AfterDawn: IT-alan uutiset

Yle vastustaa hyvitysmaksun kytkemistä Yle-veroon

Kirjoittaja Manu Pitkänen (Google+) @ 30.5.2012 15:56 Kommentteja (12)

Yle vastustaa hyvitysmaksun kytkemistä Yle-veroon Teosto, Musiikintuottajat, Sanoma ja Nokia kertoivat aiemmin tänään tukevansa uudeksi hyvitysmaksujärjestelmäksi mallia, jossa yksityisen kopioinnin vahingot korvattaisiin Yle-veron yhteydessä kerättävän ylimääräisen maksun turvin. Yleisradio kuitenkin vastustaa tätä mallia.
AfterDawnin haastatteleman Yleisradion lakiasiainjohtaja Katri Olmon mukaan Yle-veron yhteydessä kerättävän maksun suurin epäkohta on siinä, että veronmaksajilla voi mennä puurot ja vellit helposti sekaisin. Yle-veroa nimittäin kerätään julkisen palvelun rahoittamiseksi, kun hyvitysmaksu on puolestaan yksityisoikeudellinen maksu. Kahden toisistaan poikkeavan maksun kerääminen samassa yhteydessä ei ole Olmon mielestä perusteltua.

Toinen epäkohta Yle-veron ohessa kerättävässä maksussa on se, että maksua ei kohdenneta mitenkään -- hyvitysmaksun piiriin kuuluvat kaikki veronmaksajat, kopioivat he tiedostoja yksityiseen käyttöön tai eivät. Tallennusalustapohjaisessa mallissa maksu on kohdistettu paremmin niihin, joilla yksityinen kopioiminen on mahdollista.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

130.5.2012 16:51

Lainaus:
Toinen epäkohta Yle-veron ohessa kerättävässä maksussa on se, että maksua ei kohdenneta mitenkään -- hyvitysmaksun piiriin kuuluvat kaikki veronmaksajat, kopioivat he tiedostoja yksityiseen käyttöön tai eivät. Tallennusalustapohjaisessa mallissa maksu on kohdistettu paremmin niihin, joilla yksityinen kopioiminen on mahdollista.

Meinasin tippua penkiltä kun luin tämän kohdan. Siirtymäajan jälkeen 2,5€ vuodessa olevaa hyvitysmaksua ei voida kerätä sillä se on epäreilua.

Sitä vastoin ihan tajuttoman paljon kalliimpaa yle-veroa voidaan hyvillä mielin kerätä niiltäkin ihmisiltä jotka eivät katso televisiota. Näitä tv-lupa maksuja sitten voidaan käyttää ihan mihin huvittaa. Hyvänä esimerkkinä musiikkitalon rakentaminen. Tämä jos mikä on "reilua"...

Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

230.5.2012 18:18

Mielestäni tämä ehdotus on ollut viimeaikaisista ylivoimaisesti paras. 2,5€ vuodessa ei ole yhtään mitään ja helpottaa järjestelmän laatimista. Lyön vetoa, että ainainen hyvitysmaksun laajentaminen uusiin luokkiin syö enemmän verorahoja kuin tuo 2,5€ lisävero. Yksittäisten tuotteiden lisäverottaminen maksaa valtiolle ja yhteiskunnalle hirveän määrän rahaa.
--> Mitä monimutkaisempi järjestelmä on sitä enemmän sen ylläpitäminen maksaa.

Muutenkin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, että kenelle ne rahat menevät kuin keneltä ne otetaan.

330.5.2012 20:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Lainaus:
Toinen epäkohta Yle-veron ohessa kerättävässä maksussa on se, että maksua ei kohdenneta mitenkään -- hyvitysmaksun piiriin kuuluvat kaikki veronmaksajat, kopioivat he tiedostoja yksityiseen käyttöön tai eivät. Tallennusalustapohjaisessa mallissa maksu on kohdistettu paremmin niihin, joilla yksityinen kopioiminen on mahdollista.

Meinasin tippua penkiltä kun luin tämän kohdan. Siirtymäajan jälkeen 2,5€ vuodessa olevaa hyvitysmaksua ei voida kerätä sillä se on epäreilua.

Sitä vastoin ihan tajuttoman paljon kalliimpaa yle-veroa voidaan hyvillä mielin kerätä niiltäkin ihmisiltä jotka eivät katso televisiota. Näitä tv-lupa maksuja sitten voidaan käyttää ihan mihin huvittaa. Hyvänä esimerkkinä musiikkitalon rakentaminen. Tämä jos mikä on "reilua"...
3 vuoden yle-vero vastaa vain 1 vuoden kirkollisveroa, eikä kukaan tässä maassa voi tosissaan valehdella etteikö katsoisi koskaan telvisiota....

430.5.2012 20:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti joree:
eikä kukaan tässä maassa voi tosissaan valehdella etteikö katsoisi koskaan telvisiota....

Ei, en väitä etten katsoisi TV:tä, vaikken sitä omistakkaan.
Mutta väitän etten ole YLE:n kanavia, nettiTV:tä, saati radiokanavia käyttänyt vuosiin.
Vähän kuin jokainen joutuisi autoveroa maksamaan, koska jokainen kuitenkin käytämme autoa tai muuta kulkuneuvoa tiellä liikkuessamme. Joko omaa, tai sitten jonkun kyydissä tai lainaten.

530.5.2012 21:25

Voisiko sakotkin lisätä YLE-veroon. Säästyisi poliiseilta työtä kun ei tarvitse valvoa pikkurikkeitä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.5.2012 @ 21:25

630.5.2012 23:17
root_user
Inactive

Ensimmäisen kerran olen historiassa ylen persereiän mielipiteen kanssa samoilla linjoilla.

731.5.2012 12:18

Yeah, koko hyvitysmaksu ajatus on vanhentunut käsite joka tulisi lopettaa kokonaan. TO-mafia on aina yrittänyt tunkea itsensä jokaiseen väliin josta vain rahaa saisi automaattisesti mahdollisimman paljon.

Jo se että valtion yritys Yle saa asiat verosta on hieman kyseenalainen, mutta se että yksityiset järjestöt ja yritykset saisivat tulonsa suoraan verosta on täysin käsittämätöntä. Ei me kuluttajat / kansalaiset olla joku loputon lypsylehmä kaiken maailman kannattomille asioille.

Yle saisi itsekin alkaa karsia noita turhia palveluitaan, jotka eivät palvele KOKO Suomen kansaa. Kuten ne oopperatalot jne, jotka kuuluvat kunnan alaiseen toimintaan. Koska ne ovat paikallista toimintaa, ei valtakunnallista.

Luulen että TO-mafia yrittää tässä vanhaa temppua eli kun halutaan joitain niin tehdään ihan älytön "toinen" ehdotus, jotta saataisiin se toinen vähemmän älytön ehdotus menemään läpi. Tavallaan aiheutetaan tilanne että on tämä parempi ehdotus kuin tuo toinen. Vaikka molemmat olivat huonoja ehdotuksia.

Paras ehdotus on se että lopetetaan koko hyvitysmaksu. Sille kun ei ole enää perusteita.

Lainaus:
3 vuoden yle-vero vastaa vain 1 vuoden kirkollisveroa, eikä kukaan tässä maassa voi tosissaan valehdella etteikö katsoisi koskaan telvisiota....

Piti itsekin lisätä kommetti tähän.

Mutta kyllä niitä on ihmisiä jotka eivät katso TV:tä olenkaan. Vaikka itse kyllä nyt katsonkin, niin olin kyllä katsomatta tuossa välillä useita vuosia. En oikein ymmärrä mitä siellä on katsottavaa? Nykyään minulla on elokuvia ja tv-sarjoja maksullisesti sieltä, ilman mainoksia. Ylen ohjelmaa ei kyllä tule katsottua lähes ollenkaan, ellei nyt satu tulemaan joku hyvä dokumentti.

Tarkoitukseni on sanoa että usko tai älä mutta TV ei ole kovinkaan välttämätön kapistus. Ihmiset usein olettavat että mitä he itse tekevät on sama mitä muut tekevät, mutta näin ei tosiaan ole.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.5.2012 @ 17:06

831.5.2012 15:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti joree:

3 vuoden yle-vero vastaa vain 1 vuoden kirkollisveroa, eikä kukaan tässä maassa voi tosissaan valehdella etteikö katsoisi koskaan telvisiota....

Kirkollisvero vapaaehtoinen,yle vero ei. Noilla ei mitään yhteistä. Paljon ihmisiä on ketkä eivät halua, että heillä on tv kotona. Sillä nyt ei ole mitään merkitystä mitä muualla näet. Jos sinä katsot maksukanavaa kaverilla, niin ei sinun tarvitse tietääkseni maksaa korttimaksua...Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

931.5.2012 18:49

Että yksityisen järjestön menoja pitäisi tukea verovaroin? Mitä vielä? Järkevämpi ajatus olisi todellakin vaatia autovero kaikilta, koska autoa kaikki käytävät.

101.6.2012 17:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti joree:

3 vuoden yle-vero vastaa vain 1 vuoden kirkollisveroa, eikä kukaan tässä maassa voi tosissaan valehdella etteikö katsoisi koskaan telvisiota....

Kirkollisvero vapaaehtoinen,yle vero ei. Noilla ei mitään yhteistä. Paljon ihmisiä on ketkä eivät halua, että heillä on tv kotona. Sillä nyt ei ole mitään merkitystä mitä muualla näet. Jos sinä katsot maksukanavaa kaverilla, niin ei sinun tarvitse tietääkseni maksaa korttimaksua...


Kirkollisisvero ei suinkaan ole vapaaehtoinen! Jos kuulut kirkkoon niin joudut sen myös maksamaan, sekä yritykeset, yrittäjät, yhteisöt joutuvat sitä maksamaan riippumatta kuuluuko esim. yrittäjä kirkkoon vai ei. En väitäkkään että jokaisella on telkkari, tunnen ihmisiä joilla sitä ei ole mutta jokainen heistä kyllä katsoo tellkkuu jossain. Siis pointtihan on se että on hyvä että päästään tuosta vanhasta tv-omistusmaksusta eroon, ja jokaisella valtiolla pitää olla julkinen tv- radio ja jotenkin se on maksettava. Mielestäni uusi systeemi on sinänsä oikeudenmukainen koska se määräytyy tulojen sekä katsojalukumäärän perusteella, eli köyhä eläkelläinen tai työtön pääsee vähemmällä kuin hyvintomeentuleva. Tuota hyvitysmaksujuttua en viitsisi edes kommentoida koska tuossa uutisessa on jo nuo epäkohdat esitetty.

111.6.2012 20:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti joree:

Kirkollisisvero ei suinkaan ole vapaaehtoinen! Jos kuulut kirkkoon niin joudut sen myös maksamaan, sekä yritykeset, yrittäjät, yhteisöt joutuvat sitä maksamaan riippumatta kuuluuko esim. yrittäjä kirkkoon vai ei.

Täydellisenä yllätyksenä kyllä tuli että ihmiset pakotetaan kuulumaan kirkkoon ja maksamaan veroa. Olen varmaan ollut ihan väärässä luulossa kun olen kuvitellut että jokainen voi päättää kuuluuko kirkoon vai ei...
Lainaus:
En väitäkkään että jokaisella on telkkari, tunnen ihmisiä joilla sitä ei ole mutta jokainen heistä kyllä katsoo tellkkuu jossain. Siis pointtihan on se että on hyvä että päästään tuosta vanhasta tv-omistusmaksusta eroon, ja jokaisella valtiolla pitää olla julkinen tv- radio ja jotenkin se on maksettava. Mielestäni uusi systeemi on sinänsä oikeudenmukainen koska se määräytyy tulojen sekä katsojalukumäärän perusteella, eli köyhä eläkelläinen tai työtön pääsee vähemmällä kuin hyvintomeentuleva. Tuota hyvitysmaksujuttua en viitsisi edes kommentoida koska tuossa uutisessa on jo nuo epäkohdat esitetty.


Eli sinun mielestä on kohtuullista että köyhät ja eläkeläiset joutuvat maksamaan tv-lupaa vaikka eivät omista telkkaria. Ja mitä sitten vaikka joku katsoisi muualla televisiota. Jos kaikesta joutuu maksamaan mitä kodin ulkopuolella näkee niin ei ole varaa kävellä muuta kuin silmät kiinni.

"Yhteisen hyvän" nimissä kannattaa julkiseen radioon ja televisioon pumpata rahaa lähes rajattomasti. Ylen rahat kasvaa vuosittain hurjaa vauhtia, mutta aina ne loppuu kesken. On se vaan kumma juttu. Tuo "oikeudenmukainen" maksu tekee kansasta maksuautomaatteja Yle:n järjettömälle tuhlailulle...


Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

123.6.2012 18:52

Ja kuinkahan paljon tua YLEn maksu onkaan vaikkapa kymmenen vuaren kuluttua. Tuasta ku ei voi kukaan livetäkään. Vai onko neuvoja, miten?


Tili tuli, tili meni. Näkikö kukaan kumpaakaan tilannetta?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
8 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto