AfterDawn: IT-alan uutiset

CD täyttää tänään 30 vuotta

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 1.10.2012 18:47 Kommentteja (5)

CD täyttää tänään 30 vuotta Ensimmäisen CD-musiikkilevyn julkaisusta tulee tänään kuluneeksi 30 vuotta. Levyille painettiin Billy Joelin kuudes studioalbumi, 52nd Street. Samana päivänä Sony julkaisi maailman ensimmäisen CD-soittimen, CDP-101:n.
Tätä ennen tekniikkaa oli tietysti testattu ja CD-levyille oli tallennettu testimielessä musiikkia. Billy Joelin albumin CD-versio on kuitenkin kaupallisessa mielessä maailman ensimmäinen julkaistu CD-levy. Ensimmäiselle testilevylle taltioitiin Eine Alpensinfonie ja ensimmäisille teollisessa mittakaavassa tuotetuille musiikkilevyille tallennettiin Abban The Visitors.

Compact Disc oli Sonyn ja Philipsin yhteinen hanke, mutta molemmat kehittivät ennen yhteistyötä myös omia vaihtoehtoisia CD-formaatteja.

Nykyään CD elää, mutta se ei välttämättä voi kovin hyvin. Digitaalisen jakelun kasvu vähentää optisten tallennusmedioiden merkitystä kokoajan.

Tägit: CD-asema CD
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

11.10.2012 19:16

Cd on hanurista. Ääni on kun metallipöntöstä. Vinyyliä se olla pitää
Ja putkivahvistin. On kunnon saundit ja bsso paukkuu.
Oletteko huomannut vinyylit tulee takaisin. Skraittaa vääntänyt jo 45 Vuotta. Ja edelleen pelaa.

21.10.2012 21:12

Kyllä minä olen käyttänyt CD:tä ja tehnytkin CD levyn tänä vuonna. Vaikka DVD ja USB-tikut alkaakin olla tehnyt CD-levyn tarpeettomiksi. Enkä nyt puhu mistään viihteeestä vaan ihan data levynä.

32.10.2012 10:16

Itse olen suosinut pitkään monissa projekteissa uudelleenkäytettäviä CD-levyjä. Esimerkiksi, jos on pitänyt kokeilla PC:n komponenttien kuntoa, testausohjelmistot on ollut helppo ja näppärä laittaa RW-levylle. Nyt on menossa kodin vhs-kasettien digitointiprojekti, joten DVD-levyjä kuluu aikamoista vauhtia. Musiikkini haluaisin jatkossakin CD-levyinä. Onneksi "työ" pakottaa vastaanottamaan CD:t, koska mp3-tiedostoja ei voi lakiteknisistä syistä käyttää. :)


Musiikkia ja teknologiaa käsittelevä blogi osoitteessa
musatekniikka.blogspot.fi

42.10.2012 11:38

MYÖHÄSTYNEET ONNITTELUT CD:lle !

Lainaus:
Nykyään CD elää, mutta se ei välttämättä voi kovin hyvin.

Mikäs CD:n voinnissa muka on vikana? Yhtä toimiva tallennusformaatti kuin aiemminkin.

Itse suosin CD-R levyjä, loistava varmuuskopion muoto (valokuvat, tekstit, ym. pienet tiedostot). Halpa ja toimiva systeemi... eikä harmita hirveästi jos levy lakkaa toimimasta (joka on aika harvinaista ollut... 12 vuotta sitten poltetutkin vielä toimii ongelmitta *koputtaa puuta*) niin dataa katoaa vain sen 700 megan verran verrattuna DVD:n 4> gigaan. Tämä vuonnakin jo poltettu reilu 50 levyllistä dataa talteen.

CD-RW levyillä sen sijaan en näe isoa tarvetta... väliaikais polttoon kelpaa DVD-RW levyt. Arkistointiin nämä monipolttolevyt ei ole hyviä (kokeiltu on).

(Ne vähäiset)Musiikki hankinnat teen jatkossakin CD-muodossa... digitaalisia latauspalveluja en käytä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.10.2012 @ 11:40

52.10.2012 14:29

Onnittelut täältäkin. Ensimmäisen CD soittimen sain samalla kun sain ensimmäiset oikeat stereotkin. Elikkäs kyseessä oli, jo nykyisin kuopattu firma, Fisher:in stereot, kaiuttimia myöden. Setissä oli siis integroitu stereo vahvistin, erillinen viritin, tupla-dekki, vinyylisoitin sekä vielä 80 luvun lopulla törky kallis CD soitin. Laitteiston menin hölmönä teininä myymään (rahat meni muistaakseni johonkin mopon osiin). Itse en aivan lähitulevaisuudessa näe CD levyn häviämistä. Kuten Trooper tuossa jo totesikin, on CD:t erittäin loistavia datan säilömiseen. Ja oikein säilytettyinä todistettavasti säilyvät ainakin tuon 20 vuotta. CD telineestäni löytyy vieläkin alkuperäisinä ostetut Guns N' Rosesin Use Your Illusion 1&2 (jotka ovat samalla ensimmäiset itse hankkimani CD:t), sekä lukuisia muita levyjä.
Musiikista on tullut nykyaikana kertakäyttö kamaa. Ei MP3:ssa tai missään muussakaan data muotoisessa musiikissa ole sitä samaa kuin esim vinyylillä, c-kasetilla tai CD levyllä. On liian helppoa ladata biisi vaikkapa iTunesista, tai kuunnella se Spotifystä tai Youtubesta. Samaa fiilistä kuin esim CD:ltä ei saada aikaiseksi. Pelkästään hienot CD levyjen mukana tulleet vihkoset lyriikoineen sai myös aikoinaan opiskelemaan esim englantia oma toimisesti. Oli hienoa kun oppi ymmärtämään mitä niissä biiseissä sanotaan. Vielä nykyisinkin tulee lueskeltua tekstejä, mutta mitä tulee lyriikka palveluihin netissä, niin se ei ole millään muotoa sama asia kuin konkreettinen vihko/kirjanen.
Ostan edelleen musiikkini CD muotoisena, ensiksi kuuntelen levyt useampaan kertaan stereoista ja sitten rippaan ne kokoelmaan tietokoneelle.
CD:itä tulee kuunneltua autossa (vaikka USB tikkukin toimii), mökillä ja kotona silloin kun haluaa paneutua johonkin tiettyyn levyyn.

Mutta kiitokset tästä menevät sekä Philipsille että Sonylle loistavasta mediasta, joka on mullistanut sekä digitaalisen musiikin että muunkin datan säilönnän.


Fractal Design Arc Midi + 4x140mm + 1x120mm Arctic Cooling, ASRock Extreme4 970, Phenom II X6 1090T @ 3.8GHz + Phanteks PH-TC14PE, 8GB DDR III @ 1600MHz, Palit GTX 570, Seagate 500GB + 1TB HDD, Samsung DVD-RW, Corsair HX620W.
Netti: DNA 4G @ Sierra Wireless

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto