AfterDawn: IT-alan uutiset

MP3-tiedostojen jälleenmyynnin laillisuutta pohditaan Yhdysvalloissa

Kirjoittaja Valtteri Ahonen @ 8.10.2012 13:58 Kommentteja (6)

MP3-tiedostojen jälleenmyynnin laillisuutta pohditaan Yhdysvalloissa ReDigi taistelee loppuviikosta oikeudessa EMI:ä vastaan MP3-tiedostojen jälleenmyyntioikeuksista yhdysvaltalaistuomioistuimessa. Levy-yhtiö on sitä mieltä, että kerran ostettua digitaalista musiikkitiedostoa ei saa myydä eteenpäin. Asiasta kertoi BBC.
ReDigi on vuoden vanha palvelu, jossa ihmiset voivat myydä edelleen ostamaansa digitaalista musiikkia. CD-levyltä kopioituja tiedostoja palveluun ei kuitenkaan kelpuuteta, vaan ainoastaan iTunesista ja ReDigistä ostetut tiedostot ovat käypää kauppatavaraa.

EMI:n mukaan tiedostojen myynti uudelleen ei ole hyväksyttävää, sillä se edellyttää tiedostojen kopiointia, mikä on kiellettyä. ReDigi on kommentoinut ainakin Bloombergille, että heidän järjestelmässään tiedostoja ei kopioida, vaan siirretään kuluttujalta ReDigin palvelimelle, ja sieltä uudestaan kuluttajalle.
Ongelma on levy-yhtiön silmin selvästi nähtävissä. Kun musiikkia myydään iTunesissa, on yhden kappaleen hinta noin dollarin luokaa. Levy-yhtiö saa siitä noin 70 senttiä. ReDigissä myydään kappaleita parikymmentä senttiä halvemmalla, eivätkä levy-yhtiöt tai tekijänoikeuden omistavat tahot saa myynnistä senttiäkään.

Euroopassa vastaavanlainen oikeudenkäynti on nähty Saksassa, missä Oracle haastoi UsedSoftin. Saksalainen oikeus päätyi UsedSoftin puolelle.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: iTunes MP3 EMI ReDigi
Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

18.10.2012 15:40

Lainaus:
ReDigissä myydään kappaleita parikymmentä senttiä halvemmalla, eivätkä levy-yhtiöt tai tekijänoikeuden omistavat tahot saa myynnistä senttiäkään.

Eiköhän tässä ole syy, miksi levy-yhtiöt eivät ikinä tule sallimaan moista toimintaa. CD-levyjen jälleenmyyntiä eivät voi hallita, koska eivät hallitse maailmaa. Sen sijaan Mafia hallitsee Internetiä, ja voi tehdä asialle jotain.

28.10.2012 15:44

Lainaus:
Levy-yhtiö on sitä mieltä, että kerran ostettua digitaalista musiikkitiedostoa ei saa myydä eteenpäin.

Ilmeisesti tässä sekoitetaan oikeus kopioida ja oikeus myydä. Mitään asiaa kun ei saa kopioida kuin omaan käyttöön, eli sitä ei voi kopioida myyntiin tai edes ilmaiseen jakeluun ilman tekijäoikeuden lupaa.

Mutta kyllä jokaisen asian voi myydä, eikä asian digitaallisuus tee siihen mitään poikkeusta. Muuten se olisi sama kuin sanoisi en saa myydä autoani, kun olen sen kerran ostanut.

Toisaalta on ihan sama mitä mieltä kukaan on asiasta koska kukaan ei voi kontrolloida kuluttajien ostamien pientuotteiden myyntiä. Koska tällöin pitäisi tietää mitä kukin kuluttaja ostaa ja myy ihan yksilötasolla. Tätä on aivan mahdoton hallita.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.10.2012 @ 15:55

38.10.2012 18:59

Sama juttu Steam peleissä.

48.10.2012 21:31

Huolestuttavaa että en ole koskaan edes ajatellut tätä asianlaitaa, koska waretin varmaan jo ennen kuin digitaalisen musiikin myynti oli edes käynnistynyt.

Mutta ei se oikein ole että et voi ostamaasi myydä, sama itku kun et saa ottaa varmuuskopiota mistään fyysisestä DRM-suojatusta mediastasi siltä varalta joska se hajoaa, ja mikäänhän ei kestä ikuisesti, kusetusta!

59.10.2012 11:23

Teknisesti ottaen yksi mahdollisuus olisi se, että kopioinsuojausjärjestelmiin määrättäisiin lain perusteella tehtäväksi mahdollisuus käyttöoikeuksien siirtämiseen eteenpäin.

Taatusti tämän saisi tehtyä jo tälläkin hetkellä jollain tasolla.
(Kyllä, samat ongelmat/haitat/kiertomahdollisuudet mitkä nykyisissä DRM:ssä, tietty)

Tämä poistaisi kuitenkin spekulaatiot kopioinnin ja oikean jälleenmyynnin välillä. Näitä tietty kierrettäisiin, mutta rehelliset kuluttajat saisivat laillisen mahdollisuuden myydä digitaalista sisältöä eteenpäin käytettynä.

Mutta, mutta sanomattakin on selvää että eräillä tahoilla ei tähän löydy mielenkiintoa. Mielenkiintoa kehittää tekniikkaa tai lobata lainsäädäntöä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.10.2012 @ 11:24

612.10.2012 20:24

Käytetyn tavaran myynti on laillista.

Käytetyt CD:kin voi myydä eteenpäin, vaikka olisi kopioinut sitäkin ties mihin. Mutta tietenkin omat kopiot pitää tuhota, samoin kuin käytetyn softankin myynnissä. Oli sitten alkuperäinen sisältö toimitettu levyllä tai sähköpostiliitteenä. Tietenkin jonkinlaisen "aitoussertifikaatin" voi alkuperäinen myyjä kehitellä ilmaisemaan tallennekopion käyttöoikeutta.

Tietysti käytetyn tavaran kauppa varmasti vähentää jossain määrin uuden tavaran menekkiä. Se pätee myös sisältötuotteisiin ja on hyväksyttävä reaalimaailman "ominaisuus"...


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto