AfterDawn: IT-alan uutiset

MPC: The Pirate Bay -esto lainvastainen? Oikaisuvaatimus tehty

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 14.2.2012 17:51 Kommentteja (26)

MPC: The Pirate Bay -esto lainvastainen? Oikaisuvaatimus tehty Tammikuun 9. päivä täytäntöön astunut The Pirate Bay -sivuston estopäätös on kuohuttanut mediassa, ja sensuurin laajuus sisältää merkkejä sananvapauden rajoittamisestakin. Pääsy on estetty Elisan nettiliittymistä kokonaisuudessaa The Pirate Bayn palveluihin, jotka pitävät sisällään linkkejä tekijänoikeudelliseen materiaaliin, mutta myös pääsyn lailliseen, vapaasti jaettavaan sisältöön sekä blogikirjoituksia.
MikroPC kertoo, että Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) rikosilmoituksen toimesta käynnistetty esto saattaa olla lainvastainen. Verkon suosituimmassa vertaisverkkopalvelussa laillista materiaalia levittävä Antti Laine on lähettänyt Helsingin ulosottoviranomaiselle oikaisuvaatimuksen (PDF). Siinä Laine esittää päätöksen perustuvan väärään lain soveltamiseen.
Laineen mukaan esto kohdistuu lainvastaisesti myös materiaaliin, jonka levittäminen ei ole laitointa. Tällaista materiaalia edustaa Laineen lisäämä suomennettu elokuvateos sekä liitteissä listatut (PDF) muut teokset. Palvelun kautta jo löytyneiden laillisten tiedostojen lisäksi päätöksen piiriin kuuluvat myös palveluun päätöksen jälkeen lisättävät linkitykset. Näiden teosten osalta oikaisuvaatimuksessa viitataan perustuslain pykälään 12, joka kieltää viestien vastaanottamisen estämisen ennakolta.

The Pirate Bay -estoon kohdistuneiden osoitteiden listaa muokattiin jo kertaalleen päätöksen jälkeen, kun eston huomattiin kohdistuneen sivustoon, joka ei sisällä laitonta materiaalia. Eston ongelmallisuudesta verkossa kirjoittaneiden joukossa oli muun muassa nettipoliisi Marko "Fobba" Forss.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

26 kommenttia

114.2.2012 18:46

Täysi susihan tämä laki on. Ne, jotka osaavat ladata torrentteja, osaavat myös siirtyä muille sivustoille tai kiertää tuon eston. Ne, jotka eivät torrentteja osaa ladata, teettävät lataukset muilla tai katselevat (edesmenneen) finntv:n kaltaisista palveluista ne leffat. Ja tarkoitan nyt ihmisiä, jotka ovat valmiita lakeja rikkomaan. Heitä tuskin saadaan "pakotettua" takaisin ostamisen pariin.

Kauhea vaiva, hyöty nolla.

215.2.2012 01:52

Näkeekö mistään listaa mitkä sivut ovat tuolla sulkulistalla? Tuntuu et eräs softa sivusto on kans joutunut sille vaikka se ei liitykään PirateBayhin, koska sille ei ole tuon käyttöönoton jälkeen päässyt Elisalta.


-Reko

315.2.2012 01:57

Laineella on kyllä tässä tapauksessa laki puolellaan, mutta milloinkas se olisi To-mafiaa haitannut...


AMD FX-6300 @4,4GHz/Asus M5A99X EVO R2.0/Ram: 10GB DDR3 /Magicool DIY watercooling /Asus GTX650 Direct CU 1GB /Silverstone 500W Strider plus modular /Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio 7.1 SB1040 /Intel 330 120Gb SSD + SG Barracuda 7200.10 250Gb + SG Momentus 5400.6 500Gb + WD 5400RPM 250Gb /Fractal Design ARC XL /Samsung 940BF & Syncmaster TA350 & Eizo Flexscan S1910/Samsung Bluray Combo SATA 12X /Razer Lycosa /Razer Carcharias & Creative Desktop theater 5.1 DTT2500 Digital /Razer Naga /Win 8.1 Pro 64

415.2.2012 04:32

Miksei Elisa/TTVK/muu taho vedä sitä EU-korttia, eikös koko touhu todettu jo Belgian tapauksessa EU:ssa laittomaksi

515.2.2012 08:29

Sinänsä loistava veto. Tämä ulosottomiehen määräämä esto on lainvastainen koska tuomio mihin esto perustuu ei ole vielä lainvoimainen."History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

615.2.2012 08:32

Tottakai esto on lainvastainen, mutta kyllähän mafia lain yläpuolella on. Itse tuomio mahdollisti ennakkosensuurin, siis erittäin lainvastainen. Samoin täytäntöönpano, päätöksestä valitettiin hoviin, joten päätös ei ollut vielä lainvoimainen. Silti se pantiin täytäntöön.

Mitä toivoa millään taholla on puolustautua mafiaa vastaan, koska se ihan selkeästi on kaikkien lakien yläpuolella?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.2.2012 @ 08:34

715.2.2012 09:47
Hekohekoh
Vahvistamaton

Jos todistetusti rikollisessa palvelussa on mukana jotain laillista toimintaakin, ei se sitä jumalauta lailliseksi muuta, pellet!
Turha olevinaan näppärän Laineenkaan on parkua kärsivänsä, kyllä niitä laillisia jakelukanavia on olemassa pilvin pimein ja jos ei olisi, senkun perustaisi omat kanavansa. Ei rikollisesti toimivan palvelun käyttö laillisestikaan ole mikään perusoikeus!
Ja jotkut lapselliset Artut on vielä sitä mieltä, että vaikeasti estettävien rikosten kohdalla pitäisi lyödä läskiksi ja antaa rikollisuuden rehottaa rajoittamattomasti-voi tsiisus tuollaista kehittymättömyyttä...

815.2.2012 10:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RekookeR:
Näkeekö mistään listaa mitkä sivut ovat tuolla sulkulistalla? Tuntuu et eräs softa sivusto on kans joutunut sille vaikka se ei liitykään PirateBayhin, koska sille ei ole tuon käyttöönoton jälkeen päässyt Elisalta.
http://www.elisa.fi/ir/pressi/index.cfm?t=100&o=5130&did=17727

915.2.2012 12:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hekohekoh:
Jos todistetusti rikollisessa palvelussa on mukana jotain laillista toimintaakin, ei se sitä jumalauta lailliseksi muuta, pellet!...
Ei varmaan ole tarvetta kiroilulle, tai nimittelylle.

Ja mietitäänpä uudestaan: Ja jotkut lapselliset Artut on vielä sitä mieltä, että vaikeasti estettävien rikosten kohdalla pitäisi hyväksyä kaikki mahdolliset keinot, vaikka ne polkisivat tavallisen lakiakunnioittavan kansalaisen oikeuksia (Vinkki: Ennakkosensuuri tutustumatta sisältöön). Ja lisäksi pitäisi jakaa lain- säätö, valvonta ja toimeenpanovaltaa oikeusjärjestelmän ulkopuolisille tahoille -voi tsiisus tuollaista kehittymättömyyttä...

Piratismi voi olla vaikka kuinka paha ongelma, mutta ei sen varjolla pidä mitä tahansa poliisivaltiohullutuksia ajamaan.

1015.2.2012 13:39

Horgh, until last man stand, we should fight for freedom. If we lose freedom, our future are stolen.

We will win this war even we lose some battles.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

1115.2.2012 13:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hekohekoh:
Jos todistetusti rikollisessa palvelussa on mukana jotain laillista toimintaakin, ei se sitä jumalauta lailliseksi muuta, pellet!
Turha olevinaan näppärän Laineenkaan on parkua kärsivänsä, kyllä niitä laillisia jakelukanavia on olemassa pilvin pimein ja jos ei olisi, senkun perustaisi omat kanavansa. Ei rikollisesti toimivan palvelun käyttö laillisestikaan ole mikään perusoikeus!
Ja jotkut lapselliset Artut on vielä sitä mieltä, että vaikeasti estettävien rikosten kohdalla pitäisi lyödä läskiksi ja antaa rikollisuuden rehottaa rajoittamattomasti-voi tsiisus tuollaista kehittymättömyyttä...
Yllä näette tyypillisen mafian kannattajan toimintaa. Huomatkaa erityisesti asiaton kielenkäyttö, toisten keskustelijoiden haukkuminen ja kansalaisoikeuksien polkemisen avoin kannattaminen. Erittäin tavallisia piirteitä tämän lajin edustajien keskuudessa.

1215.2.2012 14:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hekohekoh:
Jos todistetusti rikollisessa palvelussa on mukana jotain laillista toimintaakin, ei se sitä jumalauta lailliseksi muuta, pellet!
Turha olevinaan näppärän Laineenkaan on parkua kärsivänsä, kyllä niitä laillisia jakelukanavia on olemassa pilvin pimein ja jos ei olisi, senkun perustaisi omat kanavansa. Ei rikollisesti toimivan palvelun käyttö laillisestikaan ole mikään perusoikeus!
Ja jotkut lapselliset Artut on vielä sitä mieltä, että vaikeasti estettävien rikosten kohdalla pitäisi lyödä läskiksi ja antaa rikollisuuden rehottaa rajoittamattomasti-voi tsiisus tuollaista kehittymättömyyttä...
Yllä näette tyypillisen mafian kannattajan toimintaa. Huomatkaa erityisesti asiaton kielenkäyttö, toisten keskustelijoiden haukkuminen ja kansalaisoikeuksien polkemisen avoin kannattaminen. Erittäin tavallisia piirteitä tämän lajin edustajien keskuudessa.


Aivan oikein! lisäksi Retoriikan ja perusteettomien väitteiden nojalla voisin epäillä nm. Hekohekoh:ia peruskouluikäiseksi miespuoliseksi trolliksi, joka tylsyyteensä trollailee foorumeilla samalla kun kuuntelee pikku G:tä ja juo Euroshopper energiajuomaa

AMD FX-6300 @4,4GHz/Asus M5A99X EVO R2.0/Ram: 10GB DDR3 /Magicool DIY watercooling /Asus GTX650 Direct CU 1GB /Silverstone 500W Strider plus modular /Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio 7.1 SB1040 /Intel 330 120Gb SSD + SG Barracuda 7200.10 250Gb + SG Momentus 5400.6 500Gb + WD 5400RPM 250Gb /Fractal Design ARC XL /Samsung 940BF & Syncmaster TA350 & Eizo Flexscan S1910/Samsung Bluray Combo SATA 12X /Razer Lycosa /Razer Carcharias & Creative Desktop theater 5.1 DTT2500 Digital /Razer Naga /Win 8.1 Pro 64

1315.2.2012 14:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hekohekoh:

Ja jotkut lapselliset Artut on vielä sitä mieltä, että vaikeasti estettävien rikosten kohdalla pitäisi lyödä läskiksi ja antaa rikollisuuden rehottaa rajoittamattomasti-voi tsiisus tuollaista kehittymättömyyttä...
Mielestäni en yleistänyt tätä ajatusta muualle, kuin piratismin torjuntaan. Mutta kiitos asiallisesta vastauksesta ja järjellisistä perusteluista, arvon trolli.

1415.2.2012 15:57
dugof
Vahvistamaton

suprnova.com taisi olla myös sensuurilistalla vaikka sisältää pelkkää creative commons materiaalia.

1515.2.2012 18:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dugof:
suprnova.com taisi olla myös sensuurilistalla vaikka sisältää pelkkää creative commons materiaalia.
CChän selvästi loukkaa rehellisten kaupallisten yrittäjien oikeuksia. On väärin että joku saa tarjota ilmaiseksi saman millä he yrittävät rikastua. Banniin vain kaikki. Samoin bändien pitäisi maksaa teostolle jos soittavat omia biisejään keikoilla, koska oikeudet kuuluu levy-yhtiöille. Ja kansalaisille oma musiikkivero kun ilmaiseksi kuuntelevat musiikkia mm.kaupoissa.

Ärsyttää. Suomen korruptio.

1615.2.2012 19:41

suprnova.com(.org) ei ainakaan enää ole sillä listalla.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teppoI:

http://www.elisa.fi/ir/pressi/index.cfm?t=100&o=5130&did=17727

kiitti

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.2.2012 @ 19:44

-Reko

1715.2.2012 22:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hekohekoh:
Jos todistetusti rikollisessa palvelussa on mukana jotain laillista toimintaakin, ei se sitä jumalauta lailliseksi muuta, pellet!

Onko kukaan sanonukkaan että sivu ei olisi laiton? Mutta silti jos katsoo lakeja ihan kirjasta niin sivu on niiden määritteiden mukaan laillinen. Lisäksi tässä ei ole kyse siitä onko sivusto laillinen vaan onko tuo laki laillinen. Jos sananvapautta pystytään rajoittamaan tuolla tavalla niin miksi se ei onnistuisi myös muissa tapauksissa? Eli tuo seikka saattaa olla merkityksetö "jossain" mielessä mutta nuo vain tuppaavat leviämään aika nopeasti muuallekkin.Tietokone; Emo=Asus PRIME B450-PLUS, Prosessori=AMD Ryzen 7 2700X, Nayttis=Asus GTX 970 turbo, Muisti=16gb 3200Mhz DDR4, Kovalevytila=250gb SSD/15TB normaali.

1815.2.2012 22:36
Olettehakoteilla
Vahvistamaton

Monet tuntuvat pitävän toistuvasti rikoksiin syyllistyneen palvelun lopettamista ja estämistä sensuurina- ei mene minun jakeluuni.

1916.2.2012 01:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Olettehakoteilla:
Monet tuntuvat pitävän toistuvasti rikoksiin syyllistyneen palvelun lopettamista ja estämistä sensuurina- ei mene minun jakeluuni.
Mielestäni PirateBay esto on selkeää sensuuria tai ainakin tuntuu siltä. Esimerkiksi jos ilmestyisi Piratebay-lehti ja sitä jaettaisiin maailmanlaajuisesti, mutta posteljoonit eivät kuitenkaan jakaisi sitä Elisan liittymän omaaviin talouksiin tuntuisi tämä todella mielenkiintoiselta. Siis Piratebay ei ole mikän laiton esine, vaan julkaisualusta kuten lehti, johon artikkeleita voi kirjoittaa kuka tahansa. Ihmisiltä siis estetään tulevien piratebay-lehtien artikkeleiden lukeminen ja kirjoittaminen.

Myöskin piratebayn palvelun laittomuus on mielestäni hyvin kyseenalainen. Koska jos piratebay olisi laiton ainakin minun tajunnallani täytyisi hyvin monen Internetin keskustelupalstan, avoimen chatin, blogin ja vieraskirjan jne. olla myöskin laiton. Samalla tavalla pystyvät käyttäjät asettamaan viestilleen otsikoita ja laittamaan viestinsä perään BitTorrent magnet-linkin. Eli kaiken mitä Piratebay sivustollakin. Ja jos itse sivustolta ei löydy hyvää hakutoimintoa, niin voi käyttää googlea siihen. Tähän samaan laittomien palveluiden listaan voisi lisätä myös kaikki palvelut, jotka antavat käyttäjän lisätä tekstiä yleiseen tarkasteluun.

Pointtini on se että mielestäni käyttäjän lisäämän informaation laittomuuden perusteella ei voisi estää koko sivustolle pääsyä. Siis eihän kukaan(paitsi mafia) ole estämässä pääsyä esim. facebookiin, twitteriin, youtubeen tai blogspottiin vaikka jotkut sinne laitonta informaatiota laittavatkin.

Voisi kuvitella että edellä mainituilla sivulla on suhteessa vähemmän laitonta informaatiota kuin piratebayssa, mutta jos tämän laittoman informaation määrä jotenkin vaikuttaa tähän tilanteeseen, pitäisi mielestäni tällainenkin mainita olla laissa tai jotenkin kertoa mikä tällainen raja on. Esim. sivustolla saa olla max X% laitonta materiaalia, jonka jälkeen pääsy koko sivustolle voidaan estää ja kun asiat taas kunnossa esto voidaan purkaa :))) Perustelu että Piratebay "tuntuu" laittomalta tai pelkkä avunanto tekijänoikeusrikkomukseen on mielestäni huono selitys koko sivuston sulkemiselle.

Näissä oikeustaisteluissa pitäisi myös ottaa huomioon mafian toiminta eri sivustoja kohtaan. Eli oikeuden pitäisi varmistua siitä ettei mafia anna jonkun yksittäisen tahon vaan porskuttaa ja samalla syyttää kaikkia muita tahoja rikkomuksista. Tämä on hyvin hankalaa. Tuntuu siltä kun mafialla olisi mahdollisuudet syyttää koska tahansa mitä tahansa netin suurista sivustoista ja aloittaakin omat taistelunsa omien tuntemustensa mukaan. Eli ei olekkaan kysymys sivuston laittomuudesta, vaan siitä mistä sivustosta mafia ei pidä ja mistä pitää.

Vielä on myös epäselvää onko piratebayn palvelusta löytyvä informaatio edes laitonta. Mahdollisella laittomalla sisällöllä piratebayssa viittaan torrent-tiedostoihin ja magnet-linkkeihin, jotka eivät ole itsessään laittomia, mutta kylläkin voivat auttaa tekijänoikeusrikkomusten tekemisissä, kuten monet muutkin tekniikat ja työkalut.

2016.2.2012 10:03

Lainaus:
Monet tuntuvat pitävän toistuvasti rikoksiin syyllistyneen palvelun lopettamista ja estämistä sensuurina- ei mene minun jakeluuni.

Kerro mihin rikoksiin ko. sivusto sinun mielestäsi on syyllistynyt?

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

2116.2.2012 12:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Olettehakoteilla:
Monet tuntuvat pitävän toistuvasti rikoksiin syyllistyneen palvelun lopettamista ja estämistä sensuurina- ei mene minun jakeluuni.
Lopettaminen ja toiminnan estäminen eivät olisikaan niin pahoja asioita. Ainakaan jos niille on lainvoimaiset perusteet.

Ongelma tulee siitä, että kansalaiselta estetään pääsy johonkin tietoon/tietolähteeseen joka "saattaa" sisältää laittomuuksia. Ja tämä on juurikin sitä sensuuria, joka ei mene jakeluun. Laki valitettavasti laahaa pahasti tekniikan ja yleisen kehityksen perässä näissä asioissa ja sensuuri liitetään yleensä vain "perinteisiin" viestimiin (lehdistö, TV ja radio).

2216.2.2012 14:20

Lain kirjainta venytetään kun kyseessä on viihdeteollisuuden edut, kuten Megauploadin tapauksessa kävi.

Amerikkalaisten anti-terroristiyksiköt kävivät laillisesti pyörivän yrityksen kimppuun ulkomailla vaikka yrityksellä sinänsä ei ollut mitään arpaa palveluiden käyttäjien mahdollisiin rikkomuksiin.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

2317.2.2012 10:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Olettehakoteilla:
Monet tuntuvat pitävän toistuvasti rikoksiin syyllistyneen palvelun lopettamista ja estämistä sensuurina- ei mene minun jakeluuni.
Ei se sivusto ole syyllistynyt rikoksiin. Vaan tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden postata sivulle linkkejä. Käyttäjät siis syyllistyvät niihin, niistäkin vain osa, koska jotkut laittavat sinne ihan laillista materiaalia.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.2.2012 @ 10:06

2417.2.2012 18:47
Olettehakoteilla
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
Lainaus:
Monet tuntuvat pitävän toistuvasti rikoksiin syyllistyneen palvelun lopettamista ja estämistä sensuurina- ei mene minun jakeluuni.

Kerro mihin rikoksiin ko. sivusto sinun mielestäsi on syyllistynyt?
Ylläpitäjät ovat toistuvasti ja järjestelmällisesti laiminlyöneet pyynnöt laittomaksi ilmoitetun materiaalin levityksen estämisestä.
Kaiken kaikkiaan täysin selvä tapaus, että ko sivuston pääasiallinen tarkoitus ja bisnesidea on rikollinen.

2517.2.2012 19:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Olettehakoteilla:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
Lainaus:
Monet tuntuvat pitävän toistuvasti rikoksiin syyllistyneen palvelun lopettamista ja estämistä sensuurina- ei mene minun jakeluuni.

Kerro mihin rikoksiin ko. sivusto sinun mielestäsi on syyllistynyt?
Ylläpitäjät ovat toistuvasti ja järjestelmällisesti laiminlyöneet pyynnöt laittomaksi ilmoitetun materiaalin levityksen estämisestä.
Kaiken kaikkiaan täysin selvä tapaus, että ko sivuston pääasiallinen tarkoitus ja bisnesidea on rikollinen.
Vaikka sivusto olisikin laiton voidaan sille sivustolle lain mukaan estää pääsy tilanteessa, jolloin sivustolla on pelkästään laitonta materiaalia. Tässä tapauksessa näin ei ollut. Sivuston sulkemiselle asetetut kriteerit Piratebayn sisältö ehkä täyttäisi, mutta se on Ruotsin lainsäätäjien vastuulla.

E: lisäksi laki ei saa olla tiettyä tahoa syrjivä, joten päätös vaatia elisaa estämään sivustolle pääsy on jo itsessään lain vastainen, koska päätös koski vain Elisaa ja näin syrji tätä
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.2.2012 @ 19:08

AMD FX-6300 @4,4GHz/Asus M5A99X EVO R2.0/Ram: 10GB DDR3 /Magicool DIY watercooling /Asus GTX650 Direct CU 1GB /Silverstone 500W Strider plus modular /Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio 7.1 SB1040 /Intel 330 120Gb SSD + SG Barracuda 7200.10 250Gb + SG Momentus 5400.6 500Gb + WD 5400RPM 250Gb /Fractal Design ARC XL /Samsung 940BF & Syncmaster TA350 & Eizo Flexscan S1910/Samsung Bluray Combo SATA 12X /Razer Lycosa /Razer Carcharias & Creative Desktop theater 5.1 DTT2500 Digital /Razer Naga /Win 8.1 Pro 64

2620.2.2012 12:29

TPB:ssä ei ole mitään laitonta materiaalia. Kyllä sinä sen tiedät joten älä viitsi valehdella. Ja viimeisimmän EU:n korkeimman päätöksen jälkeen putoaa pohja muutenkin perusteluiltaan lahoilta ja korruptoituneilta TPB päätöksiltä."History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto