AfterDawn: IT-alan uutiset

OP-Pohjola ottaa käyttöön etäluettavat maksukortit

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 21.3.2012 14:44 Kommentteja (24)

OP-Pohjola ottaa käyttöön etäluettavat maksukortit Suomessa ollaan hiljalleen heräämässä NFC-teknologian mahdollistamaan kontaktittomaan maksamiseen. Aiemmin Kesko ilmoitti ottavansa käyttöön etäluettavat Plussa-kortit. Nyt OP-Pohjola on ilmoittanut, että se ottaa käyttöön etäluettavat maksukortit.
OP-Pohjolan mukaan sen tavoite on, että lähiluettavia OP-Visa Debit -kortteja olisi tarjolla syksyllä. Ominaisuus löytyy sen jälkeen kaikista uusista korteista. NFC aiotaan lisätä muihin kortteihin myöhemmin, kunhan teknologian kanssa yhteensopivat maksupäätteet yleistyvät. Luottokunta toi sopivan maksupäätteen saataville jo viime vuonna. Myös Elisa aikoo tuoda markkinoille NFC-maksupäätteitä.
OP-Pohjolan korteissa PIN-koodia ei tarvitse naputella mikäli ostoksen arvo on alle 25 euroa -- riittää, että kortti tuodaan parin senttimetrin päähän maksupäätteestä. Maksukortit tukevat Visa PayWave- ja MasterCardin PayPass -tekniikoita. Mikäli kortti häviää, niin asiasta pitää välittömästi kertoa Luottokunnalle tai pankille. Tämän jälkeen kortin haltija ei ole vastuussa kortilla tehdyistä ostoksista.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: NFC OP-Pohjola
Edellinen Seuraava  

24 kommenttia

121.3.2012 14:59

en ymmärrä. mitä hyötyä näistä on ? paitsi että taskuvarkaat voivat käyttää korttia. Vai onko idea juuri siinä, että PIN koodia ei tarvitse näpytellä pikkuostoksiin mikä vähentää riskin määrää, että joku kurkistelee kortin PIN:n

221.3.2012 15:26

Ei tarvii ottaa korttia ees lompakosta kun vilautat sitä vaa laitteelle :)

321.3.2012 16:19

@1
No itseä ainakin ärsyttää etenkin S-ryhmän lagiset hitaat maksupäätteet. Sitte maksat jotain muutaman euron ostoksia siitä. Välillä ne ei lue sitä sirua kunnolla jne, onhan toi nopeampi tapa. Pikkuostoksiin vaan vilautat sitä ja isommissa vilautat ja näpyttelet PIN:n

421.3.2012 16:24

Eipähän varmaankaan kulu yhtänopeasti käytössä kun tuo magneetti tai siru521.3.2012 16:29

Eipä paljon hyötyä varkaille tuosta kun alle 25 euron ostoksia vaan voi maksella ja nopeasti sen kortin voi kuollettaa, jos katoaa tai varastetaan.

621.3.2012 16:44

Jaa mitä hyötyä, no ei mitään tässä vaiheessa muuta kuin että NFC maksupäätteet yleistyvät. Ne ovat olleet pitkään muna-kana väittelyn jarruna kun NFC:tä on tungettu kännykkään.
Kun ne nyt yleistyvät niin sitten alkaa tulee NFC kännyköitä ja sitten alkaa oikeasti tapahtua. Muutaman vuoden kuluttua sinulla ei ole lompakossa muuta kuin vaimon ja lasten kuvat, kaikki muut kortit ovat siirtyneet kännykkään.

721.3.2012 16:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti fugit185:
Jaa mitä hyötyä, no ei mitään tässä vaiheessa muuta kuin että NFC maksupäätteet yleistyvät. Ne ovat olleet pitkään muna-kana väittelyn jarruna kun NFC:tä on tungettu kännykkään.
Kun ne nyt yleistyvät niin sitten alkaa tulee NFC kännyköitä ja sitten alkaa oikeasti tapahtua. Muutaman vuoden kuluttua sinulla ei ole lompakossa muuta kuin vaimon ja lasten kuvat, kaikki muut kortit ovat siirtyneet kännykkään.
Totta, tuota NFC-korttien turhuutta daim0n taitaa päivitelläkin. IMO NFC:n etu on juurikin se, että kortit saadaan korvattua kännykällä (NFC:n ei tarvitsisi tulla kortteihin). Olisi ihan kätevää, että älypuhelimiin saisi ladattua esim. pankin lompakko-sovelluksen, johon saisi integroitua tarvittaessa Plussa- ja Bonus-tilit.

Itse olen tosin käteismaksaminen vankkumaton kannatta, eli sen suhteen tämä lähimaksaminen ei kosketa minua (ellei kaupat jossakin vaiheessa pakota siirtymään kortteihin/puhelimeen) :)

821.3.2012 16:59
PankitHuijaaTAAS
Vahvistamaton

Taas syntyi väkinäinen teknosovellus pankkien tarpeeseen saada käteistä pois liikenteestä, jotta parin vuoden kuluessa saavat näistäkin maksuista perusteettomasti vetää välistä. Eikä tuo edes käteistä kätevämpi systeemi ole.
Mitä tulee vielä maksupalkkioihin, niin pankithan haluavat saada käsittämättömästi prosenttiosuuden maksuista, ihan kuin maksukulu olisi ikinä millään lailla riippuvainen summan suuruudesta. Sellaisen pöyristyttävän varastamisen estämiseksi tulisikin saada hyvissä ajoissa lakialoite etenemään.

921.3.2012 17:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PankitHuijaaTAAS:
..pankithan haluavat saada käsittämättömästi prosenttiosuuden maksuista, ihan kuin maksukulu olisi ikinä millään lailla riippuvainen summan suuruudesta. Sellaisen pöyristyttävän varastamisen estämiseksi tulisikin saada hyvissä ajoissa lakialoite etenemään.
Hyvissä ajoin? Juna meni jo, Luottokunta (ei siis pankit, koska pankkikortteja ei enää ole) veloittaa prosentit jo nyt, tehnyt noin jo parin vuoden ajan.

Tosin, käteinen se vasta kallista kaupoille onkin, säilytys-, vartiointi-, talletus-, kuljetus- jne kuluina tulee kevyesti kalleimmaksi maksutavaksi. Parempi puolisko on yrittäjänä b2c-puolella, kiroaa käteistä juurikin noiden kulujen takia.

1021.3.2012 20:48
TeroMM
Vahvistamaton

Tuohan on varkaiden unelma. En tiedä mistä sen kortin sitten erottaa? Usein voi mennä pitkäkin aika, ennenkuin huomaa kortin puuttumisen, sitä ennen varas (joka ei varmaankaan tunne tuota 25 euron sääntöä) voi ostaa sillä edes tietämättä PIN-koodia. Tulee niihin varmasti raja alle 25 euron ostoksille päivässä tms.

Mutta kaiken siirtäminen automaattisesti, on toki liikkeiden, pankkien yms. kannalta paras, eli päästä siitä käteisestä rahasta pois. Kohta varmasti kaupan kassalla saa lisämaksun käteisen käytössä (lieneekö jo jossain olemassa). Herää kysymys miksi ihmeessä enää painetaan rahoja, jos niitä ei missään tarvitse käyttää. No numismaatikot ainakin niitä keräävät.

1121.3.2012 21:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TeroMM:
Herää kysymys miksi ihmeessä enää painetaan rahoja, jos niitä ei missään tarvitse käyttää.

Torikauppiaiden, eläkeläisten (tiedän, kaikki eläkeläiset eivät vastusta elektronista rahaa) ja vastaavien ansiosta käteistä pitänee liikuttaa vielä vuosia. Heille sähköinen raha on hieman ongelmallista.

Lainaus:
Kohta varmasti kaupan kassalla saa lisämaksun käteisen käytössä (lieneekö jo jossain olemassa).

Ruotsissa käteinen ei enää kelpaa kaikissa kaupoissa, ja sama nähtäneen pian Suomessakin
http://www.cbsnews.com/8301-202_162-573...shless-economy/

Lainaus:
Usein voi mennä pitkäkin aika, ennenkuin huomaa kortin puuttumisen, sitä ennen varas (joka ei varmaankaan tunne tuota 25 euron sääntöä) voi ostaa sillä edes tietämättä PIN-koodia.

Varkaiden kannattaa ennemmin näpistää tuo alle 25 euron tuote kuin maksaa se anastetulla kortilla. Rangaistus on tod näk pienempi.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.3.2012 @ 21:02

1221.3.2012 21:49

Mitäpäs, jos tulee sähkökatkos tai maksut ei vaan kulje. Eikä käteistä saa seinästä. Voii v&%%u suattaa kuulua. Kukahan tämmösen keksi!!??

1321.3.2012 22:10
joutavaa
Vahvistamaton

Lainaus:
Usein voi mennä pitkäkin aika, ennenkuin huomaa kortin puuttumisen, sitä ennen varas (joka ei varmaankaan tunne tuota 25 euron sääntöä) voi ostaa sillä edes tietämättä PIN-koodia.

Varkaiden kannattaa ennemmin näpistää tuo alle 25 euron tuote kuin maksaa se anastetulla kortilla. Rangaistus on tod näk pienempi.

Helpompi varkaalle käyttää korttia nopeasti pari-kolme kertaa ja hävittää se sitten.. Poliisi tuskin alkaa juoksennella tällaisten korttivarkaiden perässä muutaman kympin/sadan euron tähden tutkimassa ja etsimässä syyllistä, ja lasku jää kortin omistajan maksettavaksi kun ei ole tarkistanut joka käänteessä että kortti on tallessa ja pankin puh numero puhelimen pikavalinnassa.

1421.3.2012 23:15
tapi1
Vahvistamaton

Tää yhteiskunta on liikaa sähköisten toimintojen varassa, yksi ydinlataus suomen ilmakehässä ja sähkömagneettinen pulssi häivyttää kaikki tiedot tietokoneista, koko yhteiskunta pysähtyy autot mukaanlukien.

1522.3.2012 00:45

Laittaisivat ensin varmennusjärjestelmät toimintavarmemmiksi ennen tätä. Jatkuvasti joutuu kaupassa turhautumaan kassajonossa kun jonkun edelläolevan epäonnisen visa electronin varmennus ei toimi vasta kuin parin yrittämisen jälkeen.

Käteisen käyttäjänä omalle kohdalle harvemmin sattuu noita ongelmia mutta viime syksynä sen ainoan kerran kun en käynyt seinästä hakemassa rahaa niin osuuspankin kortilla maksaessa keskon marketissa maksupääte boottasi kesken varmennuksen joka kesti ja kesti ja kesti. Itse kassatietokonekaan ei vastannut mihinkään myyjän napinpainalluksiin tuona aikana.

1622.3.2012 03:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ariru:
Mitäpäs, jos tulee sähkökatkos tai maksut ei vaan kulje. Eikä käteistä saa seinästä. Voii v&%%u suattaa kuulua. Kukahan tämmösen keksi!!??
Eipä se kauppias saa ilman kuittia kuitenkaan myydä mittään, eikä kassakoneet toimi ilman sähköä myöskään. Joten eipä eroa käteisenkäyttö kortista siinä kohdalla. Maksupäätteiden toimivuus taas sitten on asia erikseen.

---MoZar---

1722.3.2012 08:30

Voiko etälukulaitteella käydä napsimassa parikymppisiä ihmisten perstaskuista ja käsilaukuista. Helpotusta taskuvarkaan työhön.

1822.3.2012 12:00

Minun mielestä tuo on aivan turha ominaisuus. Toivottavasti vanhat maksukortit ei tule koskaan häviämään :)


ASROCK 990FX EXTREME9 AM3+, AMD FX-4350 4,2GH [AM3+], Thermalright HR-02 Macho, Asus NVIDIA GeForce GTX 760 2GB, XFX 550W Core Edition, Kingston HyperX 3X2GB, DDR3 1600MHz, Asus DRW-24B3ST, Western Digital 1TB, Western Digital 500GB, Buffalo 1t usb, Define R3 Black Pearl, Windows 8 pro 64-Bit, BENQ 24" G2420HD, Logitech G500, Logitech G110.

1922.3.2012 13:23

Kaikkein paras vaihtoehto olisi pakollinen mikrosiru ihonalle. Niin ei tarvitsisi tälläisten korttien kanssa pelata :D
Ai niin ja käteinen raha tulisi kieltää lailla!

2022.3.2012 15:53

Itse ainakin käytän joka paikassa fyysessä maailmassa käteistä. Syy tähän on yksityisyys-suoja. En tarkoita että en käytä kortteja, mutta pyrin minimoimaan niiden käytön. Jos raha joskus poistuu käytöstä niin se on synkkä päivä. Koska tällöin tarvitsisin pre-paid maksukortteja. En näe mitään syytä luopua yksityisuus-suojasta vain tehdäkseni asiat helpommaksi yrityksille.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.3.2012 @ 15:56

2123.3.2012 08:30

Turun Sanomissa (21.3.) oli tästä juttua. Uutisessa mainittiin vielä lisäksi, että noille alle 25€:n ostoille on olemassa raja x, jonka jälkeen korttia on käytettävä lukijassa ja PIN-koodi on näppäiltävä. Tällä halutaan vähentää väärinkäytöksistä koituvia vahinkoja, kun korttia luvatta käyttävällä ei ole tietoa montako kertaa ostoksia voi tehdä ilman PIN-koodia.

2224.3.2012 00:16

Pitänee olla tarkkana kun tuo tulee, et jos haluaakin maksaa käteisenä ni ei huido sillä lompakolla ihan miten sattuu


AMD FX-6300 @4,4GHz/Asus M5A99X EVO R2.0/Ram: 10GB DDR3 /Magicool DIY watercooling /Asus GTX650 Direct CU 1GB /Silverstone 500W Strider plus modular /Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio 7.1 SB1040 /Intel 330 120Gb SSD + SG Barracuda 7200.10 250Gb + SG Momentus 5400.6 500Gb + WD 5400RPM 250Gb /Fractal Design ARC XL /Samsung 940BF & Syncmaster TA350 & Eizo Flexscan S1910/Samsung Bluray Combo SATA 12X /Razer Lycosa /Razer Carcharias & Creative Desktop theater 5.1 DTT2500 Digital /Razer Naga /Win 8.1 Pro 64

2326.3.2012 22:37

Enää ei tarvita kuin yksi onnistunut murto pankkiin jossa kaikkien tilille sorkitaan muutama nolla lisää ja sotketaan tilitiedot.
Pankilla on tosiaan oikeus ottaa välistä prosentit. Kun menet kauppaan maksat kauppiaan voitot ja kaikki välliset verot ja veroluonteiset maksut + ALV. Kun olet maksanut yli 80% ja tuottesta et ole maksanut muuta kuin verot ja voitot.
Tulevaisuudessa maksat tuotteen hinnat etkä saa mitään.
Se on kuin verotus...vastikkeetonta. Pitää maksaa vielä erikseen tuotteesta tai palvelusta.

241.4.2012 00:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Thor1993:
Ei tarvii ottaa korttia ees lompakosta kun vilautat sitä vaa laitteelle :)
lue raamatusta ilmestyskirjan 13 luku ja sano mitä mieltä olet.Kyseessä on esiasteella oleva pedon merkki,joka jossakin vaiheessa siirretään ihon alle silloin eivät tiedot katoa ne on aina luettavissa.pedon luku on 666 Älkää ottako!!!!Siis kysymyksessä on mikrosiru joka saa energian ihon alle asennettuna
joka voidaan tehdä injektio neulalla!

Kalle!!!!!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto