Commodore 64:n luoja Jack Tramiel kuoli

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 10.4.2012 11:21 Kommentteja (4)

Commodore 64:n luoja Jack Tramiel kuoli Maailman myydyimmän tietokoneen, Commodore 64:n, isä Jack Tramiel on kuollut. Hänen elämäntyöllä on ollut lähtemätön vaikutus tietokone- ja pelialaan.
Tramiel syntyi vuonna 1928 Puolassa. Toisen maailmansodan jälkeen selviydyttyään Auschwitzin ja Ahlemin keskitysleireiltä Tramiel muutti Yhdysvaltoihin, missä hän teki töitä taksikuskina ja korjasi kirjoituskoneita. Hän perusti myös oman korjaamon, Commodoren, vuonna 1954. Tätä kautta hän löysi taskulaskimet, joista hän siirtyi markkinaolosuhteiden vuoksi kotitietokoneisiin.

Johtoajatus tietokoneissa Tramielilla oli, että niihin oli saatava mahdollisimman paljon laskentatehoa, mutta laitteen hinta piti kuitenkin pysyä mahdollisimman alhaalla. Hän halusi siis saavuttaa massat ("Computers for the masses, not the classes"). Tämä ajatus näkyy vuonna 1977 julkaistussa PET-tietokoneessa, joka oli yksi varhaisimmista alle 1000 dollarin tietokoneista.

Kolme vuotta myöhemmin ilmestyneessä VIC-20:ssä hinta oli jo alle 300 dollaria. Se oli ensimmäinen yli miljoona kappaletta myynyt tietokone. Kaupallisen menestyksen taustalla saattoi olla se, että tietokonetta markkinoitiin kapteeni Kirk -hahmosta tunnetun William Shatnerin kasvoilla. Pelaamisen lisäksi tietokone soveltui opetuskäyttöön.Varsinaiseen kultasuoneen Tramiel iski vuonna 1982, jolloin hän toi markkinoilla Commodore 64:n. Se oli edullisempi kuin kilpailijat (IBM PC ja Apple II). Lisäksi sen ääni- ja grafiikkaominaisuudet olivat vertaansa vailla, aiemmat tietokoneet kun oli kehitetty lähinnä yrityskäyttöön. Tämän takia esimerkiksi IBM PC:ssä ei oltu kiinnitetty kovinkaan paljoa huomiota näihin pelaajien arvostamiin ominaisuuksiin.

Commodore 64:n menestyksen taustalla oli myös se, että tietokoneita myytiin muualla kuin elektroniikkakaupoissa. C64:ää saattoi ostaa lelukaupoista ja tavarataloista, jotka olivat olleet pelikonsoleiden myyntipaikkoja. Tietokoneita oli totuttu myymään elektroniikkakaupoissa. C64 oli mahdollista kytkeä kiinni myös televisioon, joten tässäkin suhteessa se levisi pelikonsoleiden tontille. Pelaamisen ympärille rakennettua Commodore 64:ää myytiin yhteensä 12-17 miljoonaa kappaletta.

Vuonna 1984 Tramiel lähti Commodorelta ja perusti uuden yrityksen, joka osti samana vuonna Atarin. Muutama vuosi myöhemmin Tramiel siirsi vetovastuun pojalleen. Vuonna 1996 Atari yhdistettiin Jugi Tandon Storageen. Yritys ajautui konkurssiin vuonna 1999.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

110.4.2012 11:46

REST IN PEACE


H3933333333333

210.4.2012 11:50

Wanhan parran näkemys on, että Jack Tramielille ja yrityksillä, joissa hän vaikutti, oli paljon, paljon enemmän vaikutusta tietokoneiden vallankumouksen aikakaudella kuin Bill Gatesilla tai Steve Jobsilla. Applet ja PCt eivät olleet sellaisia koneita, joita kellään tavallisella ihmisellä olisi koskaan ollut kotona -- isit ja äidit käyttivät Ibarin PC:tä työpaikoillaan ja Apple oli lähinnä joku juttu, jota Ameriikassa käytetiin - töissä. Jos jollakulla kaverilla oli kasariaikoina PC tai Apple kotona, se tarkoitti joko sitä, että isin/äidin firma oli hommannut työntekijöilleen koneet myös kotiin -- tai että frendin vanhemmilla oli aivan liikaa rahaa.

Ei, kyllä tämä nyt kolmi-nelikymppinen sukupolvi oppi ohjelmoinnin ja tietokoneiden käytön kuuslankkua hakkaamalla 80-luvun alkupuoliskon ja Amigaa ja Atari ST:tä käyttämällä 80-luvun loppupuoliskon / 90-luvun alun. Oikeastaan vasta 386-prosessorin, VGA-näytönohjainten ja "ensimmäisten hyvien PC-pelien" myötä PC alkoi valumaan pikkuhiljaa myös koteihin, about Win3.1:n aikoihin. Windows 95 muuttikin sitten koko tietokonemarkkinan, aikalailla lopullisen oloisesti ja PC-klooneista tuli "ainoita" tietokoneita.

VIC-20, Neba, Amigat (joihin Tramiel ei toki enää mitenkään osallistunut, kun oli vaihtanut firmaa jo Amiga-aikakautta ennen), Atarit.. Noiden koneiden aikakaudelta syntyi demoskene, ensimmäisten suomalaisten pelitalojen osaaminen, tietokonekulttuuri, purkit, piratismikin :-) ja pohjatyö tälle nykyiselle verkottuneelle aikakaudelle.

Tramiel oli alan legenda. RIP.

310.4.2012 12:11

Hän teki minusta Miehen.

410.4.2012 13:39

Commodore 64 oli yksi eeppisimmistä pelikoneista =/ Rest in peace


AMD FX-6300 @4,4GHz/Asus M5A99X EVO R2.0/Ram: 10GB DDR3 /Magicool DIY watercooling /Asus GTX650 Direct CU 1GB /Silverstone 500W Strider plus modular /Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio 7.1 SB1040 /Intel 330 120Gb SSD + SG Barracuda 7200.10 250Gb + SG Momentus 5400.6 500Gb + WD 5400RPM 250Gb /Fractal Design ARC XL /Samsung 940BF & Syncmaster TA350 & Eizo Flexscan S1910/Samsung Bluray Combo SATA 12X /Razer Lycosa /Razer Carcharias & Creative Desktop theater 5.1 DTT2500 Digital /Razer Naga /Win 8.1 Pro 64

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto