AfterDawn: IT-alan uutiset

Nämä järjestelmät voisivat korvata hyvitysmaksun

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 16.12.2011 16:34 Kommentteja (27)

Nämä järjestelmät voisivat korvata hyvitysmaksun Hallitus esti muutama päivä sitten esityksen hyvitysmaksun laajentamisesta uusiin laitteisiin ja nyt Arkadianmäellä pohditaan maksulle korvaavaa järjestelmää.
Osmo Soininvaaran (vihr.) käsityksen mukaan esillä on lähinnä kaksi kilpailevaa vaihtoehtoa, joista jompikumpi tulee mahdollisesti voimaan vuoden 2013 alussa.

Hyvitysmaksun ajatuksena on korvata tekijänoikeudenhaltijoille yksityisen kopioinnin (laillisesta lähteestä) laillisuudesta aiheutuvat tulomenetykset. Hyvitysmaksu kerätään ennalta määritellyistä tallennusalustoista, kuten vaikkapa CD- ja DVD-levyistä.

Tämän sijaan tekijänoikeudenhaltijat voisivat saada korvauksensa tulevaisuudessa joko suoraan valtion budjetista tai erillisen maksun kautta, joka kerättäisiin YLE-veron yhteydessä.

Teknologiateollisuuden toivomaa lisensiointijärjestelmää ei tämän perusteella olisi harkinnassa.

Arne Wessberg jätti viime keväänä hallitukselle muistion, jossa selvitettiin vaihtoehtoisia malleja hyvitysmaksulle. Siinä ehdotettiin, että luovalla alalla työskenteleville maksettaisiin korvaus televisio- ja radiorahastosta (josta Ylen rahoitus hoidetaan). Rahastoon voitaisiin Yle-veron lisäksi ohjata taajuushuutokaupoista ja laajakaistan verotuksesta saatavat tulot. Soininvaaran mainitsema maksu voisi olla siis laajakaistavero. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) on ollut nettiyhteyksistä perittävän veron kannalla.
Mikä on lukijoiden suosikki hyvitysmaksun korvaajaksi? Vai onko niin, että analogisen aikakauden jäänteelle ei enää löydy tarvetta maailmassa, jossa suoratoisto- ja pilvipalvelut jylläävät.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: hyvitysmaksu
Edellinen Seuraava  

27 kommenttia

116.12.2011 16:41

En ainakaan mitään nettiveroja halua. Miksi kaikesta pitää verottaa. Valtio tienaa kohta yritysten tuotoksista enemmän kuin firmat ite.


BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

216.12.2011 16:58

Ensin ylevero, sitten mafia vero. Jos Kyseisille järjestöille pitää maksaa, niin haluan myös lataukset 100% laillisesti lähteestä kuin lähteedyä. Oli kyseessä sitten musiikki, pelit, leffat tai mitä tahansa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.12.2011 @ 16:59

316.12.2011 17:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oxygenol:
Ensin ylevero, sitten mafia vero. Jos Kyseisille järjestöille pitää maksaa, niin haluan myös lataukset 100% laillisesti lähteestä kuin lähteedyä. Oli kyseessä sitten musiikki, pelit, leffat tai mitä tahansa.

Samaa mieltä.

Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

416.12.2011 17:36

Naurettavaa :D
Tekevät lisää rahaa jo kerran myydyistä tuotannoista.
Eikö se ns hyvitysmaksu voi sisältyä sen tuotannon alkuperäiseen hintaan jos se kerran on pakko saada.

Repivät ihan älyttömiä rahoja ihmisiltä.
Se että taiteilijoita tuetaan on ihan hyvä juttu mutta eikö tuota voitaisi hoitaa vaikkapa järjestöllä johon liitymällä saat tukea ja menestyessäsi maksat tukea muille.. Voisi jättää kuluttajat kokonaan pois ja saisi jotain tolkkua tähänkin touhuun.


SF-2000 || Corsair CX 750M || SaberTooth 990FX R2 || AMD FX-8350@4.75Ghz/1,43V || Asus R9 290 DirectCU II || 16GB Team Group 2400Mhz DDR3 || Blackice 360 GTX || NeXXos ST30 || Swiftech Mcp655 || EK Supermacy || ClearFlex tubing || Deathadder 4G/Destructor 2/Steelseries 6Gv2 || Sennheiser PC350 || 22" 2ms LCD Iiyama Prolite B2206WS || ASUS Xonar DX || Win7 Ultimate N
http://www.speedtest.net/result/2401459507.png

516.12.2011 17:59
jonespumppu
Vahvistamaton

Kaikkien erillisten verojen ainoa tarkoitus on pitää suurimmat verot (alv ja tulovero) mahd. pieninä, jotta kuluttajalla jää sellainen kuva, ettei veroa makseta niin paljoa.

Omasta mielestäni verojen pilkkominen satoihin erinimisiin on typerää eikä mitenkään veronkannon kannalta kustannustehokasta. Valtio tienaa veroilla ja määrittelee budjetissa mihin ne käyttää - loppujen lopuksi on aivan sama minkä nimisillä veroilla verot kannetaan.

Esim:
Ylevero on tulovero(kasvaa progressiivisesti tulojen mukaan)
polttoainevero on tasavero(käytännössä korotettua alvia polttoaineella)
laajakaistavero on tasavero(korotettu alvia)

" Rahastoon voitaisiin Yle-veron lisäksi ohjata taajuushuutokaupoista ja laajakaistan verotuksesta saatavat tulot. " - tämä ei loppujen lopuksi taaskaan tarkoita oikeastaan mitään: Ei ole mitään merkitystä minkä nimisiä tilejä valtiolla on. Se että jostain tietystä verotuksesta saatavat tulot käytetään johonkin kuulostaa hauskalta, mutta määrää säädetään silti ihan samalla tavalla budjettiesityksissä kuin kaikkea muutakin - jos ens vuonna päätetään maksaa enemmän, niin veroja korotetaan tai mukaan otetaan joitain muita veroja.

Kaikki tällainen lisää vain turhaa byrokratiaa.

616.12.2011 19:17

Koko hyvitysmaksu joutaa lopetettavaksi koska tästä tulee vero jolla pyöritetään semmoista artisti sirkusta jossa kuluttajalla ei ole mitään sananvaltaa, ei edes maksavana asiakkaana.

Kohta häntä heiluttaa koiraa eikä koira häntää.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

716.12.2011 19:34
lisavaihtoehto
Vahvistamaton

Yksinkertaisin vaihtoehto korvata laillisesta lähteestä tehtävä kopiointi, on lisätä tästä aiheutuva tulonmenetys tuotteen hintaan.

816.12.2011 19:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti lisavaihtoehto:
Yksinkertaisin vaihtoehto korvata laillisesta lähteestä tehtävä kopiointi, on lisätä tästä aiheutuva tulonmenetys tuotteen hintaan.
Minulla on vielä yksinkertaimpi ratkaisu. Parannetaan muusikoiden tekijänoikeudet vastaamaan pelintekijoiden tekijänoikeuksia, niin koko hyvitysmaksusta ei tarvitse väitellä. Varmuuskopion saat ottaa, mutta muuten kopiointi on kielletty (piste).

Nykytilanteessa on mielestäni turha vedota siihen, että "ihmiset kopioivat kuitenkin", sillä "eihän valvonnan vaikeus ole syy tehdä jostain laillista" (paitsi viinasta):p
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.12.2011 @ 19:45

916.12.2011 20:08

...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.9.2016 @ 16:21

1016.12.2011 20:28
yourJoost
Inactive

Ahneus on sitten kamalaa! Kun sen makuun pääsee, niin eihän ilman voi olla. Sama pätee TO-mafian maksuperusteisiin. Ja tua Arhinmäki on vissiin niin uunotettavis näis asiois, että kohta kaikki vempeleet joihin voipi jotenkin jotain tallettaa on suomessa niin kallista, ettei mene enää kaupaksi. Toistasex viälä saa sentään euroopasta ostaa ja suomi menettää alvit ja teostomaksut. Voi kun kaikki ko laitteita tarvitsevat tekisivät näin, niin eiköhän alkaisi meno muuttua TO -mafiallakin.


Tili tuli, tili meni. Näkikö kukaan kumpaakaan tilannetta?

1116.12.2011 20:55

Hyvitysmaksu ei ole vero. Sen tuotto ei mene valtiolle, vaan käytännössä tekijänoikeuksia vahtiville järjestöille.

Tosin jos esitetyt muutokset menevät läpi, se muuttuu veroksi ja ja tekijänoikeusjärjestöille aletaan maksaa kansalaispalkkaa.

Olen monien muiden kanssa samalla kannalla siitä, että tuollainen loputon tekijänoikeusmaksujen kerääminen on aikansa elänyt. On syytä kehittää järkevämpiä malleja tilalle. Miten olisi vaikkapa hinnan sopeutus sellaiseksi, että 'laittoman kopion' tekeminen ei olisi enää taloudellisesti järkevää?

1216.12.2011 21:27

Hyvitysmaksut on kokonaan lopetettava. Ei ole mitään syytä näin keinotekoisesti tukea yhtä alaa. Tämän hetkinen perustelu hyvitysmaksulle on täysin vitsi; kerätään, koska ihmiset kuitenkin kopioivat. Silti kopiointi on laitonta (huomatkaa, esim. DVD-levystä ei lain mukaan saa tehdä minkäänlaista kopiota, ei edes varmuuskopiota itselle, koska siinä kierretään "vahva" suojaus.) Sitä paitsi, joissain sivistysmaissa (Sveitsi) on oikeuslaitoskin hyväksynyt vaietun totuuden siitä, että kopiointi itse asiassa lisää tekijänoikeuden omistajien tuloja. Miten on perusteltua kerätä siis hyvitystä siitä, että teokset saavat ilmaista mainosta?

Mikäli alan tukeminen katsotaan välttämättömäksi (en ymmärrä miksi, ei mikään muukaan ala saa tällaista tukea) niin tuki on otettava valtion budjetista, eikä minään tasaverona, kuten tämä YLE-vero on tehty.

1316.12.2011 21:27

Hyvitysmaksun ajatuksena on korvata tekijänoikeudenhaltijoille yksityisen kopioinnin (laillisesta lähteestä) laillisuudesta aiheutuvat tulomenetykset.

Mikä tämä laillinen lähde on?

Seuraavaksi varmaan poistetaan liikenne poliisit ja lyödään sakko vero.

Edit: Jos tulee nettivero eikö se sitten tarkoita että warettaminen on taas laillista?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.12.2011 @ 21:31

1416.12.2011 22:21

Tekijäoikeus maksuja verosta?

Tuo on se päivä jolloin voi sanoa Suomen kansalaisuuden irti, jos minun pitää alkaa maksaa veroa modernille Mafialle. Joka ei palvele missään mielessä KANSAA vaan ainoastaan tiettyjen yksitysten tahojen taloudellisia voittoja. Onko nuo ihmiset menettänyt täysin järkensä?

Mikä helvetti on se laillinen lähde, kun samat tahot ajavat asiaa että MITÄÄN tekijäoikeuden ajamaan materiallia ei saa kopioida ilman että siitä maksetaan heille joka kerta uudestaan ja uudestaan. Me maksamme jo heille mafia rahaa omista tekeleistämme, eli oma tuotanto omaan käyttöön on jo maksullista. En saa otettua videokuvaa maksamatta tekijäoikeusmaksuja Mafialle, tallenuskapasiteetin muodossa.

Ei Valtio ole mikään hyväntekeväisyyslaitos yritystoiminalle, joka ei edes aja kansan parasta, vaan omia etujaan.

Miten helvetissä joku voi syöttää tälläista sontaa vakavissaan?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.12.2011 @ 22:24

1516.12.2011 22:45

Vapaaehtoinen nettivero, jonka maksamalla saa warettaa sielunsa kyllyydestä.

1616.12.2011 23:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vkkkk:
Mikä tämä laillinen lähde on?
Eiköhän ainakin tv, radio ja kirjastot ole laillisia lähteitä.

1717.12.2011 01:16

Voi olla, että maastamuuttotilastoihin tulee pienoinen piikki, jos koko kansan pitää alkaa maksamaan mafiaveroa.

Pidän edelleen suurinta osaa suomalaisesta musiikkituotannosta paskana. En kopioi sitä, joten ei minun kuulu tukea sitä tyhjiä levyjä jne. ostamalla. Saatika nyt sillä, että asun tässä TO-fasistien omistamassa maassa.

1817.12.2011 01:30
Jaaakko_K
Vahvistamaton

Hmmm. Täytyy varmaan siirtyä "luovalle alalle".

1917.12.2011 08:33

Yksinkertainen ratkaisu on kieltää lähipiirille sallittu kopiointi jolloin laillisia lähteitä ei enää jää, eikä tarvita hyvityksiäkään.

On ymmärrettävää että valtiolta halutaan tukea ja saavutetuista eduista ei haluta luopua, mutta on naurettavaa väittää että hyvitysmaksu liittyisi enää nykyään millään lailla laillisista lähteistä kopiointiin.

2017.12.2011 10:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vkkkk:
Mikä tämä laillinen lähde on?
Tuolla tarkoitetaan tarkalleen ottaen seuraavaa: <i>"Tiettyjen tekijänoikeuslain 2 luvun rajoitussäännösten nojalla saa tehdä kopion (esimerkiksi yksityiseen käyttöön) vain sellaisesta teoksen kappaleesta, jota ei ole valmistettu tai saatettu yleisön saataviin tekijän taloudellisia oikeuksia loukkaavalla tavalla. (11 § 5 mom.)"

http://www.minedu.fi/OPM/Tekijaenoikeus..._kopiointi.html

2117.12.2011 14:42

Lailliset kopiot.

TV-ohjelman voi nauhoittaa digitv laitteen kiintolevylle, mutta nuo tekijäoikeusjärjestöt ovat luomassa tekniikkaa jossa HD-tason materiaalia ei voi kopioida olenkaan digitv-vastaanottimesta. Sen voi vain nauhoittaa ja katsoa siinä kyseisessä laitteessa, eli sitä ei voi kopioida muualle. Jos asia jää kyseisen laitteen sisälle ja sitä ei voi kopioida muualle, niin miten siitä voi periä kopiointi maksua?

Tärkeää on huomata että kasettimaksu perustui aikoinaan juuri sen kasetin helppoon siirrettävyyteen laitteesta toiseen. Kun taas nyky digiboxin kiintolevyt ovat sisäisiä ja tekijäoikeusjärjestöt pyrkii juuri estämään tämän siirrettävyyden. Eli tekijäoikeusjärjestöt haluaa enemmän rahaa kopionnista samalla kun he pyrkivät vähentämään kulutajien kopiointi mahdollisuutta.

Käytännössä kopion voi ottaa hyvin rajoitetusti, jos sitä ei ole suojattu, mutta missään ei sanota että minkään materiaalin pitää olla suojaamatonta, eli että sitä tulisi pystyä kopioimaan. Eli perimme hyvitysmaksua vaikka koko kopion ottaminen on lähes laitonta nykyään, ellei se ole omaa tuotantoa. Ja miksi me maksaisimme omasta tuotannosta tai laillisesta säilytystilasta kopiointi hyvitysmaksuja?

Tekijäoikeusjärjestöjen toiminnan ristiriita:
Kopiointia pyritään estämään <VS> Vaaditaan hyvitys KAIKESTA kopionista.

Hyvitysmaksu ei voi perustua asiaan joka on lain mukaan laitonta tehdä. Sen täytyy perustua lailliseen toimintaan, jos kerran siitä maksetaan. Missään vaan ei taata maksajalle mitään laillista kopiointia, joka olisi tekijäoikeuden alaista. Vaan sanotaan että "ehkä" jotain voi kopioida.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.12.2011 @ 16:07

2218.12.2011 17:27

jokohan on kehitteillä henkitorveen synnytyksen yhteydessä asennettava mittari joka katsoo paljonko hengität ilmaa vuodessa ja siihen jonkinmoinen vero??


Odin

2318.12.2011 20:03

Tietokone-lehden jossain artikkelissa oli kommenteissa, että kohta tulee vielä ylinopeusmaksu autoihin, koska autolla voi ajaa ylinopeutta. Tämä ei tietenkään estä poliisia sakottamasta, jos käryää ylinopeudesta.

Ihan samalla tavalla tämäkin näyttää toimivan.

2418.12.2011 20:47

Kun erilaisten yritysten menot muutetaan veroiksi ja sitten yritykset yksityistetään, syntyy maailma, jossa yksityisyritykset verottavat. se on koko ajan tähtäimessä. Siksi veroja ei lisätä normaaliverotukseen. Näissä firmoissa istuu herroja, joilla on yksityisyritysten palkat ilman sijoitusriskiä, koska kyseiset toimet ovat virkamiestyyppisiä.

Maksat sitten pankkiasioiden yms hoitamisesta tekijänoikeusveroa ja ALVIA.Päälle pankin veloitus, sähkölaskut jossa energiavero ja ALV ja voittoa huimasti. Pelkästä laskun maksamisesta voi yllättäen olla paljon kuluja ja ainakin todella paljon veroluoteisia maksuja, joita ei voi laistaa.
Netti tehdään pakolliseksi ja sitten siitä verotetaan , kuten muitakin elinkustannuksia.
Ryöstöpolitiikkaa.
Nyt jo suomen hinnat koostuvat takuulla 70% veroista. paitsi päivittäistavarakauppa joka ottaa keskimäärin 53% voittoa.

Enää ei saa pankeista käteistä, eikä sitä saa internetistäkään, jotain on unohtunut....
Vakava sähkökatko aurinkomyrskystä ja kansalaiset kuolevat nälkään.
Mutta hei: Tekijänoikeusvero juoksee.

2522.12.2011 04:28

100% varmuudella tulee laajakaistavero eli 5-10 euroa kuukaudessa lisää laajakaistan hintaan +alv päälle. Tuleva laajakaistavero on myös indeksiin sidottu kuten yle-vero. Eli laajakaistavero nousee joka ikinen vuosi 5-9%.

Hallitus suunnittelee myös alv nostamista 1% joka vuosi seuraavat 4 vuotta. Lisää tasaveroja kansalaisille yle-vero, laajakaistavero, 27-35% alv vero. Rikkaat kiittävät ja kaikki muut köyhtyvät. Tästä saamme kiittää kokoomuksen ja Kataisen vastuullista tasavero politiikkaa kaikki maksavat suurin piirtein saman verran veroja. Ei muuta kuin lisää kaikenlaisia tasaveroja ja lisää korotuksia kaikkiin veroihin on kokoomuksen linja.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.12.2011 @ 04:29

2623.12.2011 16:46

Korvauksia ja hyvityksiä sitten vissiin myös maksetaan vain niille joiden tuotantoa on netissä/tallenteilla kopioitavissa ilman DRM-haitakkeita yms.???


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

2723.3.2012 14:52

Internet tehdään pakolliseksi palveluiden hoitamiseksi ja sitten tällätään siihen tekijänoikeusvero. Onko pankkiasioiminen siis tekijänoikeuksien alaista toimintaa?.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto