AfterDawn: IT-alan uutiset

Piratismituomio toi jättilaskun oululaismiehelle

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 13.1.2012 15:23 Kommentteja (16)

Piratismituomio toi jättilaskun oululaismiehelle Rovaniemen hovioikeus on pitänyt voimassa käräjäoikeuden aiemman tuomion, jonka perusteella 37-vuotias oululaismies määrättiin satojen tuhansien eurojen vahingonkorvauksiin tekijänoikeusrikoksesta.
Hovioikeus määräsi miehen maksamaan oikeudenhaltijoille hyvityksiä 359 000 euron verran ja lisäksi maksettavaksi koitui 5 640 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Tuomittu oli ylläpitänyt Finnish Fast Speed [Perkele] -nimistä Direct Connect -hubia. Yle Oulun mukaan hubin lähes 2800 käyttäjällä oli ollut jaossa enimmillään noin 90 teratavua dataa. Mies ylläpiti hubia 1.1.2006 - 4.6.2007.

Piratismitapausta oli käsitelty jo lokakuussa 2010 Oulun käräjäoikeudessa, joka tuomitsi miehen maksamaan korvauksia kymmenille eri elokuva-, musiikki- ja peliyhtiöille sekä aloja edustaville etujärjestöille yhteensä 370 000 euron edestä.

Vahingonkorvausten lisäksi hovioikeus piti ennallaan käräjäoikeuden langettaman kolmen kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Edit 13.1. 18:09: Lisätty maininta tuomitun iästä

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

113.1.2012 15:41

On se hyvä, että tuomiot ovat jossain suhteessa, kun tällaisen hetken mielijohteessa teon tehnyt voi jättää asian
3.5v jälkeen taakseensa
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012011315073054_uu.shtml

Tämän 1.5v kestäneen teon muistaa loppuelämänsä

213.1.2012 15:50

Suomi kun ei ole oikeusvaltio.. Raiskaajille ja muille fyysisesti pahaa/rikoksia tehneille pitäisi juuri langettaa suuret tuomiot kun taas nettipiraatit ei satuta ketään fyysisesti.. Kaikki tiedostot on vaan numeroita siellä verkossa joita siirrellään paikasta toiseen aiheuttamatta kellekkään fyysistä tai henkistä kärsimystä..


Asus Rampage 3 Xtreme|Core i7 930 @ 4 GHz + NH-D14|GTX 460 Hawk SLi|6Gigs 1600MHz DDR3|60Gig Corsair SSD| Mozard TX Kotelo

313.1.2012 16:04

Niin se vaan on, että ei ihmisillä ole mitään arvoa, mutta kun kyse on mediasta niin siinähän se raha pyörii ja silloin on korvaukset huomattavasti korkeammalla - sama se paljonko sitä ihmiset joka kerta päivittelevät.

Sitä en siltin ymmärrä, että kun näissä dc-tapauksissa on aina syytettynä ne itse ylläpitäjät, mutta ei koskaan ne käyttäjät jotka siitä hubista yleensä sen laittoman jakamallaan materiaalilla. Tähän voisi keksiä 100+1 rautalanka esimerkkiä, mutta se tuskin on tarpeen.

Nämä ovat väärin, myös meitä veronmaksajia kohtaan joille tämänkin kokoinen summa jäänee maksettavaksi. Ei kellään perus duunarilla ole tuollaisia rahoja ja ainakaan itse en edes periaatteesta maksaisi. Suomi on siitä hyvä valtio, että täällä ei tarvitse tehdä yhtään mitään elääkseen ja jos yhtään ymmärrät järjestelmää niin saat vielä hyvän tuen päihteidenkäytöllesi normaalien elinkustannusten lisäksi :)

413.1.2012 16:11

Terroristijärjestö TTVK tuhosi jälleen yhden nuoren tulevaisuuden.

513.1.2012 17:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pellari:
Terroristijärjestö TTVK tuhosi jälleen yhden nuoren tulevaisuuden.

Juuri näin. Vaikka sanoisin mielummin että Tekijäoikeus Mafia tuhosi taas yhden ihmisen tulevaisuuden.

Jotkut ihmiset vielä uskovat että TTVK tekee jotain hyvää, mutta tosi asia on että mediayhtiöt ratkovat ongelmia aivan väärällä tavalla. He ratkovat ongelmia niin kuin mafia tekisi asian, ei niin kuin kunnollinen liiketoiminta tekisi. Jos asiakkaat ovat tyytymättömiä, niin ei sitä ratkaista ampumalla tyytymättömät asiakkaat (tuhota heidät). Vaan liiketoiminassa pyritään löytämään ratkaisu siihen että saataisiin tyytymättömät asiaakkaat tyytyväisiksi.


Voisin kirjoittaa esimerkin asiasta. Joka vertaa asiakkaan silmin kahta yritystä kolmessa eri asiassa. Tuotteen hinta, saatavuus ja laatu.

Yritys Roope Setä myy uusia tuotteita 20 euron hinnalla ja vanhempia tuotteita sitten 5-10 eurolla. Yritys karhukopla jakaa ilmaiseksi kaikki tuotteensa. Tuoteen ovat siis samoja, eli kilpaillaan samoilla tuotteilla samaan aikaan.

Yritys Roope setä jakaa tuoteitaan paikallisissa kaupoissa ja myy niitä web-sivuilla joiden saatavuus riippuu tavaran fyysisestä kuljettettavuudesta, joskus jopa viikkojen kestoisia toimituksia. Yritys Karhukopla jakaa ilmaiseksi ohjelman joka mahdollistaa että heidän tuotteitaan asiakkaat voi ladata internetistä kotiin, ihan asiakkaan omalla kotitietokoneella kotona ollessa, muutamassa tunnissa.

Yritys Roope Setä laittaa tuotteisiinsa kaiken maailman koodeja, mainoksia, varoituksia, rajoituksia ja voi vaatia että se tuote pitää rekisteröidä jossain heidän internet palvelussa ennenkuin sitä tuotetta pystyy käyttämään, jos pystyy. Yritys Karhukopla poistaa tuotteistaan kaiken asiattoman ja jakaa vain sitä mikä on tuotteen tarkoitus mahdollisimman ytimekkäästi ja toimivasti.

Yritys Roope Setä ei tyykkää kilpailla Karhukoplan kanssa, vaan yrittää muuttaa valtion lakeja niin että Karhukoplan asiat vaikeutuvat. Sekä vainoaa Karhukoplan asiakkaita ja ajaa heitä taloudelliseen ahdinkoon.

Jos et tietäisi että yritys Karhukoplan toiminta on laitonta, niin miten näkisit nämä kaksi yritystä ihan yritystoiminnan kilpailun kannalta asiakkaan silmissä, eli kumman yrityksen tuotteen asiakas ottaisi? Koska vaikka kansalaiset haluaa toimia laillisesti, niin on raja jolloin se laiton on vaan niin helvetin paljon parempi että laillinen ei enään mielytä asiakasta.

Ongelmat siis ovat, ylihinoittelua uusissa tuoteissa, huonot ja hitaat jakelukanavat, sekä niin paljon hankaloitettu tuotteen käyttöä että siitä tuotteesta on tullut huonompi kuin se laiton versio. Sekä vielä päälle kaikki kansalaiseen kohdistuva negatiivinen vainoaminen, vapauden ja yksityisyyden loukkaukset, joka heikentää kansan luotamusta kyseiseen "lailliseen" toimintaan.

En sano että henkilö joka jakaa tekijäoikeuden alaista materiaali ei tulisi rangaista, mutta kohtuudella että hänen elämäänsä ei pilata. Ja TTVK saisi ottaa selkärankaa sen verran että alkaisi myöntää että suurin osa piratismista on heidän itsensä aiheuttamaan. Koska he ei korjaa varsinaisia ongelmia mediayhtiön yritystoiminnassa, vaan toimii kuin mafia vainoten kansalaisia.

PS: Ihmisiä voi kiristää maksamaan ylihintaan vain silloin kuin ihmisillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa asiaan. Näin ei koskaan ole digitaalisessa materiaalissa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.1.2012 @ 17:57

613.1.2012 18:15

Sepäse.. Digitaalinen kopio olisi niin nopea ja helppo tapa levittää tuotetta asiakkaille nopeesti ja suoraan omalle kotikoneelle.. Hintaa voisi saada alas koska ei tarvita välikäsiä eikä myös levyjen luonnista syntyviä kuluja..

Siinä jo 2 hyvää syytä miksi pitäisi siirtyä enemmän digitaaliseen jakeluun.. Ja asiakas voisi tämän tuotteen sitten itse polttaa halutessaan levylle ja sinne kotihyllyyn..

Mutta oletetaan kuitenkin että jos kyse jostain huippuluokan softasta niin ei se valmistajalta pitäisi paljoa vaatia kehittää jonkinsortin digitaalinen allekirjotus systeemi jos kertan muuten huippuluokan softakin tehty..

Ja jos musiikista kyse niin tänäpäivänä autoissa hyvin yleistä jonkinsortin usb viritys mankassa jotenka jos musiikki on netistä ladattua suoraan vaikka levy-yhtiön serveriltä HALPAAN hintaan jos vähän vähennellään levynteko kuluissa tässäkin tilanteessa kuten tuon softankin kanssa niin saataisi ne hinnat alas normaaleille asiakkaille sopiviks joten se waretus vähenis entisestään jos olisi parempia virallisia jakelukanavia.. Digitaalinen jakaminen kun ei sen enempää kuluta resursseja verrattuna siihen mitä kaikkee tapahtuu masteroinnin ja kaupan levyhyllylle päätymisen välissä.. siinäkin monta kohtaa ja paikkaa jossa ne biisit käy enne ku löytyy kaupan hyllyltä.. ja jokainen toiminto tässä matkassa maksaa rahaa..

Yksi hyvin helppo ja kustannustehokas tapa suuremmille yrityksille jakaa vaikka softaa olis laittaa torrenttiin jakoon.. tehä oma trackeri yhtiöille ja sieltä sitten asiakkaat vois ladata torrent tiedoston ja alottaa samalla muille jakamisen jolloinka itse firman ei tarvitse niin paljoa ostaa palvelintilaa vaan sen takia että sais softaa jaettua vaan se hoidetaan hajautetusti asiakkaiden kesken virallista kanavaa pitkin.. ehkäpä jonkinsortin ratio/palkinto systeemi seedereille jotta mielenkiinto pysyy olla seedaamassa uusille asiakkaille.. alennuksia ohjelmista tai muuta jotka auttavat ohjelman leviämisessä..

Olisi huomattavasti halvempi ratkasu yhtiöllekkin!


Asus Rampage 3 Xtreme|Core i7 930 @ 4 GHz + NH-D14|GTX 460 Hawk SLi|6Gigs 1600MHz DDR3|60Gig Corsair SSD| Mozard TX Kotelo

713.1.2012 18:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pellari:
Terroristijärjestö TTVK tuhosi jälleen yhden nuoren tulevaisuuden.
Jos nyt en ihan väärin radiosta kuullut, niin kyseessä on 40 -vuotias mies...tiedä sitten onko nuorella vielä edessään pilattava tulevaisuus. Riippunee kuka asiaa tarkastelee. Olen kyllä samaa mieltä, että rangaistukset tulisi asettaa järkeviin mittasuhteiteisiin. Pienemmällä rangaistuksella selviää raiskauksesta....sick.

Vaan liittyen vielä tähän kommenttiisi: kannattanee selvittää ensin taustoja ja sitten alkaa huudella nuoresta...nyt ei kuitenkaan ole kyse kenestäkään 17-21v oikeasti nuoresta.

813.1.2012 18:32

Ei sillä iällä ole juurikaan merkitystä jos tapahtuu selkee oikeusmurha ja mafia saa mitä haluaa polkemalla ihmisiä miten tahtoo..


Asus Rampage 3 Xtreme|Core i7 930 @ 4 GHz + NH-D14|GTX 460 Hawk SLi|6Gigs 1600MHz DDR3|60Gig Corsair SSD| Mozard TX Kotelo

913.1.2012 18:51

Ok, no tässä tapauksessa ei siis nuori. Traagisempaahan se olisikin ollut.

Pointti tosin oli, että eipä ole mielekästä enää pyrkiä yhteiskunnan kelvolliseksi kansalaiseksi ja veronmaksajaksi jos tietää ettei työuransa aikana saa tuota järkyttävää velkaa maksettua. Sama nuorelle ja vanhalle.

1013.1.2012 18:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pellari:
Ok, no tässä tapauksessa ei siis nuori. Traagisempaahan se olisikin ollut.

Pointti tosin oli, että eipä ole mielekästä enää pyrkiä yhteiskunnan kelvolliseksi kansalaiseksi ja veronmaksajaksi jos tietää ettei työuransa aikana saa tuota järkyttävää velkaa maksettua. Sama nuorelle ja vanhalle.
Tämän allekirjoitan täysin.

1113.1.2012 20:22

Mediamafia rulettaa täysillä. On se hyvä kun on paljon toimikuntia voideltu mediarahalla jo useita vuosia.

1213.1.2012 21:42

Koskahan noi ymmärtää että pienemmillä korvausvaatimuksilla hekin saisivat enemmän rahaa. Järkevä korvausvaatimus -> järkeä käydä edelleen töissä ja maksaa korvaus. Järjetön vaatimus -> ei järkeä tehdä enää töitä (paitsi pimeänä) -> kukaan ei saa korvauksia.


HIROSHIMA 45
TSHERNOBYL 86
WINDOWS 95

1314.1.2012 12:38

370 donaa "tiedostojen jakamisesta" kun muistetaan, että todellisuudessa DC-Hubi ei jaa yhtään to-suojattua tiedostoa, vaan se jakaa tietoa käyttäjistä, jotka ovat yhteydessä siihen - ja jotka tavaraa jakavat.. huhhuh.

Minusta hubin ylläpitämisessä on kyse avunannosta (tekijänoikeus)rikokseen tai sen edesauttamisesta, josta kyllä rangaistus saa/pitää tulla.

1414.1.2012 15:16

Oikeuslaitoksemme on täysin korruptoitunut, kun syytää tällaisia käsittämättömiä, vailla mitään perusteita olevia tuomioita. Tuo ehdollinen vankeus on nykylainsäädännöllä ihan ok tuomio, mutta nuo vahingonkorvaukset...

Miten voi olla, että oikeus täysin sokeasti uskoo mafian väitteitä menetetyistä ansioista? Missään ei koskaan ole osoitettu (eikä tietenkään pystytä osoittamaan), että tiedostojen jakaminen vähentäisi mafian tuloja. Tilanne on osoitettu täysin päinvastaiseksi jo useassakin tutkimuksessa. Tiedostojen epäkaupallinen jakaminen tulisikin siis nähdä ilmaisena mainontana.

Mafia on hölmö kun ei tätä tajua, mutta oikeuslaitos tässä todellinen ääliö on. Pilataan ihmisten elämiä jatkuvasti. Ottaisivat aivot mukaan noihin korvauspäätöksiin, nehän pitäisi perustua todelliseen NÄYTETTYYN ansionmenetykseen, mitä siis ei tiedostojenjakotapauksissa voi koskaan olla, sillä ansiot päinvastoin lisääntyvät toiminnan vuoksi!

Kun näitä tuomioita tulee, täytyy ihmetellä oikeudenkäyttäjien täydellistä asiantuntemattomuutta. Tilanteen ollessa tämä ei mitenkään voi enää luottaa suomalaisen oikeuslaitoksen puolueettomuutten. Sitä viedään kuin pässiä narussa. Jälleen kerran esitän kysymyksen; kuka voisi auttaa kansalaista tällaisen sorron edessä? Mistä voi saada oikeutta itselleen kun oikeuslaitos on läpimätä, tai vähintään ymmärtämätön?

1514.1.2012 23:33

Samaa mieltä muiden kanssa. Sanotaan että ihmisen elämää ei voi mitata rahassa. Mutta kun katsoo noita oikushommia vuosien varrella niin ihmisen elämä on alle cd-levyn. Murhista saa pienempiä tuomioita ja eikä joudu loppuelämäksi velkavankeuteen.


Tietokone; Emo=Asus PRIME B450-PLUS, Prosessori=AMD Ryzen 7 2700X, Nayttis=Asus GTX 970 turbo, Muisti=16gb 3200Mhz DDR4, Kovalevytila=250gb SSD/15TB normaali.

1615.1.2012 14:24

On se vaan hämmästyttävää miten tiätty taho saa oikeuslaitoksenkin talutettavakseen. Tuomioiden ankaruus vs rikokseen on täysin käsittämätöntä. Turussa ajoi eilen illalla autoilija suojatiellä äidin ja rattaissa olevan lapsen päälle. Tuosta ny pitäisi saada jo mont vuatta vankeutta ja suuret korvaukset, mutta oikeuden mielestä nua 'media varkaat' ovat suurempia konnia. Ei ymmärrä oikeuslaitoksen toimintaa.


Tili tuli, tili meni. Näkikö kukaan kumpaakaan tilannetta?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto