AfterDawn: IT-alan uutiset

Kirjailijat vaativat Googlelta skannatusta kirjasta 750 dollaria

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 5.8.2012 09:35 Kommentteja (6)

Kirjailijat vaativat Googlelta skannatusta kirjasta 750 dollaria Google ja kirjailijat ovat pitkään olleet nokat vastatusten internetjätin Google Books -palvelun takia. Kyseessä on käytännössä digitaalinen kirjasto, jonka kautta pääsee tutustumaan kirjoihin pintaa syvemmältä sekä ostamaan tai lainaamaan niitä.
Palvelua varten Google on skannannut jo yli 20 miljoonaa kirjaa ja muuntanut ne digitaaliseen muotoon. Joukossa on sekä vanhoja teoksia, joiden tekijänoikeudet ovat ehtineet raueta, että uudempia kirjoja, joiden kirjoittajien oikeuksista yhdysvaltalainen Authors Guild -etujärjestö ja Google vääntävät kättä. Authors Guild vaatii internetjätiltä käytännössä 750 dollaria jokaisesta skannatusta teoksesta.

Googlen mukaan sen palvelu on fair use -pykälän mukainen, joten se ei koe olevansa korvausvastuussa. Authors Guild on asiasta toista mieltä.

Vuosi sitten Google ja Authors Guild pääsivät sopuun 125 miljoonan dollarin korvauksesta. Asiaa ratkonut tuomari kuitenkin esti sovun, koska sen perusteella Google olisi saanut itselleen oikeuden kirjojen kopioimiseen ilman oikeudenhaltijoiden lupaa, mikä olisi lopulta johtanut yhtiön aseman vankistumiseen hakupalveluiden tarjoajana.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

15.8.2012 10:20

Veikkaan, että Google ei tätä ilmaiseksi tee, niin ei se silloin mitään "fairuse"a ole. Näköjään googlekin hairahtuu aina välillä.


25.8.2012 10:26

On tuo joka tapauksessa loistava palvelu Googlelta. Löytää vanhoja juttuja esim. suosikkibändistään.


Tietokone: Pöytäkone on pakettikone (Windows 7) ja kannettava on Acer Aspire 7520 (Windows Vista) | Kännykkä: Nokia C6-01 | Digiboksi: Topfield TF 5100PVRt | TV: Hitachi 32LD6600

35.8.2012 12:06

Voi voi. Taas Google polkee isojen oikeuksia, jotta kuluttajalla olisi helpompaa. Vaikea sympatisoida.

45.8.2012 13:08

Kyllä tuo vähän niin on että kun tekee liiketaloutta toisen työstä niin pitää siitä maksaa tekijöillekin jotain. Toisaalta on Google tehnyt ison työn siinä että se on muuttanut noita kirjoja digitaaliseksi joka on kaikkien etu.

Kyllä googlella olisi varaa maksaa tekijäoikeudet niin kuin kuuluu.

55.8.2012 17:23

Tuosta Google Booksista on suunnaton apu tutkimusta tehdessä. Voi helposti tarkastaa yksittäisiä viitteitä, ilman että tarvitsee jonottaa kirjaa kuukausitolkulla todetakseen että sillä ei tee mitään. Yleensä toi preview riittää, mutta toisinaan pitää kirja hankkia.

Toivon palvelulle jatkoa.

66.8.2012 13:55

Ei taaskaan ymmärrä tälläistä. Mielestäni se on positiivinen asia, että joku viitsii skanata osan kirjasta. Juurikin suurin syy kirjan ostamatta jättämiselle on, ettei sitä pysty selamaan netissä riittävästi. Ja näin suomalaisena ulkomaalaisten kirjojen kohdalla ei oikeastaan juurikaan muuta vaihtoehtoa ole kuin tämän ihmeellisen internetin tarjoamat satunnais katsaukset :(

Jos tämä nyt menee hankalaksi, niin tässähän voisi tehdä tyyliin 10snt maksua vastaan osan (enemmän) kirjasta luettavaksi. Saahan kirjoja kaupassakin plärätä hieman enemmän kuin pari sivua.

Harmillisen usein kirjasta näkee vain sisällysluettelon jälkee muutama sivua, mistä vielä osa on "turhaa".

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.8.2012 @ 13:57

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto