläpitäjiä vastaan syytteet useista rikoksista. Käräjille joutuvat palvelun toimitusjohtaja, tekninen johtaja sekä näitä neuvonut lakimies. Syyteharkinta alkoi noin vuosi sitten.
Toimitusjohtajaa ja teknistä johtajaa syytetään tekijänoikeusrikoksesta, teollisoikeusrikoksesta sekä törkeästä petoksesta ja johtoa avustanutta lakimiestä samoista tekijänoikeusrikoksista sekä törkeästä petoksesta. Lakimiehen osalta syytteet teollisoikeusrikoksesta hylättiin.

Kantajina asiassa ovat suomalaiset mediayhtiöt sekä niitä edustavat tekijäoikeusjärjestöt eli Yleisradio Oy, MTV Oy, Sanoma Entertainment Finland Oy, Subtv Oy, Musiikkituottajat IFPI Finland r.y. Kopiosto r.y., Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto r.y. ja Av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotos r.y.

Tekijänoikeusrikossyytteen mukaan TVKaista on tarjonnut verkossa asiakkailleen palvelua, jonka avulla on voinut katsella ja tallentaa kahdeksan eri tv-kanavan sisältöä takautuvasti kahden viikon ajan. Palvelulla ei ole ollut asianomistajien lupaa kanavien tallentamiseen. Palvelu on myös käyttänyt asianomistajien tuotemerkkejä ilman lupaa, mikä johti teollisoikeusrikossyytteeseen. Syyttäjän mukaan syytetyt ovat esitutkinnan aikana esittäneet palvelun teknisestä luonteesta ja toimintavoista harhaanjohtavia väitteitä, mikä johti syytteeseen törkeästä petoksesta.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Ylläpitäjät sekä neuvonantaja vetoavat tekijänoikeuslain 12. pykälään, joka säätelee yksityistä kopiointia. TVKaistan oman käsityksen mukaan palvelu vastaa tilausvideopalvelun (VOD, Video On Demand) sijaan enemmänkin normaalia kotikäyttöön tarkoitettua tallentavaa digiboksia, jonka käyttöön ei vaadita oikeudenhaltijan lupaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Tietoviikko.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

124.10.2012 14:07

Mielenkiintoista, tarkoitukseni oli tilata tänään TVKaistalta 6kk palvelua. Eiköhän se tilaus siltikin lähde.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.10.2012 @ 14:54

224.10.2012 14:36

Olin muutaman kuukauden asiakkaana takavuosina ja oli muuten paras nettitv palvelu mitä on näillä leveysasteilla nähty kun pystyi katsomaan ohjelman joko selaimessa tai lataamaan sen koneelle.

Näin ne hyvät ideat aina tapetaan impivaaralaisten rahamiesten toimesta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.10.2012 @ 18:39

324.10.2012 15:07

Kolmisen vuotta käyttäneenä, ei pahemmin pahaa sanottavaa keksi. Olisi silkkaa vääryyttä mikäli tämä kuopataan.

424.10.2012 16:55

Tuo mediayhtiöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen lista summaakin hyvin kaikki boikotoitavat puljut.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.10.2012 @ 16:56

524.10.2012 19:18

Laem


---MoZar---

624.10.2012 20:03

TO-mafia on kyllä yhteiskunnan kehityksen paras riippakivi. Tekevät enemmän haittaa kuluttajalle ja yhteiskunnalle kuin kukaan muu.

En kuitenkaan tällä tarkoita että olisin täysin hyväksynyt TV-kaistan toiminnan. Yritys kun ei voi omia kuluttajan oikeuksia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.10.2012 @ 20:10

725.10.2012 3:26

Saa kai sitä ihmetellä nykyaikaisten sisältöpalvelujen puutetta, kun TO-mafiat kampittaa uusia yrittäjiä joka käänteessä.

825.10.2012 7:34

Jotenkin vain ymmärrän miksi moinen syyte on nostettu, mutta vain MTV:n, Sanoman ja Subin osalta. Niin että miksikö?

Kun nuo puljut on riippuvaisia mainostuloistaan ja jos kanavien yksittäiset katselijat alkaisivat käyttämään TVkaistan tapaista palvelua jäisi ks. mainosrahoitteisilta yrityksiltä potentiaaliset "mainosten uhrit" saamatta.

Omasta mielestäni sen verran kuitenkin panostavat omien ohjelmiensa laatuun pääsääntoisesti, että näin voisi ajatella ja jos mainosrahat jäisi saamatta niin mitä luultavammin ohjelmien laatu kärsisi (enemmän uusintoja ja salkkareita, jee!).

Tietenkin mikäänhän ei estäisi saumatonta yhteistyötä kaltaisten palveluiden kanssa kuin niiden raahaaminen saunan taakse lopetettavaksi..

925.10.2012 10:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JamesPotkukelkka:
Jotenkin vain ymmärrän miksi moinen syyte on nostettu, mutta vain MTV:n, Sanoman ja Subin osalta. Niin että miksikö?

Kun nuo puljut on riippuvaisia mainostuloistaan ja jos kanavien yksittäiset katselijat alkaisivat käyttämään TVkaistan tapaista palvelua jäisi ks. mainosrahoitteisilta yrityksiltä potentiaaliset "mainosten uhrit" saamatta.

Nyt en ymmärrä, että miten suurempi kanavan levikki vähentäisi mainontaa? Eikös se nyt ole yhtiölle parempi mitä useamman jakelukanavan kautta saa ohjelmansa pihalle varsinkin, jos jakelukanavasta ei tarvitse jakelijalle maksaa penniäkään. Eihän TVkaista millään tavalla sensuroi mainoksia lähetyksistä pois. Tallenteita käytettäessä palvelu on täysin identtinen tallentavaan digiboxiin verrattuna.

1025.10.2012 12:40

Vielä kun saisivat myös sen nordic tv:n (entinen fintv) ylläpitäjät käpyyn niin olisin tyytyväinen.

1126.10.2012 0:21

ja sitten miettivät miksi ihmiset warettavat ohjelmat.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.10.2012 @ 00:22

Nykyinen luuri: Samsung Galaxy S III
Nykyinen kone: Asus K54SV + DNA 4G WLAN Mokkula, joka toimii jos toimii.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto