Elisan konesalista löytyi piraatti-topsite -- työntekijät syytettyinä

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 17.9.2012 14:18 Kommentteja (18)

Elisan konesalista löytyi piraatti-topsite -- työntekijät syytettyinä Espoon käräjäoikeudessa on tullut tänään käsiteltäväksi tapaus, jossa useita henkilöitä syytetään niin kutsutun topsite-palvelun pyörittämisestä, uutisoi MTV3. Erikoiseksi tapauksen tekee se, että Hayabusa/Rainbow (HBR/RBW) -niminen topsite oli asennettu luvatta Elisan konesaliin ja käytti yhtiön nopeaa kuituverkkoa. Kolme syytetyistä oli tekoaikaan operaattorin palveluksessa.
Nimensä mukaisesti topsite-palvelimet ovat piraattipalveluiden hierarkiassa ylimmäisenä ja niihin on yleensä pääsy harvoilla käyttäjillä. Topsite-palvelimilla julkaistaan ensimmäisenä elokuvat, musiikki tai ohjelmistot, jotka pikkuhiljaa valuvat suuremman yleisön saataville esimerkiksi torrent-verkkoon. Toiminta on yleensä hyvin järjestäytynyttä ja mukaan pääsevät vain uutta julkaisematonta materiaalia tuottavat ryhmät.

TTVK:n julkaiseman tiedotteen mukaan esitutkinnassa on käynyt ilmi, että palvelimet Elisan konesaliin oli asentanut Saunalahden työntekijä. Palvelimen nettiyhteytenä toimi Elisan kuituverkko ja ylimääräinen liikenne oli pyritty piilottamaan verkkovalvontaohjelmistoa muokkaamalla. Sivusto paljastui poliisin tiedusteltua Elisalta palvelimia ip-osoitteen perusteella. Ennen kiinnijäämistä yksi syytetyistä oli ajanut palvelimet alas ja yrittänyt hävittää todistusaineistoa kuultuaan poliisin tiedusteluista.TTVK:n mukaan HBR/RBW oli erikoistunut nimenomaan tv-sarjojen ja elokuvien levitykseen. Sivustolle oli siirretty materiaalia yhteensä 10,74 teratavun edestä ja sitä oli ladattu edelleen 25,67 teratavun verran.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: piratismi
Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

117.9.2012 14:45

Lainaus:
Elisan konesealista löytyi piraatti-topsite -- työntekijät syytettyinä
Typo.

217.9.2012 14:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti AkZuh:
Lainaus:
Elisan konesealista löytyi piraatti-topsite -- työntekijät syytettyinä
Typo.
fixd. kiitoksia huomautuksesta :)

317.9.2012 15:28

On siinä tekijöillä ollut pokkaa pistää warepalvelin riskialttiiseen paikkaan. Eikö tuollainen random palvelin jossain konesalin nurkassa kuitenkin herätä huomiota, vaikka sen auheuttama liikenne olisikin saatu piilotettua?

Tietysti houkutus on varmaan ollut suuri, kun tarjolla on ollut vikkelä kuituyhteys. :-)


AMD Phenom II 965 BE, Asus M3A32-MVP Deluxe, Corsair 2x 2Gt 1066Mhz DDR2, Asus HD 6870 1Gt, Seasonic S12 Energy Plus 550W

417.9.2012 16:04

Topsitejä ei oikein 100/100-yhteyksillä ylläpidetä, melkein väkisellä vaatii lähes suoran yhteyden runkoverkkoon, että nopeudet riittävät :-)

En tiedä käytännöistä varmuudella mitään, mutta olen ymmärtänyt että uploadit nuketetaan/hylätään jos alkuperäisen releasen ja perilletulon välissä on yli 60min delay. Lisäksi useampi kuriiri (jos kyseessä ei ole topsiten affiliategroupin oma release) yleensä yrittää saada uploadin ekana sisään (myöhemmin perilletullut nuketetaan), joten ainakaan palvelimen yhteydet eivät saa olla hidaste.

517.9.2012 16:09

Ja TTVK ry ei ole viranomainen, vaan rekisteröity yhdistys joka esittää viranomaista.

Lainaus:
...yrittänyt hävittää todistusaineistoa kuultuaan poliisin tiedusteluista.
Alkuperäisestä uutisesta lainattu:
Lainaus:
sivusto ajettiin alas yhden nyt syytteessä olevan henkilön toimesta ja suuri osa todistusaineistosta pyrittiin näin hävittämään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.9.2012 @ 16:10

617.9.2012 16:17

10,74/25,67 teratavua. Topsite. Laughing out lol.

Mua ärsyttää tällanen harhaanjohtava uutisointi. Topsite on sceneftp-palvelin joka nimensä mukaan kuuluu "listaan" mikä taas koostuu niistä "parhaista". SE EI OLE MIKÄÄN muutaman ihmisen "kymmenissä" teratavuissa pyörivä ftp-palvelin kuten tässä tapauksessa. Kun kyse on topsitestä niin puhutaan jo aika monesta nollasta ENNEN tuota pilkkua yllä olevissa luvuissa. Helvetti sentään.

TTVK/Kotilainen nyt ei varmaan ymmärrä edes mitä eroa on torrent, dc++, tai ftp-palvelimella, mutta hienoa jos he/hän tällaisen näkevät jonain voittona pahoja piraatteja vastaan. Tällaisen "selvittäminen" todellisuudessa ei kuitenkaan muuta yhtään mitään. Hukkaan heitettyjä resursseja senkin edestä, mutta niin se systeemi valitettavasti pyörii. Heidän edustamansa ala on vielä korruptoituneempi kuin waretus yleensä. Miettikäähän miten asiat muuttuisivat jos kaikki ne sadat tuhannet/miljoonat eurot mitkä TTVK:n eduksi tässäkin "bisneksessä" pyörivät ohjattaisiin tällaisen törppö-organisaation sijaan sisällöntuottajille, kehitykseen ja valmistukseen.

717.9.2012 16:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kowis:
Mua ärsyttää tällanen harhaanjohtava uutisointi. Topsite on sceneftp-palvelin joka nimensä mukaan kuuluu "listaan" mikä taas koostuu niistä "parhaista". SE EI OLE MIKÄÄN muutaman ihmisen "kymmenissä" teratavuissa pyörivä ftp-palvelin kuten tässä tapauksessa. Kun kyse on topsitestä niin puhutaan jo aika monesta nollasta ENNEN tuota pilkkua yllä olevissa luvuissa. Helvetti sentään.
Osin totta, tosin topsite, sen puhtaimmassa merkityksessään, ei ole "peruspiraateille" edes koskaan avoinna, vaan se on se saitti, jonka ensisijainen tehtävä on jakaa ware alaspäin "tavallisille" piraatti-ftp-palveluille ja myöhemmin "tavisten ftp-palvelimille" ja vielä myöhemmin yleisiin p2p-verkkoihin, joten aika usein sen käyttäjämäärät ovat hyvinkin pienet (verrattuna juurikin "keskitason" ftpd:ihin).

Sitä, oliko ko. boksi "oikeasti topsite" vai ei, en ota kantaa, otsikointi noudattaa sitä, minkä TTVK julkisti omassa lehdistötiedotteessaan (käyttäen toki todella luovaa termiä "huippusivusto" topsiten sijaan..).

Myöskään sitä ei kerrottu, milloin ko. bustaus oli tehty -- vain se, että oikeudenkäynti alkoi tänään. Jos bustaus on tehty esim. useampi vuosi takaperin (KRP ei ole aina niitä nopeimpia tutkimaan näitä juttuja..), tuo storagemäärä toki on suhteellisesti isompi (ajankohtaan nähden) kuin jutussa mainittu, suht vaatimaton teratavumäärä.

817.9.2012 17:30

Näin liittovaltion synnyn lähellä on syytä odottaa valvonta verkon kiristymistä ja vapauksien rajoittamisia. Tietysti valvonta kasvaa koko ajan. Huonoon suuntaan suomi menossa mutta ei ihme kun maanpetturit sitä johtaa ja lampaat elää yle fantasia mailmassa.

917.9.2012 18:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kowis:
Mua ärsyttää tällanen harhaanjohtava uutisointi. Topsite on sceneftp-palvelin joka nimensä mukaan kuuluu "listaan" mikä taas koostuu niistä "parhaista". SE EI OLE MIKÄÄN muutaman ihmisen "kymmenissä" teratavuissa pyörivä ftp-palvelin kuten tässä tapauksessa. Kun kyse on topsitestä niin puhutaan jo aika monesta nollasta ENNEN tuota pilkkua yllä olevissa luvuissa. Helvetti sentään.
Osin totta, tosin topsite, sen puhtaimmassa merkityksessään, ei ole "peruspiraateille" edes koskaan avoinna, vaan se on se saitti, jonka ensisijainen tehtävä on jakaa ware alaspäin "tavallisille" piraatti-ftp-palveluille ja myöhemmin "tavisten ftp-palvelimille" ja vielä myöhemmin yleisiin p2p-verkkoihin, joten aika usein sen käyttäjämäärät ovat hyvinkin pienet (verrattuna juurikin "keskitason" ftpd:ihin).

Sitä, oliko ko. boksi "oikeasti topsite" vai ei, en ota kantaa, otsikointi noudattaa sitä, minkä TTVK julkisti omassa lehdistötiedotteessaan (käyttäen toki todella luovaa termiä "huippusivusto" topsiten sijaan..).

Myöskään sitä ei kerrottu, milloin ko. bustaus oli tehty -- vain se, että oikeudenkäynti alkoi tänään. Jos bustaus on tehty esim. useampi vuosi takaperin (KRP ei ole aina niitä nopeimpia tutkimaan näitä juttuja..), tuo storagemäärä toki on suhteellisesti isompi (ajankohtaan nähden) kuin jutussa mainittu, suht vaatimaton teratavumäärä.
Komppaan ja lisään toisaalta poimittua informaatiota

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti digitoday.fi:
Sivusto perustettiin tammikuussa 2006. Toiminta jatkui tammikuuhun 2009 asti.

...

Suomalaisten sivustosta teokset oli levitetty muille sivustoille, yksittäisille henkilöille ja myös maailmanlaajuiselle vertaisverkkosivustolle, joista ne olivat miljoonien käyttäjien ladattavissa.
Voi olla, että alussa tarkoituksena on ollut pyörittää pienen piirin ns. arkistoa, jonka hallinta on jossain vaiheessa pettänyt ja sisään on päässyt käyttäjiksi ei-haluttua väkeä joiden avulla mm. vertaisverkkoon on suoraan dataa vuodettu.

Spekulointia? Ehkäpä, mutta ei tuulesta temmattua. Tapahtunut monta kertaa ja tulee tapahtumaan vielä monesti.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.9.2012 @ 18:12

1017.9.2012 22:34

TTVK tuntuu valikoivan mistä kertoo uutisia. Esim ylivieskan käräjäoikeuden vapauttavaa tuomiota ns teatteri wlan tapauksessa ei ilmeisesti katsottu aiheelliseksi kertoa julki.

Toisaalta mitä sitä tappioitaan julkisuudessa kerrottaiskaan.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

1117.9.2012 23:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Topsitejä ei oikein 100/100-yhteyksillä ylläpidetä, melkein väkisellä vaatii lähes suoran yhteyden runkoverkkoon, että nopeudet riittävät :-)

En tiedä käytännöistä varmuudella mitään, mutta olen ymmärtänyt että uploadit nuketetaan/hylätään jos alkuperäisen releasen ja perilletulon välissä on yli 60min delay. Lisäksi useampi kuriiri (jos kyseessä ei ole topsiten affiliategroupin oma release) yleensä yrittää saada uploadin ekana sisään (myöhemmin perilletullut nuketetaan), joten ainakaan palvelimen yhteydet eivät saa olla hidaste.
Mielenkiintoista.

Kirjoita joskus juttu ware-scenestä. Varmaan löytyy muitakin, joita kiinnostaaa.

En ole itse paljon p2p:tä syvemmältä asiaa tonkinut. Kuitenkin jo niiden privasaiteista saa jonkinlaisen käsityksen ware-maailman saippuaoopperasta.

Varmaan kowikset tulevat oikomaan sitten termejä ja käsitteitä kuntoon, mutta älä välitä :)

1218.9.2012 00:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tarmo78:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:
Topsitejä ei oikein 100/100-yhteyksillä ylläpidetä, melkein väkisellä vaatii lähes suoran yhteyden runkoverkkoon, että nopeudet riittävät :-)

En tiedä käytännöistä varmuudella mitään, mutta olen ymmärtänyt että uploadit nuketetaan/hylätään jos alkuperäisen releasen ja perilletulon välissä on yli 60min delay. Lisäksi useampi kuriiri (jos kyseessä ei ole topsiten affiliategroupin oma release) yleensä yrittää saada uploadin ekana sisään (myöhemmin perilletullut nuketetaan), joten ainakaan palvelimen yhteydet eivät saa olla hidaste.
Mielenkiintoista.

Kirjoita joskus juttu ware-scenestä. Varmaan löytyy muitakin, joita kiinnostaaa.

En ole itse paljon p2p:tä syvemmältä asiaa tonkinut. Kuitenkin jo niiden privasaiteista saa jonkinlaisen käsityksen ware-maailman saippuaoopperasta.

Varmaan kowikset tulevat oikomaan sitten termejä ja käsitteitä kuntoon, mutta älä välitä :)
Ware-scenestä ei hirveemmin liene enää uutta kerrottavaa. Se mitä dRD tuossa ylempänä mainitti on yksi osa-alue scenestä, jota tradettamiseksi/racettamiseksi kutsutaan.

Ajat ja säännöt vaihtelevat saiteittain, mutta eipä niitten kertomisesta ulkopuolisille paljoakaan kostu ellei sitten noita fanittajia ja kowiksia oteta huomioon.

Mutta ainahan sitä voisi nykytilanteesta kertoa ympäripyöreitä muillekkin.

1318.9.2012 00:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tarmo78:
Varmaan kowikset tulevat oikomaan sitten termejä ja käsitteitä kuntoon, mutta älä välitä :)
En minä äidinkieltä täällä ohjeista, mutta mielestäni asioista pitää puhua niiden oikeilla termeillä. Kirjoittamaani en tarkoittanut pahalla! Asia tuli jo tuossa ylempänä sitten selvennyksenä, että uutinen oli ttvk:n käsialaa, joten haukut vääristä termeistä kuuluisi enemmän siihen suuntaan :)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.9.2012 @ 02:25

1418.9.2012 13:01

tämä valaisee ehkä jotain scenestä
http://fi.wikipedia.org/wiki/The_Scene_(minisarja)

1518.9.2012 14:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tmm68:
tämä valaisee ehkä jotain scenestä
http://fi.wikipedia.org/wiki/The_Scene_(minisarja)
Kuin myös tämä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Warez_scene#Release_procedure

...prosessi ei ole itse asiassa muuttunut juuri lainkaan 1980-luvun lopun jälkeen, modeemi-BBS:ien tilalle on tullut vain ftpd ja iso osa järjestelmään liittyvistä osista on automatisoitu.

1619.9.2012 20:30

Mukavasti meni eilen pari tuntia lueskellessa noita warez-juttuja wikipediasta.

Kiitti linkeistä.

Tarvii katsoa pari jaksoa tota The Scene -sarjaa, kun löytyy riittävästi aikaa.

1720.9.2012 11:59
RootKit
Inactive

Mistähän lähtien topsiten tarkoitus on ollut levittää mitään p2p:hen??

1820.9.2012 12:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RootKit:
Mistähän lähtien topsiten tarkoitus on ollut levittää mitään p2p:hen??
Ei koskaan, päinvastoin valtaosa scenestähän vastustaa torrent-verkkoihin kaman valumista, se syö ison osan scenen "hohdosta", kun tavantallaajakin pääsee kamaan käsiksi samantien. Mutta se, että näin käy, on tosiasia -- releasegroupeiltahan TPB:nkin sisällöstä valtaosa on, eikä miltään kotirippaajilta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Huawein uudet MateBook D 14 ja MateBook D 15 -kannettavat heti myynnissä Suomessa - Hinnat 749 euroa ja 699 euroa Huawein uudet MateBook D 14" ja MateBook D 15" -kannettavat heti myynnissä Suomessa - Hinnat 749 euroa ja 699 euroa (24.2.2020 19:43)
Huawei on julkistanut kaksi uutta kannettavaa tietokonetta. Näiden uutuuksien myynti on alkanut heti Suomessa. MateBook D -sarjan uutuudet ovat varustettu 14- ja 15-tuumaisella näytöllä. ....
Applen isot kuulokkeet ovat tulossa – Julkistus todennäköisesti kuukauden sisällä Applen isot kuulokkeet ovat tulossa – Julkistus todennäköisesti kuukauden sisällä (24.2.2020 18:54)
Apple-brändättyjä over-ear-tyyppisiä, koko korvan peittäviä kuulokkeita, ei tarvitse näillä näkymin odottaa kovin pitkään. Kauppaketju Targetin järjestelmiin on nimittäin ilmestynyt uusi Apple-tuote, ....
1 kommentti
Microsoft paljasti lisää Xbox Series X:n saloja – Näin tehokas uusi konsoli on Microsoft paljasti lisää Xbox Series X:n saloja – Näin tehokas uusi konsoli on (24.2.2020 18:36)
Microsoft on paljastanut lisää tietoa myöhemmin tänä vuonna julkistettavasta Xbox Series X -konsolista. Kovin uutinen oli ehkä suorituskyvyn varmentuminen: Xbox Series X:n grafiikkaohjaimesta ....
Sony julkaisi Xperia 1 II lippulaivamallin sekä vedenkestävän Xperia 10 II puhelimen keskitason hintaluokkaan Sony julkaisi Xperia 1 II lippulaivamallin sekä vedenkestävän Xperia 10 II puhelimen keskitason hintaluokkaan (24.2.2020 17:00)
Sony on julkaissut vuoden 2020 lippulaivamallinsa, joka kantaa nimeä Xperia 1 II. Tämä puhelin on suora jatkaja Xperia 1 -mallille. Jatkoa sai myös keskitason Xperia 10, jonka seuraaja on nimeltään ....
Google indeksoi WhatsApp-ryhmien linkkejä – Älä jaa kutsulinkkejä julkisesti Google indeksoi WhatsApp-ryhmien linkkejä – Älä jaa kutsulinkkejä julkisesti (24.2.2020 06:28)
Verkossa jaettujen yksityisten WhatsApp-ryhmien kutsulinkit indeksoituvat muiden linkkien tapaan Googlen hakukoneeseen. Asia on nostettu esiin mediassa esiin, koska ilmeisesti hakurobottien ....

Uutisarkisto