AfterDawn: IT-alan uutiset

Yle korjaa TV-ohjelmien väliset äänekkyyserot syksyllä

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 4.7.2012 17:03 Kommentteja (12)

Yle korjaa TV-ohjelmien väliset äänekkyyserot syksyllä Yle kertoo korjaavansa ohjelmalähetysten väliset äänekkyyserot syksyllä. Erot voivat välillä olla jopa häiritsevän suuria, joten kaukosäätimen volume-näppäimille on ollut käyttöä.
Uudella korjausmenetelmällä Yle "korjaa yksittäisten äänitiedostojen tai kokonaisten ohjelmien äänenvoimakkuuden Ylen lähetysvirtaan sopivaksi." Menetelmää on testattu jo äänen jälkikäsittelyssä, uutisalueella ja markkinoinnissa. Kokeilut ovat ilmeisesti sujuneet hyvin.

Millaisia kokemuksia sinulla on Ylen lähetyksistä? Oletko edes huomannut äänekkyyseroja ohjelmien välillä?

Tägit: YLE
Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

14.7.2012 18:49

eipä ylellä niinkään mutta esim mtv3 yms. mainoskanavat laittavat tarkoituksella mainoksensa tv-ohjelmia kovemmalla ja se ärsyttää.
toinen esimerki on c.s.i sarjat joissa erityisemmin on keskitytty siihen että puhe on kuiskausta mutta odotas kun tulee musiikkia sisältävä kohtaus niin äänitasot on vedetty johonkin hartwall areenan tasoihin.

24.7.2012 18:54

Itse en ole YLEn lähetyksissä huomannut tuota vikaa, mutta mainoskanavilla olen. Desimaalit hyppää kattoon aina kun mainoksia tulee. Siitä kun uutisoitiin joskus vähän aikaa sitten, väittivät ettei sen hallitseminen ole mahdollista. Naurattaa vieläkin!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.7.2012 @ 18:56

34.7.2012 19:34

Yleisesti mainokset ja musiikki on aivan liian äänekästä. Ei saisi säätää pelkästää voimakkaimman äänentason mukaan vaan myös keskimääräisen. Puhe tahtoo välillä hukkua musiikin alle.

44.7.2012 19:47

Ongelma tuossa yleisessä säätämisessä (kompressoinnissa), on se dynamiikan häviäminen. Esimerkkinä Supernatural-sarjan jakso DVD-levyltä katsottuna, jossa kuului selvästi kuinka 1967 Chevy Impalan jäähdytin pitää ääntä ajamisen loputtua. Subilta sarjaa katsoneena en ole kertaakaan huomannut samaa.

Ylellä noita eroja on runsaasti, koska sisältöä on laidasta laitaan. On kotimaisia ohjelmia, jossa äänenvoimakkuus vaihtelee runsaasti jo jakson sisällä (esim. 10 kirjaa vallasta, Asterix-jakso), ulkomaisia suuren äänibudjetin ohjelmia (kuten True Blood), konsertteja ja sitten noita osittain päälle puhuttuja ohjelmia (Historiaa: Hitlerin häivehävittäjä). Kaiken puristaminen edes osittain samaan muottiin ei onnistu ilman menetyksiä.

Itse kannatan tuota äänenvoimakkuuden korjaamista vain kotimaisissa keskusteluohjelmissa.

54.7.2012 21:30

Ite oon huomannu ärsyttäväksi ohjelman loputtua tuleva kanavtunnus Ylen kanavilla siinä ääin on kovalla ja pitää tarttua kapulaan ja panna pienemmälle

64.7.2012 23:31

Minua ärsyttää lähinnä tv-sarjojen miksaus, sama mitä hinuk tuossa aikaisemmin sanoi. Katson kaikki sarjat lukematta tekstejä, niin volumen pitää olla kovalla, että puheäänet kuuluu. Heti kun tulee toimintakohtaus niin pitää vetää volumet monta pykälää pienemmällä ja taas takaisin kun kuuluu puhetta. Olen miettinyt ratkaisuksi tällaista: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/8155/cmvgq mutta alkaa tulla laiteketju vähän liian pitkäksi kun siinä on vielä hdmi splitter tarjoamassa signaalia tykille ja telkkarille.

75.7.2012 8:45

"Ongelma tuossa yleisessä säätämisessä (kompressoinnissa), on se dynamiikan häviäminen."

Tässä on nyt kaksi eri asiaa. Ohjelman sisäinen äänen vaihtelu ja ohjelmien keskenäiset äänten vaihtelut.

Eli esimerkiksi katsot TV sarjaa ja säädät äänenvoimakkuden sopivaksi. Seuraava ohjelma tai mainos voi tulla täysin eri äänenvoimakkuudella. Tässä tapauksessa ei ole ongelmaa siinä että säädetään eri ohjelmat keskimääräisesti samalle äänenvoimakkuudelle.

Sen sijaan jos ruvetaan ääntä säätämään ohjelmien sisäisesti niin sinnä kyllä on ongelmia. Koska tulee tavallaan dynamiikan jatkuvaa muuttumista asiaan. Tämä ongelma on lähtöisin jo sieltä ohjelman tuotannosta, ei lähetyksestä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.7.2012 @ 08:45

85.7.2012 9:55

Tosiaankin saisi maikkarikin vähän keskittyä tuohon säätämiseen välillä mainokset helvetin kovalla jotta naapurikin kuulisi, meinaan jos vaikka volume olisi mainosten kohdalla 16:a niin volumen saa siirtää 22:e että kuulisi vaikka uutiset....


Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

95.7.2012 13:33

empä oo huomannu ko ei oo tullu sitä paskaa käytettyä, vaik ens vuonna onki taas pakko maksaa.

105.7.2012 13:53

Sinänsä hauska juttu, että kun tekniikka nyt vihdoin mahdollistaa oikeasti laadukkaan ja suuren dynamiikan omaavan äänen lähettämisen kuvan mukana, dynamiikan tahallinen väärinkäyttö ja toisaalta pieneen dynamiikkaan tottuneet kuuntelijat pilaavat koko homman.

Mainosten kohdallahan ongelma on käsittääkseni siinä, että mainokset tulevat TV-yhtiöihin eri mainostoimistoista, joista jokainen yrittää säätää asiakkaansa mainoksen mahdollisimman kovalle, jottei se jäisi toisten jalkoihin. Tämän saavuttamiseksi mainokset mm. kompressoidaan jotakuinkin niin rajusti kuin mahdollista, eikä TV-yhtiö oikeastaan voi enää kompressoida ääntä lisää. Oikeampi keino olisikin säätää koko mainoksen äänitasoa pienemmälle (kuten esim. mp3Gain-ohjelma toimii mp3-musiikilla).

Elokuvien puheen hiljaisuus taas juontuu yleensä elokuvan ääniraidan miksauksesta. Periaatteessa kyse on taiteilijoiden näkemyksestä siitä, kuinka kovaa puheen halutaan kuuluvan suhteessa vaikkapa räjähdyksiin. Mielestäni TV-yhtiön ei pitäisi mennä tätä muuttamaan, vaikka varsinkin suomalaisissa elokuvissa ja varsinkin TV-ohjelmissa äänen käsittely tuntuu monesti kärsivän ilmeisen ammattitadottomuuden takia.

Tietysti kyse voi joskus olla siitäkin, että ääniformaatin muunnoksessa menee jokin pieleen tai kotiteatterin säädöt (esim. keskikanavan osalta, josta puhe tulee) ovat jotenkin pielessä.

Melkein kaikissa vähänkin paremmissa kotiteatterivahvareissa on muuten mahdollisuus äänen dynamiikan rajoittamiseen eli kovien äänien kompressointiin. Kannattaa tutkia manuaalia tai laitteen säätöjä, josko tällä saisi kotonaan korjausta asiaan.

115.7.2012 17:35

YLE:n ongelmat ei ole tuttuja, koska katsoin sieltä vain formulat ja jääkiekon, mutta mainoskanavilla on kyllä ärsyttävää, kun tunnari tulee 2x äänenvoimakkuudella ja ne mainokset 4x kovemmalla.

126.7.2012 21:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:
YLE:n ongelmat ei ole tuttuja, koska katsoin sieltä vain formulat ja jääkiekon, mutta mainoskanavilla on kyllä ärsyttävää, kun tunnari tulee 2x äänenvoimakkuudella ja ne mainokset 4x kovemmalla.
Yle ei lähiaikoina,jos koskaan,ole F1 lähetyksiä välittänyt.
Ongelma on ollut selvä,vaihdettaessa YLE1 ja YLE2 välillä.

Muuhun eivät voine puuttua.Kaikenhan lähettää Ranskisten Digia.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto