AfterDawn: IT-alan uutiset

Microsoft: Chrome ei ole suurin selain

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 23.5.2012 13:36 Kommentteja (9)

Microsoft: Chrome ei ole suurin selain Viime viikolla moni sivusto uutisoi Googlen Chrome-selaimen ohittaneen Internet Explorerin maailman yleisimpänä selaimena. Uutinen perustui StatCounter-sivuston tietoihin. Tieto IE:n ylivallan murtumisesta saattoi kuitenkin olla liian aikainen, sillä Microsoftin mukaan StatCounterin tilastointimenetelmät eivät anna todellista kuvaa tilanteesta.
Selainten markkinaosuuksia laskevat tällä hetkellä kaksi pääasiallista sivustoa, StatCounter ja Net Applications. Sivustojen tulokset ovat yleensä esittäneet samansuuntaisia trendejä käyttömäärissä, mutta varsinaiset lukemat vaihtelevat merkittävästi.

Microsoftin mukaan StatCounterin tilastoissa on kolme perustavanlaatuista vikaa, jonka vuoksi sivuston raportoimat tulokset eivät pidä paikkaansa. Ensimmäisenä mainitaan StatCounterin tapa laskea Chromen suorittamia sivujen esilatauksia varsinaisiksi kävijöiksi, mikä kasvattaisi Chromen osuutta keinotekoisesti. StatCounter on kuitenkin omien sanojensa mukaan luopunut käytännöstä toukokuun alusta alkaen, mutta sivusto ei kerro tarkemmin miten muutos on vaikuttanut sen tuloksiin.

Toinen ja ehkä merkittävin tilastoihin vaikuttava tekijä on StatCounterin tapa kerätä dataa. Molemmat sivustot luottavat muihin sivustoihin, jotka keräävät käyttäjiensä selaintietoja ja toimittavat ne tilastoijille. StatCounter laskee tilastonsa suoraan saatujen lukujen pohjalta kun taas Net Applications painottaa lukemia perustuen CIA:n ylläpitämän listaan maailman internetkäyttäjien määristä maittain. Näin ollen StatCounterin tilastoissa tiettyjen maiden tai maanosien merkitys saattaa korostua, jos alueelle on kertynyt paljon yhtiölle dataa toimittavia kumppanisivustoja.

Microsoftin mukaan esimerkiksi kiinalaisten osuus StatCounterin tilastoissa on häviävän pieni, vaikka todellisuudessa maasta löytyy ylivoimaisesti eniten netinkäyttäjiä. CIA:n mukaan lähes runsaat 21 prosenttia netinkäyttäjistä on kiinalaisia ja Yhdysvaltojen nettipopulaatio on vasta toisena runsaan 13 prosentin osuudella.

Kolmantena kohtana Microsoft kritisoi StatCounterin tapaa laskea kaikki sivulataukset eikä yksittäisiä käyttäjiä, mikä ei anna oikeaa kuvaa todellisten käyttäjien määrästä.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

123.5.2012 15:57

Todella uskottava väite, kun väitteen esittäjä on osallisena asiaan... Eikä kyllä mikään yllätyskään, että mikkisofta vastalauseensa antoikin. Käytetyin selain tai ei Chrome on silti ehkä paras internetselain tällä hetkellä.

223.5.2012 16:41

Minulla on Chrome-selainKIN, mutta käytän pääasiassa Firefoxia. Chromen olen ladannut nykyisin uteliaisuudesta ja seuraan sen kehitystä. Olen huomannut, että Chrome ei näytä Firefoxin pitkistä kommenteista kuin alkuosan.

323.5.2012 21:12

Lueskelin tuossa jokin aika sitten StatCounterin sivuilta heidän omaa selitystään siitä miksi heidän tilastonsa muka olisivat luotettavampia, mutta en sitten edes viitsinyt lukea sen pidemmälle kuin väitteeseen siitä että Net Applications kerää tietonsa "ainoastaan" 40 000 kumppanilta, kun taas heillä on monta biljoonaa yhteistyökumppania jotka toimittavat heille tietoja...

Jotenkin tuo biljoonista yhteistyökumppaneista puhuminen ainakin minussa sai aikaan pieniä naurunpurskahduksia... he varmaan sitten sähköpostin välityksellä pitävät päivittäin yhteyttä näihin biljooniin kumppaneihinsa?

424.5.2012 9:35

perhana, oletko ikinä katsonut esim käyttämäsi nettiehden sivuilta mitä ja mihin sinun tietokoneesi ottaa yhteyden netilehden _lisäksi_? Oletko ikinä kuullut javascripteistä? Kun statcounter tekee sopimuksen jonkun esim nettilehden kanssa niin html sekamelskan sisälle lisätään yksinkertainen scripti joka lähettää selamainen user-agent:n tiedot jonnekkin. Tämän jälkeen kaikki voidaan automatisoida tosi pitkälle, eli esim statcounter voi lähettää kootusti raportin takaisin automaatisesti taikka nettilehdestä joku käy lataamssa ko raportin.

Tämä on sitä atk:ta, perhana.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.5.2012 @ 12:38

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

524.5.2012 16:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
perhana, oletko ikinä katsonut esim käyttämäsi nettiehden sivuilta mitä ja mihin sinun tietokoneesi ottaa yhteyden netilehden _lisäksi_? Oletko ikinä kuullut javascripteistä? Kun statcounter tekee sopimuksen jonkun esim nettilehden kanssa niin html sekamelskan sisälle lisätään yksinkertainen scripti joka lähettää selamainen user-agent:n tiedot jonnekkin. Tämän jälkeen kaikki voidaan automatisoida tosi pitkälle, eli esim statcounter voi lähettää kootusti raportin takaisin automaatisesti taikka nettilehdestä joku käy lataamssa ko raportin.

Tämä on sitä atk:ta, perhana.
Sitä atk:ta on myös se että esimerkiksi IPv4-osoitteiden maksimimäärä on neljä miljardia eikä käsittääkseni uuden IPv6-protokollankaan osoitteita vielä biljoonissa lasketa, eli revi siitä sitten statcounterille biljoonia nettisivuja yhteistyökumppaneiksi ja siinä ei paljon javascriptitkään auta.
(biljoona = tuhat miljardia)

Tämä on sitä yksinkertaista matematiikkaa, syrtek

624.5.2012 17:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
perhana, oletko ikinä katsonut esim käyttämäsi nettiehden sivuilta mitä ja mihin sinun tietokoneesi ottaa yhteyden netilehden _lisäksi_? Oletko ikinä kuullut javascripteistä? Kun statcounter tekee sopimuksen jonkun esim nettilehden kanssa niin html sekamelskan sisälle lisätään yksinkertainen scripti joka lähettää selamainen user-agent:n tiedot jonnekkin. Tämän jälkeen kaikki voidaan automatisoida tosi pitkälle, eli esim statcounter voi lähettää kootusti raportin takaisin automaatisesti taikka nettilehdestä joku käy lataamssa ko raportin.

Tämä on sitä atk:ta, perhana.
Sitä atk:ta on myös se että esimerkiksi IPv4-osoitteiden maksimimäärä on neljä miljardia eikä käsittääkseni uuden IPv6-protokollankaan osoitteita vielä biljoonissa lasketa, eli revi siitä sitten statcounterille biljoonia nettisivuja yhteistyökumppaneiksi ja siinä ei paljon javascriptitkään auta.
(biljoona = tuhat miljardia)

Tämä on sitä yksinkertaista matematiikkaa, syrtek

Toivottavasti et unohtanut yleissivistystä. Kaskun jenkeissä ei puhuta miljardeista vaan miljoonien jälkeen siellä tulee biljoona. Matematiikkaa, enkkua + yleissivistystä, perhana.

724.5.2012 17:43

No ok, oletetaan sitten että neljästä miljardista ip-osoitteesta nettisivujen käytössä olisi vaikkapa puolet (tuskin sentään on jos kotikoneet lasketaan pois) eli sitten tämän jenkkien kaavan mukaan leikittäisiin että niitä sivustoja maailmassa olisi 2 biljoonaa, ja niistä 2 biljoonasta sivustosta statcounterin kumppaneita olisi useita biljoonia... vai miten se nyt meni?

taidan olla sivystymätön moukka kun minua edelleen naurattaa tuo biljoonista kumppaneista puhuminen

824.5.2012 17:45

Yksinkertasesti, ku jenkit puhuu biljoonista, ne on meijän miljardeja biljoner=miljardööri

926.5.2012 1:07

perhanan matikka pettää pahasti. Googlekin löytää jollain yleisellä hakusanalla paljon enemmän kuin perhanan maailmaan mahtuu. Esim. 'and' palauttaa yli 25 miljardia (US engl. billion) sivua.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto